Procesor do výkoného kancelářského PC a cpuBenchmark.net

Vše kolem srovnání a rad s nákupem procesorů.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

Odpovědět
Kelib
Nováček
Nováček

Procesor do výkoného kancelářského PC a cpuBenchmark.net

Příspěvek od Kelib »

Zdravím
Chystám se na upgrade svého kancelářského - programátorského počítače (hry moc nehraji) na něco vyššího. V současnosti mám AMD Phenom X2 B55 s +2 odemčenými jádry, takže prakticky X4 B55. Když mám ale na jednom monitoru otevřen photoshop, na dalším eclipse, zoner, nějaké emulátory, online hru v prohlížeči (jen ta mi ubere asi 30% procesoru) tak už se to dost zapotí. Podotýkám že paměti mám snad dost - 8GB a "tachometr" nikdy nehlásí víc než 70% zabraných.
V procesorech se nijak významně neorientuju, vždy jsem si kupoval lowEnd AMD, ale nyní jsem si řekl že je čas na změnu. Udělal jsem si tabulku výhodnosti procesoru dle webu cpuBenchmark.net a opět mi nejlépe vycházejí procesory AMD, ač se již dneš všude cpou Intely. Co si o tom webu myslíte, jsou informace na něm relevantní? Popřípadě jaký procesor byste mi doporučili? Mám teď desku s paticí AM3+, takže do mého poměru cena/výkon vstupuje i položka nakoupení nové desky pro případný Intel. Obecně čím levnější, tím lepší, už jsem se ale nějak smířil že za 2k to nebude. Do 5000 Kč bych se ale vlézt chtěl.
Také mě zaráží že můj stařičký X2/X4 B55 (cca 4roky?) za tehdy asi 2500Kč má i v dnešní době "výhodnost" (cena/výkon) lepší jako dnešní Intel i5.
Cena v tabulce je brána dle Alfacomp.cz
Zde odkazy:
http://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... sp=sharing
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Procesor do výkoného kancelářského PC a cpuBenchmark.net

Příspěvek od crashPC »

Cpubenchmark nepovažuju za relevantní. Při porovnání jiných procesorů mi tam párkrát vyšla dost drsná haluz a bludy. Pokud už máš AM3+ a nechceš utrácet, tak je to dost jasné. AMD FX 8150 + velký chladič(Tranquillo a výš), dotaktovat, a tím to hasne.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Kelib
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kelib »

Tak jsem kecal, desku mám sice na AM3, ale podpora pro FX procesory asi chybí, takže budu muset nejspíš kupovat novou. Má tudíž cenu uvažovat o Intelu? V podstatě je mi i celkem jedno kolik to bude stát, nejdůležitější parametr je pro mě cena/výkon, ale aby to zas nebylo úplné prdítko :)
Něco o mé současné sestavě:
MotherBoard: Asus M4A77T
Chladič CPU: Cooler Master Vortex Plus s vyměněným větrákem za Noctua,
Case: Fractal Define R4
Zdroj Seasonic 400W SS400ET
Grafika: Sapphire Radeon HD 4870 512MB
Ram: 8GB DDR3

Jde mi tedy o celkový upgrade, ideálně pouze CPU, hůře CPU+MB, ještě hůře CPU+MB+chladič CPU. Rozhodující kritérium je aby výkon byl na nějaké rozumné úrovni + cena/výkon. Mód v jakém počítač používám je v první příspěvku.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Záleží co prgáš. Jestli PHP, Java a VB pro aplikace, tak prakticky stačí cokoli dvoujádrového. Jestli objektově orientované prgání, pak záleží zda daný nástroj,engine/kompilátor a další komponenty a SDK fičurky dobře škálují s více jádry, či nikoli. To se těžko odhaduje. Pokud bys chtěl šetřit, s bazarovým X6 by sis pomohl, a tím by celý upgrade skončil. Pak už by asi mělo smysl přejít jen na i7, pokud to využiješ a zaplatíš.
Kelib
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kelib »

Dělám Android Appky, takže Eclipse + Java + Android framework. Myslím si ale (dohad) že procák co má lepší multithread výkonnost využiju, jelikož nemám spuštěný jen IDE, ale i prohlížeč se spoustou záložek, Zoner, Photoshop, emulátor - hodně méně náročných aplikací co každá jede ve svém vlákně.
Můj procík se chová jako X4 B55, bude nějaký výrazný rozdíl při upgradu na X6?
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ano, to je dost náročné svinstvo. Už jen když slyším "java ve více panelech", tak se mi ježej chlupy až... :mrgreen:
Pokud to je na seriozní práci, pak nemá smysl přemýšlet o nějakých 30-40% zvýšení výkonu tím X6, a to ani po přetaktování, a jednoznačně musí nastoupit minimálně i7 3770K. Však se zaplatí, a výkon by měl být až násobný, oproti tomu co máš teď. Mnoho méně náročných aplikací by AMD zvládalo dobře, ale mě nepřijde, že by Photoshop + Java + emulátor + nějaký případný kompliler do takového popisu pasoval. To už je při rozcapeném zacházení rozežraných programátorů spíš na Xeon :-)
Kelib
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kelib »

Dobře, díky za rady :) Asi nejdřív zkusím nějakou lepší bazarovou X6 a když to nebude stačit, beru i7 :)
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“