Propojení ADSL router - WIFI router
Moderátor: Don
- MaxSand
- Nováček

-
Propojení ADSL router - WIFI router
Zdravím. Momentálně řeším tento problém. ADSL tahám kabelem od souseda přes cestu ke mně domů. V domě je signál rozváděn switchem a jde do několika počítačů. Teď bych si chtěl udělat v domě wifi, ale vůbec netuším, jestli půjde propojit dva routry nebo to řešit nějakým access pointem.
V tomhle nemám absolutně zkušenosti. Pro mně ideálně, kdyby ze switche šel kabel do wifi routru( access pointu) a z toho šel LAN kabel do PC a WIFI signál.
Jak tohle nejlíp a nejlevněji vyřešit? Díky
V tomhle nemám absolutně zkušenosti. Pro mně ideálně, kdyby ze switche šel kabel do wifi routru( access pointu) a z toho šel LAN kabel do PC a WIFI signál.
Jak tohle nejlíp a nejlevněji vyřešit? Díky
- Lancelot
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Propojení ADSL router - WIFI router
Pokud tomu dobře rozumím, tak soused má připojení via ADSL a ty máš od něj natažený LAN kabel.
Je-li tomu tak, tak není nic jednoduššího, než ten kabel co máš přitažený od souseda píchnout do nějakého wifi routeru. Do něj pak zapojíš svou stávající LAN síť, s tím, že switch už není podmínkou (neb jej nahradí router), záleží jak to máš po domě roztahané. Tím vznikne tvoje vlastní síť.
Resumé: Potřebuješ koupit wifi router.
Je-li tomu tak, tak není nic jednoduššího, než ten kabel co máš přitažený od souseda píchnout do nějakého wifi routeru. Do něj pak zapojíš svou stávající LAN síť, s tím, že switch už není podmínkou (neb jej nahradí router), záleží jak to máš po domě roztahané. Tím vznikne tvoje vlastní síť.
Resumé: Potřebuješ koupit wifi router.
- MaxSand
- Nováček

-
Jj je to přesně tak. Spíš mi šlo o to, jestli nebude problém spojit router (ADSL) a router (WIFI), ale evidentně to problém není. Bude nějaký problém s tím, když to bude zapojeno ADSL router - switch - WIFI router ? Přímé spojení router - router by pro mně bylo trochu komlikované.
- Lancelot
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ne v tom problém není. Avšak za předpokladu, že k tomu switchi už nepřipojíš další zařízení, protože by totiž zařízení připojené k switchi před routerem, nebylo viditelné v síti za routerem, což může být problém při sdílení v rámci místní sítě.
- MaxSand
- Nováček

-
No tak jsem koupil router, ale stalo se přesně to co říkaš. Není vidět nic v síti co je za routrem. Dá se to nějak obejít ? Bohužel řešení prvně router a pak switch je trochu komplikovane 
- Lancelot
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Obejít se to samozřejmě dá, v routeru vypni DHCP server a přívod internetu dej místo do WAN do jednoho ze 4 portů pro LAN. Nicméně pokud nechceš se sousedem mít společnou síť, pokusil bych se dát router místo dosavadního switche. V čem je problém, že to nejde?
- MaxSand
- Nováček

-
Ono to je tak, že bych chtěl tu wifi mít do zahrady, což je na opačné straně, než switch a kabel od souseda, takze kdybych to dal tam, kde je ted switch, tak ta wifi musi projít 2 stěnama než se dostane do místa, kde je teď
Když nebude jiná možnost, tak bude router misto switche a na ty případy, kdy budu chtít wifi do zahrady ho přestěhuju. Jak jsem říkal, je to trochu komplikované.
Ono ještě modem rozděluje automaticky IP adresy. Bude to problém?
Po vypnutí DHCP a připojení LANu s internetem do jiné zdířky než do WAN nejede ani net ani síť
Ono ještě modem rozděluje automaticky IP adresy. Bude to problém?
Po vypnutí DHCP a připojení LANu s internetem do jiné zdířky než do WAN nejede ani net ani síť
- Lancelot
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
To, že přiděluje IP automaticky je dobře.
Pojďme si shrnout zapojení: tedy net od souseda->switch( zapojení stejné, + připojena další zařízení)->router(DHCP server off, přívod od switche zapojen do LAN zdířky, místo wan, nastavena wifi) takto by to mělo fungovat, router by neměl být v síti vůbec vidět, funguje de facto jen jako wifi switch.
Ideální zapojení net->switch (bez dalších připojených zařízení, jen kvůlu omezené délce kabelu)->router s připojenými ostatními zařízeními v síti.
Pojďme si shrnout zapojení: tedy net od souseda->switch( zapojení stejné, + připojena další zařízení)->router(DHCP server off, přívod od switche zapojen do LAN zdířky, místo wan, nastavena wifi) takto by to mělo fungovat, router by neměl být v síti vůbec vidět, funguje de facto jen jako wifi switch.
Ideální zapojení net->switch (bez dalších připojených zařízení, jen kvůlu omezené délce kabelu)->router s připojenými ostatními zařízeními v síti.
- MaxSand
- Nováček

-
Ideální by to bylo, ale nereálné. To už spíš je reálnější ADSL - router - switch(když jsem nad tím přemýšlel, tak šlo by i bez switche), ale problém je té wifi do zahrady. Zkusím si pohrát s tím DHCP. Zatím mi to udělalo jen to, že mi nejel ani net ani síť, ale možná jsem něco blbě nastavil. Každopádně díky za rady 
- Lancelot
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Co jsi koupil za router?
- MaxSand
- Nováček

-
- Lancelot
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
V jakém rozsahu přiděluje IP adresy ten ADSL router souseda?
Zkus router nastavit znovu, a to tak: odpoj ho od zbytku sítě a připoj pouze k počítači, resetuj do továrního nastavení, vlez do administrace, vypni dhcp server, nastav wifi - kanál, zabezpečení -min WPA (vyzkoušej jestli funguje), potom router připoj do LAN portu za switch, PC kterým si router konfiguroval odpoj a zase připoj.
Zkus router nastavit znovu, a to tak: odpoj ho od zbytku sítě a připoj pouze k počítači, resetuj do továrního nastavení, vlez do administrace, vypni dhcp server, nastav wifi - kanál, zabezpečení -min WPA (vyzkoušej jestli funguje), potom router připoj do LAN portu za switch, PC kterým si router konfiguroval odpoj a zase připoj.
- MaxSand
- Nováček

-
Funguje to zázračně dobře
Udělal jsem to přesně jak jsi popsal a funguje to uplně bez problému
Jsi machr
Díky moc
- Lancelot
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele: