nefunkční regulace ventilátorů

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

nefunkční regulace ventilátorů

Příspěvek od cabman »

Zdravím, mám dotaz ohledně regulace ventilátorů u ATI grafik, konkrétně mám Radeon6870 od Gigabyte http://www.gigabyte.cz/products/page/vga/gv-r687oc-1gd.

Můj problém je následující. Chtěl bych snížit hlučnost v idle. Když kouknu to CCC tak vidim, že bez zatížení se větroně točí na 47 procet a karta má 46 stupňů, což považuji za hlupost a raději bych měl o 10 stupňů víc (což kartě neuškodí), ale ventilátory na 30 procent. Ruční řízení v ccc pro mě neracuje protože to nejsem ochotný posouvat před hraním hry a ccc asi neumožňuje úpravu křivky.

Tak jsem hledal dál a teď k samotnému problému. Instaloval jsem MSI AfterBurn a pak SpeedFan. Oba programy dělaly to co chci, tedy možnost udělat si upravenou křivku. ALE, u obou se mi stalo, že jsem vše nastavil a fungovalo a po restartu počítače se všechna nastavení tvářila že ok a přitom ventilátory nepřidávaly a karta se přehřála. Viz foto ze speedfan - před restartem ok a po restartu to nastavenou křivku ignoruje a karta se přehřeje.

Zkoušel sjem různé verze programů a asi tři verze ovladačů.

Nemá někdo ponětí v čem je problém a nebo jak ty ventilátory správně regulovat?????? Jde mi hlavně o idle protože ve hrách je mi jedno že něco hučí. Předem dík

Obrázek
http://imageshack.us/a/img18/7575/nefun ... geShack.us
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Re: nefunkční regulace ventilátorů

Příspěvek od Ache »

V CCC vypni tu volbu "povolit ruční řízení ventilátoru". Pak si udělej vlastní křivku třeba v tom Afterburneru a ten si nastav tak aby se spouštěl po spoštění PC a bude to fungovat (i po restartu).
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Nebude. Pokud totiž zapneš v MSI AB regulaci ventilátoru, sám přepíše identickou hodnotu registru jako ta volba v CCC ("povolit ruční řízení ventilátoru").

@cabman: Máš v MSI AB automatickou regulaci podle té své křivky součástí uloženého profilu? Máš zatrhnutou volbu "apply overclocking at system startup"? Tu přibalenou utilitu od GB jsi zkoušel?
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Krteq píše:Nebude.
takže přes MSI Afterburner nelze regulovat větráky u AMD? Kdysi mě to teda fungovalo - úplně stejným způsobem jako u Nvidie. Nebo se teď musí něco spešl heknout? :)
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Ale jde, netahej do toho zase AMD/nvidii :sleepy:

Tohle bude klasická "vychytávka" od Gigabyte. Je nespočet modelů s jejich chladiči, kde se nedají otáčky ventilátoru regulovat jinak než přes CCC nebo jejich utility a to buď z důvodu chybějící PWM nebo jejich úprav v BIOSech + pro to uzpůsobeného SW. Proto se taky cabmana ptám.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Tak protože píše, že mu to do resetu funguje, tak bych tipoval, že problém bude ta zaškrtnutá regulace v CCC. Pokud to tím není tak asi smolík.
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Spíš to vypadá že ten smolík. Ta ruční regulace v CCC se zaškrtává sama když zapnu řízení aplikace třetí strany.

Ještě otestuji tu utilitu od Gigabyte - vypadá to dobře a ani jsem nevěděl že něco takového existuje.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

cabman píše:Ještě otestuji tu utilitu od Gigabyte - vypadá to dobře a ani jsem nevěděl že něco takového existuje.
Jo, oni jí narozdíl od MSI nějak nepropagují, já to OC Guru nebo jak se to jmenuje taky nikdy nainstalovaný neměl. Ale asi je to jediná možnost co by mohla zabrat. Gigabyte na to nastavení větráků nikdy expert nebyl. GTX670 je první karta od Gigabyte co vidím s rozumným nastavením větráku (IDLE při cca 700-800 otáčkách). Dost často gigabyte nastavuje i na IDLE na naprosto nesmyslně vysoký hodnoty (jako 1800otáček na mojí záložní GTX460 - musel sem upravovat bios).
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Já pokoušel bios upravit pomocí Radeon Bios Editor a jednou jsem to nastavil, odeslal do karty a karta nové nastavení ignorovala a po druhém pokusu přišla modrá smrt a po restartu jsem tam nahrál spátky originál bios a šel od toho.

Jinak mi asi nikdo nevysmětlí, proč má proboha karta s takových chladičem po startu počítače při 40C asi 42procent na ventilátorech? .. prostě nahlavu a jen to zbytečně hučí. Když to dnes vidim tak bych do té karty znovu nešel. A když vidím ten blbý ccc tak bych asi nešel ani do ATI.

A k tématu, ten OC Guru jako jediný program zabral!!! Funguje to jak jsem si představoval - při kancelářské práci má karta 50C a ventilátory běží na 30 procent, což je téměř neslyšně. Nechápu, že se tenhle program nepropaguje - jednoduchý, funkční, přehledný.

Dík za nasměrování.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Není zač :)
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“