to se bude zvedat,FSB totiz obsluhuje i takt pameti,je to vlastne zakladni takt "krystalu" kterej se pozdeji teprve nasobi,proto pameti podtaktuj a az potom zvedej FSB
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
sam_217 píše:Už se to tu řešilo dost, přečti si můj příspěvek úplně nahoře na týhle stránce a pak předchozí stránku.
jj je mi to jasne ale 39stran je docela mazec
Spoustu lidi tu pise jak vse zveda jen nasobicem, ale me nejde vic jak na 21 ? Kde to co orezava ??? diky
Stačilo jen jednu 2 stránky zpátky, proto píšu "přečti si můj příspěvek úplně nahoře".
A jinak než zvednutim QPI taktu to nepůjde, Lynnfield není jako Sandy Bridge v "K" verzi, takže tim prostě zvedneš takt pamětí no, ale proto existuje i násobič pamětí, a ten musíš změnit na nižší, podle potřeby.
OK diky na navedeni jsem uz pochopil podstatu... Zatim vytazeno na 3,8GHz teploty myslim cajk 34-38 v IDLE pri 3Dmarku 11 nevylezla vic jak na 57st. Musim jeste zatizit ,ale podle me to bude OK, a budu se tlacit na ty 4GHz a budu spokojen...
komancero píše:cpu testuj v ibt nebo prime95 ,3DMark 11 je na testovani grafiky
jj to je mi jasne, jsem si rikal ze aspon trochu + nejaky ten crysis 3 co mam poruce
Zkusil jsem ten ibt a pise stabilni musel jsem vsak zvysit napeti na 1,27 a 1,170... pac na puvodni 1,15 a 1,1 mi to nevzalo. Tudis se trosku zvedla teplota ale v zatezi do 65st. Jakej test mam spustit je nutne poustet na vice jak standart ???
tak jsem se nudil a taktuju - 4 GHz(22x182) se zdaji stabilni pri napeti 1.25Vcore, 1,625V RAM, 1,1V IMC a pri teplotach do 70 stupnu coretemp(67-70)...ale po 20 minutch linx tezko soudit,musim vic otestovat,premejslim jestli stoji za to rvat to az na 4,2GHz...neni uz to tak trosku zbytecny? jedna se o 5% taktu navic a uz takhle se jedna o pretaktovani o 45% oproti defaultu
watmetr ukazuje v occt neprijemnych 550W(vcetne monitoru),to uz je takovej stredne vykonej primotop
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
To mám podobný, já taky nejedu na těch 4,4GHz co mám v podpisu, ale na 4GHz@ 1.28Vcore, IMC mám asi trošku vejš, teploty mi taky lezou max kolem 70tky asi, na těch 4,4GHz nebyl 500+W problém a teploty až 90°C. Smysl to má, ale jen ve hrách, který ten CPU žerou fakt hodně a dneska se ti nestane, že by něco tolik vytěžovalo tvoje CPU, aby mlelo z posledního a každejch 200MHz navíc přidá těch 5% výkonu. Takže ve výsledku není důvod ten CPU takhle trápit.
jeste jsem zkousel pretaktovat ram na 1866 MHz (nevim jakej mam nastavit profil,je tam XMP,DOCP,AUTO a MANUAL) tak jsem nechal manual a jen zmenil delicku(nebo jsem sahal na neco jinyho? snad se tomu tak rika) a misto prednastavenejch 1446MHz(default je 1333) jsem proste jen nahodil 1866MHz a bum,uz nenajel ani bios,coz nechapu jak se mohlo stat,takze hezky rozebrat case a clear cmos...a vsechno nastaveni znovu,myslel jsem ze me jebne,resetoval jsem to jumperem s baterkou uvnitr,podle navodu neni treba ji vyndavat,neni to divny? http://img266.imageshack.us/img266/3295/baterka.png
jeste jsem si vsiml,ze pri RAM a cpu stress testu(at uz linx nebo intel extrem burn) me padal ovladac grafiky,kdyz jsem roloval s oknama pri maximalnim zatizeni,problem pametovyho radice cpu? jakto,ze to nevyhodilo zadnou chybu v RAM? nebo je problem jinde?
a jeste bych se chtel zeptat na ten 22. nasobic,deska vlastne umi jen 21. a ten 22. si pujcuje z turba a jede tak permanentne,intel extreme burn test se me snazi namluvit,ze mam max nasobic 21x a vysledka frekvence je 3822 MHz,ovsem occt,cpu-z,AIsuite rikaji 4GHz...takze keca jen ten intelackej soft?