obarvení vodní kapaliny

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Charlie88
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: obarvení vodní kapaliny

Příspěvek od Charlie88 »

Ok vezmu to cos teď napsal.

Hadice :
http://www.alphacool.cz/produkt/Hadice_ ... rg1=010602

Blok GPU :
http://www.alphacool.cz/produkt/Waterco ... 0106070003

Blok CPU :
http://www.alphacool.cz/produkt/Alphaco ... 0106070603

Blok HDD :
http://www.alphacool.cz/produkt/Innovat ... 1=01060703

Co Ramky? Chladit? Corsair Dominator má sám o sobě dost masivní hliníkový chlazení..
A bude stačit to sálání z radiátorů nebo v žádnym případě?
ASUS Maximus VI Formula, i7 4770K Haswell, Corsair H80i, Corsair Dominator 8GB 2133MHz, WD Caviar Green 500GB, WD Caviar Red 2TB, Corsair 650W, GTX 760 OC II
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Hadice vem http://www.alphacool.cz/produkt/Masterk ... _-_1m.html - ty levný jsou tvrdý.

Pokud chceš chladit disky tak nejlevněji tímto http://www.alphacool.cz/produkt/Aqua_Co ... opper.html - ten Innovatek je fuj, je to hliník.

Pokud máš Dominatory tak je lze celkem levně chladit pomocí http://www.alphacool.cz/produkt/Alphaco ... block.html

Pokud budeš mít dva UT60 360mm tak si myslím, že by to pasivně v idle uchladit mohly. Ale vyzkoušené to nemám, vyzkoušené to mám jedině s jedním UT60 360 a to pasivně neuchladí. Jde imho o to, že pokud ten Bitfenix fan dáš třeba na 500rpm tak ho v tom stole neuslyšíš ale chladit to bude řádově lépe než pasivně...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Charlie88
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Charlie88 »

Ok, dík za radu ;-)
ASUS Maximus VI Formula, i7 4770K Haswell, Corsair H80i, Corsair Dominator 8GB 2133MHz, WD Caviar Green 500GB, WD Caviar Red 2TB, Corsair 650W, GTX 760 OC II
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

A myslíš, že ten blok na pevné disky to uchladí? :stupid:
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

a to jako proč by neměl ? nebo jsi zase přišel za každou cenu něco kritizovat ? :roll:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Za každou cenu nikoliv, ale tady člověk prostě musí.Větší hovadinu než blok na pevné disky pro vodní chlazení neznám.Že po tom pokukuje nezkušený uživatel chápu, co už ale nechápu, že si tento fakt nechá pro sebe někdo zkušený, který by měl věci rozumět :down:
Charlie88
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Charlie88 »

Disk se má chladit ze stran nebo plošně vrchem??? A doufám že se všichni shodnem na tom, že chladit disk není na škodu ;-)
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

gejmer píše:Za každou cenu nikoliv, ale tady člověk prostě musí.Větší hovadinu než blok na pevné disky pro vodní chlazení neznám.Že po tom pokukuje nezkušený uživatel chápu, co už ale nechápu, že si tento fakt nechá pro sebe někdo zkušený, který by měl věci rozumět :down:
Vadí ti něco konkrétního nebo z tebe vylezou opět jen nekonkrétní všeobecné žvásty ? buď se vyjádři co ti na tom nelíbí, nebo už raději nic nepiš :roll:
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Neradíš v zájmu uživatele! Místo toho mu cpeš blok, který je víc na škodu než k užitku a vůbec neřeší odhlučnění a celkově zbytečný.
Chladit nějak extra disky je nesmysl a podle studie googlu je to dokonce na škodu.Tady je článek na webu tydýt click , na každém šprochu je pravdy trochu.
je vhodné dlouhodobě držet disk mezi 30 až 40 °C.
Takže tak bych to nechal. Případně bych dal disky do odhlučňovacích boxů, nejlépe: click Prospěje to věci mnohem víc než nějaký blok.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Tak samozřejmě, Watercool HDD chladič za trojku je lepší řešení odhlučnění těch disků, ale jaksi stojí 2x tolik a výměna disků v tom je porod. Opravdu mě nenapadlo, že mi někdo bude vyčítat, že někomu, kdo jasně píše, že ty disky chce CHLADIT a ne je nějak odhlučňovat doporučím produkt za polovinu oproti tomu Watercoolu. Protože kdyby tě to náhodou zajímalo, tak ten aquadrive chladí úplně stejně jako ten Watercool, mám to otestované. Na tom Aquadrive není vůbec nic špatného a pokud si myslíš, že pro ty disky by bylo lepší když budou v tom stole uzavřené bez jakéhokoliv průvanu při teplotách 45 nebo více stupňů oproti tomu, když se na ně plácne aquadrive a mají 35 stupňů nebo se dají do toho silentstaru, tak tě v té představě raději nechám. Mám totiž například zákazníka, který má 12ks 4TB WD FAEX disků a dokud je chladil ventilátory zepředu tak mu odešel dle jeho slov přibližně jeden kus každé tři měsíce. Od té doby co je má ve Watercool boxech mu za poslední dva roky nechcípnul ANI JEDEN KUS. A ty disky nikdy neměly víc než 40 stupňů.
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Neupřednostňuju a nechci pokud možno žádnej blok.Tak o těch watercoolech atd. blábolíš zcela zbytečně.

Diskuze je defakto čistě akademická, když ani nevíš co vubec postaví. Zjistil bych teploty a pak řešil co dál.Jistě ty 2 HDD se tam budou strašně pařit,jako jediné zdroje tepla v tom kravském stole :onfire: Ještě mu poraď bloky na SSD.

No a to o tom zákazníkovi to sis pravděpodobně vymyslel dodatečně. :P
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Tak pokud se shodneme na tom, že dřevo je dost zásadní tepelný izolant tak je asi logické, jak se těm diskům tam bude líbit, když tam nebude žádný průvan. Mimochodem, i cvičená opice si najde přes google dost projektů od lidí, co "dřevěnou" case v jakékoliv podobě (ne jen stůl) dělalo a dost často se tam uvádí, že teplota nejen disků je docela zásadní věc k řešení.

K té poslední větě snad jen tolik, že určitě víš, že existuje zákon na ochranu osobních údajů a tedy je ti určitě jasný, že i kdybych 100x chtěl, tak tady kontakt na toho zákazníka napsat nemůžu. Co ovšem můžu říct je, že i v jednom projektu ode mně, o kterém je recenze mimo jiné i zde na pctuningu a tedy je to naprosto bez problémů dohledatelné že si nevymýšlím, se šest WD FAEX (uznávám, jen 2TB a ne 4TB) do watercool boxů dávalo a ať tomu budeš věřit nebo ne, po dvou letech neumřel ani jeden. Je mi jasný, že mi to asi věřit nebudeš, ale s tím já už nějak žít dokážu :roll:
Mimochodem i tento zákazník, co těch šest faexů provozuje si stěžoval, že když je chlazené neměl tak mu plus minus jeden za rok umřel. Takže posun k lepšímu dost zásadní.
Charlie88
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Charlie88 »

Koukám že se tu pánové krásně kočkujete. Jen podotknu že stůl bude plechový. A pokud "Gejmer" nemá k danému tématu co víc říct tak bych prosil : STOP SPAM! Můj projekt, můj stůl, moje bloky na HDD a tečka. A pokud si někdo myslí že to jsou vyhozený peníze za ty bloky na HDD tak mám dobrou zprávu, ty prachy vyhodim já a né Vy! ;-) Takže dost o blocích na disky, díky
dspacek
Nováček
Nováček

Příspěvek od dspacek »

Mám doma ještě asi 200ml lékařskýho fluoresceinu, barvil jsme s tím bazén na párty, nalil jsem tam 200ml a to má 16000L a obarvilo se to až nechutně. stálo mě to celý litr, takže kdo by měl zájem mít fakt zelený okruh reagující pod UV ať se ozve a za 200 mu pošlu lahvičku 100ml. PS můžem se dohodnout i na menším množství, protože na nějaké 2-3L v okruhu ti vystačí fakt kapička. Dobrý je, že to nijak nereaguje, dokonce se používá v lékařství do žil pro určení průtoku a to i ve studnách a rybnících atd... zdravotně a všelijak možně nezávadný ;-)

video zde http://www.youtube.com/watch?v=YkqlQsmMEHI
vypněte zvuk !! :mrgreen:
veteran13
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od veteran13 »

stačilo by těch 100ml na 120hl bazén?
Má milá rozmilá neplakej! Život už není jinakej.
Dnes buďme ještě veselí, na naši bílé posteli.
Zejtra, co zejtra? Kdožpak ví, zejtra si lehnem do rakví.
dspacek
Nováček
Nováček

Příspěvek od dspacek »

Podle mě jo, jestlis viděl video, tak si můžeš udělat obrázek sám, jak je to silný barvivo. a tam je 160hl, je tam jedna lahvička nalitá na videu a stačilo to. Druhou jsem tam dával jen tak z hecu :D
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Tyhle bloky na bok/spodek disku bych nedaval.
Zavrel bych je do nejakeho boxu at je to i utlumi.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
dspacek
Nováček
Nováček

Příspěvek od dspacek »

Chlapi, omlouvám se, že to tu zas vytahuju, ale nějak mi z fóra nevzešel jasný názor, jak upravit kapalinu v chladícím okruhu, abych oddálil galvanickou korozi. Mám bloky Cu plexi a hliník, nebo mosaz radiátor.
Po přečtení několika článků firem toto řešících, jsem se přiklonil ke směsi destilka, glykol +- občas zničit bakterie a řasy(panák sava?) Ale aby mi to neudělalo nějakou hnusnou sračku, na kterou by se nedalo ani podívat.
Nebo jednoduše koupit připravenou směs za nekřesťanský peníze a bude to lepší?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

dspacek píše:Nebo jednoduše koupit připravenou směs za nekřesťanský peníze a bude to lepší?
ano bude to podstatně lepší. takovej innovatek protect ip mi zase tak drahý nepřijde... :roll:
dspacek
Nováček
Nováček

Příspěvek od dspacek »

MaWa píše:
dspacek píše:Nebo jednoduše koupit připravenou směs za nekřesťanský peníze a bude to lepší?
ano bude to podstatně lepší. takovej innovatek protect ip mi zase tak drahý nepřijde... :roll:
Tož díky, já si to myslel, ale znáš to, člověk chce pořád šetřit a pak se divit .... :D
Jo a nevyžere mi to a nepoleptá plexi?

PS: fluorescein na obarvení cca 30 000L kapaliny stále mám.
Odpovědět

Zpět na „Voda“