problém při zapínání počítače. špatná deska? bios?

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
todd
Nováček
Nováček

problém při zapínání počítače. špatná deska? bios?

Příspěvek od todd »

zdravím všechny,
pokud byste měli nápad kde by mohlo být řešení mého problému s počítačem, budu vám vděčný za tip. stává se mi to, že v momentě, kdy ukončím práci s počítačem a dám funkci vypnout, klasicky se mi vypne komp. následně bohužel už nelze zapnout. doteď vše fungvalo jak má, najednou přišla tato "stávka". jediné co pomáhá je resetovat bios, stačí vypnout zdroj, vyndat baterku a následně počítač jde zapnout. s biosem jsem si hrál, zkoušel jsem ho nastavit na ty nejjednodušší parametry, které "musí" stroj rozběhnout za každých okolností, ale ani výchozí nastavení po vypnutí z operačního systému prostě nefunguje, nelze znovu zapnout. jak píšu, doteď vše jelo v pohodě, zdrojem to není, mám nový seasonic, perfektně drží napětí, absolutně žádný problém, ani při přetaktování, zvládl hned napoprvé, nemyslím že je to jím. na co mám ale podezření je základní deska. je to model "asus p5q se" a nutno podotknout, že už od začátku jsem z ní nadšený nebyl. stará deska se vysypala a tak jsem hledal náhradu, tato umí přetaktovat již z biosu a byla mi doporučená jako schopná i výkonná, ale prostě některé věci.... - třeba umístění sata portů se zobáčky naproti sobě (naprosto nepraktické při vyjímání) nebo kondenzátor hned vedle přípojky chladiče, který tam kvůli němu nejde připojit, musím zvolit jinou přípojku, nešikovně vyřešená páčka na vyjímání pci-e 16x portu, která má zobáček obráceně a zasahuje do plastového krytu s chladičem grafické karty... je vidět, že tuhle desku navrhoval nějaký zoufalec, nicméně do této doby fungovala vcelku v pořádku. najednou musím pokaždé resetovat bios, abych počítač spustil, což se mi ani trochu nelíbí a nevím kde je zakopaný pes. nestalo se to někomu z vás? kdybyste měli tip, budu vám za něj vděčný. už mě nebaví, jak se mi pokaždé, když vyřeším jeden problém, něco znovu vysype a já zas kupuju nové komponenty...
todd
Nováček
Nováček

Re: problém při zapínání počítače. špatná deska? bios?

Příspěvek od todd »

ještě jedna věc - zkoušel jsem vnitřek počítače proluxovat, vyfoukat bordel, sloty s ramkou a kartami vyndat, vyfoukat, zandat, třeba i do jiného portu, nic... vím že občas býval problém v tomhle, ale nyní nepomohlo.
WenzelLAH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WenzelLAH »

Možná by stálo za to zkusit naflashovat nejnovější bios? Pokud ho tam teda už nemáš...
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

začal bych u baterky vyměnit... :)
todd
Nováček
Nováček

Příspěvek od todd »

bios nejnovější, bohužel několik let starý, jak už to tak bývá a baterku jsem zkusil ještě druhou z minulé desky, nicméně výsledek stejný, ale můžu koupit novou... je to pár korun, ale myslím si, že bych dostal od kompu jinou odpověď za vybitou baterku. "cmos failure" nebo něco takového, hodiny vynulované atd., ale ne nereakci na stisknutí tlačítka power...
todd
Nováček
Nováček

Příspěvek od todd »

tak ještě jedna informace, tlačítko power skutečně reaguje jen na stisknutí po resetu biosu vyndáním baterky. bios jsem schválně flashnul znovu, žádná změna. pokud tlačítko stisknu v operačním systému kdy by se měl počítač následně vypnout, nic se neděje. jestliže tlačítko během provozu podržím, měl by se komp po chvilce vypnout ať se děje co se děje. nereaguje. reaguje skutečně jen ve chvíli kdy vyndám baterku, zresetuju bios, následně jde zapnout, ale pak už tlačítko power není vůbec funkční až do znovuvyndání baterky. hodně zvláštní....
Jirka5329
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jirka5329 »

měl jsem podobný problem s notebookem. Bylo to pamětima. pomohlo vyndat vyčistit prach ze slotů, očistit piny na modulech a zase namontovat do slotů.
U tebe to muže bejt samozřejmě i něčim jinym (vadnej chipset, vadnej chip s biosem - praskliny v místě napájení nožiček chipů na desku)
_Jesper_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od _Jesper_ »

Ci by nebolo prenho lepsie si kupit novu dosku? Bohvie cim vsetkym si ta jeho stara doska presla. Nedivil by som sa az by boli v haji konektory alebo vypaleny spoj od spodu kde je vsetko na mb napajkovane. Raz som mal stastie na asus formulu pre am3+ ktora bola ale nefunkcna lebo mala vadne pajkovane spoje na ram moduloch. Ja byt tebou poobhliadnem sa po nejakej lacnej dobrej doske.
AMD Ryzen R9 7900X | AiO Fractal Lumen S36 aRGB | ASUS ROG Strix X670E - E Gaming Wifi | G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5 32GB AMD EXPO 6000MHz CL30 | NVIDIA MSI RTX 3080 Ti 12GB SUPRIM X | Samsung SSD 870 EVO 500GB 2x | Toshiba P300 2TB 2x | Samsung M2 SSD NVMe 980 PRO 500GB | Samsung M2 SSD NVMe 970 EVO Plus 250GB | SEASONIC Prime PX-1000 Platinum | AOC Q27G2S IPS 1440p 165Hz | Fractal Design Define R6 TG USB-C Gunmetal | Fractal Aspect 12 & 14 aRGB PWM | aRGB HUB Cougar Core Box V2
todd
Nováček
Nováček

Příspěvek od todd »

jasný... děkuju za tipy a rady. já jsem s tou deskou byl i v servisu, ale bylo mi řečeno že tenhle tip oprav nedělají. já sám elektrikář nejsem a jediný co mi bylo nabídnuto, že občas bývají vyschlé nebo nabobtnalé kondenzátory, které způsobují nejrůznější takové problémy a dají se přepájet. nic z toho na desce nevidím, nějakou viditelnou vnější poruchu nemá nebo jí prostě nevidím, navenek se zdá deska naprosto v pohodě a mimo týhle chybičky šlape jak hodinky. dokonce jsem nahodil o číslo předešlý bios než je ten nejnovější, na zkoušku, a deska nemá sebemenší problém s nahodilými restarty, žádné padání nebo nestabilní chování. ona furt jede skvěle až na tenhle problém, který si ale pravděpodobně nevyřeším. investuji do nové desky, to bude asi pro mě ta nejlepší varianta. nicméně znovu díky všem za tipy!
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“