Absolutní přístupové oprávnění

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows 7.

Moderátor: Loki5567

Odpovědět
wendy271
Nováček
Nováček

Absolutní přístupové oprávnění

Příspěvek od wendy271 »

Dnes jsem se ze zvědavosti "koukal" na čtyři staré disky (40 GB, 80 GB).
Postupně jsem je vložil do externího boxu a přes USB připojil k PC s Win7.
Byl jsem překvapený, že v oddílech s WinXP jsem nemohl smazat systémový adresář Program Files, ani Windows. Dostal jsem hlášení, že "k provedení této akce je nutné oprávnění, obraťte se na Administrators, aby Vám byla přidělena příslušná oprávnění"

Provozovaný OS Win7 jsem instaloval sám jako jediný "user", takže jsem si myslel,
že mám nejvyšší administrátorská oprávnění v systému, tedy mohu si smazat kdekoli cokoli.
Jak se k těm "příslušným" oprávněním mohu dostat ???
A jak to určit již během instalace OS, že chci mít nejvyšší přístupová oprávění ???

Pokud bych ony adresáře chtěl skutečně smazat, klidně bych diskový oddíl přeformátoval a bylo by po problému.
Nejde mi o nic důležitého, snad jen o ten princip a důvod, proč jako "admin" si nemohu na externím disku cokoli smazat.
Naposledy upravil(a) wendy271 dne čtv 27. čer 2013, 11:15, celkem upraveno 1 x.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Re: Absolutní přístupové oprávění

Příspěvek od Alfajk »

CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
wendy271
Nováček
Nováček

Re: Absolutní přístupové oprávnění

Příspěvek od wendy271 »

Roletka po kliknutí pravým "myšítkem" mi funkci Merge nenabízí.
Ani Edit, Print, je tam Najít viry a další odkazy.
Nešlo by to "přidání" udělat někde v utilitce "regedit" ???
Není někde nutná specifikace cesty k OS ??? Já jej mám na E:/
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

a pridels to tam pomoci regeditu?
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
wendy271
Nováček
Nováček

Příspěvek od wendy271 »

Nerozumím otázce.
Stále nevím, jak vytvořený soubor addownership.reg do systému zavést.
Popis v doporučeném linku odkazoval na funkci "Merge".
Stačilo by na soubor jen "poklepat", tedy spustit ???
Práci s registrem neznám, maximálně do písmenka provedu nějaký publikovaný postup.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Místo merge tam bude česky sloučit :) Ano, stačilo by i poklepat a potvrdit.
wendy271
Nováček
Nováček

Příspěvek od wendy271 »

Kliknutí pravým "myšítkem" na uvedený soubor mi nabízí Otevřít, Upravit, Najít viry, Sdílet, Add to archive, Compress, Odeslat, Vyjmout, Kopírovat a další, ale nikoli Sloučit.
Pokud jde vlastně o spuštění, tak tomu i rozumím. Soubory *.reg zanesou do registru konkrétní informaci, což lze chápat i jako "slučování" s tou stávající.

Jenže poklepáním na soubor se mi znovu otevřel v notepadu.
Jak tedy informaci v něm obsaženou dostanu do registru ???

Soubor jsem chtěl přiložit, ale přípona reg (ani txt či doc) nejsou povolené.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

nechapu s cim mas problem,proste to uloz jako typ "vsechny soubory" a dopis tomu koncovku .reg,to normalne "zapni" a pridej to do registru,resetni pc a potom budes mit pod pravym kliknutim to prebrani prav
wendy271
Nováček
Nováček

Příspěvek od wendy271 »

Soubor addownership.reg se mi po "poklepání" otevře v notepadu (asi proto, že jsem jej v notepadu podle návodu vytvořil a uložil)
Když vyberu možnost "otevřít v programu" nabídne se mi Poznámkový blok nebo Editor registru.
Editor registru mi dá hlášení, že soubor nelze importovat protože není skript registru.
Lze importovat pouze binární soubory registru.
Asi si projdu ještě nějaké odkazy na postup vytváření a implementaci souboru addownership.reg.

V zásadě mi nejde o úplné ovládnutí svého PC vůči starým adresářům na odložených discích.
Staré odložené disky by se měly vymazat, nejlépe nějakým agresivním způsobem, aby se již nikdy nedal přečíst jejich obsah.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Asi si sedíš na drátu...V notepadu musíš zvolit uložit jako typ - všechny soubory. Necháváš tam uložit jako textové dokumenty, takže se ti to uloží jako txt, proto ti to znova otevírá notepad.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

spíš se to uložilo jako addownership.reg.txt
ignorelist: kremrole a dezoláti
wendy271
Nováček
Nováček

Příspěvek od wendy271 »

Vaše podněty mne dovedly o krůček dál.
Exp měl pravdu.
Stačilo soubor v notepadu pod názvem addownership uložit jako typ - všechny soubory.
(ten výraz mi stále zní dosti podivně, ale nešť)
Takto vytvořený soubor po pravým myšítku mi nabídl Sloučit a následně po několika
upozorněních bla-bla-bla se obsah souboru dostal do registru.
Pro adresář nebo soubor mám nyní v menu-roletce nabídku Take Ownership.

K vyzkoušení nové funkce nad adresáři ve starých discích dojde později.
Ověření funkce jsem podle návodu, včetně připomínky od Exp-a, udělal na jiném PC.
Druhé PC (s PATA šachtou pro disk v rámečku) nyní okupují tři vnoučata (nastaly totiž prázdniny) a mastí na něm Minecraft.

Děkuji všem za spolupráci.
Odpovědět

Zpět na „Windows 7“