Overclocking 2 grafik na jedné desce

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
oldjerry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Overclocking 2 grafik na jedné desce

Příspěvek od oldjerry »

Stav před: 2 karty GWnvidia Phenom GTX560Ti (takt 822, resp. 835 MHz) na jedné bázi - společný overclocking MSI Afterburner bez problémů, ovšem pro obě karty na stejné hodnoty.
Vyměnil jsem jednu tuto kartu za Gigabyte nvidia 660Ti a nejde overclocking ani jedné karty.
Existuje taktovací utilita, která by to zvládla (nv560Ti mi jede na přednastavenou hodnotu v BIOSu - 835 MHz, nv660Ti mi jede podtaktovaná -1032 / 920 MHz - GPUZ ovšem ukazuje 1201 MHz, což je za horní hranicí povoleného OC).

Raďte, prosím... podotýkám, že nehraju, ale počítám...
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Re: Overclocking 2 grafik na jedné desce

Příspěvek od Alfajk »

a co jako cekas,kdyz mas 2 ruzny karty? to nepujde ani kdybys chtel
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Hlavně k čemu by ti byl OC grafiky, která funguje jen jako další grafický výstup, jinak nic nepočítá? :lol:
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
Mrazák
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrazák »

Bez_n1ck píše:Hlavně k čemu by ti byl OC grafiky, která funguje jen jako další grafický výstup, jinak nic nepočítá? :lol:
Coze? :?

Na grafikach AMD by to melo jit zmenenim polozky master graphics processor v nastaveni Afterburneru. To jsi zkousel?
PC1: MB: Asus Prime B650-Plus |CPU: 9850X3D, Arctic LFII 240mm |RAM: 2x32 GB 6000 CL28 |GPU: 9070 XT Nitro+ |SSD: KC3000 2TB |PSU: Seasonic 850PX |Case: Fractal Define 7 Compact
RetroPC: MB: DFI LP UT nF4 SLI-DR Expert |CPU: AMD FX-57 3.0 GHz |RAM: 2x512 MB G.Skill TCCD 600 MHz |GPU: GeForce 7800GTX SLI |HDD 3x WD Raptor RAID0 |Case: TT Armor Jr.
oldjerry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldjerry »

Příteli, asi ano, ale já nepíšu nic o AMD :-D , jasně se ptám na nvidie, nvidie jde v Afterbruneru taky, dokonce i dvě (to jsem měl skoro dva roky a teď mám zas dvě nvidie a nejde to :( ). To jsem potřeboval řešit... Nejspíš nelze taktovat karty s velmi rozdílnou frekvencí čipu...

Díky za snahu pomoci.
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Hlavně nelze vůbec provozovat dvě rozdílné karty v SLi :-D, takže ta druhá je ti tam jen na to, abys mohl zapojit třetí monitor, jinak je uplně nahovno a žere elektriku.
// zmíňku o výpočtech jsem přehléd, takže pardon, moje odpovědi jsou pasé.
Naposledy upravil(a) Bez_n1ck dne sob 6. črc 2013, 23:12, celkem upraveno 1 x.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
Mrazák
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrazák »

oldjerry: OK, necekal jsem ze v tomhle bude rozdil mezi AMD a nV.

Bez_n1ck: Tady vubec nejde o SLI, predpokaldam ze oldjerry pocita F@H, BOINC nebo neco podobnyho.
PC1: MB: Asus Prime B650-Plus |CPU: 9850X3D, Arctic LFII 240mm |RAM: 2x32 GB 6000 CL28 |GPU: 9070 XT Nitro+ |SSD: KC3000 2TB |PSU: Seasonic 850PX |Case: Fractal Define 7 Compact
RetroPC: MB: DFI LP UT nF4 SLI-DR Expert |CPU: AMD FX-57 3.0 GHz |RAM: 2x512 MB G.Skill TCCD 600 MHz |GPU: GeForce 7800GTX SLI |HDD 3x WD Raptor RAID0 |Case: TT Armor Jr.
oldjerry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldjerry »

Haupttrefa!! BOINC a tam je SLI kontraproduktivní...

AMD společně s nVidií na jedné kartě je přímotop, pokud vůbec se je podaří udržet vedle sebe v chodu. Umějí to kluci programátoři a jen právě počtáři. Mám pocit (nikoli jistotu), že v herních činnostech to nemá cenu a dokonce to snad vůbec nejde... To už se ale dostáváme někam jinam, než jsem chtěl.

Já jen doufal, že se toho všimne krteq, který už mi nejméně jednou dobře poradil.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Zkus kontaktovat Krtka po SZ, zda by ti nedal nejakou odpověď. Ja jsem dve ruzny karty netaktoval takze nevim :)

Jinak ostatní by si měli precist poradne co dotycny chce a zdrzet se nepatricnych komentaru.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

oldjerry píše:Stav před: 2 karty GWnvidia Phenom GTX560Ti (takt 822, resp. 835 MHz) na jedné bázi - společný overclocking MSI Afterburner bez problémů, ovšem pro obě karty na stejné hodnoty.
Vyměnil jsem jednu tuto kartu za Gigabyte nvidia 660Ti a nejde overclocking ani jedné karty.
Existuje taktovací utilita, která by to zvládla (nv560Ti mi jede na přednastavenou hodnotu v BIOSu - 835 MHz, nv660Ti mi jede podtaktovaná -1032 / 920 MHz - GPUZ ovšem ukazuje 1201 MHz, což je za horní hranicí povoleného OC).

Raďte, prosím... podotýkám, že nehraju, ale počítám...
Jsem ohledně tohohle řešení trochu skeptický, ale logicky by to mohlo pomoct.

Když jsi měnil karty, mazal jsi konfigurační soubor Afterburneru? Zkus vypnout Afterburner, běž do jeho kořenové složky (např. C:\Program Files\MSI Afterburner\...), ve složce Profiles smaž všechny .cfg soubory a potom spusť MSI Afterburner znovu.

Potom můžeš zkusit to co psal Mrazák.
oldjerry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldjerry »

Odinstaloval jsem MSI Aftenburner 2.3.1. a nainstaloval Beta 10 v. 3.0.0. Nic se nezměnilo, jen mi dal hlášku, že karta je vybavena modulem automatického overclockingu z 1032 MHz (z výroby) na max, 1110 MHz (t.j . 10,75%) takže se zdá správný údaj z Everestu... Ostatní analýzy parametrů provozu GK si (podle mne) s neobvyklou informací nevědí rady a tak ukazují zkresleně.

Děkuji ti - i když jsem to neudělal přesně podle tvého návodu (ale zkusil jsem ho neúspěšně před tím odinstalováním starší verze), tak jsi mne přivedl na tu asi nejsprávnější myšlenku...

Jarda / oldjerry
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Chápu dobře že to teď už funguje? Jak jsi tedy přesně postupoval?
oldjerry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldjerry »

Krteq píše:Chápu dobře že to teď už funguje? Jak jsi tedy přesně postupoval?
Funguje a ono to fungovalo, jen o tom fungování nebyly žádné zprávy. Já nejsem moc dobrý operátor a tak jsem hledal brýle a měl jsem je na nose - tak říkaje. Princip je v tom (pokud jsem dobře porozuměl), že na kartě je uložen modul, který OC provádí podle zatížení automaticky v rozpětí od přednastavené hodnoty 1032 MHz do 1110 MHz. Ony ty popisy k výrobkům počítají s tím, že je čtou odborníci a ne zas... diletanti, jako su já.

Ano, funguje a nakonec, kdybych nebyl právě diletant, tak bych to mohl usoudit podle výkonu a podle teplot. Při výpočtech má GTX660Ti srovnatelně 2,7x vyšší výkon, než GTX560Ti...
Díky za tvůj čas.

Jarda / oldjerry
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

oldjerry píše:...Princip je v tom (pokud jsem dobře porozuměl), že na kartě je uložen modul, který OC provádí podle zatížení automaticky v rozpětí od přednastavené hodnoty 1032 MHz do 1110 MHz...
Porozuměl jsi dobře, v reklamštině se tomu říká GPU Boost a automaticky to přetaktovává GPU podle zatížení a limitů spotřeby karty. Ve specifikacích karet (Kepler architektura, GTX 6xx/7xx) jsou dvě hodnoty, Base clock a Boost clock. První udává základní takt pod který by karta neměla jít a Boost je průměrná hodnota automatického OC (karty jsou ale v max. aut. OC dost kusové).

Tady je to celkem podrobně popsáno - GPU Boost.
oldjerry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldjerry »

Krteq píše:
oldjerry píše:...Princip je v tom (pokud jsem dobře porozuměl), že na kartě je uložen modul, který OC provádí podle zatížení automaticky v rozpětí od přednastavené hodnoty 1032 MHz do 1110 MHz...
Porozuměl jsi dobře, v reklamštině se tomu říká GPU Boost a automaticky to přetaktovává GPU podle zatížení a limitů spotřeby karty. Ve specifikacích karet (Kepler architektura, GTX 6xx/7xx) jsou dvě hodnoty, Base clock a Boost clock. První udává základní takt pod který by karta neměla jít a Boost je průměrná hodnota automatického OC (karty jsou ale v max. aut. OC dost kusové).

Tady je to celkem podrobně popsáno - GPU Boost.
Máš pravdu (jak jinak?) mám tam Keplera :) . Tím, jak jsi mi to interpretoval jsem si to v řípě urovnal a chápu, proč je defacto Afterburner vyřazen (asi blokován, aby nerušil kontinuitu funkce).

Tvá verbální mise byla užitečná. Děkuju.... Jarda
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“