dotaz k napájení P4/2,6/800MHz

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
DLebeda
Nováček
Nováček

dotaz k napájení P4/2,6/800MHz

Příspěvek od DLebeda »

Zdavim,
nedavno jsem poridil sestavu: P4/2,6GHz/800MHz, 256MB RAM Kingston 3500 (433 MHz), ASUS P4P800 Deluxe (i865PE). Pri pretaktovani jsem zjistil (pro me) zvlastni vec: kdyz v BIOSu nastavim napajeni procesoru na "automatic", tak mi diagnosticke programy (ASUS Probe, CPU-Z) pisou ~1,59V pod zatezi a ~1,616V ve stavu "naprazdno" (coz je prijatelny rozptyl), zatimco kdyz v biosu nastavim napajeni natvrdo na hodnotu 1,6V, tak napeti na procesoru je ~1,6V pod zatezi a ~1,68(!!!)V "naprazdno", coz uz je asi hodne velkej rozptyl, ne? Je tohle normalni? Cetl jsem ze kriticka hranice je kolem 1,7V a tech 1,68 "naprazdno" uz je dost blizko (i presto ze v biosu je nastaveno tech 1,6).

Stavem "naprazdno" mam namysli, ze procesor nepocita nic narocneho, tzn. brouzdani na netu, nebo prace ve wordu. Naopak stavem pod zatezi nemam na mysli hry, kde potreba vykonu muze kolisat v zavislosti na akci, nybrz kodovani videa ve VirtualDubu, kdy jede procesor naplno celou dobu.

Stava se mi totiz, ze po nekolika hodinach plne zateze (to kodovani videa) pocitac proste vytuhne (ani kurzor nereaguje), pritom teplota je v pohode, maximalne do 47C, takze predpokladam ze bude potreba asi jeste o chlup prizvednout to napeti. Bojim se ale, aby to ve stavu "naprazdno" neprelezlo tech 1,7V...

Jinak tu puvodni sestavu mam pretaktovanou takhle (cpu-z):
teplota: 33 "naprazdno", max. 47 pod plnou zatezi
voltage: 1,68V "naprazdno"; kolem 1,6V pod zatezi; 1,6V v biosu
core speed: 3288,5 MHz
multiplier: x13
FSB: 253 MHz
BUS Speed: 1011 MHz
memory single channel (zatim mam pouze 1 modul)
memFrequency: 202,4 MHz
FSB:DRAM: 5:4
CAS#latency: 2,5 clocks

Takze abych to shrnul:
1) ktere napeti je nebezpecne priblizit ke krit. hranici 1,7V - to z biosu/pod zatezi (ktere je nizsi), nebo to napeti "naprazdno" (jenzto je vzdy pomerne o dost vyssi)
2) jak to, ze kdyz napeti proc. v biosu nastavim na "Automatic" je rozptyl mezi stavem "naprazdno" a stavem "plna zatez" minimalni, zatimco pri nastaveni pevne hodnoty na 1,6 je tento rozptyl az 0,68V?
3) pomohlo by proti zakousavani kompu (po nekolika hodinach plne zateze) prizvednout napeti? (a bylo by to jeste rozumne?)
4) ma smysl zvysovat napeti u pameti? (a jaka je jeste rozumna mez?)
5) jak je to s casovanim pameti? (myslel jsem ze 2 je lepsi nez 2,5, ale v praxi mi 2,5 prijde rychlejsi nez 2 - zrychleni kodovani videa cca o hodinu ze ~7 hodin (CAS2) na ~6 hodin (CAS2,5))
6) jaky ma vliv zmena delicky FSB:DRAM (napr. z 5:4 na 4:3) na vykon systemu? (drasticke zpomaleni/zanedbatelne zpomaleni/snizeni stability/zvyseni stability?)

Diky za info. DL.

PS: na ferovku priznavam, ze do pretaktovavani uplne nevidim, tak me pls. usetrte bujareho vysmechu, pokud jsem nekde napsal nejakou koninu...
johny128
Začátečník
Začátečník

Re: dotaz k napájení P4/2,6/800MHz

Příspěvek od johny128 »

tak v prvom rade nepises ci mas BOX alebo nie.Lebo ta ktriticka hranica sa zvysuje spolu s tym aky mas chladic.Ak mas zalmana,tak na 1.7 sa mozes vysrat.Inac je fakt ze ti to skace dost,kamosovi na obycajnej p4p800 to na 1.6V skoro vobec neskakalo,ale on ma zdroj Enermax :razz:
PS:aky mas zdroj?
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

to moze byt zdroj skus ist do enermaxu,kvalita za trosku vyssiu cenu :lol:
DLebeda
Nováček
Nováček

Příspěvek od DLebeda »

Co se toho vetraku tyce, dostal jsem ten boxovej k procesoru, ale misto nej pouzivam "Gigabyte PCU21-VG (3D Cooler-PRO)", recenze na nej je na: http://www.pctuning.cz/titulnistrana/te ... rtId=19039, a protoze teplota neni problem (33 - 47), tak ho mam kvuli hluku stazenej na minimum, tj. 2000 ot./min.

Jak ale vetrak muze souviset s (nejspis pruraznym) napetim na procesoru? Vetrak prece jenom chladi, a jak jsem psal vys, s teplotou problemy nemam...

PS: nekde tady ve foru jsem se docetl, ze se nekomu zlepsila stabilita systemu po zvednuti napeti na pametech, zkusil jsem zvednout napeti na pametech z "automatic" pres 2,55V az zatim na 2,65V, a svete div se, system "prezil" cca 8 hodinovy kodovani bez zaseku. Jeste to bude chtit overit nejakym delsim kodovanim jestli to preziti nebyla jen nahoda, uvidime.... :-)
Mirekde
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mirekde »

Mám podobné zkušenosti, CPU2,6 jedu na 3,0G bez zvedání napětí CPU jedu SETI na HT. Při 100% zátěži CPU mám napětí (shodně CPU-Z i Asusprobe)1,536V, 1,552V nebo 1,568V - vždy jednu z těchto hodnot. Když vypnu SETI -1% CPU je napětí 1,600V nebo 1,616V. Protože se střídají poze tyto hodnoty, myslím, že to bude nějakou nepřesností AD převodníků na desce. Kdo ví jaká je skutečnost. To by chtělo změřit přesným voltmetrem přímo na desce na patici CPU. Zkoušel jsem v Biosu zvednout Vcore na 1,625V a pak mi to naprázdno ukazovalo přes 1,7V, tak jsem to honem dával zpět na AUTO. Myslím, že napětí pro CPU se vyrábí na bordu a snad na to nemá až takový vliv použitý zdroj, ostatně kolísání dalších napětí jak ukazuje Asusprobe není adekvátní takovým změnám Vcore. Najít tak odvahu a dát v Biosu třeba 1,65V a zkusit to - určitě by to ukazovalo přes 1,75V - smrt. Třeba to někdo vyzkouší změřit.
Zajímalo by mě, jestli máš ty ostatní hodnoty Vcore stejné jako já. - číslo 1,616V jsi uváděl taky.
P4C800 DeLuxe, P4 3,2 HT na 3,4 GHz, Kingston 1024 MB 400MHz dual 1:1, MSI FX5200TD, HDD80G ST380011A, CDRW TEAC 552E, Arctic cooling Super Silent 4 Pro TC, Fortron 300W, WIN XP Pro, EIZO 557 digital
Mirekde
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mirekde »

Teď jsem to ješte sledoval znovu. Ty hodnoty co to ukazuje jsou kvantovány po 16 mV, chybí mi mezi nimi jedna 1,584V (nejvyšší napětí při 100% je od nejnižšího při 0% zatížení CPU přesně o 32 mV). To mě jenom utvrzuje v domněnce, že je v tom vnesena chyba převodníku. Skutečná napětí se budou pohybovat v o něco nižžších mezích v optimálním případě o 8 mV výše než nejnižší naměřená mez a o 8 mV níže než nejvyšší naměřená mez). Neví někdo z kterého napětí zdroje se na bordu odvozuje Vcore?
P4C800 DeLuxe, P4 3,2 HT na 3,4 GHz, Kingston 1024 MB 400MHz dual 1:1, MSI FX5200TD, HDD80G ST380011A, CDRW TEAC 552E, Arctic cooling Super Silent 4 Pro TC, Fortron 300W, WIN XP Pro, EIZO 557 digital
Mirekde
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mirekde »

Samozřejmě to v nejnepříznivějším případě může být ujeto Vcore do opačných stran.
Zero
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zero »

Asus Vcore prizpusobuje podle vykonu(ikdyz hodnoty by mely byt naopak,nebo jsem blazen :)? ) a kdyz mu nastavis natvrdo 1,6 bere ji jako vychozi hodnotu a s tou dale pracuje
QDI Advance 10E(VIA Apollo Pro 133A),VIA Cyrix III 600Mhz,256Mb 133 Sdr VIA we connect...aby Vas kompl sqele hell...
harkonnen69
Nováček
Nováček

Příspěvek od harkonnen69 »

Ja mám takú skúsenosť, že keď dám v Biose Vcore na 1,6V tak Bios ukazuje 1,60 - 1,616. Pri tom ale v CPU-Z vyskakuje napätie chvíľami až na 1,66. A v Sandre dokonca 12V napätie ukazuje ako 15V (?) :cry:
Takže to budú nejaké divné odchýlky jednoducho. Nechápem.
Let the spice flow...
P4 2,4GHz, (TopOC@3,24GHz, HT dis), ASUS P4P800, Dual 512MB TwinMos 400MHz CL2,5, SATA Maxtor 80GB, TeacCD-W552E-reklam-nahradená 552G, SamsungDVD, Legend 6600GT, CRT 17"
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“