Vodní chlazení - vybíráme komplet

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
dave_m
Začátečník
Začátečník

Re: Vodní chlazení - vybíráme komplet

Příspěvek od dave_m »

Ahoj,
chytam se na zavodneni meho kompu a chtel bych poprosit o vyber ventilatoru na chlazeni 280 radiatoru Labs Black ICE Radiator SR1 a NexXxoS XT45. Zatim v okruhu bude jen CPU + southbridge a hlavni priorita je TICHO. VYKON je az na druhem miste. Zatim vaham mezi Noctua NF-A14 FLX (zpomalenou na 1000rpm) a BeQuiet SilentWings2 140mm. Papirove je lepsi Noctua, ale nemam zadne prakticke zkusenosti a ta barva je otresna :). Klidne doporucte jiny vetrak, kdyz budete presvedceni o jeho kvalite. Jiz jsem to resil po mailu myslim s MaWa, ale chci slyset i jiny nazor. Diky. D.
CPU i5-3570K 4.2GHz MB MSI Z77A-GD55 RAM Kingston Predator 4x4GB 2400MHz GK Saphire R9 280X Toxic SSD Kingston HyperX 3K 120GB PS Be Quiet! Straight Power BQT E9 480W CM CASE Define XL R2 CHLAZENI custom water cooling
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

A můžu se zeptat, proč na blbý southbridge a CPU připojuješ dva radiátory?
XT45 (ač 360mm verze) mi chladí v zásadě to samé (ač Ivy topí trochu více než Sandy) + ještě GTX480 (a ta topí hodně) a úplně v pohodě (řekl bych, že je tam možná i rezerva pro jednu další GTX480, ač to by pak bylo už na hraně).
Co se týče ventilátorů, tak jak ta Noctua, tak BeQuiet jsou kvalitní značky a pokud tu noctuu hodláš regulovat, tak na to budou s hlučností oba skvěle (ale i tak doporučuji je dát do odhlučněného prostoru, pokud si na to ticho opravdu potrpíš, a pozor, odhlučnění neznamená žádný air flow ;-) ).
Kdyby to neměly být 140mm, tak doporučím Magmy od Enermaxu, ale stejně můžu doporučit Clustery (ty se v 14cm verzi dělají), ty ale mají horší statický tlak.
Mě osobě se osvědčily levné (ale ne nekvalitní, mají FDB ložiska, jako většina lepších ventilátorů) Aerocooly Sharky, dělá se hodně variant a je to v zásadě to samé, jako ta Noctua, zregulované jsou na tom hlučností stejně, průtok a statický tlak taky problém není (na 600 ot/min mi protlačí XT45 jako nic) a co se spolehlivosti týče, tak jich mám v pc asi 5 a po dvou letech ani jedna závada. Navíc vypadají úžasně (ač je to věc vkusu, na výběr je taky více barevných provedení), mají bohaté příslušenství a oflexování kabelů je taky pěkné. A to za polovinu ceny předražené Noctuy, která má navíc absolutně nechutnou barvu...
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16" (R7 5800H, RTX3060, 16GB, 2TB) ///
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
Audio: Sennheiser HD650 / Cambridge Audio Dacmagic / Hypa 1 ///
thorgal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thorgal »

To Gejmer: V balícím papíru by špatně chladil :D

Tuším, že některé radiátory (např. Black ICE GT Extreme, Cape CORA) mají pořád v kontaktu s vodou části z hliníku a ikdyž by měly být eloxované, tak to škrábneš velmi snadno. A ikdyž je to docela raritní záležitost, tak například Cawedogův stříbrný blok by taky mohl dělat problémy. :D

Nechápeš ten zelený bordel nebo to, že je zbytek čistý? Na zeleno se barví měď po reakci s oxidem uhličitým, chlórem a nebo právě při galvanické korozi (která ale bude v demi vodě probíhat tak extrémně pomalu, že se s ní nemá smysl zabývat). Buď tam byly jiné nečistoty ještě před zavodněním nebo tam máš někde například mosaz, která se s demi vodou nemá moc ráda, jak píšou zde. To, že je zbytek mědi čistý je v správně. V demi vodě by nemělo být nic, co by na ní udělalo patinu (například rozpuštěný kyslík nebo chlor jako ve vodě z kohoutku). Pokud množství "zeleného bordelu" dál neroste, tak bych to nechal na pokoji :D

S řasami je to složitější. V expanzce obvykle bývá dost vzduchu na to, aby řasy stihly vyrůst a žádná měď tam není. Bakterie a řasy mohou růst i ve slepých ramenech okruhu (např. na zavodnění), kde se voda nehýbe a pak by jim nevadila ani měď, protože ta je jen na povrchu, ale ne v objemu vody. Jediné místo, kde by neměly mít šanci růst i bez speciálních aditiv, je okruh osvětlený UV světlem, to celkem spolehlivě zabije mikroorganismy v okruhu (samozřejmě za předpokladu, že se světlo dostane až k vodě).
GAME: ASRock Z77 Extreme4-M, Core i5 3570K + EK-Supremacy, 4x8GB Patriot G2 DDR3 + EK-RAM Dominator X4 CSQ + XSPC Memory Side Plate, EVGA GTX 680 SuperClocked + EK-FC680 GTX CSQ, Asus Xonar XD, Kingston HyperX 3K SSD 240GB, Mo-ra 3 + EK-DCP 4.0 + Cawedog Expa Cyclon1, Corsair GS800, 28" Samsung U28D590D, WCPC Case
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

Ak chce clovek pouzit iba destilku odporucam paradne vycistit okruh. Mam odskusane a cistu destilku aj z aditivom od alphacoolu tusim a z aditivom je to urcite lepsie. Aj po vyse roku sa bloky leskly. Bez aditiva boly vzdy trochu zanesene ale nic hrozne
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
dave_m
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dave_m »

to TOC: vim, ze jsou dva radiatory zbytecne, zatim. Jsou v planu, ale napred bude jen ten SR1. Diky za tip, Enermax Cluster vypada dobre. Takze zatim Noctua, BQ a Enermax... tezke rozhodovani, tezke
CPU i5-3570K 4.2GHz MB MSI Z77A-GD55 RAM Kingston Predator 4x4GB 2400MHz GK Saphire R9 280X Toxic SSD Kingston HyperX 3K 120GB PS Be Quiet! Straight Power BQT E9 480W CM CASE Define XL R2 CHLAZENI custom water cooling
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

Koukám, že moje chvála na Aerocool byla vzata celkem chladně...
Mám doma jako Cluster, tak ty AC, tak Noctuu (ač starší P12) a krom mírně vyššího hluku noctuy (i po regulaci) rozdíl nevidím a neslyším.
Nevynášejte rozsudky na základě ceny. ;-)
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
dave_m
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dave_m »

to TOC: no, ten Aerocool se mi moc nelibi. Premyslim nad tema trema. Ale chtelo by to otestovat na zivo. Papirove specifikace muzou byt trosku jine nez skutecnost, ze :)
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Ten Aerocool je za ty penize naprosto perfektni ventilator, opravdu je ta hlucnost dost dobra a vykon taky. Uplne jako high end fany to neni, s tim bych uplne nesouhlasil, ale je o dost levnejsi. V cem ale ten Aerocol jednoznacne zaostava je zivotnost. Noctua Vam vydrzi 10 let stejne hlucna jako nova. U toho Aerocoolu to v horsim pripade budou tak dva roky, v lepsim treba tri. Taktez souhlasim s tim, ze vzhled Noctua fanu je hruzostrasny, ale tak kazdemu vyhovuje neco jineho...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

vím že tohle bude OT ale prostě jsem se o to nemohl nepodělit. Tak si procházím Bazos.cz a koukam na chladiče a vtim na mě vyleze toto:

http://pc.bazos.cz/inzerat/25942494/hie ... diator.php

a jako jsem trochu mimo nevím co si o tom mám myslet ono je to asi pěkná blbovina ale možna by to mohlo dobře fungovat
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Nějaké "OT" tady přece nemusí vubec vadit ;-)

Ona i ta jeho sestava je celkem bizardní :razz: Stará AMD deska a DDR paměti.

Chladit to bude, protože to množství vody bude mít účinek toho chlazení. Na druhou stranu by asi stejně dobře poslužil obrovský lavór s vodou :razz:
Plechovej radiátor bude teplo odvádět dobře, ale při teplotách ve kterejch by komponenty v PC musely chcípnout.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Přesně tak, ten deskový radiátor je efektivní při teplotách vody, které v pc nejsou zcela žádoucí :lol:

A druhý problém je ten, že při výrobě se opravdu nepočítá s nějakým čistým chladícím médiem, takže bordelu uvnitř deskových radiátorů bývá víc než dost - zbytky po pájení atd...a takové věci se uvolňují x let, mám zákazníka, který takové řešení používá a už několikrát měnil hadice, čistil bloky a stejně mu ten sajrajt z radiátoru do okruhu leze dál...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

Ahoj,
mám možnost koupit dost levne vodni chlazení na CPU a to:
Cooler Master Seidon 120XL

Kód: Vybrat vše

http://www.alza.cz/cooler-master-seidon-120xl-d388737.htm
uplně nové za 1300kč bez DPH.

Procesor i5-2400 nastavené na 3,9Ghz.
zatím používám vzduchové chlazení Arctic Cooling Freezer 13

Skřín Fractal Design Define Mini

Kód: Vybrat vše

http://www.czc.cz/fractal-design-define-mini-black/93154/produkt

Myslíte že to má cenu?
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

tak oproti freezeru to bude lepší každopádně, pokud chceš slyšet toto :)
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

tak já ho zkusím :)
nikdy jsem vodníka neměl :)
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
thorgal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thorgal »

Ne, že bych chtěl tohle řešení obhajovat, ale:
- Deskové radiátory jsou určené i pro nízkospádové okruhy s teplotami dokonce 55/40°C a hliníkové dokonce zvládají topit od 30°C výše. To už bych řekl, že vůbec smrtelné není. Kromě toho se teploty dají stlačit ještě níž dostatečně předimenzovaným modelem, vyšším průtokem nebo pomaloběžnými ventilátory, které budou profukovat radiátor od spodu nahoru.
- S vyšším teplotním spádem, který se dá dosáhnout například pomocí TEC, je možné udělat díky převýšení radiátoru dokonce gravitační oběh bez čerpadla, tedy zcela pasivní!
- Modely radiátorů s výkonem od 1,0kW, které by měly být při nižším spádu dostatečné na pasivní chlazení 300W odpadního tepla vodního okruhu jsou někdy i levnější než běžný 12cm radiátor pro vodní chlazení.
Taky to má ale svě nevýhody:
- Bohužel jsou radiátory obvykle ocelové nebo v lepším případě z hliníkových slitin, takže je potřeba antikorozní přísady a to v enormním množství (klidně i 5l), ale tím by se problém s "usazeninami", respektive galvanickou korozí, mohl redukovat.
- Hmotnost nezřídka přesahuje 10-15kg i s náplní, takže prakticky nepřenosné.
- Existují vodní filtry na odstranění bordelu (nejen) z radiátoru, ale jsou to výcenáklady a snižuje to průtok. Stále je to ale levnější než měnit všechny bloky v okruhu.
- Dělají se i bloky s řídkým žebrováním, kterým případně trocha bordelu nevadí, ale mají pro změnu nižší výkon a hůř se shání.

Takže bych řekl, že to jde, jen je potřeba tomu přizpůsobit celý okruh. Rozhodně to nejde použít jako náhradu za klasický vodní radiátor do počítače ale v porovnání např. s Cape Cora je desetičlánkový radiátor z litého hliníku 72x56x7,5cm (který jsem teď na aukru zahlédl za 1700,-) velmi lákavá nabídka (Nemluvě o tom, že plecháč seženete nový za polovinu).
GAME: ASRock Z77 Extreme4-M, Core i5 3570K + EK-Supremacy, 4x8GB Patriot G2 DDR3 + EK-RAM Dominator X4 CSQ + XSPC Memory Side Plate, EVGA GTX 680 SuperClocked + EK-FC680 GTX CSQ, Asus Xonar XD, Kingston HyperX 3K SSD 240GB, Mo-ra 3 + EK-DCP 4.0 + Cawedog Expa Cyclon1, Corsair GS800, 28" Samsung U28D590D, WCPC Case
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

Tak mám ten Cooler Master Seidon 120XL
od včerejška v PC.

Co mě zklamalo:
- ventilátory děs a hruza :( hned jsem objednal další Fractal Design ventilátory a měním(ty mám v pc dva a jsou super)
- neodpojitelné hadičky, radiátor tím pádem nejde vyndat ven. škoda.

Co mě nadchlo:
- uchyty na všechyn CPU co jsou
- chladící výkon.. bez záteže je to +- stejné jako vzduch,ale v záteži o 30 stupnu dolu :)
- na jádrech mám v plné záteži 53stupnu. asi 3sekundy po vypnutí záteže začne teplota rychle klesat a asi do 20sekund je na teplote bez zateže :) paráda :)
- ventilátory mám plně regulované teplotou,bez záteže 800ot. plná zátež 1000ot.

Obrázek
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Suke001
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suke001 »

Tak to je super, že bych si taky udělal radost ?:D
S větráky Fractal mám taky dobrou zkušenost, jsou fakt super tiché a levné :-)
Škoda jen, že moje 2500 je tak líný slabý kousek :-)
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

Body "Co mě zklamalo" bys měl přejmenovat na "Co jsem měl čekat". :lol:
CM totiž nemá v portfoliu žádné relativně tiché ventilátory.
thorgal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thorgal »

To Igoreso: Myslím, že ti bude stačit jen jeden ventilátor. Výkonu s push-pull je jen o pár stupňů lepší. Snížíš tím hlučnost a zbude víc místa v bedně. Nejsem si ale jistý, jestli má smysl se hnát nějak extrémně dolů s hlukem, když samotná pumpa má až 25dB(A). Dá se i ta pumpa regulovat deskou například přes PWM nebo napětí v závislosti na teplotě?

To TOC: Ono je to těžko. Ventilátory od CM obvykle začínají na pár decibelech, ale jejich maximální hluk na plné otáčky je k uzoufání. Měl jsem doma Hyper 412 a když si otáčky řídila deska, tak bez zátěže o tom chladiči nebylo vědět, protože začínal na 9dB(A). Kvůli OC jsem ho ale stejně vyměnil. Pravdou je, že ten Seidon má větráky, které se pyšní 19-40dB(A) a to už je masakr.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

Jelikož mám dobře udělaný kabely (vče za deskou) tak je místa dost :)
Celá střím je odhlučněná a z dost tlustého materiálu,tak pumpu fakt neslyším.
Regulovat nejde,zkoušel jsem a pořád jede stejně rychle.

Mám tam už ted 3x Fractal 12cm a točím je na +-800ot. absolutně nic nesylším.
Už jsem objednal další dva a vyměním,bude ticho a chládek :)

celkem mě to stálo 1620kč :) tak jsem spokojen.
Odpovědět

Zpět na „Voda“