Asus Sabertooth Z87 (1150, Z87)

Základní desky firmy Asus.

Moderátor: Eddward

flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Asus Sabertooth Z87 (1150, Z87)

Příspěvek od flanker »

Obrázek

Obrázek
Teplotní armor dostal vylepšení v podobě kovového zadního rozvaděče jako mají některé grafické karty.

Obrázek
uzavíratelné otvory pro rychlejší odvod tepla

Obrázek
záslepky proti prachu jsou nově zcela všude :)

fotografie:
Obrázek
Obrázek

Cenu odhaduju podobnou jako měla Z77 Sabertooth, možná mírně vyšší díky tomu plechu. Záruka nejspíš zas 5 let standardně
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Asus Sabertooth Z87 - (LGA1150, Z87) - infa, zkušenosti

Příspěvek od flanker »

recenze Sabertooth Z87
Obrázek

http://benchmarkreviews.com/299/asus-sa ... rd-review/

Pros:Benchmark Reviews Golden Tachometer Award + Thermal Armor and Fortifier + Mil-spec components backed by 5 year warranty + Three extra thermal probes to work with Thermal Radar 2 + Excellent and innovative UEFI BIOS + AI Suite continues to impress Cons: - Turbo V Evo not included - Rather light on features, given the price Ratings: Performance: 9.50 Appearance: 9.25 Construction: 9.75 Functionality: 8.50 Value: 8.50 Final Score: 9.0 out of 10.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Ještě jedna recenze, co jsem objevil: http://www.guru3d.com/articles_pages/as ... iew,1.html

...Jinak se Sabertooth a testy bída (2 recenze pouze na světě?), přitom to také není špatná deska.

edit// ..houby...další jsem našel

http://www.hardocp.com/article/2013/07/ ... fZABI30GGM
http://benchmarkreviews.com/299/asus-sa ... rd-review/
http://hexus.net/tech/reviews/mainboard ... 7-haswell/
http://en.ocworkbench.com/tech/asus-sab ... 0ti-boost/
Polki
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Uživatelská Recenze Asus Sabertooth Z87

Příspěvek od Polki »

Zde bude moje Připravovaná recenze na
Asus Sabertooth Z87 - Socket 1150

Obrázek
Asus Sabertooth Z87 - Úvod
Balení a Vybalení desky. :-D

Krabice
Obrázek

První pohled do krabičky. :?
Obrázek

Proti prachová výbavička.
Obrázek

Deska Zepředu
Obrázek

Deska Zezadu :roll:
Obrázek
(Se sloganem, "Kryjeme Vám záda" nemá chybu :-D)

Pohled na konektory
Obrázek

Pohled na Krytí s popisky
Obrázek
Líbí se mi odpružená výstuž která snižuje vibrace a je lépe udělaná než bývalo zvykem u starších desek.
Tam se používaly jen plechové "pacičky" které ale občas nezapadaly a blokovaly tak přístup k portům, celý vstup byl nakřivo.

Ukázka "paciček".
Obrázek

Designové Pojetí a Výbava.
Na první pohled deska silně připomíná model Asus Gryphon Z87 + Thermal Armor.

Ale Sabertooth je navíc osazena.

2x eSATA 6 Gb/s konektor.
1x Display Port.
8x SATA 6 Gb/s konektory (o 2 Více než Gryphon).
3x PCI Express x1 (o 2 Více než Gryphon).
Pokud tedy tyto konektory využijete nemusí být tato deska špatnou volbou.

Obrázek
Rozměry
ATX (305 x 244 mm) Sabertoothky.
mATX (244 x 244 mm) Gryphonu.

Můžeme taky srovnat pokrok chipsetů oproti předchozí Z77 verzi.

Obrázek

Ale zdání klame a my se podíváme proč.

Chlazení.

Thermal armor + záslepky konektorů, ram slotů, slotů pcie a pcieX.
Zajímavé je možnost přesměrování teplého vzduchu z bočních výfuků nebo zadních.
Dle typu cpu chladiče a ram je to možné využít.
Efektivitu zhodnotím v testech.

Obrázek

Legenda
1 Posuvníky mezi předním a zadním výfukem tepla.
2 Přední výfuky
3 Zadní výfuky
4 Chipset + Pasivní Chladič
Pasivní chladič je sice méně účinný ale i méně hlučný, pamatuji si u mé staré Asus K8N4-E Deluxe. Tam se aktivní chladič aneb větráček opotřeboval a stal velmi hlučným.Nebyl snadno vyměnitelný jak je tomu zde.

Moje testy teď prokáží jak si stojí ve skutečnosti.
Marketing vs Realita.

Testovací Sestava

Obrázek
Komplet + 120 GB SSD Disk Kingston
Obrázek

Zapojeno a připraveno

Obrázek

Pohled Zezhora
Obrázek

Přehled CPU, Testy a Výkon

CPU-Z
Obrázek

Začnu jednoduchým základním testem pomocí Prime Benchmark kdy procesor po dobu 1 minuty hledá prvočísla , je to jednoduchý hrubý odhad výkonu procesoru , a je tam tabulka kam můžete zaslat své výsledky a porovnat výkon Vašeho PC s ostatními v databázi, k dnešku je tam přes 2237 testovaných pc.

Obrázek

Celou sestavu změřím pro porovnání v Windows 7 Index .
Vhodné pro základní porovnání a pro začátečníky k přehledu.
Obrázek

Měření Spotřeby Elektrické Energie

Důležitý fakt je měření spotřeby, aneb moje specialita.
Na spotřebě dle mého názoru záleží.

Obrázek

Spotřebu jsem měřil v dostupných hrách, staré hry jsem nezahrnul.
Obrázek

Je vidět, že spotřeba 67 W/H ve Windows je vcelku dost dobrá.
Při testu Unigine Valley byla spotřeba okolo 216 W/H.
Nastavení Extreme HD
Obrázek

Při průměrné ceně 5 kč za 1 kWh
Vás bude hodina hraní stát přibližně 1 Kč
A to se vyplatí, rozhodně víc než jít třeba do kina, tam zaplatíte víc. :-D
Proto v rámci krizového šetření doporučuji domácí paření. :idea:
P.S Pokud někdo máte noční tarif elektřiny , doporučuji noční paření, to stáhne cenu ještě níž. :roll:

Bios a Utility
Grafický Bios zde je již nutností, jazyková výbava biosu je také rozsáhlá, ale čeština bohužel chybí.
Od jednoduchého Módu až po Advanced "Pokročilý" Mód kde můžeme detailně měnit nastavení.

Obrázek

Teplotní monitor umožňuje detailně monitorovat teploty a nastavovat teplotní signál varování.
V tomto případě bylo potřeba snížit hranici na 200 rpm jelikož noctua na procesoru má pomalý start a kolísá.

Obrázek

Bootovací sekce ,

Obrázek

A slíbená utility sekce .
Asus EZ Flash Utility - Utility na snadné flashování biosu na novější verze, je možné flashovat bios i z HDD takže odpadá nutnost flash disku.
Je to velice snadné, spustíme a vybereme novější bios, potvrdíme ověření a počkáme dokud není hotovo. Nutný restart a je to.

Asus Overclocking profile
Možnost používání přetaktovávacích profilů, jejich editace a přispůsobení na míru.

Asus Spd information
Detailní informace o RAM pamětových modulech.

Obrázek

Teplotní Management aneb Thermal Radar 3 AI Suite

Rád bych se s Vámi podělil o zkušenost s použitím thermal radaru 3

Hned v první fázi po instalaci ovšem naskakuje error.
Nedoladěný software nebo konflikt s jiným měřícím softwarem.
Pokusím se manuálně pročistit registry a opravit záznam tak aby mohla být instalace úspěšná.
Strhnu za to pár bodu přece jenom je SaberTooth Z87 Vlajkovou lodí TUF a neměla by trpět tímto neduhem. :x

Obrázek

Po pročištění registrů a kompletní reinstalaci se podařilo nainstalovat AI Suite III.
Thermal Radar 2
Obrázek

Software ukazuje
Napětí jádra CPU
Napětí 12V větve
Napětí 5V větve
odchylky od udaného čísla.

Teplotu
Základní desky
Napájecích kondenzátorů CPU
Zadních kondenzátorů
RAM pamětí
Chipsetu
Disků

+ 3 Teplotní čidla
tyto čidla můžete zappjit a připevnit na libovolná místa, a v této novince lze každé čidlo i samostatně pojmenovat. např. Vstup do skříně, Grafika , apod.

Otáčky větráčků připojených k desce.

Hlavním "lákadlem" je zde Thermal Tuning, který má nastavit otáčky dle teplot a sladit je tak aby byly co nejtišší a přitom nejvýkonější.

Obrázek

FAN CONTROL
Obrázek

Ovládání větráčku na "míru"
Jsou zde čtyři přednastavené profily
Silent
Turbo
Full Speed

Uložím si svůj aktuální profil jako Optimal

Možnost Fan Overtime umožňuje nastavit jak dlouho po vypnutí pc se ješte budou točit větráčky a odvětrávat teplo z komponent, což má pomoci prodloužit životnost celého pc.

1 minuta by měla pro běžné pc stačit, náruživí hráči mohou nastavit delší čas.

Thermal Assessment
Obrázek

Zde je možné zjistit jak dobře je pc chlazené a jak se daří odvádět teplo pryč z důležitých částí.

Nastavovací proces probíhá nějak takto.

Výsledky Assessmentu
Obrázek

EZ Update
Utilitka na automatický update, hezké, že ?
Naneštěstí ale nefunkční, tato starší verze nebyla updatována na novější, již dostupnou.
Utilitka bohužel nenašla vůbec žádný nový software.

Obrázek

Teplotní Test

Běžný teplotní test po celodenním používání pc , hraní , serfování , stříhání videa , poslouchání hudby :-D

Obrázek

Zdá se, že teploty jsou v rámci normy, ani na omak není nic extra přehřáté ( Pro případ chyby senzorů )

V dobře chlazené skříni se spoustou kvalitních větráčků určitě dokážeme teploty ještě srazit.

Závěr

KLADY:
Dobrá výbava
Chlazení
Thermal Armor
Suite
Záruka 5 Let
Design
E-sata

ZÁPORY:
Thermal Radar 2 může mít softwarové konflikty.
Hlučnější assistant mini větráčky.
Thermal Armor by se mohl prodávat zvlášť
Nejistý praktický výsledek Dust Defenderu, ověří až čas.

Deska je skrátka takový větší bratříček Gryphon Z87 :)

Během testu se podařilo zavadit a "Spojit drátky" takže vyletěly jističe a pc se vypnul.
Ochrana však fungovala dobře a pc se dalo za pár minut spustit a funguvalo naprosto bezchybně.
Deska nebyla zabita ani usmažena.
Naposledy upravil(a) Polki dne ned 2. bře 2014, 12:55, celkem upraveno 24 x.
I7 4770K - Gryphon + Thermal Armor + 12 GB RAM + 120 GB kingston SSD + 3 TB Disk + nVidia GTX 560 TI Turbo.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

zatím to vypadá zajímavě. Jak je to s osazením chladiče? Vejde se tam rozměrnější vzducháč aniž by kolidoval s armorem (hlavně tam u oblastí označených číslovkou "2")?
Polki
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Polki »

Good point , ale mám k dispozici pouze Xigmatek Loki a Arctic Freezer. :-D
Myslím, že nějaký větší by mohl mít menší kolizi s armorem.
Už takhle bylo trošku obtížnější šroubky nasadit a dotáhnout ...

Editace:

Zjistil jsem, že low profile chladič Zalman CNPS8000B způsobuje konflikt ram slotem na desce.
Takže přece jen high profile bude lepší s troškou odstupu.

Byl bych rád kdyby mi fanoušci pokládali dotazy a nebo návrhy na měření, mohl bych je tam zahrnout a odpovědět jim přímo na míru.
Pokud to teda bude jen trochu možné. :)
Naposledy upravil(a) Polki dne čtv 6. úno 2014, 14:26, celkem upraveno 1 x.
I7 4770K - Gryphon + Thermal Armor + 12 GB RAM + 120 GB kingston SSD + 3 TB Disk + nVidia GTX 560 TI Turbo.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

No jsem zvědavej na sofware a nějaké blbosti kolem jako teploty, řízení otáček a případně co se změnilo od dob Z77 Sabertotoh, kterou jsem měl v ruce jako posledního zástupce série.

Za mě teda určitě:
1)nějaké teplotní testy dle softwaru v klidu/zátěži
2)co ten softík vše ukazuje
3)funguje OK řízení otáček ventilátorů?
4)nějakou šílenost, zkusit jen v default taktech třeba jet PRIME 95 po dobu 24h a jaké budou teploty nejen na CPU, ale i na jiných místech dle sensorů :), bude napájecí část u CPU horká? Díky.
Polki
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Polki »

Chladič sice nekoliduje ale kolize softwaru je zřejmá Thermal Radar III má trošku problémy. :cry:
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

divné...protože ten soft "musí" být dělaný stejně jak na ostatní z87 desky Asus. Na Formule Maixmus mi to běží, jen jsem prvně nainstaloval Win 7 SP1, pak drivery z DVD a pak až software. Behcmarky budu dávat následovně.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

je fajn, že se člověk aspoň dozvěděl, že je lepší první verze instalační verze AI SUite 3, než novější :). To snad někomu tady pomůže. Zkusíš i nějaké lehké OC?
Polki
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Polki »

Zjistil jsem , že hlavní kolizní problém softwaru způsobuje čistič registrů Vit Registry Fix 9.3 (Vitcleaner-Vitsoft)
Vit Registry Optimizer - když tuto pod utilitu spustíme, tak po restartu a pročištění registrů háže kolizi a způsobí, že se Thermal Radar II AI SUite 3 stane nefunkčním , na ostatní AI Suite prvky to nemá vliv.

O tom OC přemýšlím. Tak uvidíme co vymyslím, chci to pojmout nějak netradičně a v novém stylu. :-D
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

ten softík Vit Registry je externí zležitost, stáhle z netu a nebou je součástí Asus DVD?
komancero
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od komancero »

soucasti nebude ,neni na jejich strankach ke stazeni ,kdyz uz tam dali i cpuz a daemon
Polki
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Polki »

Je to externí záležitost dá se najít na stahuj.cz i jinde. Freeware :-D
Používal jsem ho na čištění registrů u starších pc to docela zabíralo ... díky automatické optimalizaci registrů.

Kód: Vybrat vše

http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ostatni/systemove_nastroje/optimalizace_systemu/vit-registry-fix/?g[hledano]=vit&g[oz]=9.3
komancero
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od komancero »

zkus jiny treba ccleaner nebo Eusing Free Registry Cleaner
Polki
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Polki »

jj ja uz si vystacim s manualnim cistenim nebo ccleaner.com apod ... kazdopadne toto upozorneni snad pomuze tem co by meli softwarove konflikty jako ja ...
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Zdravím,
mírně jsem přetaktoval i7-4770k na 4,2(sabertooth Z87 ) a narazil jsem na jednu věc které příliš nerozumím. Přetaktoval jsem to jednoduchým způsobem, tak že jsem zvýšil násobič na 42 zvednul napětí na 1,220 a vše ostatní na auto, vše je v naprostém pořádku a stabilní, ale všiml jsem si jedné věci a to, že zároveň s přetaktováním se samo zvedá i napětí cache voltage (1,200), což je taky v pořádku jenže v stavu idle tyhle napětí nespadnou zpět na 0,900 jak tomu bylo před tím než jsem to přetaktoval. Vyzkoušel jsem všelijaké nastavení offset mode, adaptive mode a nic nepomáhá... prostě napětí cache voltage zůstanou nafurt 1,200. Napětí jádra se zase chovají tak jak mají (stav idle, adaptive mode 0,800). Napětí jsem měřil v Aida 64. Další věc je to, že teplota procesoru v idlu je o 4-5 (35 místo 30) stupně vyšší než obvykle... předpokládám kvůli tomu vyššímu stálému napětí 1,200 v cache. Je tohle chování normální nebo je háček někde jinde?jaké jsou vaše zkušenosti
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

můžeš zkusit nastavit leda manuálně cache voltage na 1.05V, teplotně by to snad mělo pomoci...(offset na cache voltage tam není?)
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

A nebude to málo ? Ani na default nebyli napětí cache tak nízké 1.140V, které samozřejmě kleslo v jídle. No zkusit samozřejmě můžu a pak budu muset zas zdlouhavě testovat stabilitu systému. Jak moc velký vliv má napětí cache na stabilitu? Je to tak u všech ostatních nebo je to specialita Sabertoothu ? Samozřejmě jsem zkoušel dva biosy starší a poslední, se stejným výsledkem, prostě na adaptive mode nebere ohled a chová se jako kdyby bylo nastavené manuálně.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

cache napětí má spíše vliv na takt cachky. ALe samotný přínos výkonu je minimální...To co předvádějí Phenomy II či Nehalemy nataktováním CPUNB, to už Haswellu nehrozí. Zde je nárůst menší i než taktování CPUNB na FX (kde už sám o sobě je přínos malý také). Takže pokud se takty chache nechají na auto, pak napětí by mohl snést okolo 1.05V-1.1V
Odpovědět

Zpět na „Asus“