Core i5 - přetaktování, problemy, rady
- bulgarien
- Začátečník

-
Re: Core i5 - přetaktování, řešení problémů
Násobič 22 normálně funguje když ho vynutíš v biosu. Mně ale nějak zlobí a když ho nastavím tak se mi aktivuje tubo boost
přitom to ještě 5měsíců z5 fungovalo ..
Desktop: CPU: i7 860 OC:3,6Ghz@1.2v Coolink corator DS MB: Asus p7p55d-e GPU: Sapphire 7850 OC 1050/1275Mhz@1.138v RAM:Micron 1725Mhz CL9@1.5v
Notebook: CPU: i7 4700HQ OC:3,2Ghz@1.0v GPU:Nvidia GTX 760M@719Mhz/1000Mhz RAM:Kingston 1600Mhz CL9 (ASUS G56JR)
Notebook: CPU: i7 4700HQ OC:3,2Ghz@1.0v GPU:Nvidia GTX 760M@719Mhz/1000Mhz RAM:Kingston 1600Mhz CL9 (ASUS G56JR)
- LoCo99
- Začátečník

intel i5 750
jelikož mam trochu problem s teplotama tak jsem se rozhod že se budu šťourat v BIOSu a přetaktuju si procesor znova a jinak
http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... 56?start=5
rovnou řikám že podle tohodle mi to nejde přestože mam stejnou MB i procesor, asi měl autor mnohem lepší CPU, protože já jsem kvuli stabilitě měl celou dobu při 3,9 GHz Vcore voltage na asi 1,394V ...
mam tyhle paměťový moduly http://speedcap.net/sharing/files/b8/5f ... 4ab187.png
a http://speedcap.net/sharing/files/78/fb ... 2f00f9.png
normálně by mi takt a časování ramek byl uplně ukradenej, ale jelikož mam problem se stabilitou i když je uplně poddimenzuju (třebna na 1150 mhz ) a s voltáží musím jít fakt celkem vysoko, tak bych hledal problém i tam
nějaká rada ? a může se nestabilita projevit i tak že přestane aplikace (arma2oa.exe) odpovídat ?
//edit eddward - neni potrebna nova tema, presunute
http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... 56?start=5
rovnou řikám že podle tohodle mi to nejde přestože mam stejnou MB i procesor, asi měl autor mnohem lepší CPU, protože já jsem kvuli stabilitě měl celou dobu při 3,9 GHz Vcore voltage na asi 1,394V ...
mam tyhle paměťový moduly http://speedcap.net/sharing/files/b8/5f ... 4ab187.png
a http://speedcap.net/sharing/files/78/fb ... 2f00f9.png
normálně by mi takt a časování ramek byl uplně ukradenej, ale jelikož mam problem se stabilitou i když je uplně poddimenzuju (třebna na 1150 mhz ) a s voltáží musím jít fakt celkem vysoko, tak bych hledal problém i tam
nějaká rada ? a může se nestabilita projevit i tak že přestane aplikace (arma2oa.exe) odpovídat ?
//edit eddward - neni potrebna nova tema, presunute
- tielka
- Středně pokročilý

Podle mě ti to bude dělat bordel furt at máš nastavenou frekvenci jakou chceš.....
Moje zásada je vždy stejné moduly RAM na každej jinej...potestuje je zvlášt pokud pokud bude stabilita OK tak je to jasné... 
- LoCo99
- Začátečník

no dobře tak krom toho že mam špatný ramky, tak se ptám na to jestli se nestabilita projeví i tak že se mi vypínaj/přestávaj odpovídat občas nějaký aplikace
btw ted jsem na 3,9 ghz s 1,364V , paměti 9 9 9 9 24 2
btw ted jsem na 3,9 ghz s 1,364V , paměti 9 9 9 9 24 2
- tielka
- Středně pokročilý

to už nastav na 9-9-9-27 1 ... a co se týče cpu tak je to klasika taktování a tu se musí laborovat myslím si že seš na hraně BCLK frekvence 195 MHz x 20 jestli se nemýlím . šel bych na 180 a mělo začít poslouchat... nestabilita se právě projevuje nesmyslným padáním čehokoliv a to že to projedeš pár hodin v Linxu neznamená že to bude stable při spuštění Firefoxu... 
- LoCo99
- Začátečník

chápu tvojí radu, ale nemyslíš že je problem ještě v něčem jinym, když to na těch 3,9 dřív běželo na tom nesmyslnym napětí, ale přece běželo ?
mě totiž zaráží to, že mam přesně tu desku co v tý recenzi a mam vodní chlazení, a nedostanu se ani na ty 4 GHz
mě totiž zaráží to, že mam přesně tu desku co v tý recenzi a mam vodní chlazení, a nedostanu se ani na ty 4 GHz
- tielka
- Středně pokročilý

nemužeš brát recenzi tak že to přesně pojede i tobě přece jenom záleží na křemíku... a vodní chlazení je krásná věc ale o proti vrtuli máš smůlu že nechladíš serepetičky kolem CPU a dokonce i RAM...Klasika při taktování je že naper do cpu bezpečnou dávku štávy to je 1,45 V nastav požadované BCLK když to nerozjedeš máš prostě horší kus křemíku a stím se musíš smířit,když to rozjedeš snižuj napětí až do nestability a pak to vrat o kousek tam kde to bylo stable....poslední rada celé to prodej a bež min.do SBčka.... 
- LoCo99
- Začátečník

a co QPI/VTT voltáž , s tou mam nějak laborovat ?
- tielka
- Středně pokročilý

dej ji 1,29 V tak jak v recenzi ..
- LoCo99
- Začátečník

tak nový poznatky : na víc než 4,05 ghz nenabootuju při tom napětí 1,45V
na to abych provozoval 4 ghz tak potřebuju minimálně 1,43V
tak si tak nějak řikám, jestli to má cenu ? mam to prakticky jen na hraní her, vypadá to že to radši dám tak na 3,6
nadruhou stranu teploty jsou víceméně stejný, 70 °C +-
na to abych provozoval 4 ghz tak potřebuju minimálně 1,43V
tak si tak nějak řikám, jestli to má cenu ? mam to prakticky jen na hraní her, vypadá to že to radši dám tak na 3,6
nadruhou stranu teploty jsou víceméně stejný, 70 °C +-
- sam_217
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Hejbal si i s IMC/VTT voltage? Celkem to hraje značnou roli ve stabilitě, když to máš moc nízko tak naopak CPU potřebuje tim vyšší napětí pro sebe, aby byl stabilní, jinak zatim to není nic nenormálního, 1,43V pro 4GHz je takovej podprůměrnější kousek, viděl sem tu víc lidí co potřebovali podobně vysokej Vcore aby dali 4GHz, jinak podle mě ti odešly RAMky, tim jak je teď vedro (asi) sem spustil pár nenáročnejch her (takže hodně FPS -> zátěž víc na CPU) a najednou začal BSOD, v Linxu to nevydrželo, musel sem zvednout napětí na 1,3V abych udržel zatim zdánlivě stabilně 4GHz, takže není divu, že ti můžou kolabovat RAMky, který fakt můžou způsobovat pád aplikací atd, ale to může i nestabilní QPI/ IMC, když to předtim zdánlivě šlo, díky vedru sou teploty vyšší, 25 kol v linxu na 768MB RAM sem zkoušel včera a teplota dosáhla 81°C (Noctua NH-D14) na "pouhých" 4GHz při 1,3V.
//Opět se i po zvýšení napětí stal random BSOD po stisknutí tlačítka ve hře "odejít do windows", jinak celou dobu stabilní, jak je vidět, můžou se dít opravdu podivný věci...a teď to vyřešit.
//Opět se i po zvýšení napětí stal random BSOD po stisknutí tlačítka ve hře "odejít do windows", jinak celou dobu stabilní, jak je vidět, můžou se dít opravdu podivný věci...a teď to vyřešit.
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@default Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 64GB Patriot Viper Steel 3600MHz@CL18-22-22-42 // 9070XT Pulse // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // LianLi O11 XL // SSR-850FX
PC2: Lenovo Legion 5 17ACH6H - Ryzen 7 5800H / 16GB / RTX 3070 mobile 130W TDP
PC2: Lenovo Legion 5 17ACH6H - Ryzen 7 5800H / 16GB / RTX 3070 mobile 130W TDP
- LoCo99
- Začátečník

já jsem resignoval a funguju na 3,7 Ghz bez problemu... akorát furt nechápu co dělám špatně že se mi nestíhá voda ochlazovat, mam 360 radiator a na něm 3 větráky, nijak zrychlit nejdou (ani když je zapojim jako CPU nebo SYS fan, prostě jedou furt stejně)
- jonasjag
- Začátečník

jak sakra poznám že ten procesor je přetaktovanej, už několik hodin se tu s tim párám a nemůžu na nic přijít, deska asus p8z77-m pro, chci ho Oc na 4,5 ghz, nejvetsi problem je za ja nevim jaky veci dat Enabled, Disabled, Manual, Auto,...a ve vsech tutorialech (musim hledat jen na tenhle bios, nebot jsem strasny jelito) maji X.M.P profile, kterej si tu asi ja jaksi nemuzu nastavit, nebo ja nevim, nabizi to jen Auto nebo Manual (vedle toho jsou vysvetlivky, z toho jsem pochopil že Auto je asi to samý jako X.M.P)...je to děs, kdyby jste někdo přesně věděl jak na to, jak dát velkou voltáž nebo jestli jí vůbec zvyšovat...díky kdyby se nekomu chtelo to sem tak nejak vypsat, muzu poslat screen z biosu co tam mam jak nastavene...
- tielka
- Středně pokročilý

jediné co uděláš že změníš násobič na obr. sem ti to zakroužkoval... 
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- jonasjag
- Začátečník

- tielka
- Středně pokročilý

Jo to je vše ...
ještě otestuj stabilitu tímto
- jonasjag
- Začátečník

koukal jsi na tamto co jsem posílal ? jsou tam už nějaké věci změněné, tak jestli to mám dát zpět do defaultu nebo to nechat ? jo jinak stačí to normálně uložit nebo k tomu mám přiřadit nějaký profil nebo něco ?
- tielka
- Středně pokročilý

je to OK ...F10 uložit restart...
- jonasjag
- Začátečník

ok, tak jsem to nachal jak je to na těch obrázcích, jen si ještě nejsem jistej, když jsem aktivoval Oc tuner tak mi to hodilo frekvenci na 4.1ghz a BLCK frekvenci na 103,0, tak jsem to přepsal na 4,5 a 100,0, ale Oc tuner slále nechal aktivní, je to správně nebo ho mám vypnout ? jinak tamto co jsi mi posílal http://jonikcz.rajce.idnes.cz/Cpu_OC#Beznzvu.jpg
- tielka
- Středně pokročilý

Oc tuner vypni je to shovadilost.... a v linxu testuj tak 2hod...