Tango Bravo píše:Jedna věc je jistá, chlazením nic nezkazíš ale jestli je to nutné tak to je individuální.
To jo
malá rada - čekám reákci :
Pokud chladíte vodníkem, neměly by se zanedbat cívky a tranzistory kolem, které nejsou nejsou chlazeny "přirozeně" z větrného chladiče CPU.
Tímto se snad dá brutálně prodloužit jejich životnost!
někde jsem to četl
MIMOCHODEM - individuální chlazení (říkejme tomu třeba takhle ) - u VGA mam nalepeny pasivní chladiče na každém paměťovém modulu a dosáhl jsem mnohem větší stability při overclockingu (jasná věc) - tím pádem usuzuji že i chlazení "brouků" na MB ze 40°C na 30°C (v případě southbrige ze 70°C ) bude mít asi dost velký vliv. A to samé u pamětí DDR!!!
Tango Bravo píše:Jedna věc je jistá, chlazením nic nezkazíš ale jestli je to nutné tak to je individuální.
To jo
malá rada - čekám reákci :
Pokud chladíte vodníkem, neměly by se zanedbat cívky a tranzistory kolem, které nejsou nejsou chlazeny "přirozeně" z větrného chladiče CPU.
Tímto se snad dá brutálně prodloužit jejich životnost!
někde jsem to četl
MIMOCHODEM - individuální chlazení (říkejme tomu třeba takhle ) - u VGA mam nalepeny pasivní chladiče na každém paměťovém modulu a dosáhl jsem mnohem větší stability při overclockingu (jasná věc) - tím pádem usuzuji že i chlazení "brouků" na MB ze 40°C na 30°C (v případě southbrige ze 70°C ) bude mít asi dost velký vliv. A to samé u pamětí DDR!!!
většinou si lepším chlazením vůbec nebo o moc nepomůžeš, ale nekteré čipy jsou opravdu náchylné na teplotu a to hlavně při přetaktování.
Když máš dobře větranou skříň jako já >>> můj case tak to bude asi v poho. Jinak CPU, NB na MB, VGA a případně paměti na MB a VGA je rozumné chladit. U HDD jde o typ a prodlužuje to životnost CD-ROM totéž a na cívky bych se vykašlal. I když máš vodu, tak stejně vzduch v case musíš honit nějakým větrákem.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64 Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
karf píše:Když máš dobře větranou skříň jako já >>> můj case tak to bude asi v poho. Jinak CPU, NB na MB, VGA a případně paměti na MB a VGA je rozumné chladit. U HDD jde o typ a prodlužuje to životnost CD-ROM totéž a na cívky bych se vykašlal. I když máš vodu, tak stejně vzduch v case musíš honit nějakým větrákem.
oooo, te skromnosti
Ja mam ve svem pc jen 3 vetraky smerem dovnitr a jeden ven a rekl bych ze vic to zatim nepotrebuje....
2karf: Neuvazoval si o nejakem zabarveni tvy case???
karf píše:Když máš dobře větranou skříň jako já >>> můj case tak to bude asi v poho. I když máš vodu, tak stejně vzduch v case musíš honit nějakým větrákem.
To je právě to umění dobře větrat skříň! Předpokládám že tam máš všechny větráky na 5V... - jsou sice tiché ale prd táhnou (mam to taky)
uvažuji o koupi stolního větráku za 400KČ (BRAVE) je o pruměru asi 20cm a je do 220V - hluk jen něco málo přes 20DbA!
karf píše:Když máš dobře větranou skříň jako já >>> můj case tak to bude asi v poho. Jinak CPU, NB na MB, VGA a případně paměti na MB a VGA je rozumné chladit. U HDD jde o typ a prodlužuje to životnost CD-ROM totéž a na cívky bych se vykašlal. I když máš vodu, tak stejně vzduch v case musíš honit nějakým větrákem.
Pškný case ale já mám trošku vic ventilátorů. 5 nasává, 4 vysávají a k tomu ještě dvouvětrákový zdroj. Na HDD mám 2 malé ze spodu. 8 ventilátorů je přez potenciometry a CPU má svůj valastní panel. Jinak se vším cos napsal plně souhlasím.
Pavlista píše:Tak to je síla!!!
Udělám hlasování - kdo má kolik větráků v PC.
2 Tango Bravo: Nedělá to moc velkej kravál??? A kolik tě to stálo???
Tak takový kravál jsi ještě neslyšel. Když jedu naplno je to jak vysavač ale to jen když hraju a to mám sluchátka. Kolik to stálo? Tak hliníkové větráky od Titanu, jeden 317, dva ovládací panely W-force pro 8 ventilátorů, jeden 990 a jeden panel W-force pro procesor s displejem a měřením teploty 1300. Peněz jak svina ale vipadá to fakt pěkně.
Všem: Mam tam 1 92mm nasávající ventilátor SUNON 12V, 2x80mm 12V Sunon ven sající - to jsou ty TURBA pod zdrojem a 2x80mm 12V neznámé sající nahoru. Než jsem začal sát nahoře, tak jsem měl teplotu (při 1400@1680,480MHz RAM) IDLE 43 CPU a 45-47 deska a LOAD 50CPU a 50MB. Teď mam IDLE 38CPU a 39MB a LOAD 47CPU a 49MB. RDRAMy hodně topí a po hraní se na nich nedá udržet ruka, takže tohle řešení je dokonalé.
Nidzo píše:
oooo, te skromnosti
Ja mam ve svem pc jen 3 vetraky smerem dovnitr a jeden ven a rekl bych ze vic to zatim nepotrebuje....
2karf: Neuvazoval si o nejakem zabarveni tvy case???
O laku jsem přemejšlel, ale je to dost práce, a case s MB,CPU a RAM na podzim prodám (možná) a budu mít case s vodníkem (možná)
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64 Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Jo, a co takhle chladit ty pameti??? (aby jsme moc neodbocili od tematu )
OTAZKA: s cim vic stoupa teplota??? S nasobicem nebo s FSB??? Za predpokladu ze A) 11x133 = (1463Mhz) nebo B) 10x146 = (také 1463Mhz)...
Podle mne to potopi vic v pripade B... asi jak pameti tak i CPU atd.
2 Tango Bravo: kdybych tohle mel mit v pokoji, tak zavreny nekde ve skriny protoze primo kraval nesnasim.... (mam totiz citlivy hluch a bedny JAMO )
Pavlista píše:Jo, a co takhle chladit ty pameti??? (aby jsme moc neodbocili od tematu )
OTAZKA: s cim vic stoupa teplota??? S nasobicem nebo s FSB??? Za predpokladu ze A) 11x133 = (1463Mhz) nebo B) 10x146 = (také 1463Mhz)...
Podle mne to potopi vic v pripade B... asi jak pameti tak i CPU atd.
2 Tango Bravo: kdybych tohle mel mit v pokoji, tak zavreny nekde ve skriny protoze primo kraval nesnasim.... (mam totiz citlivy hluch a bedny JAMO )
Ta zeplota u těch pamětí by měla být vyžší v případě B, pakliže jedou synchro. A k tomu kraválu, na min. otáčky je to v poho ale když tomu vytnu jde aspon cítit ten brutální výkon.
karf píše:Když máš dobře větranou skříň jako já >>> můj case tak to bude asi v poho. I když máš vodu, tak stejně vzduch v case musíš honit nějakým větrákem.
To je právě to umění dobře větrat skříň! Předpokládám že tam máš všechny větráky na 5V... - jsou sice tiché ale prd táhnou (mam to taky)
uvažuji o koupi stolního větráku za 400KČ (BRAVE) je o pruměru asi 20cm a je do 220V - hluk jen něco málo přes 20DbA!
Pavlista píše:
Kde se ten ventilátor 200*200 20dB dá sehnat?
Stolní větrák je takovej ten větrák se stojanem co v se točí kolem své osy a v kancelářích míchá papíry na stole s těma, co se válí po zemi
2 Jafido: tady f Praze - ale spis se mrkni na stranky BRAVO... - nevim ani co je to za typ ale pokusim se ho dnes zjistit....
(podle mne ho uz nevyrabej, jo a tech 20DbA to asi mozna bude trochu vic ale fakt neni hlucnejsi nez 80kovej na 12V a saje jak krava - vypadal jsem jak debil v tom elektru, kdyz jsem ho poslouchal )
tak safra: jednak sem se splet - je to bravo a ne brave
druhak stranky bravo.cz nejsou hotovy
a poslednak zkuste nejaky elektra - budou tam mit alespon podobny - sou i hranaty (v hranaty mrizce)
Pavlista píše:2 Jafido: tady f Praze - ale spis se mrkni na stranky BRAVO... - nevim ani co je to za typ ale pokusim se ho dnes zjistit....
Zkus
Pavlista píše:(podle mne ho uz nevyrabej, jo a tech 20DbA to asi mozna bude trochu vic ale fakt neni hlucnejsi nez 80kovej na 12V a saje jak krava - vypadal jsem jak debil v tom elektru, kdyz jsem ho poslouchal )
pokud to jsou opravdu jenom ty klasické ventilátory na prohánění vzduchu v kanclíku tak takovou turbínu doma nechci. Hlučnost ventilátoru 80*80 na 12V je pro mě nepřijatelný hluk .
fakt byl tichouckej + kdyz ho jeste utlumis = skvely vykon
neni to ten do kancliku, je to ten do autobusu a nakladaku
stejne u meho casu bude uplne vzadu a odhlucneny - mam to jen na chlazeni velkeho radiatoru - dva 80 vetraky se tomu asi nevyrovnaji (a navic to by byl rachot)