Pred nedávnom som pridal
Crucial m4 (070H) do notebooku, jedná sa o
Compal JHL90, niektorý z vás už tušia, že sa nejedná o žiadny nový stroj (~2008). Možno niekto rieši, či pridať SSD do takto starého ntb/desktopu
so SATA II, a chcel by vidieť nejaké čísla, tak som zbehol pár testov. Aby čisla podobali, čo najviac realnej prevádzke, tak na disku bol naištalovaný
Windows 8.1 Preview (osmičku som nemal práve po ruke) so vsetkými update-ami a pár programami, koľko miesta bolo voľného/obsadeného v čase testov je možné vidieť na daných screenoch.
1. v kombinácii s Win8.1 Preview, vyskytol problém, a to taký že po naistalovaní Intel Rapid Storage Technology 11.7.0.1013 (poslédný oficialny release pre ICH9-M)
systém nenabootuje resp. nabootuje a crashne, preto použivam defaultne win AHCI drivery [rovnaký výsledok aj z Intel RST 11.7.4.1001 z
http://www.station-drivers.com], preto neskúšajte inštalovať tieto drivery bez restore pointu (resp. môžete, ale refresh a restart trvaju výrazne dlhšie, to už aj reinstall je rychlejši ako tieto dve možnosti)
2. NEodporučam vypínať
write caching (defaultne zapnuté) pre tento crucial, pretože hodnota 4k write padne z ~32MB/s na desatinu tj. na 3MB/s (v AS SSD to vo výsledku dá niečo málo cez 800 bodov)
3. ak by niekoho zaujímal výsledok v
pciide mode tak v AS SSD dal 200 bodov