Výměna desky, procesoru -> nedostanu se do systému ani BIOSu

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Raintaker
Nováček
Nováček

Výměna desky, procesoru -> nedostanu se do systému ani BIOSu

Příspěvek od Raintaker »

Zdravím a prosím o pomoc.

Mám počítač, jak je uvedeno v popisu. Snažím se o změnu procesoru a musím změnit i MB (moje nebere 45nm procesory, ač to má v oficiální podpoře).

Počítač mám od roku 2008. Běžel první 2 roky velmi často, poté již moc nepoužíván.

Zdroj - http://www.czc.cz/lc-power-lc6420g-v2-0 ... 80/produkt - u něj se obávám, že může být "zdrojem" problémů.

"Nová" deska - http://www.czc.cz/gigabyte-ga-ep45-ud3p ... 72/produkt
"Nový" procesor - http://www.czc.cz/intel-core2-duo-e8400/51992/produkt

Desku i procesor mám od lidí, u kterých se zdá, že se o komponenty dobře starali, na desce nejsou nijak poškozené piny (narozdíl od jiné desky, kterou jsem zkoušel ještě před týdnem - nemohl se poškodit procesor, když byl jeden pin přehnutý? Vypadá OK) a mám téměř kompletní balení, vše je čisté.

RAM DDRII mám 2 sloty po 1 GB a jedna je Kingston 667Mhz a druhou nevím jistě ale je to A-Data asi na stejné frekvenci. Dříve fungovaly v pořádku.

........

Po zapojení to vypadá takto: Po fyzickém zapnutí zdroje (vzadu přepínačem) musím nechat PC asi 5 minut odpočinout, než vůbec začne reagovat tlačítko spuštění (do té doby jako by bylo PC bez šťávy) a když už se spustí, tak se nejprve roztočí větrák zdroje, téměř zároveň chladič na skříni a až asi po 2 vteřinách se pomalu roztočí chladič na CPU (Arctic Cooling Freezer 7 pro v1, pasta Arctic Cooling MX-2) Grafiku mám pasiv, to nevím - Phase led svítí na všech 6 diod - i červeně - a naběhne sice obraz, ale tam je jen boot screen (tohle) a nefunguje mi USB klávesnice a to ani na úplném začátku spuštění - zkoušel jsem např. na mačkání CapsLock, zda se rozsvítí - nic.

-> PC sice běží a boot screen se spustí, ale nemůžu se dostat k BIOSu ani jinam a obávám se, že PS/2 by to nevyřešila, i když to teď nemohu ověřit.

Může to být způsobeno zdrojem? Měl by sestavu v pohodě utáhnout, ale nevím, zda už není "unavený" - to spouštění probíhá dost zvláštně (viz výše).

PS: Jediná věc, co by mohla být na desce špatně je to, že u ní chyběla baterie, tak jsem do ní dal baterii z nefunkční (ohlý pin) GA-EP35-DS3 - to by doufám nemělo vadit.

PPS: Naposledy testováno s WinXP na disku, ale vzhledem k tomu, že se nedostanu za boot screen, tak to asi nemá vliv.
CPU: Core2 Duo E8400 3.00 GHz RAM: 2x 1GB 800 Mhz MB: Gigabyte GA-EP45-UD3P VGA: Leadtek 8800GT 512 mB HDD: WD IDE 250 gB PSU: Seasonic S12II-620 620W OS: W7 x64
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Výměna desky, procesoru -> nedostanu se do systému ani BIOSu

Příspěvek od Nagant »

Ano, zkusil bych úplně nejdřív jiný zdroj.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
Raintaker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Raintaker »

Nagant píše:Ano, zkusil bych úplně nejdřív jiný zdroj.
Děkuji,

a je to spíše pravděpodobné? Máte zkušenosti s takovýmito příznaky nebo je to spíše první možnost na vyzkoušení?

Chystám se ke koupi tohoto Seasonicu, ale přeci jen bych rád předem věděl, jaké jsou vyhlídky, že to teď bude fungovat.

A co se týká toho podivného postupu spouštění, tak to je normální nebo to spíše více svědčí o vadném zdroji?

Omluvte, prosím, asi hloupé otázky.
CPU: Core2 Duo E8400 3.00 GHz RAM: 2x 1GB 800 Mhz MB: Gigabyte GA-EP45-UD3P VGA: Leadtek 8800GT 512 mB HDD: WD IDE 250 gB PSU: Seasonic S12II-620 620W OS: W7 x64
eLzyx
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od eLzyx »

může to být "nekompatibilita" zdroje s deskou. Není to časté, ale stává se to. Já měl takto problém s Gigabyte 790GP-DS4H a fungl novým zdrojem OCZ ZS 550W. Obojí v různých počítačích fungovalo, ale spolu ne. A jak se to projevovalo? Dlouhý boot, neinicializován integrovaný USB řadič, takže jsem byl bez klávesnice, myši atp.
Ryzen R5 3600, Asus ROG Strix X570-F, 32GB DDR4@3600MHZ, Crucial M550 256GB, 300GB VelociRaptor, RX580, Asus Xonar DX, SilverStone Raven II
Dell 5491 6C/12T Core i7-8850H, MX130 ve 14"/1,5kg; veterán: OQO 01+
Raintaker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Raintaker »

eLzyx píše:může to být "nekompatibilita" zdroje s deskou. Není to časté, ale stává se to. Já měl takto problém s Gigabyte 790GP-DS4H a fungl novým zdrojem OCZ ZS 550W. Obojí v různých počítačích fungovalo, ale spolu ne. A jak se to projevovalo? Dlouhý boot, neinicializován integrovaný USB řadič, takže jsem byl bez klávesnice, myši atp.
Díky za cenné informace!

Zamýšlený zdroj je mnoha lidmi vychvalován a sama značka je prý osvědčená a deska se zdá být taky dost dobrá, tak doufám, že už to půjde dobře.

Napíšu sem v dalších týdnech, jak to dopadlo.
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“