Chyba ovladač zobrazení přestal odpovídat.. řešení

Všechny ovladače, problémy, řešení a doporučení pro grafické karty a nebo jejich BIOSy.

Moderátoři: morke, Walker1134

Odpovědět
Elderon
Nováček
Nováček

Chyba ovladač zobrazení přestal odpovídat.. řešení

Příspěvek od Elderon »

Přesně před dvěma lety mi začal při BF3 zlobit počítač, respektive ovladače grafické karty s hláškou display driver stopped responding and has recovered ( ovladač zařízení přestal pracovat a byl obnoven. U BF to padlo na plochu a hra nešla nehodit zpět, u SWTOR mě problikávala obrazovka a například nyní i u Rome2: Total War.

Mám grafiku Geforce 460GTX, 1MB. Jediné, kdy grafika šlapala, byl návrat k ovladačům na CD. Po nějaké době jsem se rozhodl okusit, zda to neopravili s novými ovladači - 320.49 a nic.

Tak jsem hledal, hledal a opětovně zjišťoval, že k podobným pádům dochází náhodně, u různých typů grafických karet od 460GTX po 680 GTX, rovněž i u karet AMD.

No a objevil jsem pár topiců, kde se někteří zmiňovali o problému s malwarem, který zatěžuje GPU - a používá se k bitcoin miningu - konkrétně to byl iehighutil.exe (ale našel jsem ještě jeden a ten jsem si nepoznamenal) Taková sviňárna zatěžuje grafickou kartu a to hlavně tehdy, když máte novější ovladače, které ji více ždímou a hrajete graficky náročnější hru. No a tahle opičárna způsobí, že dojde k tomu, že skarta přestane odpovídat a ovladač se restartuje.

Samozřejmě jsem se ihned podíval do správce souborů a ejhle, v běžících procesech iehighutil.exe - skrývající se v adresáři IE pod ikonkou IE... Nu dočetl jsem se, že by na to mohl postačit malwarebytes, tudíž jsem ho stáhl, po průzkumu počítače našel malware 4 soubory, tak jsem je smazal. Jinak iehighutil.exe lze prý smazat ručně a následně s registrů.

No a už se mi ta hláška ani pády obrazu nedějí. Celkem si myslím, že to dává smysl, že k restartování ovladače dochází na různých kartách, různých výrobců, přehřívání karet, náhodná frekvence pádů a dle forek nikdo moc neví co stím. Někteří karty podtaktují, něco někde přenastaví a ono to jakš takš funguje, ale jestli to opravdu způsobuje malware toho druhu, který vzdáleně využívá počítač k těžbě bitcoinů, tak to nějakým podtaktováním moc vyřešit nejde.

Mám Eset NOD 32 a ten to ani nezarigistruje...

Jinak jsem co se počítačů týká celkem laik, tak se na mne nezlobte, ale třeba toněkomu pomůže jako mě.
Skverty
Začátečník
Začátečník

Re: Chyba ovladač zobrazení přestal odpovídat.. řešení

Příspěvek od Skverty »

Jo, taky jsem se s tim nedavno setkal, kdyz si jeden sulin najivne stahnul BF4 Alphu z torrentu. :D Normalne se mu to nainstalovalo, ale misto hry mu to pustilo tenhle bitcoin "dolovac" a nasledne to jeho gk vyuzivalo na 100% :-D
2500K @ 4.8GHz, MSI GTX 960, 16GB RAM, X-Fi XtremeGamer + AKG K 242 HD, Steelseries Rival, Win Server 2016
jardakill
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jardakill »

No jestli tohle bude pravda, tak jsi mi hrozně pomohl. Taky mám uvedený problém. Zkoušel jsem různé druhy ovladačů, podtakt a nic nepomáhá. Dělá to převážně BF3. Třeba na nějaký čas je klid a pak se to začne opakovat. Ovladač přestal pracovat a byl obnoven bla bla,,, Hned jak přijdu z práce domů nechám PC otestovat malwarebytes.
MB-ASUS Maximus Extreme Z790. CPU-i9 14900KS. Paměti DDR5-Skill 2x24GB 8000.GK-ASUS Astral RTX 5090 OC. Zdroj- Seasonic PRIME TX-1600 Noctua Edition, 1600W. ZK-CSB ZXR.Disky- Samsung SSD M.2 980PRO 1GB, Kingston SSD M.2 FURY Renegate 2GB.Chassis-Corsair iCUE LINK 9000D AIRFLOW White rychlá voda na všem. Monitor Asus 4K PG42UQ.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Bohužel, u tohoto problému se nedá kořenová příčina generalizovat právě na bitcoin miner. Tenhle bug je u GeForce ovladačů známý a stále se v různých verzích opakuje :(
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

tak kdyz ti neprijde divny,ze nejakej pochybnej proces jentak vyuziva 90% gpu... :-D

eset to detekuje spolehlive,mels ho aktualizovanej?
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Elderon
Nováček
Nováček

Příspěvek od Elderon »

Aktualizovanej je plně, naschvál jsem před nainstalováním malawarebytes projel kontrolu počítače a nic. Mě to ten ovladač takhle restartovalo i u jiných her než BF3, teď už to nedělá. Bohužel BF3 je dost záhadná hra, kdy mě to teď háže hlášku Direct X Error 'GetDeviceRemovedReason'... a na to už nic nefachá, u jinejch her to nedělá, opět s tím má problém dost hráčů. Ale co, BF3 ať veme čert, hlavně, že mi funguje vše ostatní.

Jinak mě ten malware nevytěžoval GPU na 90%, to bych si všiml, GPU v klidu jelo normalně, téměř žádný využití, ale pravděpodobně to něco začlo dělat, až když se začalo hrát.

Dal jsem to sem hlavně proto, aby se o tom vědělo, protože jsem žádnej českej post o tomhle nenašel.

Jak napsal Krteq, tak tenhle problém může mít více příčin. U mě to asi byl malware, u někoho jinýho to může být chyba v ovladačích, které nespolupracují s jeho kartou, může jít o přehřívání karty atd. Viděl jsem však i topiky, kde si někdo šel koupit jinou grafárnu a ejhle, dělalo mu to taky :D
Odpovědět

Zpět na „Ovladače a BIOSy“