Jak odebrat partition s operačním systémem ?

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows 7.

Moderátor: Loki5567

Odpovědět
BADMOPAR
Začátečník
Začátečník

Jak odebrat partition s operačním systémem ?

Příspěvek od BADMOPAR »

Mám notebook s dual boot Win 7/ XP. XP-čka jsem už dlouho nepoužíval a zapoměl jsem i přihlašovací heslo, proto chci odebrat celej partitition a získanej prostor na disku přidělit k Win 7. Už jsem zkoušel několik programů na práci s partition, jenže to vždy zkončí hláškou, že partition se systémem nelze naformátovat a pod. Poradí někdo?
PC : ASUS M2N-VM DVI, AMD Phenom™ X4 9550 + Scythe Big Shuriken 2, 7 GB RAM, Sapphire HD 7750, 120 GB SSD Samsung, Energy knight (Seasonic) SS-400ET 400W 80 PLUS BRONZE
NTB : Acer Nitro Black Edition
Sony Xperia XZ
I don't wanna be a product of my environment.
I want my environment to be product of me.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak odebrat partition s operačním systémem ?

Příspěvek od dexterav »

tá particia podľa mňa pôjde v pohode zmazať normálne vo wine bez softu a potom to napr partition wizard home proste spojíš
ak to nejde vo wine kôli nejakým hlúpostiam proste to spustíš z USB a urobíš čo treba
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

Hoď sem screen se správou disků.
Spouštěcí svazek Windows XP bude patrně zároveň systémovým svazkem Windows 7.
Nejprve bude nutno pomocí příkazu BCDboot vše potřebné přesunout na spouštěcí svazek Windows 7.
Kdybys ten svazek odstranil např. z LiveCD, už bys Windows 7 nespustil.
BADMOPAR
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od BADMOPAR »

To dexterav: ve Win to právě nešlo, proto sem zkoušel ty prográmky.

To MiliNess: o LiveCD jsem taky uvažoval, jenže nevim jak potom upravit boot.ini.....jestli to píšu zprávně. Tady je ten screen:

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

BTW: V dnešní době je trapný, že se sem nedají nahrávat obrázky přímo :down:
PC : ASUS M2N-VM DVI, AMD Phenom™ X4 9550 + Scythe Big Shuriken 2, 7 GB RAM, Sapphire HD 7750, 120 GB SSD Samsung, Energy knight (Seasonic) SS-400ET 400W 80 PLUS BRONZE
Sony Xperia XZ
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

Co je prosím kde? Takhle to totiž vypadá, že Windows 7 jsou nainstalované ve svazku D:
BADMOPAR
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od BADMOPAR »

jj, sedmičky jsou na "Déčku"
Sony Xperia XZ
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

Tak je to přesně tak, jak jsem ti říkal. Soubory potřebné k prvotní fázi spuštění Windows 7, jsou ve svazku C: s Windows XP, proto naštěstí nejde zformátovat nebo odstranit. BCD soubor (ekvivalent boot.ini z WinXP), který je tam umístěn, je totiž otevřený a namapovaný do registru.
Ve Windows 7 spusť příkazový řádek (cmd.exe) jako správce a proveď tento příkaz:
bcdboot D:\Windows /l cs-cz /s D:
Poté spusť správu disků, klikni pravým myšítkem na svazek D: a zvol Označit oddíl jako aktivní.
Pak restartuj systém. Poté už by měl jít svazek C: odstranit.

Kdyby tě napadlo měnit písmeno svazku z D: na C:, tak na to rychle zapomeň.
Oddíly budeš muset stejně spojit v nějakém partition manageru, za běhu systému to nepůjde.
Používám např. Partition Manager od Paragonu, zcela odmítám Partition Magic.
BADMOPAR
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od BADMOPAR »

Teď to píše NTLDR nenalezen Restartujte stisknutím kláves Ctrl+Alt+Del. Restaroval sem několikrát a furt to samý.
Sony Xperia XZ
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

Tak pak je ve VBR svazku starší zaváděcí kód z Windows XP. Máš po ruce instalační DVD Windows 7?
Pokud ano, nabootuj z něho, dole zvol Opravit tento počítač. Bude se vyhledávat instalace Windows, až to doběhne, klikni někde na okno, aby se zrušil výběr nalezené instalace Windows v tom okně. Pokud se spustí automatická oprava, zruš ji.
Stiskni Další a objeví se ti Možnosti obnovení systému. Vyber Příkazový řádek a napiš v něm příkaz bootsect /nt60 all
Tím přepíšeš zaváděcí kódy všech svazků na verzi 6 (Win Vista a výše).
Pak už by to mělo naběhnout.
BADMOPAR
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od BADMOPAR »

I to už jsem zkoušel, ale nechtělo to bootovat z CD. Nedalo se přejít ani do biosu. Pak mi došla trpělivost, tak sem vymontoval disk, naformátoval ho v rámečku a už mám novou instalaci. Tak nějak jsem s tim počítal už od začátku, takže jsem o nic důležitýho nepřišel.
Sony Xperia XZ
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

Většinou stačí pomocí některé funkční klávesy vyvolat nabídku bootovacích zařízení. Často to bývá F11 nebo F12.
Nebo jsi mohl ten bootsect spustit v tom druhém počítači, když už jsi tam měl disk v rámečku.
No nic, ať se daří.
Odpovědět

Zpět na „Windows 7“