VGA Bios update - Je to k něčemu?

Všechny ovladače, problémy, řešení a doporučení pro grafické karty a nebo jejich BIOSy.

Moderátoři: morke, Walker1134

Odpovědět
senrim
Začátečník
Začátečník

VGA Bios update - Je to k něčemu?

Příspěvek od senrim »

V Několika hrách mám občas problémy s GPU usage, klesá a s tím klesá i fps, kolikrát i v místech, kde kdyby zůstalo na klasické hodnotě tak se nic nestane. Prostě divný. Zkoušel jsem všechny možnosti a kolikrát už sem narazil na odpověď, že pomohl VGA Bios update, tak sem si našel přímo pro mojí grafiku ENGTX560 DCII OC/2DI/1GD5, ale než se do něčeho pustím, zeptal bych se jestli to vůbec je k něčemu dobrý? Na Asus support je sice "Improve the performance." Ale známe tyhle hlášky... A mám se něčeho obávat při instalaci? Je to obyčejný .exe, ale vím, jak je složité a nebezpečné updatovat klasickej bios bez znalostí.

P.S. Ještě jedna malá otázka, jakej je rozdíl mezi ovladačema na grafiku co jsou na stránkách asusu a těch od klasické nvidie, myslíte, že je nějak měněj na svoje grafiky, nebo to jsou jen překopírované ovladače?

Díky předem za odpovědi.
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: VGA Bios update - Je to k něčemu?

Příspěvek od trodas »

Ovladače jsou překopírované, většinou z doby, kdy Asus tu kartu uvedl. Já bych je doporučoval, protože mají většinou větší výkon - optimalizuje jse vždy na současný hi-end hardware a tedy to je 780 a Titan, ne GTX 560.

Tedy jako první bych odinstaloval ovladače nové, Drive Sweeperem vyčistil systém a pak nahodil ty od Asusu.

Zadruhé - update biosu je relativně bezrizikové, pokud nevypadne proud nebo nevypneš PC. Pak máš po grafice. Nicméně na nějaký zázrak nevěř. Ostatně zkus to tak, že nejprve udělás 3DMark test, pak update biosu a pak zase 3DMark test a uvidíme, jaké bude to "zrychlení."

Pokud GPU není zatíženo, asi máš pomalý CPU nebo se někde něco seká. Třeba CPU vkládá prázdné cykly, protože se přehřívá nebo nestíhá zdroj a CPU se snaží nespadnout a stabilizovat si napětí... Jaký je zbytek sestavy?
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
senrim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od senrim »

Mam i5-750 2,6 ghz
8gb ram ( nevim ted presne jaky, ale to snad neni dulezity, asi kingston)
deska gigabyte GA-H55M-UD2H
Zdroj 500w Evolve.
Podle mě to ale zdrojem ani Bottleneckingem neni, protože třeba BF 3 mi jede nádherně na vysoký detaily a tenhle problém se objevuje u her jako Borderlands 2, Euro Truck simulator 2 atp.
Je to na straně softwaru, ale jelikož většina lidí ze stejnou grafikou problem nemá, je problém v mém softwaru a ne ve hře, nebo si to aspoň myslím. Teploty jsou v pohodě, dělal jsem různý zátěžoví testy a benchmarky a procesor se nedostane při 100 % zátěži nad 70 a grafika taky nějak tak.
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Zdroj je příšernej šrot, horší už ani snad neexistuje, doporučuju vyměnit.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
senrim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od senrim »

Já už na něm jedu 4 a pul roku, mezitim sem vymnenil grafiku, pridal disk, ramky a vetrak na procesor. Nikdy sem s nim nemel problem a dle meho nazoru nema nic spolecneho ani s timto problemem. Jelikoz jak rikam, daleko narocnejsi hry mi dokaze pc rozjet bez problemu a grafika jede na 90+ a procesor rozhodne taky nebrzdi, takze rekl bych ze v nem problem neni. Neboj nejsi prvni, uz 3 roky se mi kazdej, kdyz postnu sestavu, smeje, jak mi za mesic vybouchne pc a nevim co jeste. Uz jsem si zvykl, to ale nic nemeni ze sem s nim spokojenej.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Z toho s nic nedělej, to je tady normální :mrgreen:

Updatem BIOSu karty nic nezkazíš (pokud je to přímo na tvoji kartu podle P/N). Většinou jsou obsaženy nějaké ty fixy a optimalizace atp. Co se týče driveru, ten může být na vině také. Kombinace GTX 560 (Ti) a novějších GeForce driverů je hodně problémová.

Zkus nejprve odinstalovat GeForce drivery přes "Přidat a odebrat programy" a zbytky pročisti tímto univerzálním remove driver toolem - DDU - Mám s ním výborné zkušenosti a čistí mnohem líp jak DriverSweeper (který už stojí za houby). Potom zkus nainstalovat nejnovější drivery nebo osvědčené a poměrně stabilní 314.22.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ten zdroj bych nezlehcoval. Ano jet muze, ale muze taky chcipnout a tam jde o to jak umre. To ze 5 lidem z deseti to jede a zbyvajicim peti chcipne s tim, ze dvoum to odpali PC není zrovna dobra vyhlidka.

Na GTX560Ti pouzij ovladace ze stranek nV a to verzi 314.22 WHQL. Ne jinou.

BIOS na novejsi bych updatoval. Často u těchto rad byl problém v BIOSech.

Krtku: Jaky problém mas s Driver Sweeperem, respektive co nevycistil. U nV vycisti PhysX i drivery bez problemu.
senrim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od senrim »

Hladis: Ano nekdo s nim muze mit problem, ja ale nemam, proto musite chapat ze nesouhlasim s tim, ze je to takovej srot a jede dost dlouhou dobu. Nemam GTX 560 Ti, mam tu Non ti verzi ale pretaktovanou od zakladu, takze vykon (prej) podobnej jako Ti. Bios teda zkusim updatovat.

Navic sem se rozhodl ze udelam total reinstall windowsu takze na nejakej driver sweeper kaslu a udelam to natvrdo, uz bootuju flash disk. Zatim si postahuju vsechno podstatne.

P.S. Poslední ovladače na asus support webu u mé grafiky jsou nVIDIA Display Driver V306.23 WHQL.
Mám je použít, nebo ty co říkáte vy?
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Hladis píše:Krtku: Jaky problém mas s Driver Sweeperem, respektive co nevycistil. U nV vycisti PhysX i drivery bez problemu.
Po GeForce driverech zanechává v systému zaregistrované služby a bordel v registrech celkově, tenhle čistí totálně všechno včetně interního Windows driver repositáře atd. Umí toho opravdu hodně.

@senrim: Určitě ty 314.22
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Eh to je non Ti. kazdopadne s temi drivery to plati. Pouzij 314.22. GTX560 ale zase moc problemu nemeli a tam s BIOSy problém nebyl. Po OC mají vykon jako Ti v zakladu. Kazdopadne zmenou oficiálního BIOSu bys nic zkazit nemel.

Kazdopadne tve problemy muzou byt i zdrojem a nebyl bys první ani poslední. U tehle rad jsem zadne takove problémy s GPU usage nezaznamenal.

Krtek: ok zkusim.
senrim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od senrim »

Uvidim, kazdopane uz kopiruju jen potrebne programy a pak jdu preinstalovavat, jeste predtim teda updatuju ten bios, zase k necemu to asi bude, v popisu je Only for
ENGTX560 DCII TOP/2DI/1GD5
ENGTX560 DCII OC/2DI/1GD5

Takze nejakej duvod museli mit, kdyz to delali pro tyhle dve karty.
senrim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od senrim »

Tka prej nic, pri tom updatu mi to napsalo: your graphic card of current system dont match this VBIOS...
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Jaká je stávající verze BIOSu? Jaký je OS?
senrim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od senrim »

Tak už mám přeinstalováno a sem tu, os 7 64 bit, a stavjici verze biosu nevim, ale ja jsem blbec sem instaloval asus Vbios update, kdyz mam gigabyte desku, ale tam se bojim updatovat i pres tu jejich utilitu @bios, mam z toho bobiky.
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

trodas píše:Ovladače jsou překopírované, většinou z doby, kdy Asus tu kartu uvedl. Já bych je doporučoval, protože mají většinou větší výkon - optimalizuje jse vždy na současný hi-end hardware a tedy to je 780 a Titan, ne GTX 560.

Tedy jako první bych odinstaloval ovladače nové, Drive Sweeperem vyčistil systém a pak nahodil ty od Asusu.
Větší hovadinu jsem neslyšel nejmíň v řádech měsíců.
Odpovědět

Zpět na „Ovladače a BIOSy“