Prosím o pomoc s nastavením NASu

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
simona81
Nováček
Nováček

Prosím o pomoc s nastavením NASu

Příspěvek od simona81 »

Dobrý den,

našla by se tady prosím nějaká dobrá duše, která by mi poradila s nastavením přístupu na NAS disk? Jsem grafička a potřebuji se i mimo domov dostat ke své práci, tak jsem si zakoupila NAS disk ZyXEL 310, ale nějak jsem přecenila své síly a nevím si rady s nastavením a bohužel neznám nikoho, kdo by mi mohl poradit :sad: Úplně blbá snad nejsem, ale v sítích se opravdu nevyznám. Budete tak hodní a poradíte mi prosím někdo?

Napíšu nejdřív pár základních věcí.

Mám internet od UPC s veřejnou dynamickou IP adresou. V bytě mám za kabelovým modemem wi-fi router TP-LINK, který mi internet kabelem rozbočuje do PC a do zmíněného NAS disku. Co bych potřebovala je, abych se zvenku dostala přes FTP na ten disk. Nic jiného nepotřebuji.

Vím, že jádro pudla bude asi v komunikaci mezi tím routerem a NAS diskem, ale jak přesně to udělat (resp. nakonfigurovat), to nevím. Vím, že mám nějakou IP adresu, pak že má nějakou IP adresu router a nějakou IP adresu NAS, že FTP má nějaký port 21, že se musí něco někam přesměrovat, že se má dát pozor na nějaké DMZ… a to je už trochu moc :sad:

Když bude potřeba, dám sem nějaké screenshoty z menu routeru a menu disku. Pomůžete mi? Moc prosím! :sad:

Děkuju, Simča
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Prosím o pomoc s nastavením NASu

Příspěvek od Lokomotiva »

Já se obávám, že budeš potřebovat od poskytovatele internetu pevnou IP adresu.
Předpokládám, že podporovaný disk jsi k NASu koupila, vložila dovnitř a naformátovala.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Nebude. UPC ji ma sice dynamickou, ale vicemene ji nemeni. Navic to jde vyresit pouzitim freedns sluzeb.

Vec kterou hledas se v nastaveni routeru bude jmenovat pravdepodobne Port forwarding. Na netu je spousta navodu jak to nastavit - potrebujes forwardovat port 21 na IP adresu toho NASu, to je vse.
simona81
Nováček
Nováček

Příspěvek od simona81 »

Ano, statická IP není až tak potřeba, důležité je, aby byla veřejná.

Moc děkuju, hrála jsem si s tím forwardingem a kupodivu se mi to povedlo zprovoznit. Po dvou dnech ze střípků informací z internetových fór se mi to metodou pokus/omyl nějak povedlo :) Muselo se tam ještě v routeru zaškrtnout nějaké DNS s dvěma IP adresama, které jsou nastavené i na tom NASu + jsem tam ještě přiřadila k portu 21 nějaké rozmezí dalších portů. Sice nevím, jestli to mám všechno správně, ale to FTP funguje.
simona81
Nováček
Nováček

Příspěvek od simona81 »

N_o_c_l_a_f píše:Nebude. UPC ji ma sice dynamickou, ale vicemene ji nemeni. Navic to jde vyresit pouzitim freedns sluzeb.

Vec kterou hledas se v nastaveni routeru bude jmenovat pravdepodobne Port forwarding. Na netu je spousta navodu jak to nastavit - potrebujes forwardovat port 21 na IP adresu toho NASu, to je vse.
Nemohl bys mi prosím tě ještě něco říct k těm freedns službám? To je nějaká ochrana proti tomu, kdyby poskytovatel internetu tu IP měnil?
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

To neni zadna ochrana. Navic nemuzes poskytovateli branit ti menit IP.
DNS server preklada jmeno na IP adresu.
FreeDNS sluzby ti dovoli mit takove vlastni jmeno a pak :
a) si nemusis pamatovat svoji IP
b) obvykle to vyzaduje nejaky bezici program / skript u tebe doma, ktery pravidelne updatuje na DNS serveru tvoji IP a pak pri zmene tuhle informaci automaticky posle dal a tobe to pripojeni zvenci dal fungovat
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“