Fungování zdroje

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
Odpovědět
Humr98
Začátečník
Začátečník

Fungování zdroje

Příspěvek od Humr98 »

Zdravím , v tomto tématu bych se chtěl zeptat , jak funguje vlastně zdroj. Zajímalo by mě , jak to dělá s transformací proudu. Vím , asi jako každý , že v zásuvce je 230V a že zdroj funguje jako trochu lepší transformátor. Ale nevím , zda chápu správně to jak funguje. Logicky mi vyplývá , že by měl z elektrického obvodu odebírat stále stejné množství proudu jak v klidu , tak i v zátěži , kdy se mu spotřeba např. zdvojnásobí . A je uplně jedno , jestli mám žrouta , nebo střízlíka. Prostě bude zdroj odebírat stále stejné množství elektřiny.

A mě by zajímalo , jestli to chápu správně , nebo jsem mimo. Dík
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Fungování zdroje

Příspěvek od Lokomotiva »

Síťové napětí (230V/50Hz) se usměrní a vyfiltruje ideálně na 325V, pak se znovu rozkmitá spínacími tranzistory na vysokou frekvenci (i přes 100kHz) a přivede na trafo s feritovým jádrem a několika sekundárními vinutími (pro každou napěťovou větev jedno). Na výstupní straně jsou rychlé usměrňovací diody a výstupní filtr, tvořený kondenzátory s cívkou. Velikost a kvalitu výstupního napětí kontroluje řídíci obvod, který ji porovnává s referenční hodnotou a rozhoduje jestli je třeba přes trafo dodávat energie víc nebo míň. Čím vyšší je spínací frekvence, tím rychleji se zdroj přizpůsobí změně zátěže a tím menší kapacita kondenzátorů postačí. Stinnou stránkou ovšem je, že se tím zvyšují nároky na tranzistory, diody a cívky - kvůli odrušení a potlačení zvlnění napětí na výstupu.
O spotřebě zdroje rozhodne jak odběr PC, tak účinnost zdroje.
Takže ve stručnosti - správně to nechápeš.
CZECHYa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CZECHYa »

http://pctuning.tyden.cz/hardware/skrin ... ce?start=1

Jsi mimo v tomhle ohledu, doporučuji přečíst si tento článek, odpoví ti na vše a seznámí tě se základním principem fungování počítačových zdrojů.
Core i5 8600K, MSI 5700XT Gaming, Asus Strix Z370-G, 2x8GB Corsair DD4 3200, Noctua NH-D15S, NZXT H400, Schiit Magni 2U + Schiit Modi 2U + Beyerdynamics DT 880 Pro (600ohm), LG LG 27GL850 + AOC 27G2U
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

Lokomotiva píše:a přivede na trafo s feritovým jádrem a několika sekundárními vinutími (pro každou napěťovou větev jedno)
Jen bych upřesnil, že to už v dnešní době tak úplně neplatí, jelikož se to už řeší dost často pomocí transformování na 12 V a další větve (5V, 3,3V) se generují pomocí DC-DC měničů právě z těch 12 V. Ale jinak je to víceméně tak, jak píše Lokomotiva. A zdroj odebírá ze sítě to, co sežere tvoje PC+nějaké ztráty+účinnost samotného zdroje. Tzn., když máš zdroj s účinností 85 % v zátěži 150 W, tak ti ze sítě bude tahat +- 172 W.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“