Rapidní snížení výkonu pc po restartu počítače

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
NihilusCZ
Nováček
Nováček

Rapidní snížení výkonu pc po restartu počítače

Příspěvek od NihilusCZ »

Zdravím, mám takový problém a nevím moc kam se jinam obrátit, pc mám : Intel core i3 550 - 3.20 GHz, 4 GB RAM, AMD HD7770, Creative X-Fi Fatality PRO, win 7 64 bit. Jde o to, že když počítač zapnu a dělám třeba fotky, nebo pustím hru, jede to krásně a plynule, problém nastane, když počítač dám restartovat - naběhne normálně, ale výkon se rapidně sníží, při práci s fotografiemi se to trhá a hra jede o 30 fps méně, když se podívám na správce úloh, tak ale nic nikde výkon nežere, absolutně netuším, co se může při tom restartu odehrát. Musím vždy počítač vypnout a znovu zapnout, pak je to vše v pořádku. Napadá vás někoho, co to může dělat?
pilarius
Začátečník
Začátečník

Re: Rapidní snížení výkonu pc po restartu počítače

Příspěvek od pilarius »

Hádám, že GPU zůstává v režimu nízké spotřeby, nebo to možná jede rovnou na integrované grafárně. Zkus to ověřit například přes monitoring v MSI Afterburneru.
Jestli to tak je, můžeš zkusit přeinstalovat grafické ovladače a/nebo integrovanou grafárnu zakázat (nevím, jestli to jde v BIOSu (asi ne), kdyžtak ve Windows).
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
NihilusCZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od NihilusCZ »

Tak to právě také není... Mám ke GPU monitoring a vidím, že jede na standartní spotřebu, moje deska nemá integrovanou grafickou kartu, nebo alespoň myslím, sice má vzadu výstupy na DVI a CRT, ale údajně jen umí využívat procesor, který má v sobě grafickou kartu, a nemůže to přeci jet na integrovanou, vždyť by se mi nic nezobrazovalo, když mám monitor připíchlej přímo na výstup z HD7770. Problém bude jinde, v čem je restart jiný než vypnutí a zapnutí? Já měl za to, že jen v tom, že při restartu se nemaže paměť RAM.. A nebo mě taky napadá ještě zdroj, mohl by to dělat zdroj, že by se tim restartem nějak poblbnul a nedával výkon? Nebo že by nespustil přídavný 12V napájení do grafiky? Fakt nevim...
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

Tvůj procesor má integrovanou grafárnu. Už desky pro 1156 mívaly LucidLogix, takže můžeš mít monitor píchnutý v integrovaném výstupu a může to být akcelerované dedikovanou kartou. Byl to jen nápad.
Při restartu se RAM maže. (Aspoň nás to tak kdysi učili.)
Kdyby zdroj nedával plnou šťávu, grafika by nedosáhla plných taktů (nebo by byla nestabilní).
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
NihilusCZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od NihilusCZ »

Je to jen určitě nějaká blbost, a musím na to přijít :) Ale nic podobnýho jsem nikdy neviděl, zkusim ještě sjet testy CPU a GPU zvlášt před a po restartu, jedno z toho to bude dělat, pravděpodobnější je GPU, takže asi reinstall ovladačů...
NihilusCZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od NihilusCZ »

Tak jsem s největší pravděpodobností odhalil co tento problém způsobuje, nikoli však, jak to odstranit, takže znovu budu prosit o rady. Situace je taková, že když mám pc vypnuté a zapnu ho, spustím prográmek CPU-Z, ukazuje mi PCI-E hodnotu 16, když dám klasicky, start--> restarovat, počítač se zresetuje, naběhnou windowsy, pustím znovu CPU-Z a PCI-E již ukazuje hodnotu jen 1 místo těch 16.... no a co teď s tím?
kdyrja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kdyrja »

Pokud můžeš zkus v BIOSU nastavit permanentně 16x ;)
PC_1: AMD Ryzen 5 1600 ; AMD RX 580 8Gb (Sapphire) ; 8Gb RAM ; corsair cx600 v2 ; 1tb HDD + 750gb hybrid SSD + 240gb SSD
PC_2: Intel core i5 3570 ; AMD HD 7950 3Gb (Sapphire) ; 2x4Gb RAM ; corsair cx600 v2 ; 1tb HDD + 120Gb SSD
PC_3: AMD A4 6300 + AMD Radeon HD 8370D ; 4Gb RAM, OCZ FirePower CoreXStream 500W ; 500Gb HDD
NB: Intel core i3 370m ; Nvidia geforce GT 540m ; 750gb hdd ; 4gb RAM
NB: Intel core i7 3632QM ; AMD Radeon HD7670M ; 1tb hdd + 128gb SSD ; 8gb RAM
Pavel.P.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Pavel.P. »

Jde na pevno nastavit tuto hodnotu v biosu ? Pokud je tam nastavena, resetuj cmos.

...
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Naflashuj na desku novější verzi BIOSu.
Pokud existuje.
NihilusCZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od NihilusCZ »

S tim BIOSem fleshnout to zkusím, koukal jsem na zahraniční fóra, kde ten samý, či velice podobný problém řeší více lidí, a je to tedy jen u karet AMD, zdá se že to zatím nikdo nevyřešil.. typují různě, hlavně zdroj... ta hd 7770 ale žere max asi 80W, já mám zdroj chieftec 400W a napájení v tabulce na zdroji takto 12V1... 20A, 12V2... 20A. Jinak v tom BIOSu co tam mám teď není možnost upravovat tu hodnotu u PCI-E, jen nějaký kmitočet, který je ale nastaven stále stejně, nic není na auto. Mám doma ještě AMD HD 5670, která nemá přídavné 12V napájení, a není uplně špatná, asi jí tam zkusím vrátit a otestovat toto chování s ní.
Trady
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trady »

Nas ve skole ucili, ze kdyz resetujes tak dojde k mikrocasovemu odpojeni vseho v pc a znovu nabehne, ale jestli windows sam si ulozi nejake udaje jinac kdyz resetuje nwm.,
CPU: i5-3570K@4,2Ghz (4,4ghz max air) | CPUcooler: GELID Tranquillo rev.2 | MB: Gigabyte Z77X-D3H (rev 1.1) | GPU: Gigabyte GTX 660 OC| RAM: DDR3 Kingston HyperX PnP 2x4Gb@1600Mhz CL9| HDD: SATA 6Gb/s WD Caviar Blue 1TB| SSD: Crucial M4-128Gb | CASE: Fractal Design Define R4 - Black Pearl | PSU: Seasonic S12II-520 | SYSTEM: Windows 10 Profesional
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“