SSD DISK - Výběr

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: SSD DISK - Výběr

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Eh, asi v tom že je to nástupce M4ky což se ukázalo jako nejspolehlivější konzumní SSD na trhu. Což je u SSD dost důležitej faktor. Ano ňáké noname adaty, ocztka a td se sandforc eřadičem dovedou mít taky hezké teoretické parametry a na chvíli i praktické, ale obvykle se to pak sesype pokud to nechcípne úplně.

Jinak pokud by byla možnost sehnat Crucial M4 ber ho raději než M500, má starší paměťové čipy které jsou rychlejší.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Predne proto, ze porad pouziva klasicke MLC NAND byt vyrobene 19nm. TLC nahani uz tak nizkou zivotnost 20nm zpusobem, jakym operuje radic s fyzickymi daty seskupenych do bloku a s operacnim systemem komunikuje pres "prostrednika", ktery radic systemu OS podsouva - kompatibilita se starsi generaci diskovych radicu, diky jednodussimu radici a potrebe minimalizovat vlastni operace radice na minimum (TLC musi kompenzovat MLC pres vnitrni funkce radice, ktery neustale provadi operace), cimz se stava ve finale vykonejsim. Marvell 9187 je ve sve podstate velice primitivni, efektivni a take velmi spolehlivy radic. EVO namisto toho pracuje s velice slozitym a komplexnim radicem MEX taktovanym na 400MHz (MEX S4LN045X01-803), coz sice znamena o 100MHz vyssi takt, nez najdes v Samsung 840 Pro (MLC TM s 51) a nezbytnych 512MB LPDDR2 Cache a podle toho vypada i uprava velikosti stranek. Idealniho stavu nedosahnes a v tom prumeru bude mit procenta k dobru, jak do vykonu, tak i co do degradace rychlosti = strmy prodal rychlost a vrustajici odezva. Strucne receno - potize u starsich radicu. Fungovat a fungovat znamena v praxi ruzne veci. Pro Crucial mluvi predevsim zivotnost a z toho duvodu se TLC vubec nepouzivaji v podnikove sfere, kam se radi vyrobci typu Dell (pouzivaji Samsung PM841 20nm MLC s ECC korekci dat).

Do desktopu jsem si koupitl 840 Pro a v notebook Dell Latitude bylo dodany s 256GB PM841 a jejich firmware.

Nepatrna vyhoda m500 i proto, ze umoznuji efektivnejsi sifrovani s Win8 edrive. Nevahej a kupuj M4
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
spartan67
Nováček
Nováček

Příspěvek od spartan67 »

Fajfka123 píše:Hojte lidičky, měl bych dotaz. Rád bych si za pár týdnů pořídil do svého pc SSD disk Samsung 840 Evo 120 GB. Dotaz je ohledně rychlosti tohoto disku, kterou budu mít na svém pc. Mám totiž starou základku, která má pouze SATAII, tak bych rád věděl zda má cenu kupovat SSD.

Základní desku mám tuto: http://www.alza.cz/gigabyte-h55-ud3h-d150093.htm#popis
urcite samsung 840evo,mam ho tam dva dny a proti crucialu strelba....!
SONY VAIO VPCF13Z1E/B-Intel Core i7 740QM, 16.4" 1920x1080, RAM 8GB, NVIDIA GeForce GT425M 1GB,SSD Samsung 840 Evo 250Gb.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

do vlastnich rad?

Kdyz uz tak silne obhajujes neobhajitelne, mohl bys sdelit nejake duvody. Zejmena exaktni.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
spartan67
Nováček
Nováček

Příspěvek od spartan67 »

Spring píše:do vlastnich rad?

Kdyz uz tak silne obhajujes neobhajitelne, mohl bys sdelit nejake duvody. Zejmena exaktni.
To je na mne?
SONY VAIO VPCF13Z1E/B-Intel Core i7 740QM, 16.4" 1920x1080, RAM 8GB, NVIDIA GeForce GT425M 1GB,SSD Samsung 840 Evo 250Gb.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Jo asi bylo. Jinak já jsem přecházel z Cruacialu M4 256GB (ty menší maj poloviční zápis), na Samsung 840pro 256GB a v praxi jsem rozdíl nepoznal. V benchamrkách je, ale cejtit v praxi to opravdu nebylo, + vzhledem k časem ověřené kvalitě a faktu že nedegraduje když v systému neni TRIMM bych lidem doporučil spíš tu M4ku. Samo sebou ten Samsung mi zatim taky funguje OK a bez problémů.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Spartan: Ano, protoze jinak bys videl citaci nebo jiny zpusob smerovani na konkretni osobu, jak v tomto pripade.

Musis se divat z pohledu principu prace TLC disku a stari radice. Ty disky pouzivaji jine sekvence a dochazi tam k prerusenim. Netroufam si tvrdit, ze by vykon byl nejakym kriteriem, protoze rychlost MB/s neni extra dulezita. Samotne mereni ruznym nastrojem za ruznych podminek nenabizi zajimavou informacni hodnotu. Degraduji vsechny SSD, nektere rychleji, coz je pripad prave EVO a nektere pomaleji. Crucial M4 je natolik povedeny a v principu jednoduchy SSD, ze patri mezi krale ve sve tride. Levny a s dobrym pomeren uzitne hodnoty. Prave kompatibilita se starsim radicem z nej cini nejlepsi moznou volbu. M500 prisel v dobe, kdy se zacali honit abstraktni vysledky "mereni". Opravdu se podivej jak si EVO stoji treba proti Samsung 840 Pro radiciho se jako ciste pracovni SSD, protoze degradace nenastupuje tak rychle a zvlada vice operaci i s vyssim zaplnenim - slabina EVO stejne jako 840, obecne vsech SSD na bazi TLC pameti. Radice jsou nastavene tak, ze se snazi preklenout nizkou zivotnost TLC dalsi paletou operaci vlastniho radice = vyssi latence, prelozeno, odezva. M4 jsou zkratka a dobre zlate.

Hledas seriozni a odbory reviews s predem definovanym profilem testu. Presvedcit sam sebe neni k zahozeni. Nikdy nevis, co vsechno lide delaji. Takove strihani i domaciho videa staci na to, aby mela M4 navrch. Cim vyssi zaplneni, tim je to horsi. EVO vydrzi drzet svou rychlost par sekund, M4 par minut a serverove SSD i dny bez zasahu radice do vnitrni struktury. Duvod, proc jsem se ohradil vuci "strelbe".

DOC: Puvodne jsem chtel 512, ale nakonec jen 256 a musim rici, ze jsem necekal zadny rozdil, coz se potvrdilo. Neurazi, ale vicero operaci (kompilace a virtualy) mu nedelaji vubec dobre (3.11.6 - discard, noatime neadresovana 25% rezerva) - sve si ukroji dm-crypt/luks. Vlastne nevidim ani rozdil mezi Intel320, ktery mam v praci.
spartan67
Nováček
Nováček

Příspěvek od spartan67 »

Fajn,to je vsechno moc hezky,tak tedy asi to ma vypadat takto:Jel jsem na Crucialech 2roky,zacal jsem 60 a skoncil 250Gb.Mam tri dny samsung 840evo 250gb,render hd 1920/1080 50p se zrychlil o 40%,pri renderu mohu normalne editovat raw soubory z fotaku,coz bylo drive doprovazeno sekanim a zamrzanim,start systemu se zrychlil o 5s,dale laboruji...vzhledem k temto skutecnostem nemam samsung doporucovat,vratit ho a vzit zase Crucial? :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

To je na tobě, pomoi s výběrem chtěl původně někdo jiný. Mě teda při renderu videa pracuje hlavně CPU, zápis na disk je max tak 5MB/s a renderuju na HDD ne na SSD. Co se týče fotek v rawu tak taky nevim co by tam ělo těžce vytěžovat HDD krom jejich prvního načtení, resp nevim co by tam vytěžovalo IO protože nízké latence a rychlost čtení maj oba 2 disky stejnou, a zpracování by vždy mělo ihmo probíhat v ram a až výsledek se zapsat opět na HDD a tohle nejsou operace co by to měly přetížit.
spartan67
Nováček
Nováček

Příspěvek od spartan67 »

Jasne ze je to na mne,zustavam rozhodne na samsungu,ty raw soubory jsou komprimovany na jpg,tudiz to docela pc zatizi...render na origo hdd byl proti ssd hodne znatelne pomalejsi,takze ja urcite pocituju narust vykonu a rychlosti,stejne jako zapnuti a vypnuti systemu,zapis a cteni...reagoval jsem na dotaz,zda crucial nebo samsung,at si kazdej koupi co chce,je mi to fuk,tady clovek napise svou zkusenost a uz je za vola...nejak vas nechapu chlapci...
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

ono je to tým že nám nejaké tie SSD už prešli rukami a žiadne zázračné nárasty výkonu sa nekonali tobôž voči M4 :)
za predpokladu že starý SSD nebol napr ko a pod
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
spartan67
Nováček
Nováček

Příspěvek od spartan67 »

Taky jsem psal ze nemam prvni ssd,zacal jsem strasnyma nesmyslama,chybama se clovek uci,oz,kingston,intel,crucial,ruzne velikosti,ruzne modely,vzdy pisu jen kdyz mam osobne vyrobek vyzkouseny,nemam tak presne podrobne infa,nezajimaji mne podrobne testy,zajima mne vykon,pokud casem ssd odejde,koupim jine a znacku zmenim,takze s teorii na mne nechod kamarade...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Kor doporučovaná Samsung 840 EVO mi přijde dost diskutabilní. Ty její TLC paměti s omezenou životností + to SSd má hezké testovací výsledky hlavně díky tomu že malá část každého čipu je SLC a používá se jako cache, dokud se ta nezaplní, je SSD opravdu nádherně rychlé, ono si to co se zapsalo postupně na ten TLC prostor rozhází. Ale jakmile dojde k trošku dlouhodoější zátěži, ten tan výkon jde tam kde byla klasická 840 bez této technologie.

Obrázek

Samo sebou, čim větší kapacita, tím větší i ta cache, na to taky třeba dávat bacha při vybírání. Proto pokud člověk chce levně a spolehlivě, Crucial M4. Pokud to nej cenově dostupné do Sata3, tak 840PRO s lepšíma pamětma. EVO mi přijde jako naleštěné jablko ve slevě které uvnitř červiví...
solaris1
Nováček
Nováček

Příspěvek od solaris1 »

Ahoj,
prosím potřebuji poradit jaký SSD disk do staršího PC. Deska Gigabyte GA-EP43-DS3L - Intel P43 a hledám vhodný SSD 120 GB na W7. Je to starší deska, jak to bude s kompatibilitou např. s doporučovaným Samsung Pro? Jestli na EP43-DS3L pojede. A nebo vzít pomalejší, levnější Intel 530 120 GB? Co doporučujete?
Má někdo zkušenosti s SSD na GB GA-EP43-DS3L? Díky.
Walker1134
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Walker1134 »

Mě by zajímalo jaký je rozdíl mezi Samsung 120gb basic a 120gb EVO basic, je to jen v rychlosti zápisu? Kdesi jsem četl že je to limitované do 3gb myslim, a taky evo má menší vyrovnávací paměť. Dík za odpověď
PC: Monitor: Dell S2417DG@144Hz + G-SYNC, Case: Be quiet! Pure Base 500, CPU: Ryzen 7 5700x3D, Cooler: Artic Freezer 34, MB: GIGABYTE B450 GAMING X, GPU: Asus Dual RTX5070 12GB, RAM: 2x16GB Corsair LPX DDR4@3600Mhz, NVMe SSD: Samsung 970 Pro 512Gb, SSD2: Kingston A400 960GB, OS: Windows 10 Pro, HDD: Western Digital Blue EX 1Tb, HDD2: Western Digital 250GB PSU: Seasonic Focus Plus Platinum 650W
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

to si děláš srandu ne? je to rozebrané o pár postů výš
ignorelist: kremrole a dezoláti
Walker1134
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Walker1134 »

zombux píše:to si děláš srandu ne? je to rozebrané o pár postů výš
Jo sory ja jsem si nevšiml.... četl jsem jen příspěvek předemnou :oops:
PC: Monitor: Dell S2417DG@144Hz + G-SYNC, Case: Be quiet! Pure Base 500, CPU: Ryzen 7 5700x3D, Cooler: Artic Freezer 34, MB: GIGABYTE B450 GAMING X, GPU: Asus Dual RTX5070 12GB, RAM: 2x16GB Corsair LPX DDR4@3600Mhz, NVMe SSD: Samsung 970 Pro 512Gb, SSD2: Kingston A400 960GB, OS: Windows 10 Pro, HDD: Western Digital Blue EX 1Tb, HDD2: Western Digital 250GB PSU: Seasonic Focus Plus Platinum 650W
solaris1
Nováček
Nováček

Příspěvek od solaris1 »

A ještě dotaz, pokud Samsung jestli vzít 2 x 128 GB a nebo 1 x 256 GB. Díky
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

SSD do raidu nikdy, takže 1x 256.
solaris1
Nováček
Nováček

Příspěvek od solaris1 »

ok, a co pro starou desku Gigabyte GA-EP43-DS3L - Intel P43 je nejlepší volba? Jestli Samsung 256 GB Pro, a nebo Intel 530 240 GB? Nebo jiný?
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“