Vodní chlazení - vybíráme jednotlivé díly

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Vodní chlazení - vybíráme jednotlivé díly

Příspěvek od MaWa »

a můžu vědět, proč to nemůže být menší než potřebuješ ? nějak mi to nedochází :?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
flakk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od flakk »

Ahoj, začínám si pohrávat myšlenkou vodního chlazení na můj PC (viz. podpis). 7970ku (na pcb nesedí žádný full cover blok) bych vyměnil za referenční R9 290. Současná bedna (antec p182b) mi sice velmi vyhovuje, nicméně nad horním víkem už nemám prostor pro radiátor a cca 10 cm pro radiátor a ventilátory mi přijde málo.

Takže prvně přemýšlím nad skříní. Líbí se mi http://www.czc.cz/corsair-carbide-serie ... 75/produkt. Nahoru bych namontoval 2x120 radiátor a dozadu ještě jeden 120mm radiátor. Ventilátory dovniř, radiátory ven na mřížku. Možná by se to vlezlo i dovnitř všechno, težko říct.

Chtěl jsem se hlavně zeptat, zdali víte o nějaké i jiné skříni pro instalaci vodníka? Jsem bohužel limitovám prostorem, takže na výšku 520mm, šířku maxim. 210mm, a hloubka 510mm (může být i víc). Case mi stačí menší, než mám nyní. Co se týká komponent 1x DVD mechanika, 1x 2,5" pro SSD a 2x 3,5" pro HDD.

Posléze bych přistoupil k výběru samotných komponent pro vodní chlazení.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Corsair dělá dobrý bedny, ty radiátory co píšeš by se tam měly vejít bez problémů. Kdyžtak tady http://www.overclockersclub.com/reviews ... 330r/2.htm je popsáno co a kam se vejde - nahoru 280mm, dozadu 120mm, dopředu 240mm. Za podobný peníze nic lepšího neseženeš.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
flakk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od flakk »

Tu bednu si asi objednám, ale v TS Bohemia mi řekli, že bude až na začátku prosince.
K čemu slouží backplate na grafickou kartu? Je to čistě jenom pro vzhled, nebo to plní ještě nějakou druhotnou funkci?
Co by bylo pro mě a tuhle skříň vhodnější? Expanzka do 2x5,25" i s pumpou nebo rovnou jednu 5,25" expanzku a pod ní pumpu?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

No jestli ti nevadí, že je u mně o kilo dražší tak jí mám dostupnou hned :roll:

Backplate pro grafickou kartu = lepší vzhled, žádné prohýbání karty ve slotu + pokud má karta na zadní straně nějaké součástky, které topí, tak se na ně můžou dát thermal pady a chladí to pak pasivně přes ten backplate.

Vždycky je lepší mít expanzku do dvou 5.25" pozic a v tom rovnou pumpu. Ušetříš peníze, místo na pumpu, dvě fitinky na pumpu a kus zbytečný hadice. Navíc odpadnou problémy s odvzdušňováním atd :)
flakk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od flakk »

Svým neodborným okem jsem si to zatím vymyslel takhle. Rád si nechám poradit pro vhodnější komponenty, zkušenosti nemám. Možná jiné výkonější radiátory. Ze současné skříně mě zůstanou čtyři ventilátory Noctua 120mm, tak bych je použil na horní radiátor 240mm (ač se tam vleze 280mm). Možná vyhodím ten backplate a ušetřit.

http://www.alphacool.cz/Nakupni-kosik?a ... Mzk6Mnw%3d.

Je to ale bez expanzky do 5,25" a pumpy (a bez dvou dalších fitinek). Nevím, která pumpa by byla vhodnější. Chci hlavně něco tichého a co se dá regulovat třeba po pěti krocích, abych ze začátku pumpu nechal běžet naplno (kvůli odvzdušnění) a pak to stáhl.

Jinak jestli jsem to dobře pochopil, tak když na čerpadlo dám TOP, tak zvednu výkon. Funguje to tak i v expanzce do 5,25"?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Kdybys nahoru dal 280mm tak už se ti nevejde dozadu ten 120mm - nevešly by se tam oba konce radiátorů vedle sebe. Takže kombinace 240 a 120 je rozhodně správná. Pokud plánuješ dát ten horní radiátor zvenku, tak samozřejmě čím tlustější tím výkonnější. Takže klidně bych zvolil silnější XT45 verze. Získá se tím pár stupňů k dobru.

Backplate opravdu není nutnost...

Žádný niklovaný blok od Alphacool bych nebral. Dělají ten nikl v Číně a je to od nich novinka, takže s klidným svědomím ti to doporučím tak za rok, až se to prověří v praxi.

Takže já bych to viděl nějak takto http://www.alphacool.cz/Nakupni-kosik?a ... EwfA%3d%3d s tím, že pokud bys chtěl tu pumpu regulovat softwarově přes USB kabel tak lze vzít http://www.alphacool.cz/produkt/Aqua_Co ... rsion.html :idea:

Jinak jakékoliv expanzka pro pumpu do 5.25" pozice funguje zároveň jako TOP.
flakk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od flakk »

Jo takhle by to šlo. Prvně stejně musím koupit kartu. Snad ji brzo budou mít v TSB v nabídce.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Sháníš nějakou konkrétní ? Prý Powercolor a XFX R9-290 jdou odemknout na R9-290X :?
flakk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od flakk »

Nic konkrétního nesháním. Zajímá mě co nejnižší cena a aby karta neměla ochranou nálepku na šroubkách u chladiče. Kdosi o tom píše v diskuzi o R9 kartách. To bych pak žádný blok nemohl namontovat, záruku nechci ztratit. Tohle musím ještě podchytit :stern:
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Pokud vím tak na referenční karty nikdo přes šroubky záruční samolepku nedává. A na nereferenční karty začali dávat samolepky MSI a Gainward...
flakk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od flakk »

Je nějaký výrazný rozdíl mezi Alphacool VPP655 Single a Aqua Computer D5 Pump - USB version? Třeba co se týká hlučnosti?

Jinak ta D5 má na obrázku vstup pro čidlo teploty, což se mi líbí, rád bych viděl teplotu okruhu. Pokud bych použil Alphacool Thermosensor 1/4" šroub, předpokládám, že ho stačí namontovat do horního radiátoru (těch 240mm) namísto záslepky. Pak na tom D5 jsou dva piny s názvem TACHO. To je prosím co?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Není tam žádný rozdíl, je to naprosto totožná pumpa jen s tím rozdílem, že Aqua Computer k ní udělal USB konektor, kterým jde regulovat přes aquasuite + konektor na teplotní čidlo. Proto je dražší. Lepší teplotní čidlo je tohle http://www.alphacool.cz/produkt/Aqua_Co ... rough.html protože to se ti vejde kamkoliv...
Ten tacho konektor je volitelný konektor, kterým ta pumpa posílá RPM signál jako ventilátor, třeba do základní desky nebo do čehokoliv jiného...
flakk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od flakk »

Ještě poslední otázka. Mám možnost si zdarma sehnat destilovanou vodu 5 -10 mikroSiemens/cm2. Když bych do toho kápnul třeba Innovatek Protect IP, tak by mě to vyšlo levněji a hlavně provozními vlastnostmi stejně? Jako ta EK Water Blocks EK-Ekoolant 1L, které podle tvého návrhu potřebuji dva litry :)
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

No rozhodně bych do toho ten 250ml protect IP jen "nekápnul" ale nalil minimálně jeden celý, pokud to má mít nějakou funkci ;-)
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

ty teplotní čidla do okruhů jsou jen pro určitý měřáky a nebo by mi fungovali i s Zalman ZM-MFC2 ? (samozřejmě bych musel jeden senzor fiknout) :)
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Jsou naprosto univerzální a fungují s čímkoliv, co má 2Pin konektor pro teplotní čidlo.
flakk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od flakk »

Díval jsem se na stránky noctuy. Ventilátory k radiátorům jsem chtěl použít stávající, ale koukám, že moje NF-S12A je zrovna nejméně vhodná k profukování skrze radiátory :sleepy:
Jako možná dokoupím NF-P12. S Noctuou jsem navýsost spokojen, ale jsou to taky nejdražší fany.
Je nějaká podobně výkonná / tichá alternativa?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

scythe gentle typhoon
noiseblocker eloop
noiseblocker multiframe
noctua p12
noctua f12

toto jsou nejlepší fany na radiátory...
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

Hoj, tak jsem o malinko přehodnotil vánočního vodníka :) Jen se chci zeptat, jestli mi teda nechybí nějáký těsnění nebo cokoliv (např stačí litr kapaliny?) , abych to mohl po vánocích sestavit... (ještě sem vodníka neměl)

http://www.alphacool.cz/Nakupni-kosik?a ... o5fA%3d%3d
Odpovědět

Zpět na „Voda“