HDD píská

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Blizzard
Začátečník
Začátečník

HDD píská

Příspěvek od Blizzard »

Přetahoval jsem soubory a z ničeho nic mi začal velice nepříjemně pískat HDD ... PC se i zpomalilo při načítání a když jsem chtěl dat "restartovat PC," kousko se to, pak mi zmizela tapeta a nic ... musel jsem násilně vypnout PC. Po zapnutí to začalo dělat zase ... nevíte, co to má být?
HDD: WD Blue, 1TB 7200ot.
http://www.alza.cz/western-digital-cavi ... .htm#popis
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: HDD píská

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Pokud jseš si jistý že zvuk vychází z HDD tak je v háji ložisko, hned zálohuj data když to ještě jde a reklamace.
Blizzard
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Blizzard »

jistý nejsem ... mohla by to být DVD mechanika?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Pravděpodobně ne. Pískání většunou dělá napějecí kaskáda. Na desce, grafice, ve zdroji.... Pokud píská zdroj je death. Musíš zjistit co je špatně a odkud to jde. A na disk se taky koukni, na smart přes HDtune.
Blizzard
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Blizzard »

Zdroj určitě ne ... bylo to někde ve předu case, takže HDD/Mechanika/grafika ... nic jiného. Ale na 90% HDD ... a jak dlouho s tím můžu fungovat?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

No, pokud si zálohuješ data jak dlouho chceš, ale počítej s tím že definitivní smrt může přijít každou další minutu.
Blizzard
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Blizzard »

hm, to mám radost :( A to mám HDD sotva 3 měsíce ...
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pbjun »

To bude disk... Tehle edice jsem vyhazel mrak... Proste blue a green nebrat, u greenu sektory u blue elektronika nebo motory - jak kdy, ale myslim ze za tu elektroniku mohly ty motory :D
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung
Blizzard
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Blizzard »

hm, a to jsem se rozhodoval mezi Seagate a WD :x
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

A rozhodl jsi se dobře. Seagaty jsou mnohem horší a poruchovější. Jsi prostě jeden z těch 5 ti ze 100 co maj vadnej HDD z výroby. Máš ještě štěstí že se to projevuje takhle, že to neni smrt ze dne na den u které by jsi neměl šanci zálohovat data.
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pbjun »

No nevim jestli dobre, na data jsou spolehlivejsi edice... Brat to nejlevnejsi na trhu neni vzdy to prave... Kazdopadne jako vyse, zalohuj data, pak to projed testem - Sentinel, HD tune atd .....
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Pokud chce mít člověk data ochráněna, tak jedině záloha. Nějaké "spolehlivější" edice disků jsou na prd, tyto HDD mají maximálně jinak nastavený firmware.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Plnej souhlas. WB black a blue se typicky lišej jen elektronikou a to jen lehce. Fyzicky uvnitře, hlavny, plotny, motor... to samé. Green a RED to samé. Red se vyplácej protože za pár korun maj vyšší záruku, ale žádnej z těch slow disků se nevyplácí na OS. Na to je 7200rpm blue ok kandidát, protože 'Hitach ise tu už nedaj prakticky sehnat a Seagaty jsou na tom ještě hůře.
Blizzard
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Blizzard »

dneska jsem zapl PC a HDD je kaput. Myslíte si, že pujdou vytáhnout data?
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Pokud jsou vtahu ložiska, tak dle mě jedině nějakej odbornej servis.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Měl jsi poslechnout DOC_ už včera. Ještě by mohl zkusit zamražení - já s tim teda zkušnnost nemam, ale prej je to docela úspěšný.
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pbjun »

Jj zmrazit, ale pokud je disk v zaruce tak muzes o zaruku prijit, minimalni teplota provozni bude uplne mimo a myslim ze to lze vytahnout. Jakym zpusobem Ti disk odesel? Je videt v biosu? Klepe? Neroztoci se?

Jinak co se tyka disku na system tak zatim nejspolehlivejsi co sem v serveru mel je WD raptor :D
Blizzard
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Blizzard »

Mrazení bych neriskoval, ještě bych to víc pokazil. Hdd odešel tak, že začal pískat a než jsem stačil to nějak vyřešit, tak při načítání
se zasekl. Potom už ani nenaběhl ...
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Blizzard píše:Mrazení bych neriskoval, ještě bych to víc pokazil. Hdd odešel tak, že začal pískat a než jsem stačil to nějak vyřešit, tak při načítání
se zasekl. Potom už ani nenaběhl ...
Jestli na něj máš záruku a data moc důležitý nebyla tak je jasný že by to bylo zbytečný, jestli tam máš něco co převyšuje hodnotu novýho disku tak jedině specializovaná firma, kde jim cvakneš klidně bůra a nebo mrazák, roztočení v ruce, poklepání atd...
Blizzard
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Blizzard »

Je starý 3 měsíce, takže záruku mám, ale o to mně nejde ... spíše o ty data, fotky, savy z her atd ...
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“