Hladis píše:Dotaz: Jak jsou na tom s modifikatelnosti tehle karet.
Gigabyte GTX780 3GB R2.0
Asus GeForce GTX780 3GB DirectCU II OC
Gainward GTX780 3GB Phantom
A kterou hlavne vzit s ohledem na chlazeni kaskady a cipu. O ticho moc nejde. Nejlevnejsi je ten Gigabyte a ma nejvyšší OC a vzhledem k cene bych ho asi bral.
Gigabyte Rev.2 má nějakej bios, ale R2.0 neznamená že je to rev.2 jako má Ache, je to jejich vlastní PCB, ale může i bejt - na všechny verze jsou biosy akorát volíš podle toho s jakym biosem přijde tvoje karta.
Asus je prej hodně kvalitní, modovat taky jde, ale napětí max do 1,212V by bios...mod afterburneru na to nefunguje má to jinej regulátor jedině Hardmod nebo co oni tam maj ten Asus Wire na tu desku.
Gainward phantom jak se zdá nemá referenční PCB a mod na něj sem neviděl takže...těžko říct, já bych se jí vyhnul i kvůli tomu chlazení, ale když RAD-x tvrdí že ani s ní by neměl bejt problém...
Ache píše:protože: Power-limit + temp target = boost! a naopak locknuté napětí ≠ Boost.
Nechte mě tedy se podělit s vámi o moje poznatky z boostu/ resp chování modnutýho biosu, protože jsem to řešil z důvodu nestability základního napětí pro mojí kartu (ASIC na mě odpovídal 1,156V při 1137MHz ale bohuže karta není stabilní při vysokých FPS a někdy dokonce i na méně fps to prostě padne, proto mi to RAD-x musel zvýšit na 1162mV cca a je to ok.
Než jsem ale přišel na to, že je to napětim/biosem tak jsem zjistil toto:
Všecky ty biosy ať skynetův nebo rad-xův nezruší úplně boost, napětí se drží dle nastavení ikdyž je překročen power/temp limit.
Neznamená to ale, že by se karta nepodtaktovávala v nenáročných hrách na méně MHz a nesnížila napětím, pokud je GPU usage nižší než 60% karta se podtaktovává na nižší frekvence, pokud se 60% využití překročí karta skočí na stanovenou frekvenci afterburneru.
Čili napětí se drží zuby nehty podle GPU loadu, ať je překročenej temp/power napětí je fixní...ale jakmile padne GPU usage pod 60% sníží se i takty karty i napětí.
= oni maj ten boost takto "odstraněnej" právě asi kvůli tomu, že když tě začne omezovat power/teploty máš si tu frekvenci shodit sám, protože je to taktovací bios, předpokládá se že máš dostatečnej cooling i zdroj a proto to to napětí prostě drží kvůli stabilitě, kdyby tam zasahoval boost podle vytížení více, než 60%, tak by to imho právě ovlivnilo stabilitu vyššího OC.
Takže z toho co jsem vysledoval bych neřekl, že ten boost je zrušenej fixnim napětím, ale ještě upřesnil - je to zrušený tim, že ten boost začne reagovat až když je GPU load pod 60%.