Zdravím, mám takovej dotaz.
Včera jsem si koupil notebook Lenovo Ideapad B590
Vybíral jsem podle jistých parametrů a svých potřeb.
To je notebook cenově kolem 13 000Kč, prevážně na práci, prohlížení internetu, přehrávání HD filmů a občas práce ve 2D bitmapových editorech. Hry na tom hrát nehodlám, jen základní práce.
Další požadavky:
- USB 3.0
- min. 3-4 USB porty (toto vyřadilo všechny jinak pěkné notebooky Asus X55.. )
- antireflexní nebo matný displej
- možnost připojení externího monitoru
- USB port na pravé straně nahoře nebo vzadu je příjemná věc pro připojení myši s krátkým kabelem, který zároveň nepřekáží
- pohodlná klávesnice
- webkamera
- regulace jasu a hlasitosti v kombinaci Fn + šipky je příjemné a vždy po ruce
- relativně tichý (chlazení + HDD)
- spíše matné plasty ale ne zase přehnaně hrubé jako u Toshiby
- operační systém
Chci k němu mít většinu času připojen 23" monitor HP 23xi z rozlišením 1920x1080.
Vzal jsem variantu s Core i3 s integrouvanou GPU Intel HD4000M - myslel jsem, že na moje potřeby bude stačit a nebude tam další zdroj tepla na víc v podobě dedikované grafiky.
Po prvním dni jsem však zklamán.
- HDD neustále šrotuje (opravdu nahlas - to je zásadní problém)
- obraz na externím monitoru v rozlišení 1920x1080 vypadá škaredě, špatně vyhlazená písma, špatná ostrost, špatná podání barev (monitor je zkalibrován, po připojení do jiného PC nebo NTB z dedikovanou grafikou vypadá obraz parádně, proto dávám vinu Intel HD - bohužel v nastavení grafiky se mi to nepodařilo spravit, zřejmě to lépe nezvládne)
- hrana notebooku pro opření rukou je příliš ostrá a vysoká - mohla být alespoň sklopená dolů
První dojem nebyl příliš dobrý, především co se týče hlučnosti HDD a špatné kvality zobrazení, zvažuji tedy že ho vrátím, ale nevím co jiného případně vzít. Některé požadavky nejsou zásadní a můžu z nich trochu slevit, pokud mi budou nějak vykompenzovány v jiných vlastnostech.
Teď Lenovo uvedlo zřejmě nástupce tohoto modelu Lenovo Ideapad B5400 .
Má dedikovanou grafiku GeForce GT 720M s 1GB RAM (od nVidie se dá čekat lepší kvalita zobrazení), HDD s 8GB cache pamětí (hybrid HDD+SSD), procesor není Core i3, ale Pentium 3550M (Haswell) na 2,3Ghz což by na moje potřeby mohlo stačit.
Ještě jsem neviděl žádné testy a recenze, ale Intel Pentium G2120 (Ivy Bridge) na desktopu na moje potřeby plně dostačuje + tady budu mít dedikovanou nVidiu.
Pokud mátě nějaké návrhy tak piště, případně bych šel i do 15 000, ale radši bych zůstal kolem těch 13ti, protože už jsem měl teď moc výdajů např. i ten monitor, atd.
Tak co mi doporučíte? Díky
Výběr notebooku místo Lenova B590
Moderátor: Don
- Skrew
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
- Zivan
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výběr notebooku místo Lenova B590
Ten monitor pripojujes pres D-SUB nebo HDMI? Pokud HDMI, tak zkousel jsi i HDMI->DVI?
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
- Skrew
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Připojoval jsem to přes klasickej VGA kabel, mohu ještě zkusit HDMI, ale to očekávám spíše horší, jiný výstup NTB nemá. Zajímavé je, že když ten monitor připojím k jinému počítači, obraz vypadá úplně jinak.
S tímto notebookem je taky velký rozdíl v podání barev mezi displejem notebooku a ext. monitorem, Vím že by to možná spravila rozdílná kalibrace obou dispejů, ale u jiného ntb či pc takový problém nebyl, ale hlavně text mi nepřipadá úplně dobře čitelný a ostrý a u přehrávání videa to taky není ono.
S tímto notebookem je taky velký rozdíl v podání barev mezi displejem notebooku a ext. monitorem, Vím že by to možná spravila rozdílná kalibrace obou dispejů, ale u jiného ntb či pc takový problém nebyl, ale hlavně text mi nepřipadá úplně dobře čitelný a ostrý a u přehrávání videa to taky není ono.
- Zivan
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Pripojeni pres VGA kabel je vzdy horsi, jen to nekdy neni moc videt a nekdy je to naprosta bida. Digitalni prenos je vzdy lepsi varianta. Zkus to.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
- Paintsoldier
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
já bych za ty prachy vzal spíš Lenovo ThinkPad Edge E545 a jednoznačně to připoj skrze HDMI.