GeForce GTX 780/770 - info, recenze, zkušenosti
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- Ache
- Pokročilý

Re: GeForce GTX 780/770 - info, testy, recenze, zkušenosti
Tak OC je vždycky o štěstí a to Tičko máš zrovna jeden z nej kusů. Né každá GK110 se dostane na 1200+MHz (v defaultu bez modu). Ten průměr je stále spíš těch 1150. B1 spíš vypadají že budu dávat těch 1200, ale vzhledem k tomu jaký kus Tička máš ten Classifield by se ti vyplatil je kdyby si to pořádně Ocnul s pořádným napětím. A to je zase blbost - hnát se za frekvencí co přinese minimální nárůst výkonu a obrovský nárůst spotřeby je prostě hovadina...
... proto bych také rád na své kartě spíš vidět bios s pouze posunutým power-limitem. Zavírat napětí na určitou hodnotu a říkat tomu "deaktivovaný boost" je prostě prasečina.
... proto bych také rád na své kartě spíš vidět bios s pouze posunutým power-limitem. Zavírat napětí na určitou hodnotu a říkat tomu "deaktivovaný boost" je prostě prasečina.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ne to je čistá lež. Na mojí kartě mam power na dvojnásobek tím se teprve člověk zbaví potíží. Změna voltáže je jen část celé věci, jště k tomu ta méně podstatná.
- Ache
- Pokročilý

Co prosím? můžeš to přesněji rozvést? Na co bych si tam dával power na 500W (můj bios umí 440) abych ugrilval napájení. Když k tomu aby mi to v 99% her jelo na maximum (tj. na mé kartě 1202MHz@1,2V) by stačilo 300W limit = bezproblémový uchlazení. A to 1% náročných situací (výbuchy sinfy, velká část hry Shadow Warrior), bych klidně nechal mírně zatrottil boostem třeba o nějaký ten stupeň dva...DOC_ZENITH píše:Ne to je čistá lež. Na mojí kartě mam power na dvojnásobek tím se teprve člověk zbaví potíží. Změna voltáže je jen část celé věci, jště k tomu ta méně podstatná.
... problém je totiž ten, že teď musím natsavit právě tak šílený limit abych za žádnou cenu nenarazil na TDP target, protože dkyž na něj narazím tak s locklým napětím se to pak chová jak HD6900 powertune.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ech já nevim, ty máš jednu z těch novejch karet co jsou nekompatibilní s kepler bios editorem. Já mam nejstaršího Titana, tak jsem si TDP rovnou zdvojnásobil (aby dříve 100% bylo nyní 50%, ala easy orientace) a dal jsem tam na tvrdo 1,21v pro všechnoi 3D a šlo se na OC. A karta teda drží full takty i ve furmarku (asi 460W odběr) Ale ty řikáš že to na tvé kartě nejde a flash starejch biosů končí s artefakty, takže nemohu pomoci.
- Ache
- Pokročilý

Jo to nejde, kdyby fungoval KPE, tak bych si sám udělal mod stejnej jako na tom byla moje GTX670 v defaultu od Gigabyte - prostě bych si posunul pouze limit. Já mam teď sice hezky modnutý bios od skyn3ta, ale ten lockuje i to napětí a to bohužel mě nepřipadá jako super nápad, když v pár případech se dá ve hrách narážet na furmark-like situace.
Schválně si na svým Ocnutým TITANovi dohraj při maximálním možném nastavení (xxxxMHZ @ 1,21V) toho Shadow Warriora 2013 (parádní jatka, zase konečně něco na způsob old school, dokonce i steně vtipný hlášky jak v originálu), a když to TITAN přežije, tak mě to možná uklidní a necham tam těch 440W napevno
, ale stejně mě to přijde jako blbost tuhle část GPU boostu zakazovat. To napětí karta ubírá po předem definovaný křivce a problémy to dělá jen na hranicích stability OC. Ke každému stupni je přesně definovaný napětí a po OC se to jen natahuje jako gumička = base clock má stále stejný napětí a OC frekvence má to nejvyšší -zbytek se prokládá podle toho o kolik je posunutý offset... fakt to mam dobře zmapovaný. Už na GTX670 sem si s tim vyhrál dost.
Schválně si na svým Ocnutým TITANovi dohraj při maximálním možném nastavení (xxxxMHZ @ 1,21V) toho Shadow Warriora 2013 (parádní jatka, zase konečně něco na způsob old school, dokonce i steně vtipný hlášky jak v originálu), a když to TITAN přežije, tak mě to možná uklidní a necham tam těch 440W napevno
- Shakall605
- Začátečník

Ještě jednoho poznatku jsem si všiml, s tou classified se mi neskutečně zahřívala horní perforace case. Horký vzduch se recirkuloval uvnitř a všechno teplo se odvádělo přes radiátor chladiče CPU. Teploty CPU, tak desky mi o něco stouply.
Co můžu na stranu Classky říct je cena, proti Tička. Bohužel v mém případě Classified v OC dorovná výkonově 780 Ti@stock. Ale Tičko po přetaktování dává ve hrách 15-20% fps více. Takže poměr cena výkon 780Ti@OC, proti classified se vyrovná a já dostanu za větší peníz, více muziky a karta žere stejně jako Classified@OC. (Pro ty, kteří nečetli ostatní posty... Vše je na default biosu, bez změny napětí a porovnávám pouze kusy co mám fyzicky doma)
Další +, i když to není nutné. Je balení Classified, je tam dost redukcí PCIe, molex, DVI, v neposlední řadě nálepky a plakát.
Bohužel, ale myslím si že kdyby tam byla jen karta a místo těch kravinek třeba EVbot. Uživatelé by byli mnohokrát radši. Potom nějaký standart OC by s touto kartou byl jistý...
Co můžu na stranu Classky říct je cena, proti Tička. Bohužel v mém případě Classified v OC dorovná výkonově 780 Ti@stock. Ale Tičko po přetaktování dává ve hrách 15-20% fps více. Takže poměr cena výkon 780Ti@OC, proti classified se vyrovná a já dostanu za větší peníz, více muziky a karta žere stejně jako Classified@OC. (Pro ty, kteří nečetli ostatní posty... Vše je na default biosu, bez změny napětí a porovnávám pouze kusy co mám fyzicky doma)
Další +, i když to není nutné. Je balení Classified, je tam dost redukcí PCIe, molex, DVI, v neposlední řadě nálepky a plakát.
Bohužel, ale myslím si že kdyby tam byla jen karta a místo těch kravinek třeba EVbot. Uživatelé by byli mnohokrát radši. Potom nějaký standart OC by s touto kartou byl jistý...
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

No můj titam třeba dal při 1,21v stable 1150Mhz všude bez oheldu na teplotu. Ale dokud byl aktivní, boost, tak byl stav takovej že i s lockem voltáže karta třeba boostovala na 1200+ než se zahřála, tudiž byla unstable, pak se zahřála kleslo to na 1150 a už byla stable. .... A voltáž je taky nutná. Zkrátka se musí nutně locknout + navýšit limit. Pokud nemůžeš navýšit limit tak bych naopak voltáž ubral, třeba jen 1,15 nebo 1,1v protože pak bude menší odběr a ve finálě to limit pustí dál....Ache píše:Jo to nejde, kdyby fungoval KPE, tak bych si sám udělal mod stejnej jako na tom byla moje GTX670 v defaultu od Gigabyte - prostě bych si posunul pouze limit. Já mam teď sice hezky modnutý bios od skyn3ta, ale ten lockuje i to napětí a to bohužel mě nepřipadá jako super nápad, když v pár případech se dá ve hrách narážet na furmark-like situace.
Schválně si na svým Ocnutým TITANovi dohraj při maximálním možném nastavení (xxxxMHZ @ 1,21V) toho Shadow Warriora 2013 (parádní jatka, zase konečně něco na způsob old school, dokonce i steně vtipný hlášky jak v originálu), a když to TITAN přežije, tak mě to možná uklidní a necham tam těch 440W napevno, ale stejně mě to přijde jako blbost tuhle část GPU boostu zakazovat. To napětí karta ubírá po předem definovaný křivce a problémy to dělá jen na hranicích stability OC. Ke každému stupni je přesně definovaný napětí a po OC se to jen natahuje jako gumička = base clock má stále stejný napětí a OC frekvence má to nejvyšší -zbytek se prokládá podle toho o kolik je posunutý offset... fakt to mam dobře zmapovaný. Už na GTX670 sem si s tim vyhrál dost.
- Ache
- Pokročilý

Ale prdlajz je nutný locknout. Kdyby si nastavil s boostem TITANa tak aby maximum bylo 1150MHz @ 1,2V, tak to také bude 100% stable! Akorát že na tuhle frekvenci ti to těžko s default biosem pojede stále, když je tam limit, takže karta pak spíš v reálu jede na třeba 1110-1124MHz + nižší volty...DOC_ZENITH píše:No můj titam třeba dal při 1,21v stable 1150Mhz všude bez oheldu na teplotu. Ale dokud byl aktivní, boost, tak byl stav takovej že i s lockem voltáže karta třeba boostovala na 1200+ než se zahřála, tudiž byla unstable, pak se zahřála kleslo to na 1150 a už byla stable. .... A voltáž je taky nutná. Zkrátka se musí nutně locknout + navýšit limit. Pokud nemůžeš navýšit limit tak bych naopak voltáž ubral, třeba jen 1,15 nebo 1,1v protože pak bude menší odběr a ve finálě to limit pustí dál....
Prostě limitem je jen a pouze power-limit, né boost. Stejně ten boost je stále aktivní. Co se stane když lockneš napětí (a budeš tomu řikat vypnutý boost jako Skyn3et a jiní...) a nastavíš power jen na původních 250W? Ano pojedeš ještě pomaleji, protože boost stále funguje, ale protože si zkriplil změnu napětí, tak ti karta klesne ještě níže!
Takže co by tě bývalo stačilo na původním titánu udělat? Zvednout power-limit. Karta by pak stále jela na maximálním boost state tj. s overvoltem třeba 1150MHz @ 1,2V.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Voltáž a boost stavy se odvíjej nejen od odběru Ache, ale i od teploty GPU. Jen zvednout limit jsem zkoušel, nestačilo to protože se stoupající spotřebou si karta ulevila o 1 boost stupeň ale i o jeden stupeň voltáže. Takže na 80 jela už jen 1,15v, nad 90 ještě míň a to už bylo unstable. Ten lock voltáže byl nutnej z tohoto důvodu. A moje karta jede na těch +- 90-92 stupňů... stock no.
- Ache
- Pokročilý

Ale temp-target se dá zvednout snad ne? já prostě myslím hraniční max. boost - ten když máš stabilní, tak to už bude stabilní všechno, protože i tak je to nastavený jak sem spaj - jako gumička = více klesá po OC frekvence než napětí.
Než sem to flashnul, tak sem s tim experimentoval taky, a kromě toho že zjišťuju, že můj kus má velkou variabilitu stability (od cca 1176MHz až pro 1228MHz @ 1,15V), tak nic jiného na stabilitu vliv nemá. Unlockem sem si jen nastavil, že jedu stále na 1150MHz@ 1,15V (pro sichr), ale když dam třeba 1202MHz, ta je to stejně stabilní i nestabilní jako před tím s limitací, dky ale karta samozřejmě nejela stále na 1202@1,15V, ale kolísala i na třeba 1110MHZ@ 1,085V atd...
Můj požadavek jen na unlock power-target bez kriplení zbytku je tedy fakt logický.
Než sem to flashnul, tak sem s tim experimentoval taky, a kromě toho že zjišťuju, že můj kus má velkou variabilitu stability (od cca 1176MHz až pro 1228MHz @ 1,15V), tak nic jiného na stabilitu vliv nemá. Unlockem sem si jen nastavil, že jedu stále na 1150MHz@ 1,15V (pro sichr), ale když dam třeba 1202MHz, ta je to stejně stabilní i nestabilní jako před tím s limitací, dky ale karta samozřejmě nejela stále na 1202@1,15V, ale kolísala i na třeba 1110MHZ@ 1,085V atd...
Můj požadavek jen na unlock power-target bez kriplení zbytku je tedy fakt logický.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Temp target s tim nemá co dělat. Temp target funguje tak že když se teplota dostane nad něj začne karta throtlovat (ala zamezí dalšímů nárůstu boostu a kdyby teplota furt stoupala tak při každym stupni agresivně srazí frekvenci i voltáž (obvykle o 2 boost stupně), jedinej limit tam pak byl baseclock. Tím že se temp target zvedne na 94 se tento limit posune na 94.... Proč myslíš že většina titanů byla v polovině her po delší době na baseclock, nebylo to powerem ale teplotou. A fan je přímo vázanej jen na teplotu, ne odběr či load, proto při tom byly i tichý.
Když temp target zvedneš tak toto odstraníš ale stále bude boost vázanej na teplotu a při stoupající se bude snažit snižovat voltáž, proto se voltáž musí locknout. Nevidim v tom problém protože to nijak neovlivňuje 2D voltáž a spotřenbu v idle.
Když temp target zvedneš tak toto odstraníš ale stále bude boost vázanej na teplotu a při stoupající se bude snažit snižovat voltáž, proto se voltáž musí locknout. Nevidim v tom problém protože to nijak neovlivňuje 2D voltáž a spotřenbu v idle.
- Ache
- Pokročilý

A proboha i od jaký teploty se tak děje? Na GTX6xx to bylo 70°C to vim, ale tady na GTX780 se nic takového neděje. A nedělo se to ani na tom TITANu co jsem zkoušel já... jaké bylo nastaveno maximum tak to karta pokud měla rezervu v power-limit, tak to držela. Já na mé kartě do 79°C rock stable 1,15V. nebo v nenáročné hře 1,2V (co se vejde do 250W).
Jinak bacha na to... stoupající teplota = větší odběr. A tak jestli tě třeba nezmátlo to, že už pak karta narazila na power-limit... s tim souvisí druhá věc co už sem tu ukazoval, že power-ukazatel neukazuje třeba v GPU-Z přesně a karta trotluje už od 90% hranice! Děje se tak i na tom TITANu.. po výměně chladiče ale boostoval výše díky maximumu cca 60-65°C... ale nebylo to temp-targetem, ale power-limitem.
EDIT: On obecně totiž na originál biosu tě limituje jen a pouze power-limit. Na zvedání napětí je tam rezerva nula (maximálně na nenáročný hry) a i těch 1,15V to také v náročnějších hrách nevyužívá stále... nakonec kvůli tomu sem modoval. Né kvůli stabilitě (ta je odladitelná), ale kvůli zbytečným poklesům frekvence tam kde je jí potřeba. Takže mise sice je úspěšná, ale zase mam strach abych někdy neklik omylem na furmark - extreme mode.
Jinak bacha na to... stoupající teplota = větší odběr. A tak jestli tě třeba nezmátlo to, že už pak karta narazila na power-limit... s tim souvisí druhá věc co už sem tu ukazoval, že power-ukazatel neukazuje třeba v GPU-Z přesně a karta trotluje už od 90% hranice! Děje se tak i na tom TITANu.. po výměně chladiče ale boostoval výše díky maximumu cca 60-65°C... ale nebylo to temp-targetem, ale power-limitem.
EDIT: On obecně totiž na originál biosu tě limituje jen a pouze power-limit. Na zvedání napětí je tam rezerva nula (maximálně na nenáročný hry) a i těch 1,15V to také v náročnějších hrách nevyužívá stále... nakonec kvůli tomu sem modoval. Né kvůli stabilitě (ta je odladitelná), ale kvůli zbytečným poklesům frekvence tam kde je jí potřeba. Takže mise sice je úspěšná, ale zase mam strach abych někdy neklik omylem na furmark - extreme mode.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Kecal bych kdybych řekl hodnotu, nevim jestli 70 nebo 80, a starej bios tam na test flashovat zpět nebudu, ale prostě se to děje... Ale o možná Titan 1.0 je takovej ostrov v moří, protože teď jak NV uvedla s 780TI opět pozměněnej boost tak ten stav jak mam já so možná jiné karty týkat vůbec nebude, a vzhledem k jejímu rozšíření to ani nemá moc smysl vrtat do hloubky, já jsem rád za to že mam kartu kompatibilní s keper bios editorem a jak nakonec dopadlo OC 71,4% ASIC 1150 Mhz při 92 C° a stock coolerem a hlavně frekvence nikdy neklesne a power limit 500W.... stěžovat si nebudu, kor když mam kartu od launchday a to ještě za hypovanou dodavatelskou first day cenu + bez marže...
Vzhledem k tomu že v CC už ode dneška nedělám tak tahle karta se mnou možná zůstane až moc dlouho heh, vzhledem k úpadku pokroku her to neni k breku, a díky bohu za 6GB Vram to ještě za rok stačit bude, abych nedopadnul jako s GTX480 a 1,5GB těžkej průser v modlym skyrimu, pak v Archeage... a pak karta holt šla...
Vzhledem k tomu že v CC už ode dneška nedělám tak tahle karta se mnou možná zůstane až moc dlouho heh, vzhledem k úpadku pokroku her to neni k breku, a díky bohu za 6GB Vram to ještě za rok stačit bude, abych nedopadnul jako s GTX480 a 1,5GB těžkej průser v modlym skyrimu, pak v Archeage... a pak karta holt šla...
- Hladis
- Moderátor

Ona nV nikdy moc neplýtvala s pamati, a jejim kartam dochazela VRAM vždy na konci jejich moralni zivotnosti. No kazdopadne v pondělí asi objednavam a doufam, ze dostanu slusny ASIC.
OT: Jinak DOCu

OT: Jinak DOCu
- CageJ
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
noo, skor to bolo tym, ze...
ATI malo lepsi kompresny format, aj ked neviem ci kvalitnejsi
.. Takze tych textur voslo realne viac do 1/2GB VRAM nez do pamati nvidie...
ATI malo lepsi kompresny format, aj ked neviem ci kvalitnejsi
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

CageJ - Ano traduje se že radeony maj 10-15% lepší kompresi textur. V praxi jsem to ale netestoval. Co se kvality týče je stejné, DXT3 je standardizované pro všechny. Ty starší S3TC, FXTC a DXTC1 se lyšily, proto třeba Rivatuner uměl u GF3/4Ti vynutit použití DXT3 místo 1 protože pod 3 byly textury kvalitnější a NV vylepšila kvalitu pro ty starší režimy až u FXka a dále.
Funny fakt je, že společně s tim rostla náročnost na Vram. Třeba příklad: 64MB. Pro Geforce 4TI naprosto v pohodě. Když tam dáš Radeon 9500 s 64MB stejnejm hrám kde na GF4TI stačila vram tam dávno dojde. A dále.... 128MB na FXku... easy. Na NV40? V polovině novějších her dojde. 256MB na NV40/G70? Easy stačí. 256MB na G80 ve stejnejch hrách? Ani náhodou, i 384 je málo, ideálně minimum 512. Atd, atd. U ATI je to obdobnej proces. Takže ona náročnost na Vram co se kapacity týče je spíš méně a méně efektivní. Proč to nevim.
Hladis:
Problém je že díky stagnaci her se ta morální a výkonnostní žívotnost těcdh Fermi karet jaksi protáhla a tak se začalo narážet na Vram (BFU zatim ne, ale mi modeři a extrémisti ano, ale furt jsou na tom Fermi lépe jak Cypressy s 1GB, a ty zas lépe než GTX460/560...).
OT: Ne, ruce pryč, neni pro tebe!
Funny fakt je, že společně s tim rostla náročnost na Vram. Třeba příklad: 64MB. Pro Geforce 4TI naprosto v pohodě. Když tam dáš Radeon 9500 s 64MB stejnejm hrám kde na GF4TI stačila vram tam dávno dojde. A dále.... 128MB na FXku... easy. Na NV40? V polovině novějších her dojde. 256MB na NV40/G70? Easy stačí. 256MB na G80 ve stejnejch hrách? Ani náhodou, i 384 je málo, ideálně minimum 512. Atd, atd. U ATI je to obdobnej proces. Takže ona náročnost na Vram co se kapacity týče je spíš méně a méně efektivní. Proč to nevim.
Hladis:
Problém je že díky stagnaci her se ta morální a výkonnostní žívotnost těcdh Fermi karet jaksi protáhla a tak se začalo narážet na Vram (BFU zatim ne, ale mi modeři a extrémisti ano, ale furt jsou na tom Fermi lépe jak Cypressy s 1GB, a ty zas lépe než GTX460/560...).
OT: Ne, ruce pryč, neni pro tebe!
- Hladis
- Moderátor

Me povídej. Jsem jel do ted na GTX470 a stacilo to........jenze prisel Skyrim a ouha. GTX760 taky Skyrim nestiha, tak doufam GTX780 uz snad stacit bude
Stejne ji budu mit zase par let bez vymeny jako GTX 470 (teda doufam).
OT: Koukam objevil jsem tvoje slabe místo, takze bud hodny, nebo ji udelam něco perverzního
OT: Koukam objevil jsem tvoje slabe místo, takze bud hodny, nebo ji udelam něco perverzního
- CageJ
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Doc,
pokial viem, tak u novsich, to uz moc neplati.. nVidia na kompresii zamakala.. ale chcelo by to otestovat... Mozno, ze je to aj naopak, kedze nVidia dnes trepe menej VRAM ako AMD a nechce sa mi verit, ze by az tak setrili.. chapem, ze by mozno museli zvacsit zbernicu z 256bit, kedze vacsie pamatove moduly su drahsie, ale i tak...
Ale mozem jednu vec povedat, AA je stale na nVidiach o nieco lepsie, co neviem posudit je kvalita prehravaneho videa, tu sa mi zda tiez nvidia mierne lepsie a pritom som si myslel, ze ATI/AMD tu viedlo...
pokial viem, tak u novsich, to uz moc neplati.. nVidia na kompresii zamakala.. ale chcelo by to otestovat... Mozno, ze je to aj naopak, kedze nVidia dnes trepe menej VRAM ako AMD a nechce sa mi verit, ze by az tak setrili.. chapem, ze by mozno museli zvacsit zbernicu z 256bit, kedze vacsie pamatove moduly su drahsie, ale i tak...
Ale mozem jednu vec povedat, AA je stale na nVidiach o nieco lepsie, co neviem posudit je kvalita prehravaneho videa, tu sa mi zda tiez nvidia mierne lepsie a pritom som si myslel, ze ATI/AMD tu viedlo...
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
- sam_217
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
A jak dlouho to tak provozuješ? jak moc to tak denně vytěžuješ? mám taky stock ale mám trochu obavy posouvat temp-limit na 95°C kvůli VRM atd. Ale nevim jestli sou moje "obavy" smysluplný.DOC_ZENITH píše:A moje karta jede na těch +- 90-92 stupňů... stock no.
Jinak Boost by měl zůstávat stále stejnej, podle toho, jak je jádro kvalitní samozřejmě, karta boostuje sama od sebe na defaultu o boost nebo dva víc - ale po zásahu do offsetu je boost stejnej pořád a to je, že se ustálí na 10*13 takže 130MHz - čili moje karta default 863MHz + 130 by bylo klasickejch 993MHz, ale díky lepšímu ASIC si to dovolí jeden boost navíc, takže 1006...
Hádejte ale, co se stane, pokud dám do offsetu posuvníku +13MHz?...vůbec nic! (jiný čísla do offsetu nehrajou roli, ten offset se přičítá tak, že přidává opět po násobcích 13ti (OSD afterburner ukazuje s chybou 1mhz +/-), a to tím způsobem, že pokud přesáhnete danej násobek, už ho počítá jako další, takže například takt 1176 (1175 korektně) je +182MHz na offsetu a je to 14x boost (14*13), pokud v offsetu tohle číslo přesáhnete i jen o 1mhz, už to boost počítá jako +195mhz. K tomu si přičtěte takt 130mhz jako boost a to je výslednej max takt.
Po přesažení temp/power se snižuje takt o boost kroky spolu s napětím o přibližně stejný, akorá tam mám dojem to OSD ukazuje velmi nepřesně a odešítá to mV po 13ti ale i o polovinu této hodnoty.
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@default Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 64GB Patriot Viper Steel 3600MHz@CL18-22-22-42 // 9070XT Pulse // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // LianLi O11 XL // SSR-850FX
PC2: Lenovo Legion 5 17ACH6H - Ryzen 7 5800H / 16GB / RTX 3070 mobile 130W TDP
PC2: Lenovo Legion 5 17ACH6H - Ryzen 7 5800H / 16GB / RTX 3070 mobile 130W TDP
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Nvidia ihmo nedává méně Vram. V minulejch generacích dávala spíš více. U GTX680/670 to byla otázka jestli 4GB nebo 2GB. Odpověď byla jasná, 2GB. Kartu to udělá výrobně citelně levnější (velké GDDR5 čipy tehdy nebyly ještě tak v mass produkci a osazení 2x tolik pamětí z obou stran PCB by prodražovalo výrobu ještě více), a hlavně to měly bejt mainstream karty, ale dopadlo to tak že je mohla hodit do high endu. Zbytek story známe. 2GB už ale začínej bejt na hraně ne. U karet s 192-bit, jako GTX660 nebo 660TI se osazujou 2GB ačkoliv by to sedlo na 1,5GB z tohoto (a marketingového) důvodu. A i takové 760tky se daj sehnat s 4GB když člověk chce.
3GB na 780tce chápu, 3GB zatim dost OK, a sedne na sběrnici. Nechápu ale 3GB na 780TI. Tam mělo bejt 6GB standard. To je prostě top high end a tam šetřit na paměti neni ideál, kor když Titan měl o 3/4 roku dříve 6GB a 780TI je o 25% levnější, a výrobní náklady celku za tu dobu určitě klesly o více jak 25%, takže za 6GB by Nvidii fakt ruce neupadly. Tam šetřit a dát 3GB bylo fuckoff.
Hawaii má 512-bit takže méně jak 4GB mít ani nemůže... takové moduly už se nedělaj.
Sam - Já nehraju tak často.... a ještě jsem v biosu odemknul fan do 100% a nastavil custom profil v afterburneru. Ale... Furmark což znamenalo 460W to ustálo 20 minut. Pokud to ustojí tohle 20 minut tak těch 300W což tahaj hry to ustojí forever. Jde hlavně o kaskádu, teplota GPU je irelevantní, tomu to neavadí a 95 je stejně trotling limit takže upéct se nemůže.
3GB na 780tce chápu, 3GB zatim dost OK, a sedne na sběrnici. Nechápu ale 3GB na 780TI. Tam mělo bejt 6GB standard. To je prostě top high end a tam šetřit na paměti neni ideál, kor když Titan měl o 3/4 roku dříve 6GB a 780TI je o 25% levnější, a výrobní náklady celku za tu dobu určitě klesly o více jak 25%, takže za 6GB by Nvidii fakt ruce neupadly. Tam šetřit a dát 3GB bylo fuckoff.
Hawaii má 512-bit takže méně jak 4GB mít ani nemůže... takové moduly už se nedělaj.
Sam - Já nehraju tak často.... a ještě jsem v biosu odemknul fan do 100% a nastavil custom profil v afterburneru. Ale... Furmark což znamenalo 460W to ustálo 20 minut. Pokud to ustojí tohle 20 minut tak těch 300W což tahaj hry to ustojí forever. Jde hlavně o kaskádu, teplota GPU je irelevantní, tomu to neavadí a 95 je stejně trotling limit takže upéct se nemůže.