Výběr nařachaného kompaktu.

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Výběr nařachaného kompaktu.

Příspěvek od crashPC »

Ahoj.

Hledám nějaký slušný profi kompakt. Než začnu s popisem toho co chci, napíšu krátce svůj fotopříběh, aby bylo jasné odkud jdu a kam směřuju.

Po nákupech kompaktů nevalných kvalit jsem se rozhodl, že otočím, a pořídil jsem zrcadlo. EOS400D se seťákem, později s dalším - delším sklem. Fotilo to skvěle, kvalitu jsem i přes seťák ocenil, ale jak zamilovanost opadla, začel jsem vidět i to trápení kolem. Malý rozsah jednotlivých objektivů, skoro pokaždé při nějaké "akci" byl nasazený ten špatný, a já už nestíhal měnit, takže toho hodně uteklo. Navíc bylo všechno velké i těžké, a já chci fotit sic ne hodně, ale všude, a být připraven. Jenže velký bágl nosit všude nelze. Jednoho krásného dne tedy přišla pověstná poslední kapka, a zrcadlo jsem prodal.
Nyní hledám něco "velkokapesního", co zastane ono velké a nepohodlné zrcadlo. Vzhledem k 400D a nestabilizovanému pomalému objektivu to má tu výhodu, že nové menší mašiny (navíc po těch letech) s IS a rychlými skly klidně zvládnou TO SAMÉ, co to zrcadlo ohledně šumu při špatném světle. Pokud nejde o nejnižší citlivost při focení na slunci, kdy fotka ze zrcadla bude přeci jen dynamičtější, ostřejší, s menším šumem při pohledu 1:1 stylem "pixel peeping". Ale o to mi nejde. Fotky rozhodně hodlám zmenšovat a prohlížet v max rozlišení 3MPx. Fotit budu obvykle produkty(často makro), techniku, momentky a hrát si. Vše spíš v nekontrolovaném prostředí.

Onen stroj by měl být co nejmenší, abych měl opravdu důvod ho nosit všude. Cenovka do cca 12 000Kč. RX100 tedy zamítám předem. Ideál v podobě "krabičky cigaret" se snímačem 1/1,5" s objektivem o ohnisku 24-240 při světelnosti 1.8-4.5 za korunu samozřejmě neexistuje, takže musím s tou paranoyou slevit, a koupit něco reálného s obětí buď na ohnisku, ceně, nebo velikosti.

Oledně potřeb takto:Primární je velikost. Musí se to alespoň nějak vejít do větší kapsy. Absolutně mě nezajímá ovládání, otočný display, nebo hledáček (při dobrém, klidně nedotykovém displayi samozřejmě).
Druhý nárok je kvalita, ostrost, nízký šum, lepší světelnost objektivu. Bohužel ve jménu toho všeho asi budu muset oželet ohniskové vzdálenosti - zoom. Vypadá to pak jako výběr mezi možnostmi s pouze jedinou obětí - zoom - tak bych se vydal tudy.

V hledáčku jsou tedy:
Nikon Coolpix P7800
Nikon Coolpix 7700
Olympus XZ-1
Olympus XZ-2
FujiFilm FinePix X20
Canon Powershot S120
Canon Powershot G15
Panasonic Lumix LX7
Další?

Osobně preferuju Powershot G15 pro příjemnou velikost, má až na Nikon větší rozsah ohnisek při světelném skle, a se šumem to taky není špatné. Nevýhody jsou pořád mírně nedostatečný rozsah ohnisek, paradoxně obecně šum kompaktů, a absence silnějšího handheld HDR.

Asi bych snesl v kapse unést i něco s vyměnitelným objektivem jako je Panasonic GF5, ale problém bude vždy ve velikosti versatilního objektivu. To už nepůjde.

Může mě prosím někdo postrčit, povědět osobní zkušenosti?
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr nařachaného kompaktu.

Příspěvek od Trinom »

Minimálně tím, že vyžaduješ kompakt, už ustupuješ obrazový kvalitě. Z kompaktu NIKDY nepoleze totéž, co ze zrcadla.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ano, o něco se musím uskromnit, ale asi radši malinko horší fotku, než ustavičně žádnou. S tím NIKDY to ale nebude tak horké.
Příklad:
Měl jsem seťák s nejlepším clonovým číslem 3.5 na začátku ohniska, a použil jsem na zrcadle ISO3200(pro lepší počítání, EOS 400D má jen 1600MAX) pro focení nějakého tmavého momentu na večírku, abych zachytil světla a atmosféru. Čas závěrky 1/30s. Tak na pokraji rozmazání klidnějších lidí. Žádná stabilizace. Viz obrázek:

Obrázek

S kompaktem a clonou f/1,8 na tom samém ohnisku, a reálnou stabilizací 2,5 stopy, to dává celkem 5.5 stopy náskok. To jest, že na kompaktu bych to fotil na ISO 80. Teoreticky bych na tom tedy měl bejt se šumem a kvalitou ještě lépe. Pravda bude samozřejmě jinde - musel bych fotit na čas 1/6, a bylo by to dost mázlé, takže nakonec budu fotit na ISO640 nebo 1000 s rychlejším časem, a BUDE to o kousek horší. Jen jsem tím chtěl nastínit, že oproti starému levnému železu by se tyhle hračky neměly tak podceňovat, a najdou se modelové situace, kdy by to ten kompakt proti starému železu i vyhrál. Holt technika pokročila. Tím netvrdím, že je to hledané řešení lepší. To ani omylem. Jen hledám nejlepší kompromis, už v tak relativně málo rozmanitém výběru, co se kvality výstupu v malém stroji týká.

//Nutno podotknout, že třeba Canon G1X je stále považován za kompakt, a adekvátní kvalita z toho díky senzoru prakticky stejně velkému jak u APS-C POLEZE. Ale nechci se přít o blbinách, jen píšu co vím - vykoukaný technický specifikace a poznatky z recenzí. Jinak o focení a potřebách fotografa vím vesměs asi kulové, a nechám si poradit od každého.
LukášST
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LukášST »

Já bych se vyprdnul na recenze a technický specifikace. Recenze často subjektivní a specifikace sice napoví, že to má nějaké hodnoty atd. ale furt nevíš jak to fotí.
Já být Tebou, jdu do obchodu, tam si pár kompaktů osahám, vyzkouším jak to fotí, rychlost, odezva atd. To je podle mě to nejdůležitější. Tím se Ti dost zúží výběr a nakonec bych objednal něco na netu a kdyby jsi byl nespokojenej tak to vrátíš a koupíš(zkusíš) jinej..

Stejně tak výpočty ISA a časů atd. Tohle jsem nikdy neřešil, přijdu, kouknu, nastavím, vyfotím, kouknu, přenastavím, vyfotím, kouknu atd. otázka pár vteřin, než máš ten okamžik jak chceš.

Já jsem s DSLR nafotit desetitisíce snímků a nevyměnil bych to za nic na světě, ač mě to na dovolené občas štve, že se ostatní tahají s malým kompaktem, ale při prohlížení galerií, mě to přejde. Co se týče krátkých skel atd. mám velmi dobré zkušenosti s univerzálem 18-200mm od Canonu - není to moje sklo, jen jsem ho měl možnost testovat. Používám 17-55mm f2,8 a 70-200mm f2,8.
Fotka co jsi poslal vůbec nevypadá, že je focená z DSLR.. asi komprese, když vidím 169kB při 1,5Mpix...
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

K fotce. Ano, velká komprese, a fakt, že DJe osvětlovala snad jen přístrojová Led z toho dělá něco, kde by si klasický kompakt nemohl ani škrtnout. Dělal jsem spíš normálnější fotky, ale velmi náročné na techniku. Kdo tam v ten moment byl, pochopil by.... S osaháním mašiny souhlasím, ale je to jaksi jeden z několika činitelů - totiž EOSe jsem si taky osahal, byl příjemnej, a jak taky nakonec letěl... ;-) Zahraniční recenze nabízejí jak studiové fotky tak galerie streetovejch fotek, ale jak říkáš, souhlasím, že si člověk podle toho stejně nevybere. Každopádně dnes pádim do města na osahávačku, a třeba se výběr zůží...
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

LukášST: právě jsem se vrátil z obchodu. V kauflandu na Kladně měli překvapivě všechny mašiny, co mě zajímaly, hlavně ty novější, žádné staré neprodané plečky. Dost mě to udivilo. Nikon, Canon, Sony, Pana, Fuji, prostě všechno běžné. Všechno co jsem si naporoučel vytáhli, a nechali mě zkoušet libovolně dlouho. To neměli dělat...

Už jsem s tím málem hodil flintu do žita, ale dobře žes to připoměl, a já to udělal a našel tak dobrý obchod. Recenze opravdu nezohlednily plno aspektů. Každý fotoaparát má svůj mix vlastností, z nichž některé miluju, jiné snesu, a pár jich nenávidím. I tak jsem ale musel svým způsobem vybrat něco z toho.
Zjistil jsem, že přestože mě ovládání a ergonomie nezajímá, s Nikonem (P 7800) jsem se cítil jak v nebi. Parádní řešení rychlých voleb, příjemné tělo co do ergonomie. Uvnitř menu sice ne tak dobré, ale tam člověk pak neleze. Zoom na 200mm překvapivě nedostačuje. Totální průšvih pak byl EVF, rychlost ostření a velikost s displayem mě odradily.
Fuji jsou nádherné foťáky na pohled, ale nejsou mi moc příjemné. Vlastně vůbec. Hodně krátké rozsahy skel to pak zabijí. Proti Olympusu mám jaksi osobní averzi, a dá se na tom najít pár kvalitativních nedostatků oproti konkurenci (řada XZ). Tělo super malé, a nenápadně obyčejné a kompaktní. Canoní Ska super kompaktíky, ale v ruce bych to držet nechtěl. A nakonec G15 - Ergonomie a ovládání dočista na posrání. Sice srozumitelné, ale fakt krkem lezoucí. Ergonomie blízko nule. Všechno to vyhrála světelnost objektivu, kde byl poznat i minimální rozdíl oproti Panasonicu // pardon Nikonu (P7800), a samozřejmě velikost. Něco jsem s ním nacvakal, a použitelnost (pro dobré dokumentační foto, nikoli dokonalé)i při ISO 1000 mě uchvátila. K mé smůle ho tam měli za e-shopovou cenu megapixelu, tak peněženka brečela krev, a koupil jsem ho.
Možná to vypadá, že jsem si to celou dobu dělal jak chtěl, a tak to i dopadlo, ale opravdu oceňuju to doporučení jít to osahat. Mohlo to bez něj dopadnout ještě dost jinak, třeba hůř.
LukášST
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LukášST »

Přeji tedy dobré světlo :-)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Jojo, díky! To je opravdu to, co je třeba hned po dobrém oku a umění expozice. No, koukám na to zrcadlovkově dost kriticky, takže jsou věci, kde aparát prostě nedostačuje, ale to jest daň za velikost přístroje. To co chci fotit dopadá obvykle dobře, jen tomu nejdou krajinky. Tam je jakýsi nedostatek v ostrosti. Jenže dnes byla tma, a fotilo se na hodně dlouhé časy, o přesnosti focusu když fotím strom a jeho větvě ani nemluvě. Chce to víc zkoušet.
Kdybych měl tendenci umisťovat fotky na FB, tak bych se ve zmenšeninách nebál použít ani ISO 6400, což je na kompakt dost dobrý bych řekl.
Ztráta detailu tam je, ale na tu informaci to bohatě stačí. Viz ISO3200:
Obrázek
Celkově radost. V té velikosti bude znatelně lepší ohledně šumu asi už jen ten RX100.
Suke001
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suke001 »

Dobrý výběr :-)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Prosíme, nekrmte trolly :-D
... A nechválit. Neni to asi špatnej stroj, ale přestože mu technicky dobře rozumím, nic kloudnýho nevyfotim. Nakálet mi na ruce. Musím se ještě hodně co učit. Nemluvě o postprocessingu.
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Vyfoť něco z okna po tmě na různý citlivosti. Klidně ze stativu, nebo opřenej.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Jak to myslíš? Chceš nějaké ukázky toho, co mašina zvládne?
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

jop :)
Na nočních fotkách se dá poznat hodně.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Dojde na to. Otázka umění. Dobře kontrolovaná situace spolu s focením objektů, u kterých je mozku FUK jakou barvu a strukturu má, a bere to jak to je + umění postprocessingu, a snadno změníš názor na to, zda to šumí nebo nešumí.
Přiznám se, že sice rozumím technice, ale rozhodně nerozumím fotografování. Dojde na Tebe, zatím jsem z hard skills kompaktu zkoušel jakou to umí hloubku ostrosti, a za domácího horšího osvětlení jsem fotil na ISO 6400. Expozice se nevšímej, nedělal jsem si s ní hlavu, šlo zatím jen o ten výkon foťáku:

Obrázek
(ta struktura na lahvi není šum, to je detail potisku)

Obrázek
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Děláš mi chutě :-D

...a upřímně, sedl jsem si z toho obrazu na prdel. šum vidím, to jo, ale iso 6400 u kompaktu, to je hukot. Pořád je ten obraz celkem použitelnej. Jsou to výřezy, nebo zmenšeniny?
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Já jsem hodně kritickej, takže jsem jenom nadzvedl obočí. :twisted:
Pravda je, že fakt nemám peníze nazbyt, ale když jsem tohle uviděl, taky jsem málem kálel cihly, a musel jsem se plácnout přes kapsu. Zvlášť po odprodeji zrcadla, který se neosvědčilo, a odejítí Levňoučkého Powershotu SX120IS, kterej toho až na zoom moc nezmohl.
Ale tak to není jen Canon G15. Nemálo takových kousků umí i jiné lepší kompakty. Tipuju, že o půl stopy by Canona rosekal nový Olympus XZ-2 (za cenu kratšího ohniska), a o celou stopu asi Canon G1X a Sony RX100, ale ten už je za jiný peníze. Nojo chlape, technologie pokročila. Prostě je to dneska všechno lepší. Nehledě na 240FPS videa k tomu (i přes velmi malé rozlišení)
Ale nebuď bláhovej, výřez už nevypadá při ISO6400 na kompaktu tak dobře. Je to zmenšenina. Navíc je to narafičený jak jsem říkal o příspěvek před tím. Kdybych vyfotil čistou bílou zaostřenou plochu, už by sis tak na prdel z toho nesedl. To chce prostě umění fotografa. To že jsem se teď naučil po poradě jednu vychcávku (expozice na vysoké citlivosti) ještě nic neznamená. Zítra se podle požadavků jiných musím dostat na tu noční scénu, a taky bokeh. Ta mrcha ho skoro nechce dělat. Prostě to pozadí hladce rozmaže, a to je celé. Žádný šílený šestiúhelníky, bo tak něco.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Tož poznatky ohledně bokehu: Clona má šest lamel, a je tvarovaná. Na plnou díru je krásně kulatá, a podle toho i bokeh. Nejde ale fotit tak snadno. Fotit něco zblízka, zatímco v dáli nějaké bodové zdroje světla, to nestačí. Chce to opravdu velmi specifické okolnosti focusu a vzdáleností. Jinak z toho je jen rozmazané pozadí. Jakmile se začne přicloňovat, lamely začnou postupně svírat úhel, a clona dostane šestiúhelníkový tvar, takže i bokeh dostane tvar šestiúhelníku. No, není to dokonalý, ale na kompakt asi dostatečný.

Obrázek

Obrázek

Už zbývá jen ta noční scéna. To bude těžké, nemám moc co fotit ve vsi....
LukášST
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LukášST »

Sakra to fotí dost pěkně :))))
asi prodám 50D + skla a koupím si tohle 8-)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Tady máte celou recenzi co jsem napal:
http://www.dpreview.com/forums/thread/3 ... t-52679357

Lukáši, fotí to úžasně, a jako záloha zrcadla rozhodně ano. Jsou i situace, kdy to trumfne levnější modely zrcadel, ale není to vždy. Pokud focení bereš vážně, a snášíš to nosit, tak máš takový zrcadlo a skla, že se nakonec ani tenhle moc dobrej kompakt nebude chytat. Já šel touhle cestou jen proto, že zrcadlo se dvěma sklama, stativem, deštníkem a bleskem prostě nosit zatím nechci.

Tu máš zatím Trinome, našel jsem s G15 jeden hezkej západ slunce:
http://www.flickr.com/photos/antmant/84 ... hotostream
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Byl jsem tedy z dodržení slibu vyhnán ven na noční scénu, ale moc se nedařilo. Fakt tomu tolik nerozumím, a osm vteřin expozice na větru nedopadla nejlépe, takže se toho v následujících fotkách asi moc nedozvíš Trinome:

Obrázek

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“