Z čiré dobroty a nedostatku práce jsem se rozhodl sepsat pár rad pro uživatele projektoru.
Asi před dvěma lety jsem zatoužil po domácím kině a po dlouhém průzkumu internetu jsem se rozhodl pro Epson EH TW3200. První kus mi přišel v už jednou rozbalené krabici bez krytu čočky (asi nějaký výstavní nebo reklamovaný kus) a nefungoval. Vzhledem k ceně tuším něco kolem 23 tisíc (dnes ještě o pár tisíc dražší co jsem koukal) to nepotěšilo ale naštěstí obchod vadu uznal a napodruhé přišel kus, který mi slouží stále. Za ty dva roky jsem nespočetněkrát něco vylepšoval nebo řešil. Plátno, nátěr zdi, vzdálenost, prach uvnitř projektoru, kodeky, přehrávače, prostorový zvuk atd atd... a vždy jsem se posunul o kus dál. Troufl bych si říct, že dnes jsem v cíli a z tohoto projektoru vykouzlím maximum co se dá ale to už jsem si říkal tolikrát...
Co se týče výběru projektoru, tak vám neporadím, jelikož jsem jiný projektor doma neměl ale pokud si pamatuju, tak Epson EH TW3200 byl před dvěmi lety ve své cenové kategorii zdaleka nejvíce oblíben a chválen a myslím si, že (i vzhledem k ceně) se projektory za ty dva roky nikam neposunuli.
Místnost
Pokud to myslíte s domácím kinem vážně, tak musíte mít místnost, kterou můžete totálně zatemnit. Přes to nejede vlak a věřte mi, že první co budete vylepšovat, budou právě rolety nebo velké závěsy.
Vzdálenost projektoru od promítací plochy
Projektor může být dole, nahorě, vlevo, vpravo od středu obrazu (korekcí se to dá dohnat) ale čím větší chcete dosáhnout uhlopříčky, tím dál potřebujete umístit projektor. U tohot projektoru platí, že pokud chcete vykouzlit 3 metry široký obraz, budete muset mít projektor ve vzdálenosti alespoň 4 metrů.
Plátno vs zeď
K projektoru za 25 tisíc se dle mého plátno kupovat nevyplatí. Nemám osobní zkušenost s porovnáním ale z doslechu mezi obyčejným plátnem (rozuměj asi za 10 tisíc) a dobrým nátěrem na rovné zdi rozdíl nepoznáte. Kromě peněz ale existuje ještě jeden pádný důvod pro zeď. A tím je víceformátovost filmů. Počítám, že když si někdo koupí projektor s podporou rozlišení 1920x1080 (tedy tzv. fullHD), takže si bude pouštět filmy z bluray disků nebo jejich ripy v mkv. A bude tedy koukat spíše na nové filmy, které byly točeny širokoúhle. A tady máme dva víceméně stejně početně zastoupené formáty. 16:9 a tzv cinema wide screen 2,4:1, tedy ještě ten více širokoúhlý.
Rozměr promítací plochy
Záleží na vkusu a na vzdálenosti diváka ale z vlastní zkušenosti vám dám jednu radu. Více je lépe. A když ne hned, tak časem budete chtít větší a větší obraz. Já sedím od promítací plochy 4 metry a už jsem třikrát zvětšoval. Nyní naposledy výšku na 125cm. Šírka je tedy v případě 16:9 2,2 metrů a v druhém formátu rovné tři metry. Pokud sedíte ty 4 metry, tak už se kvalita obrazu při zvětšení nezmění (pokud máte kvalitní zdroj) a projektor dokáže vykouzlit řekl bych stejně dobrý obraz. A s každým centimetrem roste zážitek.
Plocha a nátěr
Takže pokud zvolíte zeď (omítka, sádrokarton, dřevotříksa...je to víceméně jedno), tak jsou důležité 3 věci.
1. Plocha nesmí být přiliš členitá. Hrubá omítka nebo sem tam nějeký ďolík na vzdálenost 4 metrů vaše oko nezaznamená ale například velmi hrubá omítka s pilinami nebo větši nerovnosti už vadit budou. To je potřeba si vyzkoušet a případně vykonat trochu zednické práce.
2. Nátěr
Čím vyšší svítivost má váš projektor, tím tmavší odstín šedé zvolte. Docílíte tak tmavší černé, což je zpravidla problém levnějších projektorů. V případě EH TW3200 ale doporučuji co nejbělejší nátěr. Nejvíce se mi osvědčil Primalex Polar s garantovanou kryvostí 92%. Černá sice není tak hluboká jako když jsem použil tmavší nátěr ale obraz se vyjasnil a je sytější.
3. Okraje
Pokud ohraničíte plochu černou barvou, zvýšíte tím kontrast krajů a obraz vám pak přijde sytější. Samozřejmě je tu ten problém s rozlišnými formáty. Můžete to vyřešit posuvným rámem, oponou a nebo to neřešit vůbec. Je to lepší ale rozohdující rozdíl to není. Co ale rozhodně doporučuji, je dát si pozor na přímé odrazy světla zpět na promítací plochu. Pokud například na kraji obrazu budete mít zeď do L-ka a bude bílá, pak se od ní bude odrážet světlo z promítací plochy zpět a bude tak fungovat jako kdybyste si na promítací plochu svítili slabou lampičkou. Zkazí vám kontrast a sytost barev.
Nastavení projektoru
s kontrastem, světlostí a barevnou sytostí obecně nedoporučuju si hrát. Buď máte kvalitní zdroj a nátěr a nebo ne. Tohle vás nezachrání. Nastavení gammy (tedy zesvětlání tmavých barev) už je užitečnější ale počítejte s tím, že daní je menší kontrast. ECO vs Normal režim. Toto nastavení najdete u EHTW3200 ale asi i u většiny dalších projektorů. Vyšší výkon znamená lepší kontrast ale i více hluku a menší životnost lampy. U tohoto modelu ještě narazíte na různé režimy: doporučuju Living room. Daní za tento režim je sice zvýšený hluk ale stále se (co jsem četl) jedná o hodně tichý projekor. Nakonec ještě v nastavení můžete doladit teplotu barev. Doporučuji vybrat nejlepší zdroj. Např. Bluray Pána prstenů, najet na scénu, kde jsou zblízka hercům vidět tváře v denním světle a snažit se o co nejpřirozenější výsledek.
Životnost lampy
Při domácím použití vydrží roky a roky a výměna není drahá (asi petina ceny projektoru) ani náročná. Že vám odchází poznáte podle žloutnutí obrazu.
Na co si dát pozor
1. Lampa potřebuje chladit! Pokud v přetopené místnosti po dlouhém provozu projektoru vyletí pojistky a tím pádem se přestane okamžitě točit větrák, máte zaděláno na průšvih.
2. Prach. Pokud se vám dovnitř dostane prach, může kromě přehřívání lampy způsobit ještě jednu věc. A to pokud se dostane na sklíčka přes které teče světlo. Na obrazu pak můžete vidět zelené/červené/modré tečky (podle toho na jakém sklíčku je máte - platí pro 3LCD projektor) různě viditelné při různém zaostření. Platí, že čím menší promítací plocha a větší rozostření, tím jsou viditelnější. Jak se jich zbavit? Rozebrat projektor a profouknout (mě se to povedlo kompresorem ale doporučuje se plechovka s kyslíkem na čištění citlivého elektra) nebo do servisu, což nedoporučuju. Epson to nebude posílat do US aby to vyčistil osobně ale nechá to na nějaké místní firmičce. Dle mého je bezpečnější to vlastnoruční rozebrání.
Nastavení PC
Pokud zdroj bude pc, tak doporučuji povypínat věškeré kodeky a nastavení grafických ovladačů. Efekty na odstranění šumu a zázračné vylepšení obrazu jsou dobré leda pro videa na youtube v nízkém rozlišení. Z přehrávačů můžu za sebe doporučit media player classic home cinema. Důležité je, aby video bylo dekódováno grafickou kartou. Poznáte to podle nápisu DXVA. V MPCHC se mi osvědčilo nastavit výstup na EVR Custom Prestenter.
A to je asi vše. Silné filmové zážitky!
- Obsah fóra Ostatní hardware Monitory, televizory a projektory
- Hledat
-
- Právě je stř 8. dub 2026, 23:29
- Všechny časy jsou v UTC+02:00
Tipy (začínajícím) uživatelům projektoru
Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.
Moderátor: maXXmilian
- vincik
- Začátečník

-
Zpět na „Monitory, televizory a projektory“
Přejít na
- PCtuning a toto fórum
- ↳ PCtuning - webový magazín
- ↳ Zprávy od a pro administrátory
- Hardware
- ↳ Procesory
- ↳ Rady s nákupem a porovnání
- ↳ Procesory AMD
- ↳ Procesory Intel
- ↳ Ostatní procesory
- ↳ Základní desky
- ↳ Rady s nákupem a porovnání
- ↳ Socket V a V1 (LGA1700 a LGA1851)
- ↳ Socket AM5
- ↳ Socket H1 až H5, B a R (LGA 1150/1/5/6, 1200, 1366, 2011 a 2066)
- ↳ Asus
- ↳ ASRock a MSI
- ↳ Socket 423, 478, 479, J a T
- ↳ Asus
- ↳ ASRock a Gigabyte
- ↳ Socket AM1 až AM4, FM1 až FM2+
- ↳ Asus a MSI
- ↳ ASRock a Gigabyte
- ↳ Socket 754, 939 a 940
- ↳ Socket A a Slot A
- ↳ Ostatní
- ↳ Ovladače a BIOSy