AMD FX-83xx, 63xx, 43xx -recenze, zkušenosti, rady
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Re: AMD FX-83xx, 63xx, 43xx -recenze, zkušenosti, rady
jj, můj novej osobáček a jeden z top světových výsledků
, batch 1335PGN
.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- scootie007
- Začátečník

-
Ahojte. Vcera mi dosiel fx 8320 a hned som aj taktoval a nepaci sa mi teplota procaku. Bios som flashol najnovsi. V biose som iba vypol turbo pridal som napatie v offset +0.1 a LLC pre cpu som nastavil na very high a pre nb/cpu high. Nasobic som postupne dvihal hore az po 4,8ghz pricom mi pri tejto frekvencii ukazuje napatie 1.368 co sa mi zda velmi dobre ale teploty v prime95 mi vyskocia az nad 70 za par sekund pricom v idlle sa drzi 35-40°C. Chladic som skontroloval a drzi dobre pasty je akurat tenucka vrstva ktoru som naniesol kreditkou. Chladic som prisruboval dost silno ale nemyslim si zeby to mohlo byt tym. Airflow v skrinke mam priemerny 2xarctic f12 pwm. Inak teploty jadier ukazuje o 10-15 stupnov nizsie ako cpu ale to je u amd dost caste. Moze byt ze vdaka LLC doska dava cpu v burne viac napatia ktore mi cpuz neukaze? Ake mate vy teploty? Dnes chcem skusit uberat voltaz pokial sa da aby som udrzal aspon tych 4,7ghz. Pocas burnu kedy mal procak cez 70 som rukou skusal teplotu chladica a bol len taky ppdla pocitu 20-30°C a heatpipe celkom pri cpu bolo este chladnejsie. Avsak vzduch z neho vychadzal cca 40°C.
Zostava je v podpise.
Dakujem za rady
Zostava je v podpise.
Dakujem za rady
I7 13700kf, Asus tuf z790, 2x16gb-6000mhz, Palit gamerock 5080, Evga g5 850w, ASUS ROG Swift PG279Q
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tady je mnoho nesrovnalostí.
Za 1. FX na 1,368v většinou nedaj rock stable ani 4GHZ (osobní zkušenosti). Jen lepší kousky. 4,8Ghz na takové voltáži, to by byl CPU kterej prodej na Ebay megaoverclockerů aby se s nim pokusili o rekordy na dusíku.
Dále, pokud má 70 v coretemp tak realita je takovejch 120. Od příchopdu K10 senzor v AMD CPU neměří reálnou teplotu jádra ale povrchu CPU, a to ještě s asi 20 stupňovou odchylkou, ala v místnosti je 25 a CPU tvrdí že má 21, aha....
Dále tyto CPu produkujou velké množství tepla a chadič bejvá horkej. Je to pravej opak Intelů kde je uvnitř jádra teplota vysoká ale z CPu moc tepla nejde a chladič zstává studenej. Tady bejvá extra horkej a pokud máš heatpipe studený a coretemp ti hlásí 70 tak máš problém s převodem tepla a hned to vyřeš nebo si ten dobrej kousek CPU zničíš. Nemáš pastu, nebo ti nesedí chladič, nebo je vadnej (nepravděpodobné ale vadné heatpipe už tu byly), atd.
Za 1. FX na 1,368v většinou nedaj rock stable ani 4GHZ (osobní zkušenosti). Jen lepší kousky. 4,8Ghz na takové voltáži, to by byl CPU kterej prodej na Ebay megaoverclockerů aby se s nim pokusili o rekordy na dusíku.
Dále, pokud má 70 v coretemp tak realita je takovejch 120. Od příchopdu K10 senzor v AMD CPU neměří reálnou teplotu jádra ale povrchu CPU, a to ještě s asi 20 stupňovou odchylkou, ala v místnosti je 25 a CPU tvrdí že má 21, aha....
Dále tyto CPu produkujou velké množství tepla a chadič bejvá horkej. Je to pravej opak Intelů kde je uvnitř jádra teplota vysoká ale z CPu moc tepla nejde a chladič zstává studenej. Tady bejvá extra horkej a pokud máš heatpipe studený a coretemp ti hlásí 70 tak máš problém s převodem tepla a hned to vyřeš nebo si ten dobrej kousek CPU zničíš. Nemáš pastu, nebo ti nesedí chladič, nebo je vadnej (nepravděpodobné ale vadné heatpipe už tu byly), atd.
- scootie007
- Začátečník

-
Hned tu hodim screeny a chladic doteraz chladil phenom 955 na 3,7 na 55°C v burne. Pastu som naniesol mx4
I7 13700kf, Asus tuf z790, 2x16gb-6000mhz, Palit gamerock 5080, Evga g5 850w, ASUS ROG Swift PG279Q
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Hehe, to je nesrovnatelné. 955 na 3,7 je tak poloviční odpad tepla jak FX na 4,8.
Možná i víc.
- scootie007
- Začátečník

-
To som napisal aby som potvrdil funkcnost chladica. Viem ze "8 jadro" bude na 4.8 kurit viac ako phenom.
Teraz budem asi za debila ale ked som isiel teraz robit screeny tak mi prime hned ukaze chyby. Vcera to este nerobilo a to som pustal cinebench, benchmark metro LL a aj 3d mark phys.. a hral wot a vsetko islo v pohode okrem teplot. Asi doska zacala do nho pustat realne iba 1,368 a procak pada hehe inak som dnes rano nainstaloval tie aktualizacie win7 tak mozno preto.
Skusam teraz dalej kolko pusti a na akom napati
Teraz budem asi za debila ale ked som isiel teraz robit screeny tak mi prime hned ukaze chyby. Vcera to este nerobilo a to som pustal cinebench, benchmark metro LL a aj 3d mark phys.. a hral wot a vsetko islo v pohode okrem teplot. Asi doska zacala do nho pustat realne iba 1,368 a procak pada hehe inak som dnes rano nainstaloval tie aktualizacie win7 tak mozno preto.
Skusam teraz dalej kolko pusti a na akom napati
- scootie007
- Začátečník

-
tu su nejake screeny vcerajsi cinebench ktory presiel aj na 5ghz: http://imgupload.sk/viewer.php?file=86h ... 9zdize.jpg
a toto mam teraz nastavene 4.5ghz 1.38v prime cca 2minuty viac som to nechcel nechat bezat:http://imgupload.sk/viewer.php?file=ur1 ... k39a3n.jpg
edit: nastavil som vsetko default vypol turbo a pustil som prime95 ....... pri otvorenej bocnici som mal taketo teploty po cca 5minutovom burne http://imgupload.sk/viewer.php?file=agx ... ifrh55.jpg
pocas testu som palcom zastavil ventilator a teplota cpu isla hore a aj chladic sa zacal adekvatne zohrievat a potom ked som ventilator pustil tak som citil ako z neho vyfukuje teply vzduch a cpu teploty zacali klesat. Mne sa zda ze na default taktoch a napati pri scythe mugen 4 by som mal mat lepsie teploty nemyslite?
a toto mam teraz nastavene 4.5ghz 1.38v prime cca 2minuty viac som to nechcel nechat bezat:http://imgupload.sk/viewer.php?file=ur1 ... k39a3n.jpg
edit: nastavil som vsetko default vypol turbo a pustil som prime95 ....... pri otvorenej bocnici som mal taketo teploty po cca 5minutovom burne http://imgupload.sk/viewer.php?file=agx ... ifrh55.jpg
pocas testu som palcom zastavil ventilator a teplota cpu isla hore a aj chladic sa zacal adekvatne zohrievat a potom ked som ventilator pustil tak som citil ako z neho vyfukuje teply vzduch a cpu teploty zacali klesat. Mne sa zda ze na default taktoch a napati pri scythe mugen 4 by som mal mat lepsie teploty nemyslite?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Já si myslim že jsou poměrně ok, vzhledem k taktu a výtopu toho CPU. 4,5Ghz při 1,38v na CPU je nádhernej výsedek pokud je to stable, tak bych to tak nechal.
- scootie007
- Začátečník

-
Hej len ta teplota cpu vs jadra. Ak by som bral teplotu jadier tak je to do 60°C ale cpu je vysoko nad a to je pre amd vysoka teplota nie?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ano teplotu máš vysokou. Ne smrtelně vysokou ale velká je. To ale neni věc nastavení (pokud ta voltáž nekecá) nýbrž chlazení a tam ti někdo těžko poradí když tvrdíš že je vše OK. Mugen 4 by měl chladit lépe a pokud říkáš že heatpipe jsou studený tak prostě špatnej převod tepla. Nesedí nebo je špatná pasta, atd.
- scootie007
- Začátečník

-
Tak namontoval som na mugen este jeden ventilator arctic f12 a je citit ako z neho fuka teply vzduch.
Rozhodol som sa ist pekne po krokoch od 4ghz zo zakladnym napatim a LLC som stiahol z ultra high na high a zatial to vyzera takto http://imgupload.sk/viewer.php?file=jwt ... tlza46.jpg
EDIT: tak zatial zostavam na 4.5ghz pri 1.35625v (LLC iba cpu na high) s teplotami v burne 46C jadro
na 4.6 uz potrebuje 1.4v a to ho v prime95 vypne tepelna poistka lebo jadra dosiahnu 55 a cpu 80. Prime nevypise chybu len zamrzne PC tak to bude asi teplotou. V beznej prevadzke sa nikdy nedostanem na tieto teploty a v cinebench opengl mi oproti phenomu vzrastlo skore z 75 na 96fps 
tu je screen z burnu: http://imgupload.sk/viewer.php?file=zjr ... fkhx7l.jpg
a tu je z aktualneho idlle kde mam este zapnutu online TV: http://imgupload.sk/viewer.php?file=rzp ... nptnbs.jpg
Mozem teraz naspat pozapinat setriace funkcie? a ak hej tak ake?
PS: ak mate nejake postrehy co sa da este vylepsit alebo nastavit tak napiste
Ake patche pre win7 mam nainstalovat?
dakujem tym co mi pomohli
Rozhodol som sa ist pekne po krokoch od 4ghz zo zakladnym napatim a LLC som stiahol z ultra high na high a zatial to vyzera takto http://imgupload.sk/viewer.php?file=jwt ... tlza46.jpg
EDIT: tak zatial zostavam na 4.5ghz pri 1.35625v (LLC iba cpu na high) s teplotami v burne 46C jadro
tu je screen z burnu: http://imgupload.sk/viewer.php?file=zjr ... fkhx7l.jpg
a tu je z aktualneho idlle kde mam este zapnutu online TV: http://imgupload.sk/viewer.php?file=rzp ... nptnbs.jpg
Mozem teraz naspat pozapinat setriace funkcie? a ak hej tak ake?
PS: ak mate nejake postrehy co sa da este vylepsit alebo nastavit tak napiste
Ake patche pre win7 mam nainstalovat?
dakujem tym co mi pomohli
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
4.5 GHz dám s 1.3V na C5F-Z a mém 8350
...
Ty teploty70C Coretemp je hranice, je to reálně kolem 85C v čipu. Ale každý kus CPU se chová jinak, z mých XX Visher některé snašejí OK do 65 C, jiné až do 75 C v Coretemp. Samotná ochrana FX je pak na 95C v čipu, kdy se procesor "vypne".
Nech zaplé C1E, C6, APM master disabled.
Ty teploty70C Coretemp je hranice, je to reálně kolem 85C v čipu. Ale každý kus CPU se chová jinak, z mých XX Visher některé snašejí OK do 65 C, jiné až do 75 C v Coretemp. Samotná ochrana FX je pak na 95C v čipu, kdy se procesor "vypne".
Nech zaplé C1E, C6, APM master disabled.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- scootie007
- Začátečník

-
na jadrach som nemal viac ako 55C ani pri 4.7 pri 1.42v ale zamrzol pc
LLC mas pri tych 1.3v nastavene na high alebo very high? mozno keby som mal nastavene na very high tak by mi slo aj na 1.3v
dakujem zapnem ich
LLC mas pri tych 1.3v nastavene na high alebo very high? mozno keby som mal nastavene na very high tak by mi slo aj na 1.3v
dakujem zapnem ich
- oneb1t
- Začátečník

very high/extreme to overvoltuje mozna o 0.2V takze pak je nastaveni zakladniho napeti uplne mimo 
- scootie007
- Začátečník

-
no ved toto chcem napisat ... niekedy staci mat nastavene 1.3v a LLC na extreme a da to aj 4.9ghz. Vsetko zalezi na nastaveni. Poriesim si lepsi airflow v skrinke a vyskusam este potaktovat
Inak wrm mam aj v burne pekne chladne na dotyk lebo ho riadne ofukuju fany z mugenu a outake zo skrine hehe
PS: ake patche mam naistalovat aby mi vyuzivalo vsetky jadra rovnomerne?
PS: ake patche mam naistalovat aby mi vyuzivalo vsetky jadra rovnomerne?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

1,3v s extreme LLC neni 1,3v. To je v praxi v loadu klidně 1,55v. Nás zajímá reálná voltáž v loadu ne to číslo co nastavíš v biosu a dáš tam llc takže ve skutečnosti to tam nažene mnohem více.
Z mejch FX co jsem měl při 1,35v dal 4 Ghz jeden z 7mi... jeden... Takže buďto jsem byl extrémě unlucky nebo vy jste šíleně lucky. Teď tu mam FX6350 2 kusy. Jeden pro 4Ghz potřebuje 1,412 v a druhej 1,375v. Jsou to ty typické CPU co nedaj stable ani + 100Mhz když se vypne turbo a nechá se to běžet na non-turbo vcore. Když na ně kompnu hodně dobrech chladič dycahvične se plazej někde na 4,5Ghz při hroznejch provozních vastnotech. Takže pokud máš fakt kus co dá 4,5Ghz pod 1,4v tak pořeš chlazení a nech ho tak.
Z mejch FX co jsem měl při 1,35v dal 4 Ghz jeden z 7mi... jeden... Takže buďto jsem byl extrémě unlucky nebo vy jste šíleně lucky. Teď tu mam FX6350 2 kusy. Jeden pro 4Ghz potřebuje 1,412 v a druhej 1,375v. Jsou to ty typické CPU co nedaj stable ani + 100Mhz když se vypne turbo a nechá se to běžet na non-turbo vcore. Když na ně kompnu hodně dobrech chladič dycahvične se plazej někde na 4,5Ghz při hroznejch provozních vastnotech. Takže pokud máš fakt kus co dá 4,5Ghz pod 1,4v tak pořeš chlazení a nech ho tak.
- oneb1t
- Začátečník

pokud to bere na fx-8350 ty to vetsinou daj (maj 1.3-1.4V v zakladu pro 4Ghz)
ostatni modely jsou na tom hur a horni limit pro realnej provoz s chladicem kterej neni drazsi nez ten procesor je nekde okolo 4.2-4.6Ghz na 1.45-1.5V
ostatni modely jsou na tom hur a horni limit pro realnej provoz s chladicem kterej neni drazsi nez ten procesor je nekde okolo 4.2-4.6Ghz na 1.45-1.5V
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

JJ, tohle přesně +- odpovídá mejm zkušenostem. A ne fankerova 4,5Ghz 1,3v.oneb1t píše:pokud to bere na fx-8350 ty to vetsinou daj (maj 1.3-1.4V v zakladu pro 4Ghz)
- housefucker
- Nováček

-
čus tak jsem si koupil 8350 upgrade z q6600 měl jsem ho na 3.3 Ghz a maximus formula jo to byly časy
kamarád mi doporučil tento cpu mám na něm vodníka je to celkem ok battlefield 4 jede jako po másle kolem 80 - 100 fps mám 7970 Ghz edition na plný s vyhlazováním v mulťáku a i všechny ostatní hry jdou super podle mě je to super akorát si moc nevím rady s oc mám M5a99x evo r2.0 chtěl jsem sabretooth ale nakonec jsem usoudil že to nemá cenu prohloupil jsem ? ještě ji můžu vrátit o výbavu mi ani nejde jo a ddr mám náký kingstony měli by jít na 2400 Mhz ale nějak se mi nedaří je taktnou kámoš právě povídal že to má nějaké tlačítko že se to samo vohulí ale nevím kde díky za rady jsem celkem nezkušený u formuli jsem dal pouze crazy a hrál jsem
díky za rady moc těm násobičům u amd nerozumím taky mě celkem překvapilo že je v biosu kurzor
asi si tento pc nechám i5 je jen o trošku lepší navíc tohle má 8 jader do budoucna to bude podle mě ok také si to myslíte ? už končím sorry za spam 
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

1. Návodů na taktování AM3+ je tuna.
2. Sabertooth má velkou výhodu v 5 ti letý záruce, na to je jeho cena sakra OK.
3. Budoucnost FX architektury neni jistá vůbec, a HW se nekupuje do budoucna, to se nikdy neosvědčilo.
4. Dosta paměti na 2,4Ghz neni vůbec sranda a na AM3+ se ti to ani nemusí podařit. Člověk co nedovede taktovat ani CPU by se o to neměl pokoušet.
2. Sabertooth má velkou výhodu v 5 ti letý záruce, na to je jeho cena sakra OK.
3. Budoucnost FX architektury neni jistá vůbec, a HW se nekupuje do budoucna, to se nikdy neosvědčilo.
4. Dosta paměti na 2,4Ghz neni vůbec sranda a na AM3+ se ti to ani nemusí podařit. Člověk co nedovede taktovat ani CPU by se o to neměl pokoušet.