Výběr nařachaného kompaktu.
- LukášST
- Začátečník
-
Re: Výběr nařachaného kompaktu.
Bože, na jaký je to focený?
Měl jsi tam nahulákat klidně maximální ))
Tohle je pecka.
Měl jsi tam nahulákat klidně maximální ))
Tohle je pecka.
- crashPC
- Mírně pokročilý
To je focený na ISO100.... Když se to umí, vypadá to lépe. Nedělejte z toho zrcadlovku, ty jsou dneska ještě někde jinde. A vůbec, tu máte galerii aj s popiskama při jakejch parametrech se to fotilo:
http://www.dpreview.com/galleries/revie ... ew-samples
http://www.dpreview.com/galleries/revie ... ew-samples
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- arach
- Začátečník
-
lukasst: eh co je na tech nocni jako pecka, dyt to ma foceny na dlouhej cas na iso 100....
otestuj ten fotak z ruky bez stativu vecer na isa 1600 a vejs, nejlip do rawu bez nejakyho NR (jestli se na tom vubec da nr nastavovat...)
ty fotky co mas vejs me prijde ze tam je aplikovanej hodne hodne argresivni NR
otestuj ten fotak z ruky bez stativu vecer na isa 1600 a vejs, nejlip do rawu bez nejakyho NR (jestli se na tom vubec da nr nastavovat...)
ty fotky co mas vejs me prijde ze tam je aplikovanej hodne hodne argresivni NR
- crashPC
- Mírně pokročilý
Jo, opravdu. Bohužel jsem měl z nepochopitelnýho důvodu přepnuto na JPEG. Zejtra mám na Kladně odpolední, tak snad najdu cestou domů něco zajímavějšího k focení. Tohle jsou ale ty momenty, kdy na to kompakt dojíždí. Pokud je situace paradoxně extrémně přívětivá, nebo extrémně těžká, zrcadlovka začne tvrdě utíkat s kvalitou. Chťa nechťa.
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
a hlavně sem nasol fotky v plným rozlišení, ať máme do čeho šťourat
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
- crashPC
- Mírně pokročilý
Nechcete rovnou RAW, ať se nemusím matlat s tím, jak je to processované a málo šumu, moc šumu, moc doostřené atd?
- arach
- Začátečník
-
no jasne ze raw
- crashPC
- Mírně pokročilý
Tož TADY ...
- arach
- Začátečník
-
mnojo 1600 iso a je to priserny je to holt pidicip no
- crashPC
- Mírně pokročilý
Když jsi neviděl situaci, nemůžeš soudit nic. Na delší ohnisko to má objektiv světelnější o dvě stopy, než leckteré jiné stroje, včetně Sony RX100. Tak by bylo fér to porovnat s tím, jak ty jiné stroje fotěj na ISO 6400 (aby měli stejnou expozici). PAK SE MŮŽEM POBAVIT nad tím, jestli je to opravdu hnusné, nebo ne! Je to zbytečné, porovnávat ISO na ISO. Takhle ten stroj nefunguje. Tenhle foťák těží z toho, že se často na takovou citlivost nedostaneš. Kdo to nepochopí, bude samozřejmě prskat.
Každopádně pokud jde expozice nad 1/20s, tak prostě foťák s menším snímačem chťa nechťa na to taky dojíždí. Další věc je umění fotografovo. Když se umí, tak lidi jen mlaskaj.
Já tedy fotograf nejsem. Z té denní fotky lahve při ISO 6400 je jasně vidět, že z toho něco vykřesat lze. Každopádně Tvůj názor ctím, osobně si myslím, že za většími snímači je taky dobrá "magie", a obecně jsou samozřejmě lepší. To jim nelze upřít. Otázka tedy je, co fotograf dělá, a jak stroj používá. Jsou chvíle a situace, kdy to lepší prostě není. Asi tak, jako není lepší kaviár než řízek. Tuplem ne k bramborovému salátu...
Každopádně pokud jde expozice nad 1/20s, tak prostě foťák s menším snímačem chťa nechťa na to taky dojíždí. Další věc je umění fotografovo. Když se umí, tak lidi jen mlaskaj.
Já tedy fotograf nejsem. Z té denní fotky lahve při ISO 6400 je jasně vidět, že z toho něco vykřesat lze. Každopádně Tvůj názor ctím, osobně si myslím, že za většími snímači je taky dobrá "magie", a obecně jsou samozřejmě lepší. To jim nelze upřít. Otázka tedy je, co fotograf dělá, a jak stroj používá. Jsou chvíle a situace, kdy to lepší prostě není. Asi tak, jako není lepší kaviár než řízek. Tuplem ne k bramborovému salátu...
- arach
- Začátečník
-
ze se nedostanes na iso 1600 ? : -) v ty tme tam byl sum i na iso 80 videt...bohuzel aps-c kompakty uz jsou hodne drahy no
ale to je jedno, fotak to spatnej neni za ty penize, jen musi bejt dost svetla, a myslim ze si s tim zafotis suprove...
ale to je jedno, fotak to spatnej neni za ty penize, jen musi bejt dost svetla, a myslim ze si s tim zafotis suprove...
- crashPC
- Mírně pokročilý
Tu otázku plně nechápu. Tvrdím, že se zrcadlem za stejnou cenu musíš o dvě ISO stopy vejš než s tímhle. To znamená, že když budeš se zrcadlem a seťákem fotit na ISO 1600, tak já s tímhle kompaktem budu fotit na ISO 400, nebo 320. A v tom je ta síla, a začnou se dít VĚCI.
Ano, v RAWu je vidět šum i od APS-C. Ano, i na ISO100 je tam poznat rozdíl, že kompakt s menším senzorem šumí víc. To byla prostě daň za velikost, která se snižuje lepším sklem. Tady není o čem. Jednoznačně ho mám "menšího". Jen tvrdím, že za dané finance jsou situace (já fotím jinak než v noci), kdy je toto lepší než zrcadlo v dané cenovce, nedejbože starší modely. Můžem si třeba popovídat o tom příšeří, nebo o makru. se seťákem Tě chci vidět, jak ostříš od 1cm s hloubkou ostrosti pod 1cm. Zkrátka všechno má své. Kdybych to dokázal nosit, tak beznadějně šetřím na FullFrame. Jenže nenosím, tak jsem vybral něco, co nosit budu. Nejlepší foťák jest ten, kterej máš u sebe na focení...
Ano, v RAWu je vidět šum i od APS-C. Ano, i na ISO100 je tam poznat rozdíl, že kompakt s menším senzorem šumí víc. To byla prostě daň za velikost, která se snižuje lepším sklem. Tady není o čem. Jednoznačně ho mám "menšího". Jen tvrdím, že za dané finance jsou situace (já fotím jinak než v noci), kdy je toto lepší než zrcadlo v dané cenovce, nedejbože starší modely. Můžem si třeba popovídat o tom příšeří, nebo o makru. se seťákem Tě chci vidět, jak ostříš od 1cm s hloubkou ostrosti pod 1cm. Zkrátka všechno má své. Kdybych to dokázal nosit, tak beznadějně šetřím na FullFrame. Jenže nenosím, tak jsem vybral něco, co nosit budu. Nejlepší foťák jest ten, kterej máš u sebe na focení...
- arach
- Začátečník
-
na full frame setrit nemusis, takovy fuji x-e2 by ti asi stacilo, kdyz ses na kompakty : -)))
no ja sem proti temhle hybridum co umej vsechno a nic poradne, ale pro lidi jako ty to plne staci a nerozporuju ti to
jen sem byl zvedavej jak moc je to spatny na malicko vyssi iso no...
no ja sem proti temhle hybridum co umej vsechno a nic poradne, ale pro lidi jako ty to plne staci a nerozporuju ti to
jen sem byl zvedavej jak moc je to spatny na malicko vyssi iso no...
- Riku
- Začátečník
A jak je na tom ta G15 s rychlostí ostření? Měl jsem v ruce nějakej ultrazoom a to bylo otřesný, kámoš má Sony NEX-7 a to taky není teda žádnej zázrak, na to kolik to stojí prachů.
Vůbec nějak postrádám smysl kompaktů s výmennými skly. Blbě se to drží, blbě se to ovládá, do kapsy to člověk stejně nedá a kvalita fotek nic moc teda. Jediný co se mi na tom strašně líbí je seriový snímání 10sn/s.
Vůbec nějak postrádám smysl kompaktů s výmennými skly. Blbě se to drží, blbě se to ovládá, do kapsy to člověk stejně nedá a kvalita fotek nic moc teda. Jediný co se mi na tom strašně líbí je seriový snímání 10sn/s.
PS5 | LG OLED CX55
- arach
- Začátečník
-
tak to vis ze to nebude jako zrcadlo s nejakym rychlym objektivem, ale nemusis se tahat s kilem a pul v ruce
obrazove jsou drazsi kompakty jako je treba to fuji plne srovnatelny, ne-li lepsi nez levny zrcadlo s levnym objektivem
ale cenove to uz vychazi i draz, platis tam za maly rozmery
obrazove jsou drazsi kompakty jako je treba to fuji plne srovnatelny, ne-li lepsi nez levny zrcadlo s levnym objektivem
- Smith
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Zrovna X-E2 stojí jako pokročilá zrcadlovka... tam se ta kvalita (lepší než low-end DSLR) docela očekává.arach píše:obrazove jsou drazsi kompakty jako je treba to fuji plne srovnatelny, ne-li lepsi nez levny zrcadlo s levnym objektivem
Osobně o nějaké bezzrcadlovce přemýšlím (jako doplněk k DSLR)... Fuji se mi líbí, ale jejich ceny už moc ne.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
- crashPC
- Mírně pokročilý
arach: Ne, vůbec nejsem na kompakty, a svým způsobem to nestačí. Musel jsem po zrcadle hodně zatnout zuby. Mám jen problém s nošením. Zrcadlo prostě musíš brát s tím vědomím, že jdeš fotit. Nebereš ho ssebou pomalu na hajzl. A přestože fotím málo, a radši žiju než fotím, mnohem častěji se mi naskytne k focení něco nenadálého, než krajinka, která "počká". Zrcadlo jsem měl, a právě s tímhle mě zklamalo. Jednou třeba zase bude, ale člověk se k tomu musí naučit nějak postavit, a vybrat si správně. Právě ten správný výběr je podle mě následek učení se ze špatného výběru. Učení stojí peníze...
ISO 1600 a 3200 bylo ještě donedávna nejvyšší hodnota nastavitelná v zrcadlovce nižších cenových kategoriích, kde už to bylo se šumem právě tak na kraji. Technologie ale zas o kousek poskočila. Dělají se snad i fullframe kompakty, ale jak psal Riku, pak mi to nedává smysl, když to nejde strčit do kapsy. Je to celé kýč. Pořádné tělo je pořádné tělo.
Riku: lepší se to. Některé kompakty nabízí i zrcadlovkové fázové ostření, takže se blýská na lepší časy. Můj G15 je asi takto rychlej:
https://www.youtube.com/watch?v=CKvtje_B9sQ
Je potřeba zesílit zvuk, aby bylo slyšet ostření - kdy začne, a kdy skončí. Natáčel jsem to mobilem, kterej po otočení se do neosvětlené chodby už měl úplnou tmu (abych nasimuloval ostření za horšího světla)
Novější model, by to měl zvládat asi o třetinu rychleji. A toto je ještě model bez fázového ostření. Tedy si myslím, že tady kompakty pokročily. Na sporty to ale ještě být nemusí dostatečné. Otázka kontinuálního AF, ještě jsem to na ničem nezkoušel...
Smith: Co Tě na tom láká? Mě to pořád nejde do hlavy. Když už na to musí bejt bágl, nějak mi uchází, proč chtít menší, veskutečnosti za ty peníze horší...
ISO 1600 a 3200 bylo ještě donedávna nejvyšší hodnota nastavitelná v zrcadlovce nižších cenových kategoriích, kde už to bylo se šumem právě tak na kraji. Technologie ale zas o kousek poskočila. Dělají se snad i fullframe kompakty, ale jak psal Riku, pak mi to nedává smysl, když to nejde strčit do kapsy. Je to celé kýč. Pořádné tělo je pořádné tělo.
Riku: lepší se to. Některé kompakty nabízí i zrcadlovkové fázové ostření, takže se blýská na lepší časy. Můj G15 je asi takto rychlej:
https://www.youtube.com/watch?v=CKvtje_B9sQ
Je potřeba zesílit zvuk, aby bylo slyšet ostření - kdy začne, a kdy skončí. Natáčel jsem to mobilem, kterej po otočení se do neosvětlené chodby už měl úplnou tmu (abych nasimuloval ostření za horšího světla)
Novější model, by to měl zvládat asi o třetinu rychleji. A toto je ještě model bez fázového ostření. Tedy si myslím, že tady kompakty pokročily. Na sporty to ale ještě být nemusí dostatečné. Otázka kontinuálního AF, ještě jsem to na ničem nezkoušel...
Smith: Co Tě na tom láká? Mě to pořád nejde do hlavy. Když už na to musí bejt bágl, nějak mi uchází, proč chtít menší, veskutečnosti za ty peníze horší...
- arach
- Začátečník
-
smith: jojo, presne, taky o tom uvazuju k 6D, obcas me to dost se.e se s tim tahat, ale spis uvazuju o x100s, dalsi pokladnicku s vymenejma sklama bych asi uz nezkous
crash: no porovnej si vahu treba smithova 5dIII a e-x1/2, pak se s tim jdi tahat na nejakej hike treba
crash: no porovnej si vahu treba smithova 5dIII a e-x1/2, pak se s tim jdi tahat na nejakej hike treba
- crashPC
- Mírně pokročilý
arach: no, asi máš pravdu. To jsou ty zkušenosti. Já mám síly dost, a když už "něco beru", přijde mi, že je jedno co tahnu. Chápu, že se jedno kilo umí pronést, ale ještě se mi to jako nezkušenýmu nezdá. Ono se to pak obrací, když to musíš držet. Ale když to taky nedoneseš, je to ten samej případ jak u mě s kompaktem.
- Smith
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Nechci se zbavovat DSLR, jen chci jako doplněk něco, co budu nosit pořád u sebe (tak jak teď nosím nebo mám v autě Canonet)... nebo do situací, kde je DSLR nevhodná (třeba lyže). Otázka je, jestli je bezzrcadlovka to nejvhodnější...crashPC píše:Smith: Co Tě na tom láká? Mě to pořád nejde do hlavy. Když už na to musí bejt bágl, nějak mi uchází, proč chtít menší, veskutečnosti za ty peníze horší...
...no a nebo právě X100s. Jenže to je zas cca 27k a to je za kompakt víc než dost. Proto mě tak láká bezzrcadlovka s palačinkou.arach píše:smith: jojo, presne, taky o tom uvazuju k 6D, obcas me to dost se.e se s tim tahat, ale spis uvazuju o x100s, dalsi pokladnicku s vymenejma sklama bych asi uz nezkous
Jen tak o tom občas přemýšlím... ale má to čas, teď musím v první řadě investovat do DSLR do náhrady za prodanou Sigmu 70-200/2,8.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]