Nedostatency vykon Gelid Tranquillo rev1 ? Zahada

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Jimmiatus
Nováček
Nováček

Nedostatency vykon Gelid Tranquillo rev1 ? Zahada

Příspěvek od Jimmiatus »

Ahoj,
potreboval bych pomoci s rozlustenim jedne zahady. Phenom II X4 B55 (odemknute 2 jadro (tusim, ze Phenom II X2 555 BE), pretaktovane na 3600) jsem nahradil Phenomem II 820 BE. Na stock chladici jede 820tka v poho, dosahnu i stabilnich 4Ghz, samozrejme, je to pomerne hlucne. Pokud jej ale nahradim svym puvodnim chladicem Gelid Tranquillo rev1, procesor odmita bezet na vyssi frekvenci, nez je ~800Hz. Pritom pretaktovana odemknuta B55 jede s timto chladice v poho.

Proc k tomu muze dochazet?

Teorii mam nekolik:
1/ Gelid chladic jsem spatne upnul (nezda se mi to ale jako moc pravdepodobne, ptz se mi to takto stalo 2x a kdyz ho stejnym zpusobem upnu na tu B55, tak je vse v poradku)
2/ vsimnul jsem si, ze "zakladna" Gelid je o par milimetru uzsi nez stock chladice a nepokryva celou plochu procesoru, muze to byt tim, a chladic tudiz nestiha? Napriklad kvuli spatnemu/nekvalitnimu primontovani heatsinku? Upozornuji, ze do heatsinku jsem nesahal.
3/ neco je spatne v Biosu (take ale nepravdepodobne, i kdyz necham default nastaveni a vypnu C&Q. problem pretrvava, jakmile nasadim stock chladic, vse jede jak ma.

Napada vas jina pricina? Pripadne jake reseni krome odtratenni heatsinku a napastovani zevnitr (ci jak se tomu nadava) a koupeni noveho - tentokrat padnouciho - chladice?

Predem diky za pomoc.
Naposledy upravil(a) Jimmiatus dne pon 25. lis 2013, 18:48, celkem upraveno 1 x.
Jds1cz
Začátečník
Začátečník

Re: Nedostatency vykon Gelid Tranquillo rev1 ?

Příspěvek od Jds1cz »

Zdravim mam sice Gelida rev.2 ale,jedine co mne napada je že se deformuje deska a někde něco hůř kontaktuje.Ta 1rev. se upíná za ten rámeček že?.
Něco jako počítač doma mám!!!!. :)1,2,3,4,5....
Jimmiatus
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jimmiatus »

Ji, instalace je docela porod. Co nechapu je, ze na jiném procesoru s víceméně stejnou spotřebou funguje vše jak ma...
Jimmiatus
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jimmiatus »

Nějaký další nápad?
ifkopifko
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ifkopifko »

1. Pre istotu: Dal si na CPU dosť teplovodivej pasty? Podľa mňa by aj bez pasty mal chladenie ako tak zvládnuť, ale pre istotu... Aké teploty dosahuje so stock chladičom (idle a load) pri normálnej frekvencii, a aké s tým Gelidom (síce len pri 800MHz).

2. Napadá ma len, že by BIOS z nejakého dôvodu predpokladal nefunkčný vetrák a preto podtaktoval procesor pre istotu. Neviem kam pripájaš vetrák čo je na tom Gelide, a či je to 4-pin alebo 3-pin, ale napadá ma jeden test. Nasaď ten Gelid na CPU ale vetrák pripoj do nejakého iného konektora ako pre CPU_FAN. Do konektora pre CPU_FAN pripoj vetrák stock chladiča a skontroluj frekvencie CPU. Nič iné ma momentálne nenapadá.
CPU: R7 7700 COOLER: Endorfy Fera 5 MB: ASUS B650M-E RAM: 2x16GB DDR5 VGA: Asus GTX 1060 3GB OC HDD: Samsung 980 Pro 1TB + Crucial MX500 1TB + WD Red 6TB PSU: Seasonic Focus GM550
CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H
Jimmiatus
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jimmiatus »

Ad 1. Teplovodive pasty davam dost (je to typ od Noctua), akorat na pokryti te plochy heatsinku cpu. Na ty teploty jeste kouknu.

Ad 2. Gelid ma svuj vetrak se 4 piny. Zkusim vyzkouset tvuj napad, ale neocekavam nejaky jiny vysledek, ptz ten chladic - stejne nainstalovany a zapojeny - na te B55 jede. Kazdopadne diky za napad:)

Jeste jsem si vsimnul jedne veci. Podle ruznych for by mela byt voltaz 980tky mezi 1.3 - 1.4V. BIOS ale ukazuje 1.450V. Neni to na default moc?
Jeste muzu zkontrolovat, jestli treba neni nejaky pin ohnuty, i kdyz nevim, zda by to melo tento efekt. Ale kdyz jsem to kontroloval, vse vypadalo ok.
ifkopifko
Začátečník
Začátečník

Re: Nedostatency vykon Gelid Tranquillo rev1 ? Zahada

Příspěvek od ifkopifko »

Zohnutý pin (alebo iná vada CPU) by to byť nemal, lebo ako píšeš, so stock chladičom ide všetko bezchybne.
CPU: R7 7700 COOLER: Endorfy Fera 5 MB: ASUS B650M-E RAM: 2x16GB DDR5 VGA: Asus GTX 1060 3GB OC HDD: Samsung 980 Pro 1TB + Crucial MX500 1TB + WD Red 6TB PSU: Seasonic Focus GM550
CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H
Jimmiatus
Nováček
Nováček

Re: Nedostatency vykon Gelid Tranquillo rev1 ? Zahada

Příspěvek od Jimmiatus »

Tak jsem provedl test, doporuceny Ifkopifkem, a nic... Koupil jsem i novy vetrak na chladic, ale porad nic. Zahada pretrvava...
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“