Záchrana disku a dat

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Arathorn
Začátečník
Začátečník

Záchrana disku a dat

Příspěvek od Arathorn »

Zdravím, než začnu, chci se omluvit za zakládání nového tématu, asi tuším že se podobné téma řeší často. K věci.
Dnes po připojení externího disku Verbatim 320 GB naběhlo chybové hlášení: chyba dat (cyklická redundantní kontrola). Disk jsem zkoušel několikrát připojit i na různých pc i na linuxu (ubuntu). Bez úspěchu. Někde jsem se dostal k programu hd tune a ten mě po skenu řekl, že je zhruba 10 % disku zničeno (bylo tam hodně červených čtverečků :() dále zkouším chkdsk z příkazového řádku a to zatím probíhá (cca 8 hodin). Máte prosím radu jak z disku dostat cenná data? Je to zálohovací disk, takže je to docela důležité.
CPU: Intel Core i5-4670K // CPUFAN: GELID Solution Tranquillo // MB: GIGABYTE GA-Z87-HD3 - Intel Z87 // RAM: Crucial Ballistix Sport 16GB (2x8GB) DDR3 1600 // GPU: MSI N770 TF 2GD5/OC // HDD: Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB // SDD: Samsung 840 EVO 128GB // PSU: Seasonic S12II-520 520W // Case: Zalman Z12 PLUS // OS: Windows 8 x64
CZECHYa
Začátečník
Začátečník

Re: Záchrana disku a dat

Příspěvek od CZECHYa »

Nepovedlo se ti při posledním odpojení nějak nestandartně odpojit externí disk?

Zkusit projet disk přes Testdisk, Filerecovery či Easyrecovery a doufat v obnovu alespoň části dat. Disk je s největší pravděpodobností kaput. :(

Každopádně porušil jsi základní podmínku zálohování a to mít data duplikovaná na více místech, záloha pouze na jednom místě bohužel není zálohou, ale pouze odkladištěm a nejsi nijak chránět proti výpadku/poškození/odcizení disku. Důležitá data je ideální mít na 2-3 místech minimálně, klidně mít i jeden disk s daty uložený mimo místo bydliště, protože tě vykradou a data máš stejně v háji...
Core i5 8600K, MSI 5700XT Gaming, Asus Strix Z370-G, 2x8GB Corsair DD4 3200, Noctua NH-D15S, NZXT H400, Schiit Magni 2U + Schiit Modi 2U + Beyerdynamics DT 880 Pro (600ohm), LG LG 27GL850 + AOC 27G2U
Arathorn
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Arathorn »

Pokud si vzpomínám, tak disk byl posledně vyjmut standartně a poté se již nepoužíval.
Programy vyzkouším, díky. Nejprve ale budu muset počkat než dokončím chkdsk. Potém napíšu co to provedlo.

Data mám zálohovaná na více místech, problém je však v tom, že vlastně nevím co všechno je na tomto disku. Jistě vím že tam nejsou pro mě důležité fotky, ale spíše veškeré filmy, hudba, instalačky apod. (takže "relativně" nic závažného, přesto to.....).
CPU: Intel Core i5-4670K // CPUFAN: GELID Solution Tranquillo // MB: GIGABYTE GA-Z87-HD3 - Intel Z87 // RAM: Crucial Ballistix Sport 16GB (2x8GB) DDR3 1600 // GPU: MSI N770 TF 2GD5/OC // HDD: Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB // SDD: Samsung 840 EVO 128GB // PSU: Seasonic S12II-520 520W // Case: Zalman Z12 PLUS // OS: Windows 8 x64
Arathorn
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Arathorn »

Tak po dokončení chkdsk (což trvalo skora 2 dny) disk stále nefunguje. Opětovně jsem použil program hd tune a ten mi po zhruba 3 hodinách chroustání zdělil že je 60 % sektorů na disku v háji. Použil jsem doporučený program Getdataback a usmálo se na mě štěstí. S jeho pomocí jsem se dostal téměř ke všem datům z nichž asi 10 % procent bylo porušených, ale i tak tento prográmek zachránil hodně souborů. skoro 250 GB z celkových 300. Disk zřejmě půjde spát do křemíkového nebe a tímto bych vlákno uzavřel.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“