Acer 6530G výměna MXM II, sekne se při startovaní OS

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
jakuceli
Nováček
Nováček

Acer 6530G výměna MXM II, sekne se při startovaní OS

Příspěvek od jakuceli »

Zdravím pánové,
mám dotaz ohledně NTB Acer 6530G, zřejmě nešetrným používáním (přehříváním) mi začala odcházet grafická karta, proužkoval se obraz až nakonec jen černá obrazovka. Tak jsem hledal a hledal až jsem přes net v ČR koupil grafickou kartu nVidia MXM II GeForce 8600 DDR2 512MB. Původně jsem tam měl ATI Mobility Radeon HD 3650 256MB, jakožto "velký znalec" jsem si myslel že prostě MXM II je MXM II, ale mám problém ze spuštěním. Vrazil jsem ji tam, obraz naskočil, bios jde prohlížet, pomocí startovacího CD v DOSu, že můžu pohybovat, ale jakmile se začne startovat systém tak se při přebliknutí jakoby na plochu (zároveň se má zobrazit kurzor) sekne a je černá obrazovka, i CTRL+ALT+DELETE nejde, proste zamrzne, to samé dělá při spuštění Mini XP z HBCD, a při instalaci WIN XP se také kousne. Co jsem se dočetl tak asi tento NTB tuhle kartu nepodporuje a v BIOSu kde je nějaké to info, konkrétně řádek "VGA Bios version:" je prázdný. Otázká zní kde je problém? :-) Může být problém jenom v grafice nebo i něco na desce?
Také jsem slyšel o Whitelistu v biosu, dá se prý nějak možná oddělat a mohlo by to teoreticky jít, ale na té jedné stránce co se tím zabývá jsem nenašel nic o remove whitelist vga, apod.
Do NTB jsem nahrál nejnovější BIOS 3303, dokonce i nějaký odemčený, ale tam nevím co co znamená.

Děkuji za každou odpověď ;-)

//edit Wilik - presun z grafik
tridem
Začátečník
Začátečník

Re: Acer 6530G výměna MXM II, sekne se při startovaní OS

Příspěvek od tridem »

Hlavná chyba môže byť, výmena ATi za NV, lebo bios NB musí podporovať danú VGA a samotné nabehnutie do biosu neznamená jej podporu. V biose sa jej určujú napetia a frekvencie, preto v ňom ide, lebo v ňom beží len v 2D. Pri inštalácii W XP sa viacej zaťažuje...
V akom bode sa sekne inštalácia winu?
Pôvodná inštalácia sa sekne aj kôli konfliktu HW a ovládačov, predpokladám, že pôvosný OS bol inštalovaný s ATi...
PC:CPU:delid i5 3470@3,9/4,1GHz+2×CLU+Gelid Tranq. rev.2, MB:Asrock Z77Pro3, VGA:Gainward GTX750Ti GS2@1,4/6,7GHz+CLU+AC AcceleroMonoPlus, RAM:4×4GB 1,3@1,8GHz/cl9, PSU:Seasonic M12II-520, CASE:Zalman Z1+3×AC F12/400ot, SSD:Crucial BX100/250GB, HDD:S.Bar 7200.12 1TB, WiFi:TendaW302P(pci), LCD:19"Philips 190C(1440×900), OS:Win10, DVD/RW:lg
Book1:Asus A9Rp:Core2DuoT5300(2×1,73GHz-0,975V),2×1GB,60GB ata 5400ot,WiFi Edimax,WinXPh
Book2:Acer Aspire E1-410 white:ADATA Premier Pro SP600 128GB+4GB ram,Win7
jakuceli
Nováček
Nováček

Příspěvek od jakuceli »

Aha, no puvodni win byl instalovan s ATI, ale nechapu ze nejde start pres mini XP. Instalace se sekne: Nejdriv se pta boot jesli chci spustit instalaci, stísknu libovolno klavesu, zacne kopirovani ovladacu, pak preblikne obrazovka na cernou (prave neco ohledne VGA, bych rekl) a pc zamrzne, ted si nevzpominam ale myslim ze blika v levo nahore carka, a nic konec.
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

A nedelal se ten samy model s nvidii? Zkusil bych naflesovat bios z nej.
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 7800XT Nitro+ | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
jakuceli
Nováček
Nováček

Příspěvek od jakuceli »

No to nevim, co jsem videl ten nejakej seznam tak tam byli jen atiny, nejsem sí jist. Ohledne toho biosu nechapu jak? Jako z ceho naflashovat? A koho?
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

No jestli se nedelal ten samy model notebooku akorat s nvidii... Pak by mel jit stahnout bios na nej a naflasovat na tvuj notes puvodne s atinou.
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 7800XT Nitro+ | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
jakuceli
Nováček
Nováček

Příspěvek od jakuceli »

To nevim, ale na strankach vyrobce je jen jeden bios. Je novejsi nez co jsem tam, ale nejede to snim :-(
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

zkus nejakej linux,nebo treba windows 7,problem muze bejt v tech windowsech,to instalujes z nejakyho recovery partu z hdd? mozna ma v sobe jen drivery pro ati,ty notebookovy winy jsou dost orezany
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
jakuceli
Nováček
Nováček

Příspěvek od jakuceli »

No zkusit to můžu, ale nemyslím si že by to bylo k nečemu. Instaluji normálně ofiky Win XP Profesional SP3. A nefunguje ani start bez HDD přes Hirens Boot CD (windows mini XP). Paměti RAM jsem prohazoval, zkoušel třeba jen na jednu pak na druhou a nic. Jestli jak tu někdo psal ta grafika v DOSu jede OK na 2D a potom se má přepnout na 3D tak bych věřil spíše tomu, že v BIOSu je problém.
jakuceli
Nováček
Nováček

Příspěvek od jakuceli »

Linux nefunguje, chtělo by to upravit BIOS, umíte někdo přepsat ID hardwaru VGA v NTB biosu? Šel by tam třeba hodit jinej BIOS? Třeba z 6930g?
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

nemuzes nahrat jinej bios,to vubec nezkousej,nejspis to vubec nepujde a pokud to projde,urcite to ntb zabije nadobro
Trady
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trady »

Aspire 6530G - MXM-II, HD 3470, HD 3650, HD 4570, HD 4650, Failed Upgrade to 9600M GT

Zkus počíst tady, tipuju ze na tvuj ntb nvidii nenaroubujes.

http://forum.notebookreview.com/acer/39 ... cards.html
Trady
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trady »

Popř tady

http://forum.notebookreview.com/acer/39 ... ost7049597

PS: hledal sem ti i modnuty bios a nikde nic.
jakuceli
Nováček
Nováček

Příspěvek od jakuceli »

Ahoj, ty jo děkuji moc za tvůj čas. Bohužel jsem taky pozjištoval, že to nepůjde. Prej, že ten BGA čip má nějaký rozměry a ty čísla rozměrů jsou obsaženy někde v nějakým tom kódu v BIOSu (teď nevím jestli v NTB nebo VGA) a ty jsou prostě nekompatibilní takže bohužel. Musím si koupit jinou kartu :-(

Díky moc všem
Trady
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trady »

Mrkni na ty odkazy, tam jsou MXM karty co do tveho pujdou bez problemu
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“