AsRock P67 proffesional series fatal1ity - ve zvuku lupe

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

AsRock P67 proffesional series fatal1ity - ve zvuku lupe

Příspěvek od Mtss »

Zdravim,
pred par dny mi odesla Auzen X-Fi bravura a byl jsem nuce prejit na integrovanou zvukovou kartu. Rikal jsem si, ze mi integrovana zvukovka bude stacit, protoze z pc mam opticky kabel do receiveru, takze nejake neduhy nekvalitnich koncovych clenu zvukovky me nemusi trapit stejne tak jako nemusim resit vselijake pazvuky zpusobene rusenim v pc, ale...

Bohuzel integrovana zvukovka mi tezce pije krev od prvni minuty pouzivani. Ukazalo se ze ve zvuku lupe, praska, jakoby preskakuje... pripada mi to jakoby zvukovka jela lehce na jine modulacni frekvenci jak receiver a nemohlo se to spolu dohodnout (jako kdyz je skrabanec na CD a obcas v to jakoby preskoci)

kdyz hraju nejakou hru, nebo koukam na nejaky serial, tak je mi to celkem jedno, ale hudba se proste poslouchat neda. Dnes jeste pro me bylo posledni kapkou zjisteni, ze ani ve VLC nejde dat spdif passthrough, takze ani nahravky v DD, nebo DTS nejdou pustit bez zprzneni.

Je to nejaka bezna vada realtek zvukovek, nebo je to nejaka specialita meho kusu? neda se to nejak resit pres software? zkousel jsem ovladace original na CD i novejsi na strankach asrocku. Taky jsem zkousel v nastaveni systemu volit jinou vzorkovaci frekvenci prenosu ale bohuzel mi receiver neukazuje v cem to do nej leze, takze ani nevim jestli to prepinani vubec funguje. Bohuzel at jsem zkousel co jsem zkousel tak zvuk bez jakekoliv zmeny.

Receiver nema HDMI, takze bohuzel vytahnout zvuk z graficke karty nemuzu...

Pokud si mam koupit zvukovku tak jakou? Me se u bravury hrozne zamlouvalo, ze umela v realnem case kodovat do DTS, takze fungoval i prostorovy zvuk z her... Bohuzel zvukovka se uz neprodava.
Nejaky tip?

Matess
PC:Intel Core i7 3770k, AS-Rock P67 Professional, Kingston HyperX 2x4GB Ram DDR3 1600 dual channel, 240GB HyperX, R9 290, Seasonic X-660W, 3x Acer 22", LG BD-RE GGW-H20L, Harman/Kardon AVR2000, Inifinity Kappa 7.2i
NAS + KODI: A4-5300, 6GB Ram, 4x4TB WD Green via Adaptec 3405 Raid 5
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: AsRock P67 proffesional series fatal1ity - ve zvuku lupe

Příspěvek od dohnalik »

Mám takové tušení, že by to mohl způsobovat jitter...optický (toslink, normální optiku samozřejmě nemyslím, to je špička, ale ta se používá jen v profi sféře) přenos je nejhorší možný digitální audio přenos jaký existuje, je hodně nekvalitní a hodí se maximálně tak na tahání 256kbps mp3 do receiveru za 3k Kč. Pokud je tam moc jitteru, tak už to receiver nezvládá svou PLL smyčkou obnovovat a vyskakují mu vzorky. Tohle určitě nejde řešit SW cestou.
1. zkus jinou vzorkovací frekvenci ve woknech (doporučuju 44.1 a 48 zkusit, 48khz by neměla dělat žádný problém), jestli to pomůže.
2. pokud ne, tak stáhni asio4all, nainstaluj, stáhni jriver (nebo foobar), nastav jeho výstup na ASIO té zvukovky a zkus...bude se to sypat přímo do zvukovky bez windowsu, pokud to bude dělat i potom, tak není chyba v SW, ale v HW a dá se to řešit jen jinou zvukovkou.
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

jinou vzorkovaci frekvenci jsem zkousel, ale bohuzel beze zmeny. Zkousel jsem i tahat zvuk misto optikou tak koaxialnim spdif. asio4all jeste vyzkousim...

Co se tyka kvality prenosu zvuku a tvemu srovnani s mp3... mas nejaky lepsi zpusob jak dostat zvuk z pc ven? protoze ani ta bravura, ktera mela velmi dobry OZ na vystupu, tak nemela tak dobry zvuk jako kdyz jsem to vytahl digitalne.
PC:Intel Core i7 3770k, AS-Rock P67 Professional, Kingston HyperX 2x4GB Ram DDR3 1600 dual channel, 240GB HyperX, R9 290, Seasonic X-660W, 3x Acer 22", LG BD-RE GGW-H20L, Harman/Kardon AVR2000, Inifinity Kappa 7.2i
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Já používám jeden z nejlepších způsobů...asynchronní galvanicky izolované USB, to se ale receiveru netýká. Pokud máš možnost propojit koaxem tak doporučuju koax, je mnohonásobně lepší než optika.

Problém optiky je v přijímačích a vysílačích, které jsou zkrátka nekvalitní, protože je to levné. Mají ohromnný jitter, to je časový posun vzestupných a sestupných hran, který může být determinitiscký (ten nepředstavuje až zase tak velký problém pro moderní obvody), ale hlavně náhodný, což je ohromný problém...řečeno pro normálního člověka, obdélníčky si tam skáčou jak chcou.
Receiver chytne tento SPDIF signál a pomocí matematiky z něj vymlátí nosnou frekvenci...a pokud je ta zajitterovaná a skáče si jak chce, tak to značně zhoršuje zvuk. V tvém případě to snad dokonce způsobuje i výpadky.
Ve skutečnosti je to samozřejmě trochu složitější, DSP v receiverech obsahují asynchronní sample rate konvertory, které opět matematikou převzorkují tento signál na hodiny které jsou v receiveru, aby mohly být aplikované různé algoritmy efektů a dekodována zakodovaná data jako DTS. Nicméně ani tento obvod neumí zázraky a datový jitter zůstává problémem.

A abyste si nemysleli, že si vymýšlím...mám naměřeno:
jitter optického S/PDIF: 1000-15000(!) ps
jitter koaxiálního S/PDIF: do 150ps, při použití dobrých přijímacích obvodu klidně 50ps
jitter isynchronního USB: kolem 3000-3500ps
jitter asynchroního USB: v mém případě při použití velice kvalitních oscilátorů asi 0,1ps :)
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

mas nejak zdokumentovan tvuj system? Docela by me to (ikdyz zatim jen informativne) zajimalo.

btw: HNY!
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Tobě taky.
Co myslíš zdokumentováno?
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

no nikdy jsem o nicem takovem jeste neslysel a mas v podpisu ze se jedna o DIY... tak jsem zvedavy :)
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

https://lh5.googleusercontent.com/-zjee ... 175248.jpg
Tohle je momentálně jediná dokumentace, mimo schématu a návrhu PCB :)

To nalevo je můj asynchronní DAC a napravo kompletní asynchronní stereo zvukovka. Tu teď čeká krabička atd...DACan je prototyp, krabičku nedostane :D
DAC je WM8741 čip s diskrétním výstupním filtrem
Zvukovka je dualmono AD1955 + CS5381, oscilátory crystek (jeden vyjde na cca 650 Kč), 4 vrstvé PCB, 0,5GHz osmijádrový MCU kombinovaný s 64bitovým DSP a FPGA pro přenos dat přes USB, kompletní galvanické oddělení samozřejmostí. Výsledkem je zatím tohle: http://postimg.org/image/8kjevcuql/full/ zkreslení THD někde kolem 0,0002%, THD+N pak 0,0005%, ale očekávám ještě zlepšení, není to úplně vyladěné.

Jinak právě vyvíjím další DAC, viz http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?pid=288586#p288586

Dostáváme se ale OT a to bych tu nerad, musel bych mazat sám sebe, takže kdybys měl dotaz k tomuto, tak SZ :)
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

tak pokracuju ve svem problemu...

kamarad mi pujcil SB Live! 5.1... je na ni takovej dlouhej 38pin konektor a podarilo se mi z toho konektoru vytahnout spdif. Propojil jsem to do receiveru a je to uplne stejne... lupe v tom vesele dal. (testovana jak optika, tak koax)

Jeste me ale napadlo, ze mam na notebooku taky opticky spdif, tak zitra zkusim do receiveru hrat z notebooku.

Soucasne s tim ale zkusim jeste jiny receiver...

Zacinam mit podezreni na nejaky hloupy hw problem v pc. Rikam si jestli ta auzen x-fi bravura je spatna, nebo jestli se u ni ten problem jen neprojevoval jinak.

edit: zacalo to delat pri vymene cpu i7-2600k za i7-3770k
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

z notebooku jede zvuk jako vino... z pc vesele lupe dal nezavisle na pouzite zvukove karte.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“