Problém se streamem 1080p přes Gigabit ethernet z NASu

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Volibear
Nováček
Nováček

Problém se streamem 1080p přes Gigabit ethernet z NASu

Příspěvek od Volibear »

Zdar,

mám nový NAS synology ds213j s diskem WD Red 4TB, s NASy nemám žádnou zkušenost, tento je můj první. Problém je, že když pouštím na notebooku (macbook air 2012, zhruba 3m, kdyz z NASu kopiruju film do notebooku jede rychlosti 50-56MB/s) z NASu film v 1080p dochází dejme tomu každých 10-15min k pixelaci (rozkostičkování obrazu), jinak kvalita je perfektní. Na NASu mám nízké vytížení jak CPU(4%), tak RAM(10%), nemám v tu dobu žádné přídavné moduly spuštěné jako mail server atd. Kdykoli ale pouštím ten samý film v 1080p na desktopu (který je 0,5m od NASu a routeru) tak vše jede perfektně, zápis do NASu jede na hranici 70 MB/s (max zápis. rychlost NASu) a čtení 100MB/s. Všechny kabely jsou cat5e, router je dlink dir645.

Chci se zeptat, jak tento problém vyřešit? Někde na netu jsem se dočetl, že jumbo frame povolení by možná pomohlo, ale můj router to nepodporuje, alespoň jsem to nikde nenašel, ani v dokumentaci, ani v nastavení. Dále mě napadlo vyměnit kabeláž za cat6, ale v kabalech podlě mě moc rozdíl není a jestli to není overkill pro domácí sít.

Příjde mi to divné, jelikož jsem skoro všude četl, že 1080p stream pomocí gigabit wired ethernetu je bezproblémový na rozdíl od wifi.

Všechny rady jsou vítány!

Linky na komponenty:
NAS
http://www.czc.cz/synology-ds213j-disc- ... 98/produkt
HDD
http://www.czc.cz/wd-red-efrx-4tb/136359/produkt
Router
http://www.czc.cz/d-link-dir-645/100621/produkt
Omal
Začátečník
Začátečník

Re: Problém se streamem 1080p přes Gigabit ethernet z NASu

Příspěvek od Omal »

Měnit kabeláž za cat 6 nemá smysl. Na obou je zaručena 1 Gb/s na 100 metrů a 10 Gb/s na 55 metrů (nebo 37 metrů, záleží na prostředí).

Zkontroluj ve vlastnostech adaptéru, jestli je rychlost linky opravdu 1 Gb/s. Ale na stream by měla stačit i rychlost Fast Ethernet.

Jak to streamuješ? Používáš DLNA?
Volibear
Nováček
Nováček

Příspěvek od Volibear »

Ano, na macbooku vidím připojení 1Gb/s, to samé na NAS, to samé na desktopu.

DLNA, jestli myslis medialni server, tak nepouzivam.

Poustim to tak, ze pres macbook se pripojim k serveru smb:\\192.168.0.109\xxx\yyy\zzz , vidím to jako místo v síti, poté pouze spustím, ve VLC.

Prijde mi to celkem zvlastni, protoze presouvani souboru a vsechno jede perfektne a svizne, a 1080p by to melo hrave zvladat, nevim proc mi to jde pouze na desktopu bez problemu, na iphonu bez problemu take, ale na tom notebooku to rozkostickovani po 15min (interval) se deje, nechapu to.

Update:

Právě jsem updatoval firmware routeru, NASu na nejnovější, problém přetrvává.
Update VLC, kodeků.
Zkousel jsem vymenit za jiny kabel, problem pretrvava.

Update 2:

Nainstaloval jsem jiný přehrávač Mac Media Player a vypadá to, že zatím to jde v pořádku, tam, kde se dříve obraz rozkostičkoval vypadá v pořádku, uvidím později.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

AFAIK to souvisi s tim, ze VLC ma defaultne malou cache a Apple ma nejak nesikovne udelany cteni pres sit. Pomaha (pry) zvysit cache - Nastaveni ( Vse, ne jednoduche ), Vstup / Kodeky a dole je volba Mezipamet souboru (ms).
Volibear
Nováček
Nováček

Příspěvek od Volibear »

N_o_c_l_a_f píše:AFAIK to souvisi s tim, ze VLC ma defaultne malou cache a Apple ma nejak nesikovne udelany cteni pres sit. Pomaha (pry) zvysit cache - Nastaveni ( Vse, ne jednoduche ), Vstup / Kodeky a dole je volba Mezipamet souboru (ms).
Tak jsem zmenil co si rikal ze 100ms (default) na 6000ms a jede to OK uz i v tom VLC, takze diky.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“