CPU s podobným výkonem jako HP ProBook 4525s

Vše kolem srovnání a rad s nákupem procesorů.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

m2krat
Nováček
Nováček

CPU s podobným výkonem jako HP ProBook 4525s

Příspěvek od m2krat »

Ahoj, potřeboval bych poradit s CPU a grafikou pro nenáročnou sestavu. Do teď jsem využíval ntb AMD Turion II Dual-Core Mobile Processor P540 (2.4 GHz, 2MB L2 cache) a ATI Mobility Radeon HD 5470.

viz interlink.tsbohemia.cz/notebook-hp-probook-4525s-15-6-led-p540-4gb-640gb-ati-hd5470-s-512mb-dvd-rw-ls-wifi-bt-cam-linux_d111471.html

Na ntb odešl deska tak jsem se rozhodl složit si něco vlastního jen na stůl s podobným výkonem a za minimální cenu. Disk bych použil z ntb a do budoucna koupil SSD. Občas si zahraju WorldOfTanks, jinak filmy, dokumenty, internet, úprava fotek a videa. Pc nebudu asi moc vypínat, bude sloužit i jako "servr" pro přístup z tabletu a telefonu.

Co třeba Intel Pentium G3220 s integrovanou grafikou? Libí se mi malá spotřeba a nízká teplota a cena je taky OK.
blystar
Začátečník
Začátečník

Re: CPU s podobným výkonem jako HP ProBook 4525s

Příspěvek od blystar »

Pokud nemáš dedikovanou grafickou kartu, tak na té integrované si myslím, že nerozjedeš nic :) .. Pokud chceš levnou sestavu, tak jdi do některého APU od AMD, trinity/richland .. nebo si trošku připlať a pořiď si KAVERI, které bude brzy v prodeji. Integrovaná grafika v těchto APU už má nějaký smysl.
blystar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od blystar »

Jinak pokud by jsi měl PC čistě na office věci bez hraní her, tak by ti to pentium mohlo stačit.
Burys14
Nováček
Nováček

Příspěvek od Burys14 »

Na tvoje účely by bylo ideální některé z 65W čtyřjádrových AMD APU (pokud ti jde o spotřebu a chceš si občas něco zahrát a stříhat video). K tomu paměti alespoň 1600MHz do dualu a desku například tuto http://www.gigabyte.cz/products/page/mb ... hd3rev_30/
m2krat
Nováček
Nováček

Příspěvek od m2krat »

Dedikovanou grafiku bych asi nechtěl, co jsem koukal tak mě cenově vyjde líp integrovaná. Ale nechám si poradit. Nechci na tom být s výkonem hůř než na tom ntb a nechci za to moc utrácet :roll: . Je fakt že AMDčka topí při zátěži, ale já to moc zatěžovat nebudu. Na druhou stranu když koupim Intel tak můžu do budoucna dokoupit dedikovanou grafiku pokud bude potřeba a budou finance navíc.
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

já bych už rovnou zainvestoval do A8-6500, budeš mít univerzál, něco na tom taky zahraješ a bude od toho pokoj, navíc dedikovaná grafika pro stroj co se nemá moc vypínat není to pravé ořechové, v idle budeš o 20W níž s integrovanou, ale když pořídíš pentium tak ta iGPU v něm nerozjede skoro nic.

nějakou FM2+ desku a 1866MHz RAM a máš to vyřešený, TDP 65W je totiž i s celkem slušnou integrovanou grafikou, spotřeba toho APU ve full loadu nebude ani 100W, v idle záleží na komponentech a hlavně účinnosti zdroje, ale mezi 30-40W to tak bude
Naposledy upravil(a) ArgCZ dne pon 13. led 2014, 10:36, celkem upraveno 1 x.
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
blystar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od blystar »

Nedávno jsem stavěl PC, bez OS jsem se vešel do 6.500,-Kč, na nižší detaily na tom bylo hratelné naprosto všechno.

Dal bych tam APU
http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=A8-6500

Deska záleží co všecko tam potřebuješ, jestli ti stačí pár USBček, dva disky, nebudeš dělat OC .. deska co postoval kolega předemnou je OK .. USB 3.0, sata 6gb/s
http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=GA-F2A88XM-HD3

RAM postačí 4GB hyperx blu 1600MHz *
http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=hyp ... hz+xmp+2x2

pokud budeš chtít časem větší výkon GPU části, můžeš dokoupit dedik. graf do DualGraphic, jen je třeba si pohlídat, které tam můžeš dát .. potom ti pracují dohromady integr. + dedik.

zdroj ti bude stačit i méně výkonný, 300W max .. SSD bych tam časem dal Samsung EVO 120GB (250GB ideal)

---
* pohlídej si v biosu nastavení RAMek, zjisti si něco o XMP a nastav si je na 1600MHz
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

ArgCZ píše:ale když pořídíš pentium tak ta iGPU v něm nerozjede skoro nic.
To je samozřejmě lež, já na intel HD dohrál crysis a dokonce sem na něm hrál i MP GTA IV, fps okolo 35, na ultra low.

Pokud uživatel nehodlá nějaký upgrade do budoucna, tak APU, pokud chce časem výkon, tak určitě intel.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
blystar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od blystar »

Jo a pokud plánuješ k tomu pentiu dokoupit grafickou kartu, to mi přijde taky jako špatnej nápad :) Když už tak alespoň i3,i5 na hraní .. A hraní na graf. jádře té integr. z pentia, .. špatný nápad :)
blystar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od blystar »

AllowedCry píše:
ArgCZ píše:ale když pořídíš pentium tak ta iGPU v něm nerozjede skoro nic.
To je samozřejmě lež, já na intel HD dohrál crysis a dokonce sem na něm hrál i MP GTA IV, fps okolo 35, na ultra low.

Pokud uživatel nehodlá nějaký upgrade do budoucna, tak APU, pokud chce časem výkon, tak určitě intel.
Ale to si měl nějaký Ičkový procák s vyšší grafikou ne ? Grafické jádro CPU, které zde uvedl zadavatel je podle mě hodně BAD.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Ne, byl to celeron G540.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
blystar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od blystar »

Ultra low, 640x480 ?
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

1024x768.
E// A třeba takový farcry 1 jel krásně na max.
FC2 šel na low a HD rozlišení plynule.
Burys14
Nováček
Nováček

Příspěvek od Burys14 »

350 W Seasonic by mohla být ideální volba. Je dobře sehnatelný, kvalitní a levný. Jinak k té A8 ti nic nebrání časem přidat kartu typu Radeon 7770, nebo i o malinko výkonnější.
Se spotřebou to není tak, jak vypadá. Počítač s AMD FX-6300 (na default napětí taktovaný na 3,8 GHz), Radeonem R9-270, kdy zdroj byl Seasonic 500 W (bronze) mám vyzkoušený, že při prohlížení webu a lehké práci si vezme 50 - 60 W. Při plném vytížení CPU a do toho 3D marku11 byla spotřeba 200 - 300 W průměr kolem 250 W. S A8 se tipuju v lehké práci dostaneš na spotřebu kolem 30 - 35 W. V plné zátěži s 65 W modelem nedáš ani 100 W. a se 100W možná také ne, nebo maximálně lehce přes. Navíc můžeš zkusit podvoltovat.
m2krat
Nováček
Nováček

Příspěvek od m2krat »

Tak koukám že zastánci Intelu tu moc nejsou. :-D Rád bych vycházel z výkonu co jsem měl předtím. Nepotřebuje nic na hry, to je to poslední. Naposledy jsem hrál tak půl rok nazpět. Spíš aby to zvládalo ten zbytek. Takže jak si to poradi stím ostatním než z hrami? Jak jsem psal, nerad bych si pohoršil oproti tomu ntb, nechci do toho moc investovat s tím aby se to dalo i do budoucna trošku upgradovat (určitě koupit SSD - to by mělo urychlit celkově běžnou práci?, výměna procesoru za lepší?, dedikovaná grafika?, dokoupit RAM)

Ten Intel co jsem našel má větší výkon procesoru ale je fakt že ta grafika neni nic super. Když to ale porovnáte s tím co jsem měl?

U AMD koukám spíš po A6-6400K, grafika je min o 1/3 výkonnější, procesor je sice slabší, ale to by se dalo dohnat budoucí koupí SSD disku. Nebo se pletu?
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Zastánci intelu jsou v práci, já sice taky, ale mám čas i na net, zatímco socky (AMD) jsou tu online furt :lol:
joke :)

Jako co do procesorového výkonu, je jasný vítěz Intel, co do grafického zase AMD, volba je na tobě, jaké specifické věci na PC děláš?

E// Jo to už si psal, no pokud hodláš hrát WoT, tak je jedinou alternativou APU, Intel HD tě asi neuspokojí.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

No nevim, WOT je hra silně závislá na výkonu CPU, na to se podle mě prostě AMD nehodí, radši bych vzal intel a koupil si za pět stovek grafiku, něco jako HD4870...
blystar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od blystar »

Jo a jestli máš obavy, aby tvá sestava s APU byla výkonnější než

AMD Turion II Dual-Core Mobile Processor P540 (2.4 GHz, 2MB L2 cache) a ATI Mobility Radeon HD 5470

.. bude mnohonásobně výkonnější ! :D ... OFC ... i s A4 lowest modelem

ještě bych doporučil používat Win 7 pro plnou podporu DX11 a následné jednoduché instalaci SSD disku (pač s XPčkama je provozování SSD dost krkolomné)
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

PKBO: no to by ti poděkoval, HD4870 brala 80W v idle :lol: a vůbec grafiky starší budou brát právě 40-80W při nečinnosti... to nemá smysl

m2krat: A8 je čtyřjádro a výkonem je úplně jinde než ten turion, pokulhává v herním výkonu pro výkonější dedikované grafiky (cca od 3500,- nahoru) ale na běžnou činnost je často blízko i3jek, to pentium má vyší výkon jen ve hrách ve spojení s výkonějším GPU a pár vybraných věcech, fakt bych šel spíše do toho A8-6500 protože ti to vyřeší vše podle mého názoru a nestojí svět
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Arg - tak né každej řeší spotřebu že jo, já si radši připlatim 3 koruny za den než mít hlemýždě :lol:
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“