Smith: No, a kolikpak stojí FF DSLR s dobrým sklem? Kolik musí stát, když to má být menší?
Mi to přijde adekvátní. Za tu cenu člověk nedostává nic horšího. Zrcadlo za 15k s objektivy bych tedy chtěl vidět. Tedy hlavně to, jak jeho veškeré výkony předčí kompakt za 15. Neuvidím je. Takové nejsou... Coool je dnes ILC. Malé předražené verky s nectnostmi jako kompakty, které mají za svou cenu alespoň nějakou důstojnost. Ty lepší ILCs pak stojej stejně jak FF DSLR, takže se člověk vlastně nikam nehne. Některé kompakty plno DSLR i za mírně vyšší cenu samozřejmě drsně předčí. Sic selektivně, v některých aspektech, ale bohužel. Důkazů je na to plno. Stačí zalézt na Flickr a poptat tam fotky z novějších mašin jako Canon SX50 a jiné zajímavé "pavouky". Když pak porovnáš ceny, pochopíš. Tyhle divotvorné stroje kupuje plno majitelů zrcadlovek, kteří si prostě nemůžou dovolit ještě další makrosklo za 15 a Lkové tele za 50k. Ten foťák stojí 10k, a dosáhne až na Měsíc!
U nadcházejících modelů (Canon si zadal patent na 100x zoom) to bude spíš na výřezy
.
Po nějakém tom downsamplingu bude kvalita akceptovatelná. Jsem moc zvědavý, kolik by stálo, kdyby to DSLR mělo udělat lépe. 100k? Opravdu 1:10? Nikomu takové porovnání nepřijde trapné?
arach:
Kde jsme s tím začali, povídej!
Já můžu veškeré Tvé připomínky na nectnosti kompaktů (krom rychlosti AF (tracking), který jsem zmínil dřív) mohu včetně důkazů totálně rozvrátit.
"kompakty za deset rozhodne dobre neostrej"
Ostřej vítečně, ty lepší a novější za cca 0,2s.
"mozna tak kdyz je hodne svetla"
Ostřej za hodně zlého příšeří. Zkoušel jsem to. Dokonce jsem to zkusil natočit. Bohužel se to nepovedlo. Kamera z mobilu už měla totální tmu bez náznaku jediného fotonu, a fotoaparát normálně v téhle tmě zaostří bez "huntingu".
"dalsi vec jako DOF"
Ano, není to dokonalé, ale modely začínající na f/1,4 jsou velmi dostatečné. V makro režimu pak je DoF kolem jednoho centimetru i u mého G15 s f/1,8.
"tracking"
Zrcadla jsou rychlejší, ale na kompaktech to normálně funguje, když nemáš volšový ruce.
"sam uvazuju o nejakym kompaktu k zrcadlovce, ale rozhodne ne o necem za desitku"
Vůbec jsi nepochopil, jak tohle funguje. Dnes jsou k dispozici kvalitní a velmi specifické nástroje. Není jeden stroj nejlepší na všecko. Pochop, ten šmejdský kompakt má na 140mm světelnost f/2,8. Pokud bys použil nějaké levnější sklo, zrcadlo ztratí dvě, tři stopy, bez IS pak pět, šest. Jestli chceš porovnávat 6D s Lkovým sklem, mimojiné s úplně jinými možnostmi a rozsahem (makro + tele vyhraje kompakt), tak se prober. Bavili jsme se o zrcadlovém "protivníkovi" v adekvátní cenové třídě. Ale to Tě asi nezajímalo, máš hlavu plnou sprostých slov a provokací.
Někteří borci se občas online pobaví, ale to je fuk. Fotěj s iPhone, a nepotřebujou na to zrcadlo. Jaké z toho plyne ponaučení? Že můžeš to hustokrutopřísné 6D s Lkem mrsknout někam pod stůl jako podpěrku. Dobrý fotograf vyfotí se vším. To nejsme ani jeden z nás.