Ma smysl koupit DSLR?

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

slaava
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký vlastníte fotoaparát?

Příspěvek od slaava »

Tohle nemas jen v Praze... Kdyz jsem byl minulej rok v Kambodze, tak drtiva vetsina asiatu (korejci, cinani, japonci) tam fotilo pouze tabletem... :?
amd 5800x3d, gigabyte x570 aorus pro, gainward rtx 4090 phantom gs, g.skill 64gb 3600mhz ddr4, corsair mp510 1gb, corsair rm750x, fractal design define 7 compact, win11pro 64bit, samsung odyssey oled g8.
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

já v okolí znám dost lidí co si koupili lowend zrcadlo a seťák s auto módem jim stačí, udělali to totiž kvůli optickému hledáčku
dslr už není o pozérství, to je dneska tablet/telefon, o foťáky už není zájem
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

Ja treba zrcadlo koupil jen kvuli tomu, abych nemel rozmazane fotky svych deti. Coz s kompaktem jsem mel vzdy. Obraz je lepsi, blesk rychlejsi atd. Muzu i fotit v interieru. Krasa
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, WD 1TB Greenline; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Don píše:Ja treba zrcadlo koupil jen kvuli tomu, abych nemel rozmazane fotky svych deti. Coz s kompaktem jsem mel vzdy. Obraz je lepsi, blesk rychlejsi atd. Muzu i fotit v interieru. Krasa
tak tak, mam starou sony a300 (nebo to mam a200 :D ted nevim z hlavy)+setovy objektiv ale fotim "nerozmazane" pokazde :arrow: a hlavne kvalitne
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Don/kotas: to se dá chápat jen do té doby, dokud tam není seťák bez IS a nejsou peníze na novější. Dnes už jsou bohužel všechny stroje znatelně lepší, aj kompakty. Kvalitně to fotí vždy, když je dost světla. Jakmile světlo přestane být, je to problém vždy, a u nestabilizovaných řešení pak tuplem. Pořád ale milionkrát lepší staré zrcadlo, nežli starý kompakt.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

CrashPC: Co máš pořád s tou stabilizací, tu má minimum objektivů včetně seťáků nebo objektivů za 150k.
Naposledy upravil(a) Riku dne stř 15. led 2014, 15:05, celkem upraveno 2 x.
PS5 | LG OLED CX55
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

nojo, ti digicvakači... když není světlo, holt se pořádně prodlouží čas a "stabilizuje se" stativem.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

tak zrovna na decko v pohybu je stabilizace celkem k nicemu : -))
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Don píše:Takove veci bych nikdy s "profi" vybavenim nevyfotil, protoze bych to proste nestihl - skla, filtry, nastaveni fotaku atd.
Představuješ si to moc složitě.
Riku píše:CrashPC: Co máš pořád s tou stabilizací, tu má minimum objektivů včetně seťáků nebo objektivů za 150k.
Který objektiv za 150k nemá stabilizátor?
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

Krkolomně jsem to napsal.. prostě je daleko víc nestabilizovanách objektivů než stabilizovaných.
PS5 | LG OLED CX55
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Riku píše:Krkolomně jsem to napsal.. prostě je daleko víc nestabilizovanách objektivů než stabilizovaných.
To je dáno stářím objektivů... dnes mají téměř všechny nové objektivy stabilizátor. Když se podívu na nová skla Canonu z nedávné doby... 24/2,8 IS, 28/2,8 IS, 35/2 IS, 100/2,8L IS, 24-70/4L IS, 70-200/4L IS ... to jsou všechno fullframe skla do 30k. Když se podívá na APS-C skla, tak tam mají všechna nová stabilizátor.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

A dělají snad špatné fotky ty bez stabilizace? :) U těch s hodně dlouhým ohniskem už je to asi potřeba no ale jinak? Nevím, já jsem amatér jak poleno, mám D3100 a s nestabilizovanou 50kou f1.8g za pár kaček z toho lezou fotky, který podle mě nikdy nepolezou z kompaktu za stejnou cenu (poř. cena dnes cca 12.500,- i s objektivem).. co se týče druhu fotek, které s tím fotím.. fotit makro ani měsíc s tím nechci...

Já prostě nechápu proč se tady pořád řeší kompakt vs dslr..
PS5 | LG OLED CX55
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

- já taky ne :|

..nelze srovnat zrcadlo a kompakt a kdo to srovnává, tak ten to nemá v hlavě v pořádku :)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Riku:
Protože musíš přidávat na citlivosti ISO, a to zvyšuje šum. Pak setup s horším foťákem ale sklem na stabilizaci udělá lepší fotku. Jednoduché počty. Plné tři stopy. To je ISO 800 vs 6400 v náročnější situaci. Nevím jak pro koho, pro mě jsou tři stopy hodně.

kotas: proč by to nemělo jít srovnat? S nastupující technologií to vypadá, že jedinej rozdíl už zůstanou jen ty vyměnitelné objektivy. Všecko ostatní se začne rovnat.
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

Riku píše:A dělají snad špatné fotky ty bez stabilizace? :) U těch s hodně dlouhým ohniskem už je to asi potřeba no ale jinak? Nevím, já jsem amatér jak poleno, mám D3100 a s nestabilizovanou 50kou f1.8g za pár kaček z toho lezou fotky, který podle mě nikdy nepolezou z kompaktu za stejnou cenu (poř. cena dnes cca 12.500,- i s objektivem).. co se týče druhu fotek, které s tím fotím.. fotit makro ani měsíc s tím nechci...

u takhle svetelnejch skel je stabilizace celkem k prdu, kdyz za ni priplatis xx tisic...3100 s 50/1,8 je super, dobra volba :-)

85/1,2 nebo 135/2 od canonu ji nemaj, a jsou to co se tyce opticky kvality jedny z nej objektivu...

to sami od sigmy 35/1,4 nebo ted nova 50/1,4 ji taky nemaj, a 35/1,4 strci elkovyho canona do kapsy
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Riku píše:A dělají snad špatné fotky ty bez stabilizace? :)
To rozhodně ne... stabilizátor se hodí, ale jen na určité situace. Stativ to jistí... :)
crashPC píše:Riku:
Protože musíš přidávat na citlivosti ISO, a to zvyšuje šum. Pak setup s horším foťákem ale sklem na stabilizaci udělá lepší fotku. Jednoduché počty. Plné tři stopy. To je ISO 800 vs 6400 v náročnější situaci. Nevím jak pro koho, pro mě jsou tři stopy hodně.
A kolik takových situací je... je sice pěkné, že díky stabilizátoru udržíš 3x delší čas... ale se ti rozmaže to před tebou, tak je ti stabilizátor k ničemu.
ISO 6400? no problem...
crashPC píše:kotas: proč by to nemělo jít srovnat? S nastupující technologií to vypadá, že jedinej rozdíl už zůstanou jen ty vyměnitelné objektivy. Všecko ostatní se začne rovnat.
Blbost... co velikost snímače?
arach píše:85/1,2 nebo 135/2 od canonu ji nemaj, a jsou to co se tyce opticky kvality jedny z nej objektivu...

to sami od sigmy 35/1,4 nebo ted nova 50/1,4 ji taky nemaj, a 35/1,4 strci elkovyho canona do kapsy
Obecně se dá říct, že pevná skla jsou výborná... a nové Sigmy jsou perfektní. 35/1,4L už je nějakých 15 let starý objektiv, tak ani nepřekvapí, že nová Sigma je lepší.
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

smith: velikost snimace a taky procesor co to zpracovava, ff snimac s procesorem v crashove divotvornym UZ by byl asi jako dat do dvouapultunovyho range roveru 30 konovej motor....

a vubec je to celej ekosystem zrcadlovek od dob analogu kterej si firmy jako canon, nikon budujou x desetileti, to proste nejde srovnavat
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Smith:
U mě je těch situací hodně. Fotím v nekontrolovaných podmínkách. Venku, u někoho, momentky a tak podobně.
Ano, někdy je stabilizátor k ničemu, jindy zas ne. Delší ohniska a horší světelné podmínky, to není nic, co bych skoro denně "nepotkal". Je potřeba, aby to stroj měl, jinak zrovna v té nejdůležitější chvíli selže. Pak nastává velké zklamání, u jiné techniky, která Tě nepodrží pak třeba i smrt...

Velikost snímače? Co s ní máš? To už jsme probírali. Prodávají se až do velikosti FF, tedy irelevantní. Canon G1X je docela slušnej, a brzo přijde nástupce. V mnoha situacích velikost snímače vynahradí velmi světelné sklo. Sklo má vždy větší sílu než snímač, pokud jde o kresbu, světlo a citlivost.

arach: V lepších kompaktech má Canon naprosto ty stejné procesory jako v DSLR. Mimo jiné.... :mrgreen:
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

Když chceš flame DSLR vs kompakty máš to mít :lol:

Dole jsou v tý recenzi jsou fotky.
http://www.digineff.cz/art/fo-ky/canon-g1x-recenze.html
http://www.digineff.cz/art/recenze/cano ... t-g15.html

Když se na to podívám v plným rozlišení tak mi připadá, že to je focený mobil. :D
PS5 | LG OLED CX55
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

ne nemaj, canon ma ted ve ff digic 5+, kterej je treba proti digic 4 a 5 xx krat rychlejsi
1dx ma treba dva chipy v sobe

shrnuto, nikdy neodstanes nejrychlejsi elektroniku v kompaktu s nejlepsim snimacem a nejlepsi optikou, to zustane domenou velkejch ovf nebo zrejme v budoucnu evf....
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“