Plná pamět ram + přehřívání
Moderátor: Don
- vojcecek
- Nováček
-
Plná pamět ram + přehřívání
Ahoj, mám notebook Toshiba satelite a660. Zhruba před měsícem jsem měnil harddisk komplet přeinstaloval windows. Ale i po přeinstalaci mám neustále zaplněno 75% paměti ikdyž mám programy po spuštění skoro všechny zakázané, tudíš nevím čím tu pamět mám plnou. Další věc jsou teploty v ntb, když jsem si stáhnul sensorview tak mi to při běžném prohlížení internetu píše následující hodnoty : procesor - 70 C, GPU- 60 C. V čem si myslíte že je problém a jak ho řešit ? Díky za odpověd
- PKBO
- Moderátor
Re: Plná pamět ram + přehřívání
No a kolik máš RAM a co v task manageru ? Taky ti dost možná bere RAM integrovaná grafika a případně stránkovací soubor
- vojcecek
- Nováček
-
mám 4gb a ve správci uloh mi to ukazuje pořád viužitou pamět 3gb a víc. Ale když byl ten notas novej, tak jsem měl využitou třeba jen okolo 1 gb. Taky je ten počítač chvílema hrozně pomalej, asi kvůli přehřívání.
- pilarius
- Začátečník
Dej sem screenshot celé záložky Procesy ze Správce úloh.
Jaký Windows jsi nainstaloval? Verze a varianta (př.: Windows 7 Ultimate, 64bit).
PKBO: Stránkovací soubor žádnou RAM nebere.
Jaký Windows jsi nainstaloval? Verze a varianta (př.: Windows 7 Ultimate, 64bit).
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
- PKBO
- Moderátor
pokud máš nastaveno místo disku ukládat do RAM tak jako při SSD tak snad jo ne ?...pilarius píše:Dej sem screenshot celé záložky Procesy ze Správce úloh.
- vojcecek
- Nováček
-
Windows mám home premium 64. Nevím jak se sem dávají obrázky . Ale ted jsem přišel na to že když mám otevřené třeba 4 záložky v Chromu tak to číslo využití paměti u jednotlivých záložek celkem rychle roste takže z 2gb se to za chvilku vyšplhá mnohem víc a chrome mi tak zabírá klidně půlku operační paměti. U jedné záložky bylo 510 245 Kb . to je nějak moc ne ?
- pilarius
- Začátečník
PKBO: Teď vůbec nevím, o čem mluvíš, každopádně stránkovací soubor je funkce Windows, která jakoby rozšiřuje RAM o místo v rámci jím vytvořeného souboru na disku. Systém ho využívá pro ukládání "nadbytečných" dat z RAM, se kterými dle jeho "názoru" nebude třeba tolik pracovat. Polopaticky tak RAM zvětšuje (víc místa, ale mnohem pomalejšího).
vojcecek: Nahraj ho jinam a dej sem odkaz. Jo, je to hodně, nejspíš vadná instalace. Zkus to přeinstalovat, nebo přejdi na jiný klon - Chromium, Comodo Dragon, novou Operu.
vojcecek: Nahraj ho jinam a dej sem odkaz. Jo, je to hodně, nejspíš vadná instalace. Zkus to přeinstalovat, nebo přejdi na jiný klon - Chromium, Comodo Dragon, novou Operu.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
- PKBO
- Moderátor
pilarius, ano stránkovací soubor dělá to co píšeš, nicméně máš možnost jej zakázat a tudíž vše půjde jen z ramky, to je vhodný udělat když máš dostatek paměti a využíváš SSD jelikož tím prodlužuješ jeho životnost - byla by to jedna z možností kde se teda ztrácí RAM, ale to neni příklad vojceceka, kterému evidentně způsobuje problém prohlížeč.
Takže bych zkusil třeba firefox, jestli ti to nevyhovuje tak přeinstaluj chrome, můžeš tam mít nějakej dementní doplněk co ti to zbytečně vytěžuje...
Takže bych zkusil třeba firefox, jestli ti to nevyhovuje tak přeinstaluj chrome, můžeš tam mít nějakej dementní doplněk co ti to zbytečně vytěžuje...
- vojcecek
- Nováček
-
https://imageshack.com/i/0fe58wp ted to jak na svinu ukazuje málo, protože jsem zavřel chrome a začal znovu, otevřeno je 5 záložek, tak nevím proč je tam chrome zobrazen asi 10krát.Nemůže to tak vytěžovat třeba Adblock ?
- PKBO
- Moderátor
To je normální,AD Block mam, taky mě bere chrome s pár záložkama 900mb... nejvíc žerou stránky jako Facebook a podobně, tak můžeš zkusit vyzkoušet jinej prohlížeš, nebo přikoupit více RAM...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- pilarius
- Začátečník
PKBO: Ztrácí RAM? Pořád nechápu. Správce úloh nezapočítává stránkovací soubor do kapacity paměti RAM. Co se týče SSD - osobně neznám nikoho, kdo má jen SSD a nemá HDD. V PC stránkovací soubor vypínám, pokud má alespoň 8 GB RAM, pokud má RAM méně, zapínám ho, ale nastavuju ho na HDD. Windows si ho defaultně zapíná, takže i kdyby ho správce úloh započítával, tak tam po nové instalaci bude.
vojcecek: Chrome a klony prostě vytvářejí samostatné procesy na záložky apod. V něčem to je dobré, v něčem zase ne. Ano, mohou to dělat i pluginy v něm. Osobně nevidím důvod používat Chrome, protože mi každý z jeho klonů přijde alespoň v něčem lepší. Každopádně problém je u tebe teda v něm.
vojcecek: Chrome a klony prostě vytvářejí samostatné procesy na záložky apod. V něčem to je dobré, v něčem zase ne. Ano, mohou to dělat i pluginy v něm. Osobně nevidím důvod používat Chrome, protože mi každý z jeho klonů přijde alespoň v něčem lepší. Každopádně problém je u tebe teda v něm.
- vojcecek
- Nováček
-
Chrome se mi nechce měnit, ještě jsem nenašel jiný prohlížeč který by mi vyhovoval. no to je jedno stejně je pamět od toho aby byla využitá a ničemu to nevadí ne ? Primární problém jsou u mě vysoké teploty komponent. S tím nemám zkušenosti tak co doporučujete, otevřít, vyčistit a vyměnit ty teplovodivý pasty ?
- pilarius
- Začátečník
Jo, problém to není.
Pokud to zvládneš, tak určitě.
Pokud to zvládneš, tak určitě.
- PKBO
- Moderátor
Pilarius nerozumíme si - defaultně je samozřejmě na disku, ale můžeš ho vypnout a v tom případě jdou operace přes RAM - to se prostě dělá s SSD a velkou RAM.
Psal jsem že to může být problém a aby to zkontroloval, jednat nenapsal konfiguraci a také to v čem se hrabal a klidně to prostě mohl před časem vypnout... ale je to bezpředmětný protože problém má prostě v prohlížeči.
Vojacecek, pokud tě to v ničem neomezuje tak to řešit nemusíš, prostě až si budeš chtít něco zapařit tak vypni prohlížeč jestli to nestačí, přikup ram, nebo změň prohlížeč..
Psal jsem že to může být problém a aby to zkontroloval, jednat nenapsal konfiguraci a také to v čem se hrabal a klidně to prostě mohl před časem vypnout... ale je to bezpředmětný protože problém má prostě v prohlížeči.
Vojacecek, pokud tě to v ničem neomezuje tak to řešit nemusíš, prostě až si budeš chtít něco zapařit tak vypni prohlížeč jestli to nestačí, přikup ram, nebo změň prohlížeč..
- orgasmic
- Začátečník
-
Kdyz nainstalujes novy Win, tak mas kolik pouzito z RAM?
Myslim bez instalace dalsich programu.
Mas origo Win?
Myslim bez instalace dalsich programu.
Mas origo Win?
Asus Rog Strix G18
- vojcecek
- Nováček
-
ok díky všem, snad až to otevřu tak to dám zase dohromady
- PKBO
- Moderátor
Jinak 70 C na CPU a GPU je naprosto ok, jestli je to v loadu, load do 80 ani neřeš...
Můžeš to vyluxovat, koupit si chladící podložku a jestli jsi zručnej tak to i přepastovat...
Můžeš to vyluxovat, koupit si chladící podložku a jestli jsi zručnej tak to i přepastovat...
- vojcecek
- Nováček
-
Ještě dotaz , když stahuju torrenty třeba přes bitlord tak se mi začně komp sekat pořádně, někde jsem četl že tyhle downloadery dohromady s Eset antivirem dělají promlémy, má někdo zkušenost ?
- pilarius
- Začátečník
Je to možné, zkus vypnout štíty.
Osobně používám už léta uTorrent a Avast (+ Comodo Firewall). Nikdy jsem se s takovým problémem nesetkal.
Osobně používám už léta uTorrent a Avast (+ Comodo Firewall). Nikdy jsem se s takovým problémem nesetkal.
- vojcecek
- Nováček
-
Takže abych sem napsal nějaké výsledky toho snažení. Dneska jsem akorát vzal vysavač a brůtálně na plný výkon vysál všechny otvory noťasu. A výsledek? Teploty klesly o 15 stupnů a notebook vůbec neni slyšet že běží- předtím to hučelo jak když se u toho fénuju . Takže se nebojte a pravidelně luxujte, rozdíl je rozhodně znát !!!