Dotaz na záruku ohledně pixelů
Moderátor: maXXmilian
- Bouner
- Začátečník

-
Dotaz na záruku ohledně pixelů
Dobrý den, vlastním monitor fujitsu sl23t-1. Přibližně po týdnu mi odešel 1 pixel v právé části. Pixel svítí světle modře/zeleně zřejmě..jde to blbě poznat, a chtěl bych se zeptat jak je to s reklamací. Bylo mi řečeno že se řídí normou ISO 9241-307 jenže se vtom moc nevyznám. Pixelu si moc nevšímám pokud vyloženě nechci, ani při sledování filmů mi nevadí. Jde mi jen o to že mě alfacomp poslal e-mail kde mi napsal že tohle na reklamaci není a neuznají mi to. Proto se chci zeptat od kolika pixelů, a jakého druhu poškození pixelu se dá monitor reklamovat. Byl bych nerad kdyby mi po roce povyskakovalo těchto potvůrek více no. Ještě se chci zeptat jestli bude vadit při reklamaci že mám 75Hz přes HDMI při 1080p.
Děkuji
Děkuji
- esfilip
- Začátečník

-
Re: Dotaz na záruku ohledně pixelů
Nejsem se jistý ale nějak od 6 a více. Jinak zkus na ten pixel (monitor v tom bodě) zatlačit prstem, je šance že se nahodí zpátky 
- PKBO
- Moderátor

A je taky šance že to tim dojebu ještě víc ? Mam vadnej pixel už od začátku na 46" LCD, na reklamaci to neni, ale jelikož svítí červeně tak mě to občas docela mrzí (mam rád temný filmy)
Nicméně bych to nerad prstovou metodou ještě víc zkurvil
Nicméně bych to nerad prstovou metodou ještě víc zkurvil
- pilarius
- Začátečník

Jestli ti to just vadí a kupovals to přes internet, vrať to v rámci čtrnáctidenní lhůty bez udání důvodu.
Výrobci na to mají vlastní způsoby posuzování toho, jestli to je důvod k reklamaci. Jeden subpixel asi nikdo neřeší, jen snad Samsung měl na to záruku, pokud vím. Tím se ale takový výrobce u toho produktu samozřejmě chlubí, takže to u toho tvého monitoru nejspíš není.
Jestli ti to vadí jen trošku, možná bys mohl zkusit uprosit několikaprocentní slevu.
Co se týče kutilské opravy, můžeš zkusit nějaký software, který rychle střídá barvy na monitoru a přiložit na to místo nahřátý hadřík, třeba se vzpamatuje (mně nikdy nic takového nepomohlo, ale na netu se podobné postupy doporučují).
Výrobci na to mají vlastní způsoby posuzování toho, jestli to je důvod k reklamaci. Jeden subpixel asi nikdo neřeší, jen snad Samsung měl na to záruku, pokud vím. Tím se ale takový výrobce u toho produktu samozřejmě chlubí, takže to u toho tvého monitoru nejspíš není.
Jestli ti to vadí jen trošku, možná bys mohl zkusit uprosit několikaprocentní slevu.
Co se týče kutilské opravy, můžeš zkusit nějaký software, který rychle střídá barvy na monitoru a přiložit na to místo nahřátý hadřík, třeba se vzpamatuje (mně nikdy nic takového nepomohlo, ale na netu se podobné postupy doporučují).
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, AsRock Steel Legend AMD Radeon RX 9070XT 16GB, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM1000x ATX 3.1; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
- Bouner
- Začátečník

-
Nevadí mi to nějak moc, šlo mi spíše o to kdyby se jich objevilo více abych věděl dopředu. Ten software jsem zkoušel včetně mírného tlaku na bod, bohužel bez úspěchu. No pokud se nerozmnoží tak budu rád, pokud ano začnu to řešit hádám se servisem.
Děkuji za odpověd
Děkuji za odpověd
- Mnau
- Začátečník

Co já vím tak vadné pixely a subpixely jsou podle normy ISO 13604-2 Můžeš pročíst tady, není to dlouhé http://www.alfacomp.cz/podpora/iso13406_2.pdf Více méně je to podle tabulky a udává se počet vadných pixelů na 1 milion pixelů plochy, takze jestli tvůj monitor má 1920x1080 tak máš celkem 2 073 600 pixelů a pokud tvůj monitor není deklarovaný jako se 100% zárukou vadných pixelů tak spadáš do třídy II takže ve výsledku je na tvůj monitor tolerováno MAXIMÁLNĚ 4 mrtvé pixely (takže na reklamaci by jsi jich měl mít 5 a víc), nebo 10 subpixelů (na reklamaci 11 a víc), které jsou ovšem rozmístěné všude po monitoru. Pokud by jsi měl vadné pixely a subpixely v clusteru ( plocha 5x5 pixelů ) tak jakmile budou 2 pixely mrtvý na této ploše, máš právo reklamovat, v případě subpixelů jich musí být minimálně 5 subpixelů špatné aby jsi mohl reklamovat (4 subpixely jsou maximum povolené). Jakmile toto nenaplníš tak, bys neměl mít právo na reklamaci. Můžeš to zkusit i tak vyreklamovat třeba budou hodný, ale tohle je podle normy a díky ní jsem úspěšně vyreklamoval monitor za 10k v Alze napotřetí!!!! Kdy mě pánové ze samsung centra přesvědčovali, že ta bílá prosítající rejha o délce několika mm je subpixel a že když si koupim monitor za 10K že je to uplně normální. Takže tak.
CPU: Intel Core i5 2500k CPU Cooler: Noctua NH-C12P GPU: GTX680 MSI Lightning MB: Asus Sabertooth P67
MEM: Kingston HyperX DDR3 8GB 1600 MHz HDD: Samsung 840 PRO 256GB, Seagate 2TB, WDGreen 2TB
SOUND: Asus Xonar D2 + Microlab Solo 6c + Sennheiser PC360 Monitor: Samsung S24A850DW
CASE: Fractal Design Define XL Titanium Grey PSU: Corsair HX750
MEM: Kingston HyperX DDR3 8GB 1600 MHz HDD: Samsung 840 PRO 256GB, Seagate 2TB, WDGreen 2TB
SOUND: Asus Xonar D2 + Microlab Solo 6c + Sennheiser PC360 Monitor: Samsung S24A850DW
CASE: Fractal Design Define XL Titanium Grey PSU: Corsair HX750
- maXXmilian
- Moderátor

Vyrazne proto doporucuji bud kupovat pres internet a vratit, nebo si konkretni kus ktery kupuji nechat predvest.
CPU: Ryzen 5900x + Thermalright Phantom Spirit SE, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth