Vodní chlazení - vybíráme jednotlivé díly

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Vodní chlazení - vybíráme jednotlivé díly

Příspěvek od MaWa »

Podle mě kvalitní výběr. Blok na CPU nějaký máš ? Fitinku máš o jednu navíc než potřebuješ...litr kapaliny stačí.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

jj mám právě ten od Cawedoga :) Jednu fitinku jsem si dal navíc, kdyby třeba byla na jedný vada, tak pro jistotu.. :oops:
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

To určitě nebude vadná žádná :)
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
flakk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od flakk »

Kolik kapaliny bych měl dolit do http://www.alphacool.cz/produkt/Alphaco ... ation.html

Teď mam kousek na 75%, sání je celé pod vodou. Ještě v radiatorech je troška vzduchu (podle zvuku), ale to za pár dní vyběhne
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Čím víc vody, tím méně často nutné dolévání...jinak je to jedno, kolik tam vody bude za předpokladu, že výstup do pumpy je pod vodou, tedy je tam něco nad 50%...
flakk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od flakk »

Zatím jsem spokojen. Ještě mám dotaz ke grafické kartě (R9 290). Když kartu pořádně zatížím, tzn. po několika minutách hraní, tak slyším dost nepříjemný pískot. V idle se pískání nekoná. S otevřenou bočnicí to tipuji na grafickou kartu. Ze zdroje to nešlo ani odjinud z desky. Pokud ze hry vyskočím pomoc alt+tab na plochu, monitor na vteřinu potemní, tak pískot přestane a pak na ploše zase znova.
Tak nevím, jestli sundat blok a zase ho nahodit znova. Nebo kartu reklamovat. S původním chladičem jsem přes ventilátory neslyšel nic, tak nedokážu říct, zda-li problém byl i předtím nebo až teď.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

To je u některých karet bohužel normální (obecně u všech, ne jen u těchto R9), pískají kondíky nebo cívky. Přesně tak jak říkáš, s chladičem to není slyšet, s vodou ano. Montáží bloku to není. Buď reklamovat nebo se s tím smířit... :(
fat4l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od fat4l »

Dobry den prajem ;)

Ja by som potreboval poradit ohladom Vodneho Chladenia.
Konkretnejsie by som potreboval vediet, ktore znacky/firmy(a pokial mozno aj konkretne diely) su kvalitne a dobre. Velmi sa uz v tomto obore neorientujem.

Moja zostava je sice starsia, ale chcem sa zbavit hluku.
CPU socket: amd s939, AMD 64 FX-60 OC.
GPU- Geforce GTX 570/560 Ti(mam obe doma tak budem skusat ktora da viac na vodniku :) ).
MB: DFI LanParty UT NF4 Ultra-D, chcel by som chladit Chip, Klasika NVIDIA nForce4 Ultra.

Potreboval by som:
1. CPU blok, nejaky high end, kedze teplo z daneho CPU je vysoke. Ktore su kvalitne firmy z ktorych vyberat, alebo ak mozte poradite nieco konkretne?
2.GPU full block, inac to iste ako v 1.
3.Chipset blok,inac to iste ako v 1.
4.Ake Hadicky pouzit? Silikonove?
*Ake priemery su naj? 10mm? 12?
5.Ake fittingy pouzit? Rozmery?
6.Ake Cerpadlo pouzit a aky Top? Je Laing DDC 12V DDC-1T Plus + XSPC Top stale ''naj'' ako kedysi alebo su na trhu uz ine, lepsie cerpadla/topy?
7.Aky radiator pouzit? 360mm? Alebo 2x 360? Alebo 360+240? Bude to mat nejaky ucinok(pre danu zostavu) ak pouzijem viac radiatorov? Pokial si dobre pamatam tak je lepsie napajat veltilatory 5V, aby boli tichsie. Bude 1x360mm radiator s 3x12mm ventilatormi napajanymi 5V stacit, ci je lepsie pouzit ich viac?
8.Ktore su Top ventilatory, tiche a ucinne, a pracuju aj pri napati 5V? Su nejake take aj s osvetlenim Led?
9.Aku expansku pouzit? Musi byt vysoka ci staci aj taka mini? Tiez som videl cerpadla spojene priamo s expanskami, oplati sa to, ci ma to nejake extra nevyhody?
10.Je na trhu nejaky dobry regulator ventilatorov? Nejaky s displayom, teplotnymi cidlami atd?

Nejde az tak o cenu, ale o vykon alebo pomer cena/vykon a tiez o hlucnost.
Zijem v UK cize ak niekto poradi kontretne diely/znacky moze vyberat s nasledovnych stranoch, popripade nejakych inych UK stranok?
http://www.watercoolinguk.co.uk/
http://www.overclockers.co.uk/
http://www.specialtech.co.uk/
http://www.thewatercoolingshop.co.uk/
http://www.aquatuning.co.uk/
http://www.candccentral.co.uk/
http://shop.xs-pc.com/

Dakujem pekne vopred.
CPU: Intel i7 4790K 5.1Ghz MB: Asus Maximus VII Formula RAM: 4*4GB Corsair Dominator Platinum 2666CL10 VGA: Palit GTX 1080 SDD: 2x Samsung 840 PRO 256GB(RAID0) + Samsung 850 EVO 500GB PSU: SuperFlower Leadex Platinum 1200W
fat4l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od fat4l »

Poradi niekto pls ?
Potrebujem aspon vediet, ktore su top znacky, ake rozmery hadiciek a fitiniek pouzit, a ktory Top na cerpadlo je naj.
CPU: Intel i7 4790K 5.1Ghz MB: Asus Maximus VII Formula RAM: 4*4GB Corsair Dominator Platinum 2666CL10 VGA: Palit GTX 1080 SDD: 2x Samsung 840 PRO 256GB(RAID0) + Samsung 850 EVO 500GB PSU: SuperFlower Leadex Platinum 1200W
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

Tak myslím, že brzy přejdeš na jiné CPU, protože k těm GK to bude určitě brzda. Buď nový haswell nebo o chlup horší bazarová i5 2500k/3570k s tím se pojí i nová deska.

čerpadlo: Stále je nejlepší Laing DDC 1T ultra + XSPC top jako i jiné topy, případně D5 pro hodně velké okruhy.
fitinky a hadice: nejběžnější jsou 8/11mm pro hodně velké okruhy spíš 13/19mm, čím silnější čerpadlo tím větší hadice. Nej značka je Bitspower, ale i alphacool dělá dobré. Hadice to nevim, Primochill udělá dobrou službu, ale jsou i lepší.
Radiátor: 360mm bude stačit, pokud větráky pojedou i na vyšší otáčky, pokud chceš úplné ticho, chce to ještě o jedno "pole" víc. Na pomalé fany AC Nexxos
Fany: noctua NF-F12, nebo svítící verze od Enermax magma. u těch led, pozor aby na 5V svítili.
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

Na menší okruh bohatě stačí i DDC-1T, co jede na nižších otáčkách. -.-"
Jinak co se CPU týče s Maorem souhlasím. Co se hadic týče tak nejlepší jsou Tygony a dle mého názoru se do nich při menších rozměrech vyplatí investovat. Jinak dobré zkušenosti mám i s levnějšími XSPC.
Co se expy týče, tak bych klidně bral nějakou do 5,25" pozice, kam strčíš i čerpadlo.
Regulátorů je hodně, Scythe dělají dobré, NZXT taky.
Jinak na tvojí sestavu bude víc než stačit 360mm rad. Pokud koupíš větší (TX45 nebo UT60 od Alphacoolu), můžeš jet s ventilátorama na hodně nízkejch otáčkách.
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16" (R7 5800H, RTX3060, 16GB, 2TB) ///
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
Audio: Sennheiser HD650 / Cambridge Audio Dacmagic / Hypa 1 ///
fat4l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od fat4l »

diiikkkk :)

vyberam prave radiator, mam 3 na vyber.

alphacool nexxxos ut60
xspc rx360
EK-Coolstream RAD XTX 360

http://martinsliquidlab.org/2012/04/14/ ... t-summary/
Podla tohoto zrovnania je vyhercom UT60, ale nechcem sa spoliehat len na 1 test. Ma niekto vlastne skusenosti ktory z nich by bol naj, fany planujem mat na okolo 1500 ot.
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

nexxosy vycházi na pomalé fany nejlíp, nemám zrovna žádný test, ale když jsem vybíral rad pro sebe bylo to tak a moc nových modelů od té doby není. 1500rpm ti bude dělat kravál, sám uslyšíš, že max 1000rpm
jinak mám pocit, že pokud nehoníš každý stupeň je situace stejná jako u RAM - poznáš jen větší RAM/radiátor

myslím, že bych šel do toho EK, má odvzdušňovací šroub a to je hodně dobrá věc. Dostat bubliny z radiátoru je nejhorší a tahle maličkost dost usnadní zavodnění.
thorgal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thorgal »

Zdravím,
Potřeboval bych pomoct s regulací stávajícího vodníka tedy hlavně 9 ventilátorů bez PWM (cca 20W) na radiátoru a vodní pumpy (max 18W) nejlépe v závislosti na teplotě vody a možná bych i doplnil okruh o monitorování hladiny vody v expě.
Moje představa je taková, že bych využil buď Aquaero 5 LT nebo dva Power Adjust 2, kde jeden by byl určený pro ventilátory a druhý pro pumpu. Doplněné o dva teplotní senzory na vstupu a výstupu z radiátoru. Přemýšlím i o osazení průtokoměru, který by především hlídal, aby průtok v systému po zregulování pumpy neklesl pod rozumnou mez. Display nepotřebuju, logování dat taky ne. Přemýšlím nakolik by bylo vhodné mít funkční vypínání počítače při poruše pomocí této prodlužky.

To, co mi ale především vrtá hlavou je, zda software Aquasuite dokáže pracovat s více Power Adjust regulátory připojenými přes USB a zda se mohou mezi sebou propojovat přes aquabus nebo všechny musí být připojené do systému pomocí usb a aquabus slouží jen k připojení komponent k Aquaero panelům. Případně jestli by Aquaero 5 LT vůbec zvládlo regulovat dva samostatné okruhy (ventilátory a pumpu zvlášť) nebo by na něm byly jen ventilátory se senzory a pumpa by musela být stejně připojená na vlastním Power Adjust panelu?

Díky
GAME: ASRock Z77 Extreme4-M, Core i5 3570K + EK-Supremacy, 4x8GB Patriot G2 DDR3 + EK-RAM Dominator X4 CSQ + XSPC Memory Side Plate, EVGA GTX 680 SuperClocked + EK-FC680 GTX CSQ, Asus Xonar XD, Kingston HyperX 3K SSD 240GB, Mo-ra 3 + EK-DCP 4.0 + Cawedog Expa Cyclon1, Corsair GS800, 28" Samsung U28D590D, WCPC Case
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

K tomu Poweradjust 2 - už jsem ti odpovídal u nás v diskuzi.

Jinak ze dvou variant Aquaero 5 LT versus dvě Poweradjust 2 Standard bych naprosto jasně volil aquaero LT...dokonce tě to vyjde i levněji než dvakrát poweradjust...
thorgal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thorgal »

Super, díky moc za vysvětlení s Aquabus. Starší verze Aquasuite sice trochu zamrzí, ale pokud běhá pod 64bit Windows 7 a liší se především designem, tak je mi to asi jedno.

Konečně se mi na německých stránkách Aqua Computer podařilo najít anglický manuál k Aquaero 5 LT a těch maximálních 19,8W na jeden kanál, bez rezervy na start ventilátorů a pumpy se mi vůbec nelíbí. Dva kanály mi pojedou "na krev". Abych si ten Power Adjust nakonec nemusel pro pumpu přikoupit. To by pak Aquaero 6 Pro s 30W na kanál a displayem navíc byla rozumnější volba.

Proto jsem raději hledal řešení s Power Adjust 2, který má mít 25W kontinuální zátěže a 48W ve špičce, takže rezerva i při rozběhu ventilátorů a hlavně pumpy je dostatečná. Jen bych asi minimálně jeden potřeboval ve verzi Ultra, aby fungovala autonomní regulace ventilátorů podle externího teplotního čidla.
GAME: ASRock Z77 Extreme4-M, Core i5 3570K + EK-Supremacy, 4x8GB Patriot G2 DDR3 + EK-RAM Dominator X4 CSQ + XSPC Memory Side Plate, EVGA GTX 680 SuperClocked + EK-FC680 GTX CSQ, Asus Xonar XD, Kingston HyperX 3K SSD 240GB, Mo-ra 3 + EK-DCP 4.0 + Cawedog Expa Cyclon1, Corsair GS800, 28" Samsung U28D590D, WCPC Case
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Pokud máš 20W ventilátory a 10W pumpu tak si nejsem jistý, proč by to aquaero LT nemělo zvládnout. Pokud chceš mít jistotu, tak na něj kup heatsink. Nebo overkill - blok :lol:

Já jen stále nechápu, proč místo inteligentního zařízení, jakým aquaero 5 nebo 6 je, chceš utratit víc peněz za "hloupé" zařízení, jakým je poweradjust. Ale tak to už je tvoje rozhodnutí...já bych nad něčím takovým naprosto neuvažoval.
thorgal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thorgal »

Pumpa EK-DCP 4.0 má příkon 18W (tedy alespoň papírově). To znamená 1,5A při 12V. Já mám ověřené, že při napětí 5V si vezme skoro 1,6A a to je vlastně maximum co dá ten mosfet na Aquaero 5. Spolu s ventilátory na radiátoru celkem 38W, ale ventilátory neřeším, protože je případně můžu rozhodit na dvě větve. Pasivní chlazení budu nejspíš potřebovat tak jako tak. A podle tohoto letačku je DCC/D5 k Aquaero 5 připojené přes Power Adjust 2 nejspíš proto, že DDC-1 Plus má taky příkon 18W, D5 dokonce 23W a startovací proudy jsou výrazně vyšší.

Moje úvaha byla taková, že dám raději 2130,- za jistotu, že výkon větví bude stačit než šetřit 130Kč koupí Aquaero 5 LT s pasivem za 2000,- a pak se modlit, aby vnitřní ochrana nevypínala panel nebo celý počítač kvůli přetížení/přehřátí větví. To bych pak musel přikoupit pro pumpu jeden Power Adjust 2 a celé řízení by vyšlo na 3070,- a poštovné navíc. Koupit rovnou Aquaero s vodním blokem a fitinkama za cca 2600,- nevyřeší přetížení větví při startu a je dražší než dva Power Adjust 2 moduly, takže jsem o něm vůbec neuvažoval a 4080,- za Aquaero 6 Pro je už úplný overkill na to, co očekávám, že to bude dělat.

Okázka je, co všechno zvládne to "hloupé řízení". To co já po tom chci je, aby podle teploty na vstupu radiátoru se řídily ventilátory. Čerpadlo by se řídilo podle rozdílu teploty na vstupu a výstupu z radiátoru nebo jen podle výstupní teploty a minimální otáčky by byly omezené na 600RPM nebo pokud bych měl i průtokoměr, tak řekněme 25L/h. A teplota vody nad 40°C, výpadek pumpy a hladinový senzor při poklesu vody v expě k minimu by spustili alarm. Dokud by nenastartovaly Windows s AquaSuite, tak by ventilátory a pumpa byly na tvrdo na 5V bez regulace. Tohle 2x Power Adjust 2 s Aquasuite 4.72 snad zvládne, ne?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Laing DDC Plus i D5 můžeš k aquaeru zcela bez problémů připojit. Na DDC stačí pasiv, na D5 to chce blok. Takže pochybuju, že pro DCP 4.0 by pasiv nestačil. Papírově ta pumpa sice má 18W, ale pokud vím, tak reálná spotřeba je cca poloviční. Startovací špičky jsou irelevantní, nikdy jsem nezažil problém se startem byť i D5ky, co má startovací wattáž cca 38W... :roll:

Každopádně je to tvoje volba, já bych do poweradjust prostě nešel. I když pro tvoje použití by to mělo dostačovat.
icebosss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od icebosss »

čai, nějaké výtky či vylepšení k tomuto chlazení? Budu to skládat do první verze NZXT Phantom, kde proběhnou nějaké úpravy aby se tam vešel do horní pozice..

Procesor 2600k, nejspíše 5Ghz a budu se snažit ještě o nějakou stovečku navýšit... na vzduchu to potřebuje kolem 1.47 v biosu, v loadu to jde něco málo přes 1.51. Ale to už se v zátěžových benchmarcích nedá uchladit s Noctuou NH-D14 a dvěma 140mm noctua fanama na 1300..

možná v budoucnu bych dal i blok na R9 290.. Samozřejmě se u obou komponent budu snažit o co nejvyšší přetaktování, takže otázka zní, jestli toto chlazení bude stačit, možná bych tam pak do skřině vměstnal ještě nějaký menší radiator, třeba jednu 140mm, či 240...

větráky bych použil noctui nějaký ty NF-P12

http://www.alphacool.cz/Nakupni-kosik?a ... w5OTI0OjJ8
Odpovědět

Zpět na „Voda“