Tato grafická karta mě zaujala převážně vzhledem a to nereferenční pcb v černé barvě s tichým dvouslotovým černým chladičem.
Karta má dva DVI vstupy z nichž k jednomu je možno připojit přes DVI->D-sub redukci analogový monitor, dále obsahuje jeden HDMI a jeden DisplayPort konektor.
Grafický čip má odemčených 960 CUDA jader, taktovaných na 1072MHz a disponuje funkcí GPU boost clock se, kterým je možno dosáhnout frekvence až 1137MHz.
Paměťové moduly GDDR5 jsou značky samsung, přetaktovány na 6108MHz efektivně a jsou připojeny k jádru 192-bitovou sběrnicí. Velikost pamětí má dohromady 2GB.
Grafice nestačí pouze napájení z desky, tak vyžaduje i jeden 6ti pinový PCIe napájecí konektor, kdy má na desce dvoubarevnou LEDku, která indikuje jestli je kabel připojený nebo není nijak poškozený.
Po spuštění počítače s touto grafickou kartou mě potěšila hlučnost, která je téměř nulová a to díky chladiči DirecCU II TOP, který je složen ze tří heatpipe s přímým dotykem na jádro pomocí, kterých je odváděno teplo od jádra, o proudění vzduchu se pak starají dva 80mm ventilátory. Celková délka karty je přibližně 26cm s mírně přesahujícím chladičem přes pcb.
Co se týče nVidie, tak jim dávám za plus jeden driver a hned na úvodní stránce stažitelný, kdy uživatel nemusí na jejich stránkách lovit jakou grafickou kartu má a jaký driver pro ní. Bohužel mě, ale nepotěšilo jejich menu, kdy má nVidia v ovladačích pouze nastavení nějakých základních funkcí a třeba pro taktování nebo monitoring už musíme stahovat externí programy, kdy AMD má obě tyto funkce zahrnuty ve svém ovladači.
Dále co ASUS ke grafické kartě dodává je utilitka GPU Tweak, která obsahuje i monitor hodnot od taktů, přes teploty, až po samotné napětí na jádře a nastavení taktů, otáček ventilátorů grafické karty.
Po nainstalování driverů a GPU Tweaku jsem vyzkoušel hlučnost grafické karty při maximálních otáčkách. Ventilátory jsou celkem slyšet, ale není to tak hrozné, jako třeba u mé Sapphire HD7970GHz Vapor-X.
ASUS se u této karty chlubí, že má podporu DirectX 11.1, ale žádný kepler nemá plnou podporu tohoto DirectX.
A nyní konec teorie a pustíme se do nějakých těch benchmarků, ve kterých bych chtěl ukázat nastavení her na kterých bude grafika vykreslovat okolo 60-ti snímků za vteřinu což je u většiny her převážně stříleček potřebné k plynulému hraní. Někomu stačí hrát i na méně snímcích za vteřinu, ale přijde mi to takové, zbavené zážitku a akčnosti ze hry.

Nahoře Sapphire HD7970 Vapor-X, dole ASUS GT660 DCUII

Testovací sestava:

Veškeré hry testuji na rozlišení 1920x1080 protože je to rozlišení, které převážná většina lidí má, a také na této kartě bude mít.
První hra Tomb Raider 2013, spousta lidí zajímá převážně hlavní postava Lara Croft, proto jsem ji také zařadil do testu. Na této hře se podílelo dost AMD se svojí funkcí TressFX na které bohužel nVidia zaostává, no nic podívejme se tedy jak to dopadlo.
Tato hra má v sobě vnořený benchmark, tak jsem jej použil. Výsledek v běžném rozlišení 1920x1080 s ultra detaily, 4xSSAA, bez TressFX bylo
Minimum FPS: 29,1; Maximum FPS: 76,1; průměr pak byl 64,3 FPS
S TressFX
Minimum FPS: 7,8; Maximum FPS: 50,5; průměrě FPS 33,7 a vyskytoval se microstuttering.
Jelikož se mi scéna v jejich benchmarku příliš nelíbila, kdy se pouze obraz točil okolo Lary s pohledem na moře. Použil jsem fraps pro obenchmarkování trošku "akčnější" scény a to lezení po letadle, které se vzápětí zřítí, pád ze skály a sjetí z útesu. Zde výsledky byly o něco horší i přes použití Triple buffering VSYNC, ano jsem si vědom, že FPS nemohli překročit 60FPS(60Hz monitor), ale předpokládal jsem, že hra pojede trošku plynuleji, přeci jen tu jde o to, aby hra byla hratelná.
Zde je pak výsledek: Avg: 55.190 - Min: 42 - Max: 61

Další hru jsem vybral Battlefield 4, je to nejnovější díl a určitě většinu z vás bude zajímat, jestli si ho na této grafice zahrajete. S radostí řeknu, že ano. Dokonce i na ultra detailech to už záleží na vás. U této hry na ultra detailech mi přišlo 38FPS poměrně hratelných, sice to není nijak moc plynulé, ale minimálně pro singleplayer to stačí. Na vysoké detaily se pak téměř nemusíte bát jakýchkoli propadů, pouze v kouři.
A přeci musím dodat, že tato hra se poměrně obtížně testuje, nešlo mi pořádně vychytat úseky, kde by byly v kombinaci pády budov, spousta prachu a kouře, výbuchy a tak podobně. Tudíž jsem hru změřil hned na jednom ze začátečních úseků a to na velmi podlouhlé "poušti", kde jsem střílel okolo sebe co jen to šlo, házel granáty, rozbíjel okolo sebe věci a v neposlední řadě jezdil v autě a skákal s ním z útesu. Ke konci scény si můžete všimnou poměrně velkého propadu a to když jsem vlezl do kouře po spadlé rozhledně. V multiplayerových mapách budou snímky pravděpodobně o něco níže neboť tam se toho děje mnohem více a co jsem hrál beta verzi, tak jsou tam i větší mapy.
Zde je tedy časový průběh natočený frapsem na nejvyšší detaily s vyhlazováním:
Avg: 37.750 - Min: 27 - Max: 52

A tu hratelnější na vysoké detaily bez vyhlazování: Avg: 59.960 - Min: 43 - Max: 102

Dalším herním titulem by byl tedy starší, ale velmi graficky propracovaný Crysis 3, ačkoli někteří říkají, že hra je špatně optimalizovaná, tak právě naopak se řadí mezi hry nejlépe optimalizované. Sice musíte mít grafiku s podporou DX11 (dají se sehnat i patche na starší DX), tak se dá hrát na poměrně levných grafických kartách. Na mé bývalé kartě HD 6850 jsem si poměrně dobře zahrál na průměrných 60-ti FPS při nejnižších detailech s vyplým vyhlazováním. No a zde vám ukáži, jak si vedla naše GTX660, kdy jsem raději nevolil vyhlazování neboť by bylo zřejmé, jak by to dopadlo
Opět časový průběh zaznamenaný frapsem na nejvyšších detailech bez vyhlazování:
Avg: 45.250 - Min: 33 - Max: 56

Celkem dobře si vedla na vysokých detailech bez vyhlazování: Avg: 55.120 - Min: 39 - Max: 63

Sniper Elite Nazi Zombie Army 2 opravdu suprová hra, vždy se mi líbily hry, kde se střílelo do zombie a nejvíce mě bavilo Nazi Zombie Army 1. díl. Od posledního října tu máme druhou verzi. S kamarády cooperative mise stojí opravdu za to!
Musím přiznat, že k hraní této hry je opravdu třeba co nejvíce a hlavně stabilních snímků za vteřinu. Na dálku se hlavy trefují špatně, když se vám zombík nebo sniper "kejklá" jednou rychleji a pomaleji.
Tato hra má další nastavení jako advanced shadows a supersampling, se zapnutím těchto funkcí na nejvyšší detail, jela hra opravdu příšerně a to okolo 23FPS s tím, že při míření okolo 16-ti...
A jak si vedla 660ka na nejvyšších detailech s vyhlazováním na "high"? Bylo to hratelné ale počet snímků se celkem dost snižoval při zaměřování sniperem, což pro mě nebylo zrovna ideální.
Avg: 59.390 - Min: 35 - Max: 100

Na vysokých detailech bez vyhlazování to bylo o kousek lepší, ale stále byly propady celkem velké:
Avg: 63.960 - Min: 44 - Max: 87
http://i.imgur.com/xCyTr4U.jpg
Pro mě ideální bylo ubrat až na střední detaily a vychutnávat si "huntění" zombie.
AVG: 73.190 - Min: 50 - Max: 109

Jelikož jsem dostal k procesoru hru Sleeping dogs zdarma a je to poměrně nová hra s překvapivě pěknou grafikou, tak jsem si ji dovolil také otestovat. Hra mi nejede stále na 60FPS ani na mé HD 7970 Vapor-X při nejvyšších detailech, je tam ještě jedna možnost v nastavení grafiky a to textury s vysokým rozlišením, ale ty bohužel nemohu zapnout, protože jsou součástí DLC..., už mě ty DLCčka moří, začínám mít strach, aby do budoucna jsme nemohli hrát hry pouze na nízkých detailech a za vysoké se nemuselo platit. No konec teorie a teď praxe, jak si vedla naše grafika na vysokých detailech.
V této hře jsem testoval spíše jízdu autem, protože v klubech při bojích na ulici nebo utíkání se mi snímky držely u hranice 60fps i na vysokých detailech, tak jsem je neměřil, v každém případě tato hra je hratelná i za nižších snímků akorát to při jízdě v autě hůře reaguje.
Jak už je zvykem pro benchmark použit fraps: Avg: 39.780 - Min: 29 - Max: 56

A teď tedy střední detaily: Avg: 60.060 - Min: 41 - Max: 102

FarCry3 - hra s opravdu úžasným příběhem, v posledních letech podle mě jedním z nejlepších. Graficky taktéž velmi pěkně propracovaná a na naší grafice hratelná i při ultra detailech bez vyhlazování.
Zkoušel jsem hru i s vyhlazováním, ale upřímně to nemělo cenu ani benchmarkovat. Okolo 30 snímků za vteřinu když stojíte pasivně na rozhledně je podle mě dost málo pro hraní této hry, nehledě na to, že můžete používat luk a když se vám hra seká, tak se míří opravdu blbě.
Fraps - ultra detaily bez vyhlazování, použito HBAO: Avg: 57.690 - Min: 49 - Max: 74

Upřímně jsem nevěřil, že hra pojede takhle hezky plynule na ultra, tak jsem prvně zkoušel velmi vysoké detaily a při nich změna nebyla nějak extrémně velká. Velmi vysoké detaily bez vyhlazování s použitým HBAO. Zde výsledek: Avg: 57.690 - Min: 49 - Max: 74

Další hrou jsem testoval dlouho očekávané Call of Duty Ghosts, kdy jsem nebyl jediný, kdo se na něj velmi těšil. Bohužel hra mě zklamala. Nejen grafickým zpracováním, ale i šíleně krátkým příběhem. Co jsem četl, tak nepoužili ani nový engine, tudiž graficky hra zaostává.
Jako u každého Call of Duty je potřeba pro plynulé hraní stálých 60fps a to bylo těžké splnit, protože hra na nejvyšších detailech bez vyhlazování běžela při 60ti snímcích, ale při zamíření sniperem to byli nepříjemné propady až k 37 snímkům a opravdu se mi těžce střílelo.
Tak se tedy podívejme, jak se grafické kartě dařilo:
Extra detaily, vysoký anisotropický filtr, HBAO + occlusion a vyhlazování 4xTSAA:
Avg: 44.910 - Min: 21 - Max: 73

Extra detaily, vysoký anisotropický filtr, HBAO+ occlusion, bez vyhlazování:
Avg: 62.590 - Min: 37 - Max: 107

Pro plynulé hraní jsem snížil detaily na vysoké, střední anisotropický filtr, vysoké occlusion a samozřejmě bez vyhlazování. Doporučuji také zapnout VSYNC protože framerate šíleně skáče a přijde vám, že se hra seká i když skočí třeba z 90fps na 70.
Zde je výsledek: Avg: 83.210 - Min: 55 - Max: 142

Poslední hru co jsem vybral Bioshock Infinite, možná by někoho také zajímalo jak grafiky tuto hru zvládají a naše grafika si s ní poradila i na ultra detaily s vyhlazováním. Pro otestování jsem použil jejich benchmark a nastavil si detaily podle sebe, takže vše na maximum.
Průměrně bylo 76 snímků za vteřinu, minimum pak 44 a maximum se vyhouplo až na 105.

Ve benchmarku bylo dohromady 6 lokací, kde se něco dělo, tak si myslím, že nebude nějaká velká změna při hraní této hry.
Přetaktování a 3Dmark Vantage
Na závěr bych vám chtěl ukázat potenciál k přetaktování této grafické karty, který záleží na kvalitě jádra, takže né každá z těchto karet půjde přetaktovat stejně. V každém případě chlazení je opravdu kvalitní, při hraní her jsem nepřekročil teplotu 61°C, samozřejmě to závisí hodně na pokojové teplotě a tu jsem měl celkem proměnlivou. Ve furmarku při fullloadu jsem se dostal na nejvyšší hodnotu 61°C, takže prostoru pro taktování máme hodně.
Při defaultních taktech jsem projel grafiku 3Dmark Vantage na extreme
starý 3Dmark Vantage jsem vybral díky oddělenému score grafické karty od procesoru a navíc nám poslouží pouze na zobrazení rozdílu v taktech. Ještě jsem se v GPU-Z podíval na ASIC quality jádra a to je 74,7%, tak uvidíme jak to bude v praxi.
Default:

K přetaktování jsem použil program ASUS GPU Tweak
Na levé straně máme monitoring grafické karty, který vypisuje snad všechny možné hodnoty grafické karty, krom tedy spotřeby, kterou by nebylo od věci znát a na pravé straně máme samotný program se spoustou "šoupátek", nVidia očividně umožňuje navyšování pouze boost frekvence grafického čipu, tak jsem zvyšoval tuto hodnotu. Další posouvátko je minimální napětí GPU což nás při přetaktování nijak nemusí zajímat, v neposlední řadě tu máme frekvenci pamětí. Nakonec tu máme rychlost otáček ventilátoru a power target.
Funkce power target je velice šikovná, nevím jestli to budu schopen pořádně vysvětlit, ale jde o to, že grafická karta si snaží udržet nějakou hodnotu TDP a na této hodnotě pak vysí boost clock čipu. Tudiž čím vyšší power target je tím déle se bude držet Boost clock na nejvyšší hodnotě a bude to mít za příčinu vyšší výkon grafické karty, tedy za cenu vyšší spotřeby. Změnu power targetu jsem nepoužíval, abych ukázal v testech výkon grafické karty tak, jak ji dostanete a nepoužíval jsem ho ani při přetaktovávání, aby nevznikl zmatek.

(pouze ilustrativní obrázek)
Přetaktování jádra šlo o kousek a to v boostu na 1217MHz, což je o 80MHz více, dále už 3Dmark házel chybu, ale paměti mě celkem zklamaly, zvýšit takt na nich se mi podařil pouze o 5MHz, za touto hranicí už grafika podávala menší scóre než na defaultních taktech. Teplota jádra pak dosáhla maxima 63°C což je pouze o 2°C více, tudiž by chlazení stačilo pro mnohem vyšší takty, ale bohužel to se mi nepovedlo. V každém případě to má i své plus a to nízká hlučnost kdy grafická karta je opravdu velmi tichá i v zátěži.
Zde máme obrázek se scórem dosaženým maximálními takty:

Závěr a zhodnocení
Grafická karta je na dnešní dobu opravdu dostačující pro nenáročné uživatele. Spousta her byla hratelná na nejvyšších detailech bez antialiasingu, což je poměrně dobré na kartu za 5200kč
Sice už není k sehnání, možná někdo, někde ji má ještě na skladě v doprodeji, ale jsou ještě skladem jiné verze a to v cenové relaci(CZC.cz) od 4 250kč až po 5 628kč s daní od různých výrobců.
Podíváme se tedy na nějakou kartu od ASUSu a to třeba tuto http://www.czc.cz/asus-gtx660-dc2ocph-2 ... ce+GTX+660
s trošku nižšími takty než naše TOP verze, kdy máte grafiku za 4 690kč a k ní kupón na dvě nové hry Assassins Creed IV Black Frag a Splinter Cell Blacklist.
Jestli se tato karta vyplatí? Tato karta se vyplatí pouze pro fanoušky nVidie. Konkurenční HD 7870, dnes R9 270X má za zhruba stejné peníze více výkonu.
Použiji test z těchto stránek http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/g ... ky-14.html,
který je aktuální na nových ovladačích ať můžete porovnat
HD7870 s GTX 660, kdy HD7870 od Gigabyte za stejné peníze s kuponem na dvě hry zde: http://www.czc.cz/gigabyte-hd-7870-ultr ... on+R9+270X