hdd nějaká naděje?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Ghor77
Začátečník
Začátečník

hdd nějaká naděje?

Příspěvek od Ghor77 »

zdravím mám hdd Hitachi 1TB 7200 ot. no a v poslední době tak 2 týdny (blbnul už dřív ale to bylo třeba na 10 sekund po naběhnutí a pak už v pohodě) no už je to nesnesitelné zapnu PC a musím třeba 10 minut počkat než můžu něco dělat z disku se ozývá jakoby tlučení (v poslední době víc a víc hlasité) a a na PC nejde nic dělat tak mě napadlo jestli není problém někde jinde no myslím hlavně software
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: hdd nějaká naděje?

Příspěvek od ToxicTears »

zkus vyměnit SATA datový kabel a napájení dej z jiné větve, stejně tak připojit na jiný port na desce. Až se ti to rozjede (možná i beze změn) tak si dej kontrolu povrchu v HD Tune. Pošli výsledky.
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
Ghor77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ghor77 »

dobře jdu na to snad to pomuže
Ghor77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ghor77 »

no tak vše sem prohodil a teď dělám na tom HD tune a ta kontrola je v Error scan?? já vůbec totiž nevím s tímto programem nemám skušenosti a není ani v češtině :)
CZECHYa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CZECHYa »

Zkontroluj prvně sekci Health a případně sem postni z ní obrázek. Pokud bude vše OK, je to jen dobře.

Error scan klidně pusť, ale potrvá to dost dlouho. Tento test ti řekne zda jsou poškozené sektory na disku.
Core i5 8600K, MSI 5700XT Gaming, Asus Strix Z370-G, 2x8GB Corsair DD4 3200, Noctua NH-D15S, NZXT H400, Schiit Magni 2U + Schiit Modi 2U + Beyerdynamics DT 880 Pro (600ohm), LG LG 27GL850 + AOC 27G2U
Ghor77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ghor77 »

iHonza
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iHonza »

Tak nějak mi popisoval kamarád, jak mu odešel disk (myslím, že se mu tm urvala hlavička), být tebou, začnu rychle zálohovat, ten disk moc dlouho nevydrží...
PC, MacBook, iPhone... netřeba pitvat
Ghor77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ghor77 »

no já tuším že dlouho nevydrží ale doufám v možnost že je to jen nějaký opravitelný error no a zálohovat nemám kam ani v tom je ten vtip :) nemám externí disky max 8 GB flashku
iHonza
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iHonza »

No při softwarovém problému by ti z disku nešly divné zvuky, takže radši nezapínej, kup novej a pak to tam dej (asi nejjistější metoda).
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Udělej ještě ten Error scan a postni obrázek. Ten healt ti moc takhle neřekne, sice tam jsou dva warningy ale to já mám taky na 3 diskách a jsou úplně v pohodě a už to mám tři roky. Jasný že to neznamená, že ten tvůj taky pojede jako mě ty ostatní, ale hlavně udělej ještě ten test povrchu (Error scan).
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
Ghor77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ghor77 »

dobře už scanuju teď když sem ten PC zapnul tak to ani nebušilo nějak moc jen párkrát se to slabě ozvalo

Edit: no teď jak u toho sedím tak slyším pískaní ale cvakání ustalo :)
Ghor77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ghor77 »

http://upnisito.cz/images/613Untitled.png zde máte ten výsledek testu
iHonza
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iHonza »

To vypadá až moc podezřele, připrav se na to, že ten disk ti prostě najednou odejde a neuděláš s ním nic (jedině zrcalo, a to je moc hezké :) ).
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Výborně povrchovka je v pohodě, takže já bych to viděl spíše na špatným kabelu, možná lehce špatný napájení, co máš jinak za sestavu a jaký máš zdroj. ještě bych udělal update biosu a možná bych ten disk zkusil u nějakého kamaráda připojit, jestli to bude taky cvakat, je i možný, že se ti trochu hroutí systém a systém špatně přistupuje na disk, protože je rozházený.
Ale je dobrý, že povrch je v pořádku.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

1500 realokovaných sektorů a "povrch je v pořádku"? no... :mrgreen:
ignorelist: kremrole a dezoláti
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

zombux píše:1500 realokovaných sektorů a "povrch je v pořádku"? no... :mrgreen:
takhle mám doma dva disky a fungují takhle už několik let, ale je lehká pravda, že na nich nemám systém, ale jen data. Takže zas tak nafouknutou bublinu bych v tom neviděl. Ale tak to jsou moje zkušenosti, možná máte jiný a tudíž i jiný pohled. V tom případě v pořádku.
Ghor77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ghor77 »

ahoj takže sestava

procesor i5-2400
RAM 8 GB 1333MHz značku nevím ani
GK 650 TI Oc
zdroj evolve 550W
základovka ipisb-ch2
HDD hitachi 1TB

dnes když sem PC zapnul tak bylo slyšet jen párkrát slabé klapnutí a system běžel OK zapnul sem si WOT a cele PC se seklo cca na 30 sekund ale pak už to vcelku jelo OK jen chvilkama se to trhlo ale žádný zásek

s tím sekem u WOT bych řekl že nijak se hrou nesouvisel jen prostě nabíhal systém což se mi sekne tahle cele PC vždy ale předtím to mlátilo i pár minut takže bych řekl že prohození kabeláže trochu zafungovalo jako je to lepší než předtím ale není to ještě pořád to nejlepší

no a systém ten mám Win 7 Pro no ale je to stažená verze (měl sem WIN v PC od nákupu a CD k tomu nebylo tak sem si ho stáhl prosím nesuďte mě za to) no jako systém dělal většinou jen to že když sem zapínal nějakou složitější hru (minecraft) tak se mi zasekl zvuk no hlavně hudba co mám v PC ale jinak jel vždy OK
CZECHYa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CZECHYa »

Hraješ si s ohněm, ale tvoje věc. Reklamuj disk, pokud je v záruce. Pokud není, tak ho zahoď. V obou případech udělej prvně zálohu, záloha znamená minimálně na dvě další místa.

PS: Ten zdroj bych nedoporučil ani svému nejhoršímu nepříteli...
Core i5 8600K, MSI 5700XT Gaming, Asus Strix Z370-G, 2x8GB Corsair DD4 3200, Noctua NH-D15S, NZXT H400, Schiit Magni 2U + Schiit Modi 2U + Beyerdynamics DT 880 Pro (600ohm), LG LG 27GL850 + AOC 27G2U
Ghor77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ghor77 »

disk už v záruce bohužel není jinak bych ho už dávno reklamovat dal
co je špatného na zdroji? doporučily mi ho ke GK
no a disk novej budu mit cca za 2 týdny musím počkat až mi ve škole dají peníze
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Musím potvrdit, tenhle zdroj bych nekoupil, ani kdyby byl poslední na zemi. A a možná můžeme i polemizovat o tom ,že právě díky zdroji se začalo dít tohle s diskem. Jinak to co popisuješ je už více než jasný. Maximálně ho vzít ještě k nějakému kamarádovi a zkusit ho zatížit u něj, ale jinak už je s ním ámen, maximálně si ho pak můžeš nechat je nějaký filmy nebo kraviny, které opravdu nepotřebuješ.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“