Potřeboval bych poradit s PC, které mám mimo provoz po zásahu bleskem do domu a chci ho dát znovu do chodu. Bohužel jsem neměl přepěťovou ochranu (známý elektrikář říkal, že to byla taková řacha, že by mi stejně asi nepomohla – odešly i strojovny výtahů). Odporoučel se celkem kvalitní zdroj Tagan, který už v sobě měl přepěťovou ochranu. Koupil jsem zdroj Seasonic, počítač s ním normálně nabootoval a asi týden bez problémů fungoval. Po jednom spuštění ovšem neproběhl ani post a vždy se teď zastaví na error codu 52h (Test all memory – clear all extended memory to 0, dle manuálu k desce). Jedná se o desku Gigabyte GA-EP45-Extreme a jsou tam dva paměťové moduly A-data AD20800G002GMU. Zkoušel jsem moduly různě prohazovat ve slotech, bootovat na jeden a nic, vždy to skončí na error codu 52h. Je mi divné, že PC fungoval týden normálně a teprve pak začal stávkovat. Chtěl jsem vyzkoušet jiné paměti, ale protože se jedná ještě o DDR2, nechce se mi je kupovat, protože když bude špatná deska, byly by k ničemu, nyní už jsou všude DDR3. Známý mi říkal, že by těžko odešly oba moduly najednou, že to spíš vypadá na desku a severní můstek, což bych nerad, protože bych musel opět koupit vlastně celé PC (procesor, desku a paměti, atd.).
Ptám se tedy, co bych měl ještě vyzkoušet? Také mě napadlo, zda neodešlo jen napájení pamětí na novém zdroji, ale jiný zdroj na vyzkoušení nemám, dá se to někde změřit voltmetrem, ten mám? Nebo jak jednoznačně určit, že je deska po smrti? Vím, že se jedná už o vykopávku, ale kancl práci a video zvládal dobře
Děkuji za rady
Post vždy skončí na error code 52h
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Vasa
- Nováček

-
- tielka
- Středně pokročilý

Re: Post vždy skončí na error code 52h
zkus vytáhnout na pár minut baterku možná to pomuže...
- Vasa
- Nováček

-
Reset biosu (i kdyz to k nemu nikdy nedojde) a vyndani baterky jsem zkousel mezi prvnimi pokusy, zkusim ji jeste vymenit, jestli nema malou kapacitu, napeti je v toleranci, ale to mnoho nerekne.
- pan M
- Nováček

Skuz poprehazovat i ostatni hw, jestli to stezovani si biosu na pameti neni jen sekundarni problem, ale po takove udalosti, jako je prepeti bleskem bych spis resil kde vydelat na novy komp ,ikdyz by fungoval.
CPU:i5-3570, GPU:HD Graphics 2500, UPS:APC ES 700, GPS:ano, 8GB mňam, HDD:2xWD10EZEX 1TB, SMD:1206