Prehrivani CPU - Vypinani sestavy

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
jirka_v
Nováček
Nováček

Prehrivani CPU - Vypinani sestavy

Příspěvek od jirka_v »

Zdravim,

potreboval bych poradit. Mam problem s CPU - prehriva se.

CPU - AMD Athlon 64 X2 4800+
MB - GIGABYTE GA-M56S-S3
PS - Fortron SAGA+ 450P 450W

CPU nebyl nikdy taktovan. Jakmile jede na standartni frekvenci, tak staci cca 15 minut ve hre (World of Warcraft) nebo 10 minut pri prehravani 1080p videa, pripadne 40+-minut surfovani na netu a PC se vypne. Nezaclo to jen tak zniceho nic - problem pretrvava od slozeni sestavy (3-4 roky zpet...). Ale tento problem jsem vyresil snizenim napeti a podtaktovanim procesoru, takze ted jede na 1.4GHz, coz je dnes opravdu VELMI malo. Uz proste nic nestiha (ano ted na tom aktivne hraju WoW). Za posledni mesic jsem na tom vyzkousel 3 teplovodive pasty a 2 ruzne CPU chladice. 1x Noctua NH-D14 + 3x 120mm FAN na MAX otacky. Ale stale se vypina. Hadam ze rukama to nebude (ostatni PC slapou naprosto v pohode).
Mam podezreni na wadny HW... MB, CPU nebo PS...? Co myslite?
Bohuzel doma nemam nahradni dily pro takto stary HW, z bazose, aukra by se dalo objednat, ale potreboval bych poradit na jakou komponentu se soustredit, resp kterou vymenit jako prvni... Nechce se mi do toho zbytecne investovat a zaroven ani kupovat novou sestavu (ono by se chtelo, ale penezence se nechce) :)

Jeste doplnim ze podle cidel, tesne pred vypnutim, se teploty dostavaji k 95 stupnum celsia. Nemam jinou moznost jak merit teplotu krom techto cidel... :/
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Prehrivani CPU - Vypinani sestavy

Příspěvek od Spring »

1. Rozebrat a vycistit (stlaceny vzduch, nikoliv vysavac)
2. Poridit slusny chladic CPU, ktery nastesti mas a slusnou pastu, prepastovat a usadit
3. Vyresit chlazeni skrine (vykopnout udesnou bednu, osadit ventilatory, vyndat skrin z uzavrene skrine)

Kazda pasta ztraci na ucinnosti a po letech uz je z toho beton, namisto pasty.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
jirka_v
Nováček
Nováček

Příspěvek od jirka_v »

No prave jak jsem psal, 3 ruzne pasty - kupoval jsem podle recenzi ty "lepsi" zadna nepomohla - jsem zkousel v posledni dobe. 3 roky jel CPU podtaktovany - ted bych ho chtel hodit aspon na tu defaultni frekvenci.

Case je vycistena dobre (kazdych par mesicu ji profouknu, nikdy se tam neusadi zavratne mnozstvi prachu) a je dobre chlazena. PS vespod. 2x 120mm vpredu, 2x low RPM 120mm nahore a 1x 120mm vzadu. Vzadu a nahore OUT, vpredu IN.
Zkousel jsem namisto pasty pouzit i prumyslove chladici podlozky (nevim z ceho jsou vyrobeny) z HP rack serveru. Pouziva se to u pasicniho chlazeni novych XEONu, tak jsem doufal ze to pomuze na tenhle krap, a taky nic. :)

Myslim, resp jsem si jisty ze chladic bude usazeny dobre... Vsechny chladice mely tento stejny problem, vcetne BOXoveho. Ale nadruhou stranu, kdyz pustim tu Noctuu pasivne a PC se vypne (na cisle 95 stupnu) tak chladic rozhodne takovou teplotu nema... Hadam kolem 40ti... vic ne. (dole na heatpipe).
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Tipnu si na odtržený IHS od čipu, u těchto CPU celkem běžná věc.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
AllowedCry
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od AllowedCry »

Jak napsal Lucas, měl sem podobný problém, jediná možnost je odmontovat IHS, očistit a přepastovat, popř. chladit bez IHS.
Ryzen 5800X3D || GB B450 GX || 32GB @ 3600Mhz cl16 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 288E2A + Philips 48OLED707.
jirka_v
Nováček
Nováček

Příspěvek od jirka_v »

Mr Lucas píše:Tipnu si na odtržený IHS od čipu, u těchto CPU celkem běžná věc.
1) Diky ;-)
2) Absolutne nevim o co jde... Co mi Mr.Google poradil, tak se jedna o nejakou ochranu? Koukam ze je dost navodu na webu jak IHS cilene odstranit... Tim padem to preci nezpusobi prehrivani CPU, nebo ano?

Jak napsal Lucas, měl sem podobný problém, jediná možnost je odmontovat IHS, očistit a přepastovat, popř. chladit bez IHS.
1) Opet Diky ;-)
2) Chladit bez IHS, muzes to nejak vice objasnit - jak jsem psal vise, moc nevim o co jde... :oops:

EDIT: Tak nvm, ale IHS je v podstate jen ten plechovy "kryt" na chipu?
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

když sundáš chladič tak první co z procesoru uvidíš je IHS, to je to kovový pouzdro, pod nim už je klasickej čip
jirka_v
Nováček
Nováček

Příspěvek od jirka_v »

OK, vsem diky za info...

:thumbsup:
Jíra
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jíra »

V notebooku mam procesor Intel Core i5,který se mě asi po dvou letech provozu začal přehřívat.Myslel jsem si,že ho vytěžuje nějaký vir,tak jsem si nechal sformátovat HD.Problém je stále stejný.PC jsem vyčistil a problém trvá.Nejsem žádný pařmen.PC používám pouze k práci.Teplota dosahuje 90 stupňů a občas PC i vypne nebo systém vytuhne.Zkusim koupit chladící pastu.Otázka jakou mam použít a bude li problém přetrvávat co s tim dál.Díky za odpověď.
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“