Jaký router?

Vše kolem bezdrátových sítí - WiFi, atd.

Moderátor: Don

Odpovědět
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Jaký router?

Příspěvek od h4__ »

Ahojte,

potřeboval bych radu. Do bytu nám zavedli internet, ale to tak, že vlastně provrtali díru nad dveřma a nacvakli tam rj45 a vedle alarmu ještě vyvedli 230V zásuvku. Problém je, že v bytě mám (já génius) udělané rozvody 100mbit do každé místnosti dva a vše svedené v racku v kuchyni. To proto, že stavební plán počítal s tím, že bude telefon vyveden právě v kuchyni, a internet bude ADSL. Takže teď je to tak, že tam mám u sebe telefon, net vede do Zyxel routru, ze kterého mi jde Wifi a rj45 do Switche, ze kterého to mám napíchané do jednotlivých dír "po bytě". Mno a tím, že ADSL mi za nedlouho končí smlouva (příšernost, 800/měs, deklarovaných 8mbit, reálně 5...), nechal jsem si do bytu přitáhnout nějakou místní 30mbit záležitost (asi wifi na baráku).

A teď řeším, jak dotáhnout internet z od dveří do kuchyně, aniž bych použil kabel (nechci, nesnáším, mám rád uklizeno a jednoduchost, děkuji). Dočetl jsem se, že jde nastavit na routeru "client bridge", že to funguje pak jako zesilovač signálu. To vše chápu a snad bych i dovedl spárovat. Jen mě zajímá, jestli bude fungovat, že ten router v kuchyni chytne tu Wifi od dveří a pochopí, že ji má pustit do kabelů a ne jen do Wifi? Možná si to představuju jak Hurvínek válku, ale potřeboval bych poradit, na co přesně se mám zaměřit a klidně, kdybyste mi i doporučili nějaké konkrétní síťové prvky, budu moc rád. Teď mám jen ten obyčejný O2 Zyxel p660hw-t3.

Děkuji moc!
cameroncz
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Jaký router?

Příspěvek od cameroncz »

Zdravim, dobra zprava. Taktéž mam dva podobne routery, a vyřešené to mám přesně tak, jak popisujete. Do jednoho je přivedené ADSL, a je zaplá wifi. Druhý router na druhé straně bytu je na tuto wifi připojen a normalne ji rozvadi kabelama dále. V připadě dalších dotazů rád odpovim
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Takže stačí další Zyxel? :) To by bylo super, protože další doma snad i mám, někde na půdě ^^
cameroncz
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cameroncz »

Já jako druhý router využívám nějaký TP-Link, ale můžete to zkusit.
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Tak teď mi poraďte :)

Vyhrabal jsem tu jeden nerozdělaný ASUS WL500W, ten jsem napojil na přípojku "u dveří", dal jsem tam údaje od poskytovatele (neveřejná ip, maska, brána, dns). Wifi funguje, notes se krásně připojí. Ale teď potřebuju dostat ten signál do ethernetu a to z "kuchyně". Mám tu jeden router, který umí mód "AP Client", a vše jsem rozchodil (když jsem si nastavil ručně ip, neměl jsem hesla, tak opravdu se router tvářil jen jako switch, při zadání adresy brány (routeru) jsem se dostal na asus router ke dveřím), ale mělo to nevýhodu a to hrozně špatnou stabilitu. Ping byl chvilku kolem 10ms, pak skočil na 100ms a pak 5 vteřin vůbec neprošel, atd. Zyxel vůbec neumí se připojit na jinou síť než O2 (nebo nevim jak nastavit WAN tak, aby se k novému poskytovateli připojil) a AP clienta neumí.

Takže otázka, mám koupit lepší router a doufat, že spojení na těch pár metrů bude dobré? Nebo mam nastavit něco jiného? Četl jsem něco o bridge, ale nevím. Prostě na jednom konci mam kabel od poskytovatele, tam chci napíchnout wifi a ten signál na druhym konci chytnout a poslat do ethernetu. Co nastavit a hledat?

Routery mam ASUS WL500W, Zyxel P660HW T3 v2, v1, Planet WRT-410, Planet WAP-4000 (ten umí ten AP Client, resp to není router, ale jen wifi AP a nejde tam nastavit WAN, abych ho šoupnul k "dveřím")

Díky
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Ok, rozchodil jsem to, problém byl, že na AP Clienta můj Wifi AP si nerozuměl se switchem za ním a podle mě se to na routeru pralo s telefonama a tabletama, protože když byl na wifi napojen jen AP v kuchyni, vše šlapalo, ale jakmile se napojili iphony, ipady atd, vše to spadlo. Nakonec rozchozeno na WDS (bacha, musí být na stejném Wifi kanálu), s WEP šifrováním. Na ASUSu nastaveno DHCP, IP 192.168.1.1, mód hybrid, tedy WDS a AP najednou, wifi zařízení se připojují na ASUS. Planet WAP 4000 v módu WDS připojen na MAC ASUSu, DHCP off, IP 192.168.1.2.

Jen řeď řeším problém s propustností. Na notebooku s připojením rovnou na ASUS mam down/up kolem 20mbit, ale na síti je jen něco kolem 10mbit, tzn. je tam bottleneck u toho Planetu WAP 4000. Je to ale 10 let starej krám, kterej umí jen staré standarty, ale přeci 54mbit by mělo stačit, ne? Každopádně si zajedu pro něco novějšího, snad dostanu do sítě celých 20mbit.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

WDS a WEP? Jako fakt?
.
SpeedyGT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SpeedyGT »

A co koupit powerlajny? Poslední dobou je používám čím dál tím častěji u zákazníků, když si nechtějí bordelařit byt nebo to ani není možné nijak protáhnout kabelově... Nejdřív by je ale chtělo odzkoušet, ale myslím, že v rámci jednoho bytu by neměl být problém.

Mám zkušenosti s http://www.czc.cz/tp-link-tl-pa2010-200 ... cf54po5f4e a zatím jsem neměl problém i na větší vzdálenosti, pokud to nešlo přes hodiny...
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Corsair RM850e (2025) / Fractal Meshify / 3x Samsung Odyssey G5 G50 2560x1440 180Hz
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátové sítě“