Stavba domácího serveru + WiFi
Moderátor: Don
- Vladimir007
- Nováček

-
Stavba domácího serveru + WiFi
Ahoj všichni,
protože jsem v oblasti PC nanejvýš lépe poučeným uživatelem a ne profíkem, chtěl bych trochu popostrčit a poradit. Válí se mi doma jeden starý desktopový počítač a každý v rodině vlastní svůj NTB. Je mi ovšem líto se desktopu zbavovat a navíc jeho prodej by stejně vynesl nula nula nic, přemýšlel jsem, že bych z něj udělal něco jako NAS s možností WiFi. Ale potřeboval bych poradit, jaké komponenty ještě zakoupit a jak to dát do kupy.
a) Info, co mám:
- Case thermaltake Armor Jr
- Procesor Intel E2180 1,8 GHz
- 4GB RAM 800 MHz
- MB GigaByte P-35 DS3P
- Zdroj Cooler Master Silent Pro 600 W 80
- Grafika GeForce 8800GT
- asi 4 různé disky od kapacity 640 GB až do 1,5 TB
- k dispozici je přívod internetu kabelem
b) Co bych si představoval:
- Chtěl bych z toho udělat domácí "server", ke kterému se půjde připojit buď pomocí WiFi a nebo pomocí LAN a ukládat na něj data a zároveň mít tato data přístupná pro všechny domácí uživatele přes jejich zařízení (NTB, mobily s Androidem).
- Zároveň by zařízení mělo sloužit jako WiFi router pro rozvod kabelového připojení přes WiFi po bytě
- Není nutné, aby zařízení běželo 24/7
c) Dotazy:
- Co mám přesně přikoupit ? (jaký wifi router? jakou síťovou kartu? jaké disky? Jaký operační systém atd atd)
- Jak to všechno zapojit a nastavit?
Pokud by tu byl někdo ochotný nějak srozumitelně navrhnout řešení, budu moc rád.
Předem děkuji za Vaši ochotu!!
S pozdravem
Vladimír
protože jsem v oblasti PC nanejvýš lépe poučeným uživatelem a ne profíkem, chtěl bych trochu popostrčit a poradit. Válí se mi doma jeden starý desktopový počítač a každý v rodině vlastní svůj NTB. Je mi ovšem líto se desktopu zbavovat a navíc jeho prodej by stejně vynesl nula nula nic, přemýšlel jsem, že bych z něj udělal něco jako NAS s možností WiFi. Ale potřeboval bych poradit, jaké komponenty ještě zakoupit a jak to dát do kupy.
a) Info, co mám:
- Case thermaltake Armor Jr
- Procesor Intel E2180 1,8 GHz
- 4GB RAM 800 MHz
- MB GigaByte P-35 DS3P
- Zdroj Cooler Master Silent Pro 600 W 80
- Grafika GeForce 8800GT
- asi 4 různé disky od kapacity 640 GB až do 1,5 TB
- k dispozici je přívod internetu kabelem
b) Co bych si představoval:
- Chtěl bych z toho udělat domácí "server", ke kterému se půjde připojit buď pomocí WiFi a nebo pomocí LAN a ukládat na něj data a zároveň mít tato data přístupná pro všechny domácí uživatele přes jejich zařízení (NTB, mobily s Androidem).
- Zároveň by zařízení mělo sloužit jako WiFi router pro rozvod kabelového připojení přes WiFi po bytě
- Není nutné, aby zařízení běželo 24/7
c) Dotazy:
- Co mám přesně přikoupit ? (jaký wifi router? jakou síťovou kartu? jaké disky? Jaký operační systém atd atd)
- Jak to všechno zapojit a nastavit?
Pokud by tu byl někdo ochotný nějak srozumitelně navrhnout řešení, budu moc rád.
Předem děkuji za Vaši ochotu!!
S pozdravem
Vladimír
- Weslo
- Středně pokročilý

Re: Stavba domácího serveru + WiFi
Můj osobní názor je ten, že na Wi-Fi bude lepší Wi-Fi krabička a na NAS bude lepší NAS. Tohle moc žere, je to zbytečně výkonné a konfigurace není jednoduchá. Když tohle prodáš a něco málo přidáš, budeš mít vše co potřebuješ i bez toho, že strávíš 14dní studiem anglických manuálů FreeNASu nebo podobným..
P.S. Cokoliv jde připojit kabelem, připoj kabelem.
P.S. Cokoliv jde připojit kabelem, připoj kabelem.
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
- Lachot
- Začátečník

-
Ahoj, tak já s dovolením taky něco přihodím. WiFi bych opravdu řešil jak píše Weslo, krabičkou. Ale celý "server" bych řešil Windowsema přes sdílení souborů, resp. Sambu, protože NASy pro 4+ disky jsou opravdu drahé. A věřím, že funkce, kterýma NAS disponuje, bys taky na Windowsech zprovoznil. L.
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Mas dost penez a malo casu/energie? Kup si NAS.
Mas malo penez a dost asu/energie? Nainstaluj si NAS4Free.
Kazdopadne ale doporucuju prodat tu smesici disku a fungovat na jedny velikosti.
Mas malo penez a dost asu/energie? Nainstaluj si NAS4Free.
Kazdopadne ale doporucuju prodat tu smesici disku a fungovat na jedny velikosti.
- Kalba222
- Žlutá karta Bazar

-
Videl bych to na Windows Home Server nebo FreeNAS. PC co nejvíce osekat, vydělat grafiku, staci bohate 2 GB RAM, popr podtaktovat PC at ma co nejmensi spotrebu.
- Weslo
- Středně pokročilý

Tak kupovat ještě OS posune celý projekt NAS ze starého PC do kategorie nesmysl
Ten zdroj je také zbytečně výkonný a pro toto zatížení málo účinný, pokud by na tomto konceptu trval tak bych doporučoval koupit účinný max. 300W zdroj a něco s připájeným CPU (Atom/Hudson)
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
- Vladimir007
- Nováček

-
Ok. Dík za rady. Tak já to zkusím alespoň za 5 střelit a něco dosypu a koupím NAS a Wifi router.