AMD Mantle: Low-level Graphics API
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- Hladis
- Moderátor

Re: AMD Mantle: Low-level Graphics API
Vzdyt je to jednoduchy. nV mela naskok před AMD v BF4 a to vcetne minimalek. Nejmarkantneji to jde videt na FX procesorech. Win 8 posunul ten vykon s DX11.1 dal, coz potvrdili i lidi z DICE a nekde to tu probehlo. Není to nejaky sileny boost, ale narust fps a plynulosti tam je. Nejvetsi boost to prineslo u SLI, ale to je jina pisnicka. Mantle dalo boost AMD a Radeony jsou tak o chlup lepsi nez ekvivalentni nV dle situace. To vse na vysoce taktovanym CPU pod Win 8. Mantle hlavne ziskava, pokud je slabsi CPU. V kombinaci se slabsim CPU je schopen Radeon vyhravat proti nV na stejny konfiguraci a diky Mantle je schopen i slabsi CPU krmit vykonejsi karty. Cim vice ale vzrusta vykon CPU, tim min Mantle profituje. Profit se ztraci i u slabych karet, kde CPU není brzda a vse brzdi karta samotna. Jednoduse receno. Ten první graf, kvůli kteremu to tu vzniklo, snad dokážete uz od pohledu prohlidnout, ze je "divnej". Nemá cenu takovy grafy zverejnovat stejne, jako tu byl graf, kde GtX 760 vydrtila GTX 770. Pokud nejaky web pomeruje systémy a graficky karty, tak to chce trochu vic nez takovy "krypl". Zbytecny hadky okolo.
Edit//Jde o to, ze AMD karta jako 290x podava vysoky vykon i se starsim systémem jako Win 7 a muze mit i levnejsi CPU k sobe a diky Mantle ji to neomezuje. Vzdyt to jde videt i tady http://pclab.pl/art55953-4.html jak u nV zalezi na vykonu CPU.
Co se tyka Thiefa, tak polaci ho hrali ale necet jsem to a louskat to nechci http://pclab.pl/art56576-5.html
PS: Jinak pod Win 8 oproti Win 7 v BF4 hlavne ziskava FX nez Intel. Tam je ten narust velky.
Edit//Jde o to, ze AMD karta jako 290x podava vysoky vykon i se starsim systémem jako Win 7 a muze mit i levnejsi CPU k sobe a diky Mantle ji to neomezuje. Vzdyt to jde videt i tady http://pclab.pl/art55953-4.html jak u nV zalezi na vykonu CPU.
Co se tyka Thiefa, tak polaci ho hrali ale necet jsem to a louskat to nechci http://pclab.pl/art56576-5.html
PS: Jinak pod Win 8 oproti Win 7 v BF4 hlavne ziskava FX nez Intel. Tam je ten narust velky.
- maltra
- Začátečník

Vyuzitie threadov DX11.1 vs mantle:

Cely clanok tu: http://www.hardwarepal.com/battlefield- ... omparison/

PC: 9800X3D | 64GB CL30 | X870E Aorus Pro | ZOTAC RTX 5070 Ti AMP | WD_BLACK SN850X 2TB & 4TB | Phanteks Enthoo Pro M Glass | RM1000e | Alienware AW3423DWF
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB
- RAD-x
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
Chápu to správně že i3 je v DX lepší než pod Mantle?je lepší než 8350 s Mantle? nečetl jsem to jen koukám na grafy a popisky...maltra píše:Vyuzitie threadov DX11.1 vs mantle:
- jankisler
- Začátečník

maltra píše:Vyuzitie threadov DX11.1 vs mantle:
No tak podle toho clanku co jsi postnul Mantle spis pridelava problemy a nepridava skoro zadny vykon... Min. fps jsou nizsi se vsemi procesory, i3 je dokonce s DX rychlejsi nez s Mantle a to o dost. Conclusion mluvi za vse:
Now from what we managed to see, Mantle is not really working and its currently still in its Alpha stages so we can’t make any prognosis about the future of this alternative API, but we can say that at this point in time that Mantle is not good enough for you to want it and use it. Lots of issues that FX processors have with DirectX have been transferred to Mantle and some of them received additional problems. The reality isn’t that nice and fluffy as we were led to believe, but than again most of you have found out by now what AMD brought to the table with Mantle. The fundamental problem with Battlefield 4 is CPU workload and this is why slower CPU’s with less cores or threads perform better than the more powerful ones. As long as its low, no Mantle and extra threads in the world will help you. We saw some Mantle benefits for the i7 but nothing to conclusive, and the same thing goes for the FX 8350. If you remember, when Mantle was enabled, the FX 8350 was getting a considerable boost but so was the FX 4300. For most of the benchmark the FX 8350 and FX 4300 went hand in hand in terms of performance while the FX 6300 was mostly getting the bad end of the stick, and has recovered only with the last two benchmark settings. Image quality is with Mantle is also debatable, and we cannot cay that its the same as with DirectX 11.1 and for the time being we cant make any comments on this issue because Mantle is far from a finished product. DICE needs to further improve the performance of multicore processors by increasing the workload. For the time being Mantle is just a glimpse of what we may get in the future. How far that future will be is a totally different question.
AMD Ryzen 7 5800X3D + Corsair H115i PRO RGB, MSI MPG X570 GAMING PLUS, MSI RTX 4080 SUPRIM X, 2x16GB DDR4 Corsair VENGEANCE LPX BLACK 3200MHz CL16, GIGABYTE AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB + Crucial P2 NVMe 2TB + Kingston A400 SSD 240GB + OCZ Vertex 4 SSD 256GB + WD Velociraptor 300GB + Samsung Spinpoint F1 1TB + Seagate SkyHawk 6TB + LaCie PORSCHE USB3.0 3TB, EVGA Supernova 750 G3, Fractal Design Define R5, Razer Viper 8K + Razer Firefly V2, 27" Acer Predator XB271HU
- 0martas0
- Začátečník

-
No já na to koukal, že Mantle sice nahání ty skvěle propagovaný Avg. FPS, ale v minimálkách to líta dost nízko. Otázka jak často a jak moc se to projeví při samotným hraní. Já teda radši budu hrát na 50-70 FPS než na 20-100.
- webwalker
- Začátečník

Minimální fps je naprosto nic nevypovídající hodnota!
Nicméně, při stejném průměrném fps je větší variabilita snímkové frekvence gpu vždy na škodu.
Nicméně, při stejném průměrném fps je větší variabilita snímkové frekvence gpu vždy na škodu.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- PKBO
- Moderátor

DP
Naposledy upravil(a) PKBO dne úte 25. úno 2014, 02:21, celkem upraveno 1 x.
- PKBO
- Moderátor

no rozhodně je víc vypovídající než maximální FPS... Nebudeš mě doufám tvrdit že Lag z 70 na 20 je lepší než lag z 60 na 30..webwalker píše:Minimální fps je naprosto nic nevypovídající hodnota!
- ArgCZ
- Začátečník

ja nevim teda ale mohli by jste sem přestat házet uzbekitánský testy, mantle zlepšuje plynulost

http://www.hardocp.com/article/2014/02/ ... ww1QPl5NpEWhat we noticed even more than the framerate increase though was now much smoother the game felt. The frame time graph displays loud and clear what we were feeling during actual gameplay. Under D3D 11.1 (the blue line) there was significant variance in the frame times. When you look at the red line, Mantle, in comparison the red line does not exhibit all the spikes the blue line, D3D, does. This means under Mantle the frame times are more consistent. Not only were these more consistent, but the frame times were also lower under Mantle. Lower frame times is what you want, the lower the frame time, the smoother and more fluid the game is. This becomes even more important when you throw multi-GPU in the mix.
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- Mr Lucas
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Já bych naopak řekl, že minimální fps je stejně důležitá hodnota jako průměrné fps.webwalker píše:Minimální fps je naprosto nic nevypovídající hodnota!
S tímto naprosto souhlasím.webwalker píše:Nicméně, při stejném průměrném fps je větší variabilita snímkové frekvence gpu vždy na škodu.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
- webwalker
- Začátečník

@PKBO: Minimální fps = maximální fps = nulová vypovídající hodnota (zvláště, je-li brána z latencí)
Jinak:
Mám hotový nový prográmek na porovnávání výkonu gpu pomocí naměřených latencí z her. Oproti FrapsCut jsem trochu upravovoval výpočty odchylky křivek a u vyhlazování křivky pomocí plovoucího průmětu jsem umožnil i opakované průchody pro dosažení hladší křivky. Prográmek je se jmenuje FLACalculator (Frame Latency Analyser) a je mnohem jednodušší než FrapsCut. Data lze importovat z logů Frapsu, Fcatu a Battlefield4.
Pokud by to někoho zajímalo, článek o způsobu tohoto měření výkonu gpu z latencí mám zde, ale zatím je to pouze "hrubopis"
Měření výkonu gpu podle latencí >>
Takže teďka sháním testery. Vítáni jsou všichni GeForckáři i Radeoňáci
No a pokud se tu najde i nějaký ten majitel R9 290(X), můžeme si přínos Mantle v BF4 změřit sami a o hodně přesněji, než to dělají jinde!!!
Jinak:
Mám hotový nový prográmek na porovnávání výkonu gpu pomocí naměřených latencí z her. Oproti FrapsCut jsem trochu upravovoval výpočty odchylky křivek a u vyhlazování křivky pomocí plovoucího průmětu jsem umožnil i opakované průchody pro dosažení hladší křivky. Prográmek je se jmenuje FLACalculator (Frame Latency Analyser) a je mnohem jednodušší než FrapsCut. Data lze importovat z logů Frapsu, Fcatu a Battlefield4.
Pokud by to někoho zajímalo, článek o způsobu tohoto měření výkonu gpu z latencí mám zde, ale zatím je to pouze "hrubopis"
Měření výkonu gpu podle latencí >>
Takže teďka sháním testery. Vítáni jsou všichni GeForckáři i Radeoňáci
No a pokud se tu najde i nějaký ten majitel R9 290(X), můžeme si přínos Mantle v BF4 změřit sami a o hodně přesněji, než to dělají jinde!!!
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- del42sa
- Pokročilý

Myslím, že theedge a PET5 mají R290
@webwalker: dobrá práce !
http://www.fudzilla.com/home/item/34034 ... bout-thief
@webwalker: dobrá práce !
http://www.fudzilla.com/home/item/34034 ... bout-thief
As for Mantle – nope, not yet. AMD says Thief will be patched to support Mantle and TrueAudio in early March.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Nový "Mantle" driver je na cestě
Terry Makedon - 12:47 PM - 24 Feb 2014 píše:I think tomorrow seems like a good day for a Catalyst 14.2 beta. Agree?
- Hladis
- Moderátor

Ty mereni bych nechal, az to nebude nejaka Alpha-Beta stage a budou tu i jiny hry nez Megabuggfield 4, kterej ma problémy sam se sebou. Zatím to je spis takova beta srandicka nez opravdu pouzitelny reseni.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Ba naopak, aspoň pak můžeme porovnat výsledky stavu při vývoji vs. final.
- kotas
- Středně pokročilý

tak na to jsem teda zvedavy jeste vicKrteq píše:Ba naopak, aspoň pak můžeme porovnat výsledky stavu při vývoji vs. final.
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
- Hladis
- Moderátor

Mno ale odfiltruj co je chyba hry samotny, co driveru a Mantle. To chce merit aspoň s hrou, ktera není v takovym prisernym stavu, takze bych pockal aspoň na toho Thiefa. Myslim, ze hry pozdejsi uz by měli mit vychytanou implementaci a AMD snad dovede drivery do pouzitelnyho stavu.Krteq píše:Ba naopak, aspoň pak můžeme porovnat výsledky stavu při vývoji vs. final.
- webwalker
- Začátečník

Takže, kdo má zájem může začít měřit, ať už to nějak rozsekneme
Aby se toto vlákno o Mantle moc nezaneřádilo, vše o FLACalculator jsem hodil sem:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=93&t=207206
@del42sa: Díky, zkusím hodit "inzerát" ve vláknu o BF4, snad se nějaký R9-tkář chytne
Aby se toto vlákno o Mantle moc nezaneřádilo, vše o FLACalculator jsem hodil sem:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=93&t=207206
@del42sa: Díky, zkusím hodit "inzerát" ve vláknu o BF4, snad se nějaký R9-tkář chytne
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- webwalker
- Začátečník

Mimochodem jsem úplně zapomněl, nebylo by od věci provést nějaká ta měření také na Kaveri.
Jsou tu tací chasníci, co by to Mantle prubli, nebo snad dokonce v Dual Graphics ???
PS: Tak Mantle FOG prý odstraněn s novým patch. Nyní se čeká na 14.2 driver.
Jsou tu tací chasníci, co by to Mantle prubli, nebo snad dokonce v Dual Graphics ???
PS: Tak Mantle FOG prý odstraněn s novým patch. Nyní se čeká na 14.2 driver.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- Krteq
- Středně pokročilý

-