Nelze snížit otáčky u CPU FAN :(
Moderátor: morke
- ArmyDOG
- Žlutá karta Bazar

-
Nelze snížit otáčky u CPU FAN :(
Dobrý den,
potřebuji pomoct se snížením otáček ventilátorů. Nejvíce mě štve otáčky CPU jsou v idle uplně nehorázné.
v BIOSu nelze manuálně upravovat, SpeedFan nefunguje, AMD OverDrive nedělá změny, EasyTune6 také nedělá změny.
Zkusil jsem připojit CPU fan přímo a ne přes STP na AC F12 PWM, ale stejné hodnoty. Zkusil jsem napojit jiný FAN na CPU a trochu nižší hodnoty, ale i tak vysoké...
Jaké jsou ideální otáčky/teplota v Idle v case?
Nějaké návrhy?
Zapojení:
CPU Fan 4pin: 1x AC F12 PWM na něj připojen Cooler Master Hyper 212 3pin.
SYS FAN 1 4pin: 1x AC F12 PWM na něj připojen Artic cooling F12 3pin
SYS FAN 2 3pin: napojen 1 kabel z CPU Fan 4pin: 1x AC F12 PWM
PWR FAN 3pin: napojen 1 kabel z YS FAN 1 4pin: 1x AC F12 PWM
Otáčky v Idle:
CPU: 1844 RPM
System FAN 1 : 793
System FAN 2 : 835
Power Fan : 800
GPU : 1200
Zdroj : 774
Teploty v idle:
CPU: 24 °C
GPU: 27°C
HDD 27°C
MB:29°C
Sestava:
AMD Phenom II X3 720 Black Edition
Gigabyte GA-MA790X-UD4 (rev. 1.0)
Patriot 4GB Viper (kit 2x 2GB) 800MHz
Seasonic SS-500ET-F3 500W OEM
Western Digital Caviar SE16 3.5" 640GB WD6400AAKS
Gigabyte 660 OC
Ventilátory:
Artic cooling F12 PWM 2x 4pin
Artic cooling F12 3pin
Cooler Master Hyper 212
potřebuji pomoct se snížením otáček ventilátorů. Nejvíce mě štve otáčky CPU jsou v idle uplně nehorázné.
v BIOSu nelze manuálně upravovat, SpeedFan nefunguje, AMD OverDrive nedělá změny, EasyTune6 také nedělá změny.
Zkusil jsem připojit CPU fan přímo a ne přes STP na AC F12 PWM, ale stejné hodnoty. Zkusil jsem napojit jiný FAN na CPU a trochu nižší hodnoty, ale i tak vysoké...
Jaké jsou ideální otáčky/teplota v Idle v case?
Nějaké návrhy?
Zapojení:
CPU Fan 4pin: 1x AC F12 PWM na něj připojen Cooler Master Hyper 212 3pin.
SYS FAN 1 4pin: 1x AC F12 PWM na něj připojen Artic cooling F12 3pin
SYS FAN 2 3pin: napojen 1 kabel z CPU Fan 4pin: 1x AC F12 PWM
PWR FAN 3pin: napojen 1 kabel z YS FAN 1 4pin: 1x AC F12 PWM
Otáčky v Idle:
CPU: 1844 RPM
System FAN 1 : 793
System FAN 2 : 835
Power Fan : 800
GPU : 1200
Zdroj : 774
Teploty v idle:
CPU: 24 °C
GPU: 27°C
HDD 27°C
MB:29°C
Sestava:
AMD Phenom II X3 720 Black Edition
Gigabyte GA-MA790X-UD4 (rev. 1.0)
Patriot 4GB Viper (kit 2x 2GB) 800MHz
Seasonic SS-500ET-F3 500W OEM
Western Digital Caviar SE16 3.5" 640GB WD6400AAKS
Gigabyte 660 OC
Ventilátory:
Artic cooling F12 PWM 2x 4pin
Artic cooling F12 3pin
Cooler Master Hyper 212
- LoCo99
- Začátečník

Re: Nelze snížit otáčky u CPU FAN :(
jestli se ty 4 piny neregulujou podle teploty tak je něco špatně v biosu
a ty teploty jsou nějak mimo, odkud je bereš ? realně bych to viděl krom HDD tak o 10 stupňů vějš
v biosu je jednak nastavení Cool n Quiet , zároveň tam někde bude nastavený všech fan napájení (AUTO-PWM-VOLTAGE), tak to nějak pozkoušej
a ty teploty jsou nějak mimo, odkud je bereš ? realně bych to viděl krom HDD tak o 10 stupňů vějš
v biosu je jednak nastavení Cool n Quiet , zároveň tam někde bude nastavený všech fan napájení (AUTO-PWM-VOLTAGE), tak to nějak pozkoušej
- ArmyDOG
- Žlutá karta Bazar

-
Beru je z AIDA http://i62.tinypic.com/5cda2d.png
CPU °C jsou zavádějící protože zkouším AMD OverDrive, ale opravdu to bylo na 24-27°C.
Cool n Quiet = Enable
Napájení jsem zkusil všechny 3 hodnoty a lišilo se to minimálně.
Nechápu jak to, že když mám na CPU FAN 4pin zapojený AC F12 PWM a ten má 600-800 RPM, tak že na tento ventilátor je připojený 3PIN FAN na CPU ( Hyper 212) s RPM 1800
CPU °C jsou zavádějící protože zkouším AMD OverDrive, ale opravdu to bylo na 24-27°C.
Cool n Quiet = Enable
Napájení jsem zkusil všechny 3 hodnoty a lišilo se to minimálně.
Nechápu jak to, že když mám na CPU FAN 4pin zapojený AC F12 PWM a ten má 600-800 RPM, tak že na tento ventilátor je připojený 3PIN FAN na CPU ( Hyper 212) s RPM 1800
- LoCo99
- Začátečník

vlastně ještě mě napadlo, víš proč ti nejde ten speedfan, skoč do configure , advanced, vyber spravnej chip (bejvá to ten první, bude to ten s nejvíc možnostma) a změň všechny PWM mode na Software controled a vyber remember
takhle to mam já , mam 2 větráky 3 pinový, jeden píchlej na 4pin cpu (prostě mam jeden pin mimo) a druhej jako sysfan , jeden z nich se kontroluje nějak sám, ale druhej jede na max při spuštění pc (ale je to noctua takže to neni moc slyšet
) , takže nabootuju a hned zapinam speedfan kde si oba větráky dam na kolik chci
takhle to mam já , mam 2 větráky 3 pinový, jeden píchlej na 4pin cpu (prostě mam jeden pin mimo) a druhej jako sysfan , jeden z nich se kontroluje nějak sám, ale druhej jede na max při spuštění pc (ale je to noctua takže to neni moc slyšet
- ArmyDOG
- Žlutá karta Bazar

-
Pecka. Opravdu to pomohlo. Proč to není v žádném návodu nebo foru? To je tak speciální případ?
Ještě by mě zajímalo, tak to ve SpeedFanu uložit, aby to při zapnutí pc obnovilo. Zatím to totiž jede na max než zapnu SpeedFan a stlumím to.
Ještě by mě zajímalo, zda se zvýšením výkonu resp. teploty zvýší uměrně i otáčky?
Ještě by mě zajímalo, tak to ve SpeedFanu uložit, aby to při zapnutí pc obnovilo. Zatím to totiž jede na max než zapnu SpeedFan a stlumím to.
Ještě by mě zajímalo, zda se zvýšením výkonu resp. teploty zvýší uměrně i otáčky?
- LoCo99
- Začátečník

sám nevim jak to nastavit ale možná to nějak jde, zkus něco vygooglit
- Tiero
- Začátečník

Zástupce Speedfanu vlož do složky Po spuštění. Bude startovat s OS.

tohle jsi hledal?
A návodů na speedfan je spousta, některé horší či nekompletní, ale je jich dost.

tohle jsi hledal?
A návodů na speedfan je spousta, některé horší či nekompletní, ale je jich dost.
"Třeba je to jen špatná čtvrť..."
"Hele, ve špatný čtvrti maj rozbitý okna a na rohu se opíjejí děti. Tohle... Tohle je k***a konec světa!"
"Hele, ve špatný čtvrti maj rozbitý okna a na rohu se opíjejí děti. Tohle... Tohle je k***a konec světa!"
- ArmyDOG
- Žlutá karta Bazar

-
Já ho právě mám ve slžce Po Spuštění ale nic se neděje.
Co se týče Fan control, tak ten jsem si zatím nenastavoval, ale byla by to potřeba, ale napře bych musel buĎ někde stáhnout profil pro Phenom II nebo to vyzkoušet celé sám
Když ve speedFanu zaškrknu volbu Automatic fan speed, tak to dělá co? čekal bych, že při zvýšení teplotě to bude zvyšovat otáčky, ale nic... (TO reaguje jenom na ten profil Fan control??)
Co se týče Fan control, tak ten jsem si zatím nenastavoval, ale byla by to potřeba, ale napře bych musel buĎ někde stáhnout profil pro Phenom II nebo to vyzkoušet celé sám
Když ve speedFanu zaškrknu volbu Automatic fan speed, tak to dělá co? čekal bych, že při zvýšení teplotě to bude zvyšovat otáčky, ale nic... (TO reaguje jenom na ten profil Fan control??)
- Tiero
- Začátečník

Navečer ti tu spáchám nějaké vysvětlení.
Edit: Tak zejtra, musím si opravit mikrofon.
Edit: Tak zejtra, musím si opravit mikrofon.
Naposledy upravil(a) Tiero dne sob 1. bře 2014, 18:43, celkem upraveno 1 x.
- ArmyDOG
- Žlutá karta Bazar

-
Budu se velice těšit. 
- Tiero
- Začátečník

- ArmyDOG
- Žlutá karta Bazar

-
Díky moc. TOhle aspoň přístup, který pomůže.
Na žive.cz mě okamžite zamčeli téma s tím ať se naučím hledat
Ještě jednou Děkuji.
Neexituje nějaké forum, kde jsou fan control profily?
Na žive.cz mě okamžite zamčeli téma s tím ať se naučím hledat
Ještě jednou Děkuji.
Neexituje nějaké forum, kde jsou fan control profily?
- ArmyDOG
- Žlutá karta Bazar

-
Ještě se zeptám.
Mám grafiku Gigabyte GTX660 ve SpeedFanu ji vidím teploty, ale nemohu upravovat otáčky...
Dá se s tím něco dělat?
Mám grafiku Gigabyte GTX660 ve SpeedFanu ji vidím teploty, ale nemohu upravovat otáčky...
Dá se s tím něco dělat?
- Tiero
- Začátečník

Profil žádný univerzální neexistuje, protože neexistuje žádná univerzální sestava. Vše záleží na tom jaký máš chladič procesoru, jak máš větranou skříň, takže profil si budeš muset vyzkoušet sám. Osobně sem ho ve své lenosti zkoušel tak, že jsem "upozorňovací" teplotu u procesoru nastavil třeba na 40°C a při hraní jen poslouchal. Když se ventilátor roztočil na 100% bylo jasné, že nestíhá chladit a bylo třeba zvednout otáčky.
Grafika přímo přes Speedfan nejde. Na to jsou jiné programy jako třeba MSI Afterburner nebo SAPPHIRE TriXX. Speedfan se k řízení grafiky používá třeba v případě jiného chladiče. Hodně oblíbená kombinace třeba Arctic Accelero S2 a na něm umístěná 120tka ventilátor, ale zapojený do výstupu desky. Kdy sis pomocí speedfanu daný výstup na desce prolinkoval s teplotou karty a nemusel si řešit nějaké univerzální otáčky.
EDIT: Takže grafika pomocí Speedfanu řídit lze. Konfigurace - Fan control - novej profil - zvol si ventilátor grafiky jako řízený, a jako teplotu si zvol teplotu grafiky. Tedy moje 7870 reaguje na speedfan dobře. Omlouvám se za nepřesné info, přeci jen už speedfan nepoužívám asi rok a půl.

Grafika přímo přes Speedfan nejde. Na to jsou jiné programy jako třeba MSI Afterburner nebo SAPPHIRE TriXX. Speedfan se k řízení grafiky používá třeba v případě jiného chladiče. Hodně oblíbená kombinace třeba Arctic Accelero S2 a na něm umístěná 120tka ventilátor, ale zapojený do výstupu desky. Kdy sis pomocí speedfanu daný výstup na desce prolinkoval s teplotou karty a nemusel si řešit nějaké univerzální otáčky.
EDIT: Takže grafika pomocí Speedfanu řídit lze. Konfigurace - Fan control - novej profil - zvol si ventilátor grafiky jako řízený, a jako teplotu si zvol teplotu grafiky. Tedy moje 7870 reaguje na speedfan dobře. Omlouvám se za nepřesné info, přeci jen už speedfan nepoužívám asi rok a půl.